abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX

    3.12.2009 15:31 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Přečteno: 919×
    Pokazila se mi nenávratně grafická karta GeForce FX 5500 256MB, tak jsem vložil do PC starší (záložní) GeForce 4MX, leč u ní se mi nepovedlo zprovoznit proprietární ovládač (nvidia), povedlo se mi zapnout jen klasický otevřený nv, se kterým se nedá dlouhodobě pracovat (seká se TV, flash videa...).

    Mám Mandrivu 2010, KDE 4.3.2

    Co jsem zkusil

    Bylo toho hodně:

    1) Klasický postup přes MCC (Mandriva Control Center), "Nastavit grafický server", grafická karta správně vybrána, zeptalo se mě to, jestli chci nainstalovat proprietární ovládač, dal jsem ANO. Nainstaloval se, test nastavení proběhl OK. Po odhlášení se již neobjevilo KDM, nepomohl ani restart PC.

    2) Změnil jsem v "/etc/X11/xorg.conf" ovládač z "nvidia" na "nv" a vše OK, otevřený ovládač se normálně načetl a poté po "service -f dm" zobrazilo ihned i KDM.

    3) Zkusil jsem nainstalovat i ovládač přímo od nvidie, instalace proběhla OK, bylo mi nabídnuto automatické změnění xorg.conf nástrojem od NVidie, taktéž proběhlo správně. Pro jistotu jsem restartoval i PC, opět se stalo to, co v bodu 1, opět pomohl bod 2.

    4) Opakoval jsem bod 3 s tím, že tentokrát jsem na konci nerestartoval PC, ale napsal jsem ještě "modprobe nvidia" (četl jsem to někde v nějakém fóru), nic to nevypsalo, skočilo to na nový řádek konzole -> asi to provedlo OK.

    Výsledek opět naprosto stejný jako v bodě 1 a opět pomohl bod 2.

    5) Odinstaloval jsem i všechny RPM balíčky, které obsahovali v názvu nvidia, jestli se to náhodou "nebije" s ovládači stažených z domovských stránek NVidie, opakoval jsem bod 3, opět to dopadlo jako v bodu 1, pomohl bod 2.

    6) Zkoušel jsem i různé editace xorg.conf, taky nepomohly, stačilo však kdykoli provést 2 a vždy mi to poté fungovalo a já se dostal do KDM a poté do systému.

    Už si nevím rady, proto se obracím na Vás, zda-li by někdo neporadil. Provedl jsem ještě jednou dva základní kroky (instalace ovládače pomocí nástroje od Mandrivy, i instalace ovládače ze stránek NVidie), uložil jsem některé logy, v případě zájmu dodám, níže najdete odkaz na základní log, a sice na log xorgu, který byl vždy uložen ihned poté, co havaroval service -f dm, zbylé rád dodám, pokud budou potřeba. :)

    Koupě nové GK nepřipadá v úvahu, můj současný počítač má AGP port a grafiky jsou neskutečně drahé (oproti grafikám pro PCI-E), navíc jsem se už zařekl, že do současného PC již nic kupovat nebudu a příští rok koupím nový.

    Grafická karta je ve Windows normálně funkční, stačí nainstalovat ovládače od NVidie. V Mandrivě funguje pouze 2D a ještě hrozně pomalu v některých případech (Flash videa - youtube, TV přes TV kartu), s ovládači bylo samozřejmě vše v pořádku, karta fungovala minimálně do Mandrivy 2009.

    Děkuji ještě jednou za jakoukoli pomoc :)

    Zde jsou zmiňované xorg logy:

    a) po instalaci ovládače skrze nástroj Mandrivy:

    zde

    b) po instalaci ovládače ze stránek Nvidie:

    zde

    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    3.12.2009 15:52 sparrowhawk | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    a kterou verzi ovladacu jsi instaloval? GeForce 4MX bude urcite v legacy. zkusil bych nejaky legacy 170.X , v nich by mela byt tva karta zahrnuta dale pak vygenerovat novy xorg.conf, pripadne ponechat puvodni, mas-li driver nastaven na "nvidia"
    3.12.2009 16:05 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Zkoušel jsem tyto:

    http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_96.43.14.html

    Tyto ovládače mi byly nabídnuty po vyplnění toho formuláře na NVidia stránkách, jak se zadává typ karty...

