abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:33 | Pozvánky

    Byl zveřejněn průběžně aktualizovaný program konference OpenAlt 2024 o otevřeném softwaru a datech, IT bezpečnosti, DIY a IoT. Konference proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu v prostorách FIT VUT v Brně. Vstup je zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Komunita

    Ubuntu oslavilo 20 let. První Ubuntu 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog bylo vydáno 20. října 2004.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.10. 04:44 | Nová verze

    Vizuální programovací jazyk MicroBlocks určený pro programování mikropočítačů jako micro:bit pomoci bloků byl vydán v nové verzi 2.0. MicroBlocks je inspirovaný Scratchem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 22:44 | IT novinky

    Mapy.cz zavádí placenou verzi Premium (𝕏). Cena předplatného bude zveřejněna v další verzi aplikace (𝕏). Aplikace i web budou dál fungovat zdarma. Mění se způsob ukládání offline map. Nově bude možné bezplatně uložit offline mapu pouze jednoho státu (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    18.10. 11:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 8.10 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Pravděpodobně poslední osmičková verze. V průběhu několika měsíců by měla vyjít verze 9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 04:22 | Pozvánky

    O víkendu 19. a 20. října lze na brněnském výstavišti v pavilonu A1 navštívit s jednou vstupenkou dvě akce: Maker Faire Brno, "festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí", a GameDev Connect, "akci určenou pro všechny současné a hlavně budoucí herní vývojáře, kteří touží proniknout do jednoho z nejúžasnějších průmyslů na světě".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 00:33 | Nová verze

    Asterisk (Wikipedie), svobodná softwarová implementace telefonní ústředny (PBX), byl vydán ve verzi 22.0.0. Přehled novinek v této nové major verzi v oznámení na webu a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice

    3.9.2008 11:07 Petr_70 | skóre: 8
    CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    Přečteno: 629×
    Předně se vám všem omlouvám za poněkud OT dotaz, ale podobná věc se tu už řešila a měla velkou odezvu: Hlidani prostoru pomoci USB webcamery

    Hledám vhodné řešení monitorování vjezdního prostoru u domu (vzdálenost cca 50m) a jako nejvhodnější řešení se mi jeví použití ccd kamerového modulu, připojeného do staršího PC (P2 450Mhz) přes grabovací kartu. Na něm poběží Linux Slackware ve funkci serveru pro možné rozšíření jako webkamery atd. Rád bych zde se s vámi poradil o výběru vhodného kamerového ccd modulu. Nalezl jsem je pouze v nabídce firmy CONRAD, a protože jsem zde nalezl i barevné moduly firmy SHARP za ještě přijatelnou cenu, omezil jsem výběr na tyto 2 typy:
    1/3" CCD barevná kamera Sharp
    http://www.e-conrad.cz/13-ccd-barevna-kamera-sharp+dp91385/
    
    1/4" CCD barevná kamera Sharp s IR přisvícením
    http://www.e-conrad.cz/14-ccd-barevna-kamera-sharp-s-ir-prisvicenim+dp76605/
    Nedokážu posoudit jak velký je v praxi rozdíl v kvalitě obrazu, ale osobně se přikláním k té první uváděné – při stejném optickém rozlišení 510 x 482 má větší 1/3" plochu ccd snímače a tedy větší jednotlivé pixely a tím i lepší obrazovou informaci. Přisvícení je samozřejmě nutné, ale to si pomocí IR LED dodělám externě a možná zjistím, že jich ani 6 nebude třeba => nižší proudový odběr. Navíc ten první uváděný má nezanedbatelně nižší cenu (smajlík) a možnost koupit vodotěsné kovové pouzdro jako příslušenství (viz katalog).

    Ještě upozornění: pokud se budete dívat na parametry modulů, podívejte se prosím na odkazované *.pdf soubory – na mnou uvedených odkazech výše jsou technická data uvedena chybně!!

    Pokud jsem byl v něčem nepřesný pak budu rád za korekturu vás znalých a stejně tak přivítám jakýkoli názor a doporučení…

    Odpovědi

    3.9.2008 11:17 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    Podle mě barevné kamery jsou na houby, použijte kvalitní černobílou kameru.

    Důvod je ten že to chcete používat za tmy když říkáte že tam budete přidávat IR ledky.

    Jinak pokud ten obraz neuvidíte tak těžko můžete posoudit parametry, některý modul může podle parametrů být horší, ale v reálu může poskytovat lepší obraz.
    3.9.2008 11:31 Petr_70 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    Díky za rychlou odpověď.

    Nevím jestli jsem vás správně pochopil, ty IR Ledky tam budu dávat proto aby bylo možné sledování obrazu i po setmění, ale hlavně se předpokládá využití během dne.. Jinak když jsem se díval na ty parametry černobílích kamer tamtéž tak ano... světelná citlivost je lepší, ale velikost CCD čipu a optické rozlišení jsou stejná.
    3.9.2008 11:48 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    Zastal bych se Petra.
    Sice se nepasuji na nějakého odborníka, ale v práci máme spoustu monitorů, které jsou napojeny na různé venkovní kamery. Nevím co je to za typy, ani kolik stály. Takže nevím zda moje informace bude mít nějakou informační hodnotu.
    Jisté je, že černobílé kamery mají evidentně ostřejší obraz, jak ve dne, tak i v noci, žádné sněžení v obraze. Jenom se v noci tak nějak prohodí barvy. Listí stromů je v noci světlé a ve dne tmavé. Asfaltka a kaluže má v noci taky invertovaný barvy, ale teď nevím jak.
    No a barevné kamery ve dne rozlišení nic moc. A v noci se to podstatně zhorší a navíc obraz je zatížený šumem.
    Takže pokud nepotřebuji vědět jestli je barva svetru růžová a zajímají mě rysy člověka (tváře), abych poznal, že ten co se motá u brány je místní občan, tak si myslím, že černobílá kamera je na tom podstatně líp.
    3.9.2008 12:58 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    OT - jenom pozor na veřejné prostory, aby to nedopadlo jako v http://www.estat.cz/index.php?p=clanek.te2&month=2&cid=892&year=2008 :)
    3.9.2008 23:53 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CCD kamerové moduly – pro odborníky v elektrotechnice
    Zkusim taky pridat jeden postreh. Provozujeme kamerovy system, poskladany z CCD kamer a zaznamoveho zarizeni. Kamery maji IR prisvit - zde bych chtel upozornit na jednu "vadu". Pokud je kamera v interieru, je vse OK, neni problem (dosvit cca. na 8 m). Stejne kamery jsme pouzili i venku a zde se vyskytuje problem - IR prisvit se zde nema o co oprit (idelani je sledovani prostoru kolem zdi, pokud je na volnou plochu, proste dela kuzel - resime cidlem a rozsvicenim pridavneho svetla) a co je horsi, kdyz se uspini kryt objektivu prachem, kapkami od deste a podobne, IR prisvit v kamere rozsviti castecky na objektivu a obraz se dost zhorsi. Navic vzdalenost prisvitu na cca. 3-4 metry uz neni zrovna nic moc - je pak treba provest udrzbu a ocistit ji. Proto venku doporucuji kameru schopnou pracovat v IR spektru a prisvit pouzit pridavny dalsim zarizenim, ne vestavenym v kamere.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.