abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zkusenosti s literaturou pro l

    7.3.2003 11:24 Pavel Jurcik | skóre: 9 | Hradec Králové
    Zkusenosti s literaturou pro l
    Přečteno: 102×
    Zdravim vsechny, chtel bych se s vama podelit o par draze zaplacenych zkusenosti s kupem literatury. Ma zkusenost je asi nasledujici: U 50 % knih neodpovida obsah nazvu knihy nebo jsem nepochopil doporuceni pro koho je kniha urcena. Jestli muzu ukazu par prikladu z moji zkusenosti. Linux a KDE podle meho nazoru dobra kniha pro zacatecniky. V te dobe mi hodne pomohla. Linux k kostce Ta mi pomaha ted, kdyz rychle najit popis prikazu (mam radsi papir nez man ... ) Linux kompletni pruvodce Taky zajimava kniha, problem byl v tom ze jsem tam hledal neco vice z administrace a to jsem tam nenasel. nakonec jsem si koupil dalsi knizku. Na jeji presny nazev si ted vsak nemuzu vzponemout. Mela by to byt bud Administrace linuxu nebo Sprava os. linux . Kazdopadne tahle je modra a ma na sobe velkyho tucnaka. No pokud muzu rict TO CO JSEM POTREBOVAL TAK JSEM TAM OBRAVDU NENASEL. Je pekne ze tam je napsany obecne jak zalohovat, jak obecne neco nastavit, jenze tam neni zadnej realnej priklad. Treba mnoho lidi potrebuje aby linux behal jako gate a router, to tam vubec neni. Jen ze to jde pomoci nastaveni routovaci tabulky. Jenze jak to musi bejt nastaveny aby to ven chodilo pres pppd to tam taky neni. Clovek se muze docist o tom jak funguje TCP/IP jenze to me zrovna moc v tuhle chvili nezajimalo. Ulozeni dat na disku pod ext2 je taky tocela zajimavy cteni jenze pro urcite mnozstvi lidi bezpredmetne. Vim ze vysla jeste jina kniha ktera se jmenuje podobne je jen cervena. Tu jsem bouhuzel nevidel. Pokud mate s ni nekdo zkusenosti tak prosim poreferujte. Nejvic by me zajimalo jestli tam jsou nejake prakticke priklady jak by to melo vypadat. Pisu tenhle prispevek hlavne proto, ze nechci uz tolik otravovat me ho kamose kterej do linuxu docela dost vidi. Proste chci si udelat neco sam, jenze studium manualovych tranek na monitoru me fakt nebere (papir je papir). A kde se da najit HOWTO k urcitemu problemu na to jsem opravdu neprisel. Proto pokdum mate cokoli na srdci k tomuto tematu prosim piste.