    Zkoušel jsem i zadat na jejich stránkách do "Product type" typ "Legacy", ale v tom případě nenajdu v kolonce "Product series" svou kartu, jsou tam jen "GeForce4 TI", a pokud k nim stáhnu ovládač, pak samozřejmě nejde nainstalovat, protože mi to napíše, že ovládač není pro mou kartu...

    Vámi nabízené označení ovládače 170.X se mi nezdá, jestli jsem to dobře pochopil, pak by tam měli být FX karty, viz:

    http://www.nvidia.co.uk/object/IO_18897.html

    Pokud se pletu, mohl by jste mi poslat odkaz na Vámi myšlené ovládače, není nic jednoduššího, než je vyzkoušet :)
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    3.12.2009 16:18 sparrowhawk | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX

    ano, pravda 170.X ovladace jsou pro jine karty :)

    skutecne je to zajimave. zkousel jste pred samotnou instalaci odinstalovat predchozi instalaci?

    jakym zpusobem jste rekonfiguroval xorg? hadam, ze v techto ovladacich je jejich soucasti taktez xconfig, zkusil bych tedy spustit nvidia-xconfig (doufam, ze se to jmenuje primo takhle)

    3.12.2009 16:19 sparrowhawk | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    ah, sorry, nvidiackej konfigurator jste pouzil, prehlidl jsem to
    3.12.2009 16:29 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    "skutecne je to zajimave. zkousel jste pred samotnou instalaci odinstalovat predchozi instalaci?"

    trošku nechápu, zkusím odpovědět takto:

    Nejprve jsem nic neodinstalovával. Poté, když jsem zjistil, že nic nepomáhá, odinstaloval jsem všechny balíčky, které měli ve jméně nvidia (které se nainstalovali při instalaci ovládačů přes nástroj Mandrivy), bylo toho trošku více (asi 12 RPM balíčků), aby se třeba ovládače od NV nebili s RPM balíčky od NVidie, taktéž nepomohlo, opět to dopadlo jako v bodě 1, pomohl bod 2 mého původního dotazu.

    Zkoušel jsem i linus jádra, i tmb jádra, ani na jednom se proste "nvidia" nechytá, stačí změnit "nvidia" na "nv" a vše v pořádku, zbytek xorg.conf jsem neměnil, opravdu pouze ten jeden řádek.

    Vidím to asi na problém X serveru (ve starších Mandrivách, které mají starší X server karta fungovala), koukal jsem do bugzilly Mandrivy i X serveru, nic jsem nenašel, snad jsem nic nepřehlédl.

    "jakym zpusobem jste rekonfiguroval xorg? hadam, ze v techto ovladacich je jejich soucasti taktez xconfig, zkusil bych tedy spustit nvidia-xconfig (doufam, ze se to jmenuje primo takhle)"

    Ano, to jsem taky zkoušel. Při té instalaci ovládačů od NVidie jsem byl i dotázán, jestli má instalátor změnit xorg.conf tak, aby ovládač fungoval, samozřejmě jsem dal ano. Modifikoval jsem ho z marné snahy nakonec i ručně, taktéž bez výsledku
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    3.12.2009 16:35 sparrowhawk | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    zkuste sem dat vas xorg.conf , treba se neco vykouka i tam me osobne pro mou NVIDIA G 7000M se mi xorg.conf taky nevygeneruje uplne korektne
    3.12.2009 16:51 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    MaSo avatar 3.12.2009 16:18 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Sice mám Ubuntu 9.10, nicméně mám gfx GF4 MX440. Dle informací, co jsem někde našel, tak pro tuto kartu slouží verze ovládače 96. Nainstalovaný balíček je nvidia-glx-96 (v popisu balíčku je i uvedena moje karta; akcelerace 3D), pak ještě nvidia-common, nvidia-settings a ještě nvidia-kernel-common, ten však nevím, jestli je důležitý...
    V Ubuntu je však nástroj "Ovládače Hardwaru", který provede správnou instalaci (nastavení) gfx.
    Toť asi vše, co k tomu mohu napsat...
    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    3.12.2009 17:07 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Děkuji za kladné reference, zrovna jsem začal stahovat KUbuntu o stejné verzi, tak to mám jako nouzové řešení. Z Mandrivy se mi opravdu moc nechce, přechod beru jako krajní řešení....Můžu se zeptat, je dostupné jádro 2.6.31 či novější v tomto (K)ubuntu?, potřebuji ho kvůli TV kartě, bez něj nejde, tak se raději ptám ;-)
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    MaSo avatar 3.12.2009 17:30 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    ano, verze 31 :-)
    2.6.31-15
    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    3.12.2009 16:20 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX

    Používám podobnou kartu (NV11), podobný X server (1.6.3.901) a stejné ovladače a server funguje dobře (distribuce Gentoo).

    Bohužel z vašich logů není poznat, v čem vzniká segfault. Musel byste si doinstalovat balíčky s ladicími informacemi pro xorg-server, libpciaccess možná i další.

    Nicméně podobné problémy se občas na webu najdou. Pokud je to na vás silná káva, tak se vydejte k distributorovi, chybu tam nahlaste a on vám jistě pomůže, protože ví, jaké záplaty přidává k jednotlivým balíkům.

    3.12.2009 16:32 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    "Nicméně podobné problémy se občas na webu najdou. Pokud je to na vás silná káva, tak se vydejte k distributorovi, chybu tam nahlaste a on vám jistě pomůže, protože ví, jaké záplaty přidává k jednotlivým balíkům."

    No, s moji angličtinou bych se asi pořádně s nimi nedomluvil :D

    "Bohužel z vašich logů není poznat, v čem vzniká segfault. Musel byste si doinstalovat balíčky s ladicími informacemi pro xorg-server, libpciaccess možná i další."

    Není problém, máte na mysli debug balíčky, že?
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    3.12.2009 17:20 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    No, s moji angličtinou bych se asi pořádně s nimi nedomluvil :D

    Můžete zkusit francouzštinu, když je to ta Mandriva :)

    máte na mysli debug balíčky

    Ano, asi tomu tak v Mandrivě říkají. Jde o to, aby se objevily název funkce ve výpisu zásobníku v bodě dva:

    Backtrace:
    0: /etc/X11/X(xorg_backtrace+0x37) [0x8134207]
    1: /etc/X11/X(xf86SigHandler+0xa5) [0x80cc9f5]
    2: [0xffffe400]
    3: /usr/lib/xorg/extra-modules//nvidia_drv.so [0xb676dca8]

    Ale je taky docela možné, že to je nějaká funkce z glibc.

    Každopádně to vypadá na chybu v xové části ovladače nvidia_drv, případně na nesoulad mezi ním a X serverem.

    Bedňa avatar 3.12.2009 16:22 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Mne pomôhlo premenovanie xorg.conf na xorg.conf1, vytvoril si pri boote nový fungujúci.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    5.12.2009 13:39 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Takže, nakonec jsem přišel na řešení díky EN fóru Mandrivy:

    http://forum.mandriva.com/viewtopic.php?p=745035#745035

    http://forum.mandriva.com/viewtopic.php?p=745205#745205

    Řešení velmi jednoduché a účinné. Kdybych se hned podíval do toho fóra (výjimečně jsem na něj úplně zapomněl), ušetřil bych si tři dny plných problémů... :-D

    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    5.12.2009 13:46 JamesXYZ | skóre: 2 | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Nevíte někdo, proč mi nejde příspěvek, na který reaguji, označit jako řešení?

    Jsem přihlášen, jsem autorem celého topicu a nejde to :(

    Zkoušel jsem Operu, FF i Chrome
    Mandriva 2010, KDE 4.4.2, AMD AthlonXP 2000+, 1.5 GB RAM, GF 4 MX.
    5.12.2009 15:42 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejde mi proprietární ovládač - NVidia GeForce4 MX
    Jo protože je to poslední dobou zabugovaný portál, vymýšlí blbosti mě zase nejde napsat blog jak tam mám < > i když to přepíšu na &lt; &gt; tam mě to furt přepisuje na < > po náhledu a stěžuje si že tag nelze použít atd....

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.