abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu

    7.3.2008 22:51 nejde to :(
    GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Přečteno: 576×
    Zdravím, mám takový velký problém.

    C: WinXP D: Ubuntu

    Už několik let běžím na Win XP Professional a dnes jsem se rozhodl nainstalovat Ubuntu. Spustil sem Live CD a poté nainstaloval. Po nainstalování a restartu mi to na začátku hodilo chybu s grafickou kartou. Restart a poté už ani nezačal nabíhat.

    Spustil jsem tedy Win XP a naformátoval disk D, kde se nachález Ubuntu. Říkal jsem si vše OK, ale po restartu už mi to háže chybu GRUB Error 21. Bootování mám nastaveno v BIOSu z disku C.

    Už vážně nevím co s tím. Děkuji za rady!

    Odpovědi

    7.3.2008 23:06 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Nabootovat instalačku win, poté přejít do opravné konsole a zadat příkaz fixmbr
    7.3.2008 23:16 nejde to :(
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Hned to jdu zkusit. Já furt zadával bootcfg atp..
    8.3.2008 19:18 uz to jde.. :)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Takže už to jede. Díky moc za radu. ;)
    17.8.2008 22:09 ZP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    No mně se grub vytvořil při LIVE instalaci na USB flash disk a bez tohoto flash disku jsem ani nespustil system XP na PC, jen Err 21. Za radu děkuji. Pomohlo mi to také. Ahoj ZP.
    18.8.2008 08:56 Pepe II
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    reseni: nabootovat z instalacniho winxp CD, nechat to dobehnout az k nabidce Opravit (R), pak zvolit C:\Windows (nejspis), zadat heslo administratora, spustit fixmbr a fixboot a melo by to vsechnou zase makat.
    20.8.2008 15:00 ZP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Dobrý den. DVD CHIP srpen 08 Ubuntu Hardy Heron - instalace na USB flash disk. Po instalaci na flash disk dojde k přepsáni tabulky MBR na HD a zavádění GRUB (multi boot) z pevného disku a částečně asi i z flash. Po odpojení USB flash nelze spustit původní systém objeví se hláška:grub err. 21. Po zapojení flash USB je vše OK.Vaše řešení jak to vrátit zpět funguje. Nyní ale dotaz: Lze opravdu nainstalovat Ubuntu jen na USB flash, tak abych mohl systém spouštět na jakémkoliv PC, pokud bootuji před HD, jak jsem pochopil z článku a neporušil MBR na HD? Respektive kde jsem asi udělal chybu při tvorbě USB? V BIOS jsem neměl nastaven USB boot před HD boot. Díky za odpověď ZP.
    20.8.2008 17:34 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Asi nejjednodušší je odpojit při instalaci pevný disk. Nebo instalovat z ubuntu alternate, ten by měl nabídnou lokaci grubu.
    20.8.2008 17:38 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Nebo nainstalovat GRUB rucne pres grub-install (v pripade ze se to zas nainstaluje spatne)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    20.8.2008 17:36 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    jo jde to, nejjednodussi a nejjistejsi je pred instalaci ubuntu na USB disk, odpojit vsechny ostatni disky z pocitace, nebo je aspon zakazat v biosu.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    21.8.2008 14:07 ZP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Díky za rady. Včera večer (při fotbalu) jsem odpojil HD a instalace byla OK. Ubuntu bootuje z USB. Flash disk se z XP tváří jako 0 MB. Existuje nějaký program pod XP, který by jej zviditelnil a zpřístupnil?
    otasomil avatar 21.8.2008 15:21 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRUB Err 21 - XP + Ubuntu
    Zde zalezi na souborovem systemu co je na flashce, ale obecne je pristup na vymenna pametova media s jinym nez FAT ci NTFS filesystemem z windows problem.
    Existuje utilita Ext2fs ktera umoznuje pristup na fs ext2, ext3 z windows, ale je vhodna nanejvis pokud chces pristup na linuxovou partisnu na pevnem disku.
    Pokud na pristupu trvas tak ji pouzij avsak pocitej s tim pokud se zmeni znamenko napr kdyz pred pripojenim flashky pripojis jine USB pametove zarizeni tak bude treba v konfiguracnim rozhrani zminene utility provest prideleni dalsiho linuxoveho fs. To stejne plati pokud pouzijes jinou USB zasuvku na PC.
    Na jine linuxove fs mi neni znama existence vhodne utility.
    Nejlepsi reseni je flashdisk znovu naformatvat jako FAT32, nainstalovat Grub a nakopirovat potrebne systemove soubory, upravit soubor menu.lst pro grub podle originalni konfigurace.
    Jak dat zavadec Grub na flashku se dozvis zde na abicku v clanku USB Slax.
    Live Ubuntu pouziva nejaky komprimovany filesystem (squashfs ci lzma) takze by nemel byt problem potrebne soubory co mas nyni na flashdisku prekopirovat s pouzitim nejakeho linuxoveho distra nekam na pevny disk v PC, naformatovat flashku na FAT32, vyse uvedene soubory prekopirovat zpet na flash, nainstalit a zkonfigurovat zavadec (Grub, Syslinux) treba podle navodu "USB Slax".
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.