    Odpovědi

    7.3.2003 12:54 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    U knih je problém že strašně rychle zastarají takže například LDP je již dost staré i když základy tam jsou pořád a myslím že tato kniha pomůže obzvláště pokud ji si stáhneš jako pdfko. Jinak co je dobrá kniha tak je podle mě Linux Praktický průvodce od Mark G.Sobell jsou tam popsané nějaké manuálové stránky takže to člověku pomůže. Další kniha která mi pomohla je PHP -tvorba interaktivních internetových aplikací od Jiří Kosek vydala grada, popsané příkazy php + mysql ovšem už je zastaralá popisuje php3 což u php4 některé věci již fungují trochu jinak, ale jinak mi dost pomohla. Jinak ono je vždy nejlepší si takovou knihu prohlédnout v knihkupectví kde se můžu kouknou co v ní je a podle toho ji koupit :-)
    7.3.2003 13:29 Pavel Jurcik | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    No s tim Kompletnim pruvodcem jsem si splet nazev je to ten Prakticky pruvodce (velka modra bychle , ze by zabila G.W. Busche kdyby mu spadla na hlavu, s tucnakem). No ale stejne ja si kazdou knihu predem vzdycky prohlidnu, jenze nemam cas ji zkoumat tak podrobne jestli tam je vsechno co budu potrebovat. Jinak PHP je dobry, tedka vysla jeste 2 aktualizovana verze. Docela by me zajimalo jestli nekdo necet Hackerske utoky na linux nebo Hacking bez tajemnstvi do cela by me zajimalo jaky jsou. Vyborna je taky docela SAMBA. Tedka bych se zeptal nekoho kdo ma SuSE jakou k tomu dostavaj literaturu. Slysel jsem, ze je na velmi kvalitni urovni.
    7.3.2003 13:34 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    Jednoduše to co dostávají susáci nebo jak jim říkat (myslím to slušně) tak si ty knihy taky můžeš stáhnout u nich na vebu akorát se tam špatně hledají no není to nic moc, ale pro začátečníka určitě vhodné že je to na papíru. :-)
    7.3.2003 13:32 martin
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    osobne mam radsi knizky, ktery vysvetli jak to funguje, ne jak nastavit konkretni implementaci porogramu xxx verze yy.yy.yy - na to je opravdu nejlepsi man. Muzete si ho i vytisknout. Pokud chcete nastavit sit, MUSITE se nejdrive naucit jak funguje TCP/IP a plno dalsich veci, nebo otravovat kamarada, ktery to umi (pripadne nekoho zaplatit). Knihy, po kterych volate, by byly zastarale uz v den vydani.
    7.3.2003 20:46 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    Literaturu Kupuji podle recenzi na internetu. Ovsem mam od ni zrejme trochu jine ocekavani a to ziskat prehled o problematice a pak teprve dohledam informace na internetu,pripadne koupim navaznou literaturu. Podrobnosti k urcitemu problemu je nejlepe vyhledat v diskuzich,kde jsou pravdepodobne nejaktualnejsi informace . Suse vydava docela podrobny a srozumitelny manual,ktery je ale zameren na Suse Linux.a to jak konfiguracnimi soubory,tak specifickym nastrojem pro konfiguraci Suse Yast. Presto bych rekl,ze se jedna o nejpodrobnejsi manual v Ceskem jazyce,ktery jsem vydel,bohuzel specificky.
    7.3.2003 20:48 Ferdo Mravec
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    Prave citam: Pouzivame Linux. Celkom dobra aj ked starsia, ku kazdemu popisu je uvedeny priklad. Vysla v Computer Press a autory su Matt Welsh a Lar Kaufman.
    7.3.2003 22:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    proc nesepisete zkusenosti v prehlednejsi forme jako clanek pro abc? takovy 'pruvodce pruvodci' by nebyl k zahozeni.
    7.3.2003 23:23 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    zdravim,
    dam vam jeden muj nazor.mozna budu vypat jako nafoukanej a ze si o sobe myslim a ze neberu prilis ohledy na novacky.nicmene u me se tento postup osvedcil.
    muj postup jak jsem se neco naucil.
    2 krat jsem si precetl LDP stazeny z internetu.prectete si par strasich clanku na rootu, doporucuju skolicky, treba http://www.manualy.sk . jinak man, info a konsole. je to o praxi. bejt zalogovanej a neco neustale zkouset a ucit se. .pres googla hledat.cist konference ci mailinglisty.knizky jsou sice hezky, ale chce to praxi. a pomalu se v nich vyhledava.mel jsem podobny nazory jako vy, ze se naucim z knizek.ano obcas si neco prectu, ale to je spise pokud se ucim uplne neco noveho.
    nevyhodou knizek je to, ze i kdyz s budete ucit z nich, tak casem budete informace zapominat, pokud je nepouzivate. neskladujte informace v hlave, ale spise s pamatujte, kde to najit a v bookmarkach ci bashove historii se to da behem 2 vterin najit znovu.
    a dulezita je anglictina.
    pokud hledate prakticke zkusenosti, prectete si konferenci nebo nejaky mailinglist.
    pokud ocekavate, ze budete dostavat informace v privetive podobe, tak zapomente, ze budete prilis neco umet.v opacnem pripade zjistite, ze umite za rok, to co vasi kamaradi dohromady, co vas ucili.
    tady je malej tip, jak se neco naucit. http://www.abclinuxu.cz/clanky/ViewRelation?relationId=4006 neberte to jako reklamu na moji osobu.spise co jsem si ted precetl ze to co pisu,je stale pravda.
    co se tyce manualovych stranek, ctete to co vas zajima.rozhodne se je neucte nazpamet.vetsina voleb ma stejne prepinace a casem uvidite urcite spojitosti.predevsim musite bezpecne vedet, co chcete delat.
    pokud mate nejakej napad na nejaky howto ci clanek, tak zkuste dat vedet autorum na abc. pokud se rozepisete o tom cemu nerozumite, tak tim dost pomuzete, nebudete urcite jediny. anebo se ptejte v diskusi.ptaji se v ni i profici, co jedou na linuxu nekolik let.
    zatim pavel goldenfish kysilka
    9.3.2003 15:33 pavel 'goldenfish' kysilka
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    jeste dodam jeden argument a to je cena literatury.za podstatne mensi cenu najdu dane informace u sebe na disku anebo na internetu.
    8.3.2003 16:51 it
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    Ja osobne radeji ctu knihy, nez text z monitoru. Presto musim uznat, ze v knihach se toho az tak moc nenajde, zvlast kdyz u nas jich vychazi tak malo. Prvni jsem cetl Pouzivame Linux. Cetlo se to hezky, ale chybely mi tam zakladni unixove prikazy - cp, mv apod. Jelikox to pro me byla prvni kniha o linuxu, dost mi to chybelo. Docela se mi libila kniha Linux v kostce, ale to jen proto, ze jsem si ji pujcil v knihovne. Jsou to vlastne jen prepsane manualove stranky. Je dobre si to projit a clovek prijde na prikazy, o kterych do te doby mozna nevedel. Ale jinak to nema cenu ani jako referencni kniha, protoze v man. strankach se vyhladava daleko lepe. Libily se mi knihy Linux - Zaciname programovat a Linux - programujeme profesionalne. Myslim, ze jako uvod do programovani jsou velmi dobre, zvlast ta prvni. Knihy spise ukazuji ruzne nastroje, postupy a knihovny. Slouzi jen k prvnimu seznameni. Jakmile budete neco z toho chtit pouzit, stejne se asi hledani na Internetu nevyhnete. Ted jsem rozecetl Linux a hackerske utoky. Ta se mi zda velmi dobra. Mozna je to tim, ze o bezpecnosti nevim vubec nic, ale dozvedel jsem se tam hodne veci. Nakonec kniha Pokrocile programovani v systemu Linux podle me neprinasi o moc vic noveho oproti Linux - zaciname programovat a druhemu dilu. Je tam ale par zajimavych veci - psani pluginu, aplikace klient-server, adresar /proc (ten byl vsak dobre rozebran na rootu). Nahled jsem take do nove knihy o Pythonu a mam pocit, ze je to jenom referencni kniha. Dobra kniha je Perl pro zelenace od P. Satrapy a take Programovani v Perlu pro pokrocile - to je ovsem dost hutne cteni.
    9.3.2003 00:08 Bob
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusenosti s literaturou pro l
    Někdo jste tu psal, že se dá od SuSe stahnout literatura dodávaná k jejich distribucím,nevíte o nějakém přesnějším umístěním, nepodařilo se mi ji najít. Dík

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.