abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: XBMC na RPI se zasekava kazdy den

    8.8.2014 14:50 petrfm
    XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Přečteno: 717×

    Ahoj, mam RPi a na nem mi bezi distribuce s XBMC. Vsechno je ok, ale skoro kazde rano, kdyz k nemu prijdu a zapnu televizi, tak v pravem dolnim rohu sviti kolecko, ze pracuje, nehybe se a nic nedela. Pomuze jen tvrdy reset napajenim.

    Dnes po mesici jsem se to rozhodl zacit resit, ale nenapada mne, kde tu pricinu hledat.

    Zkusil jsem tedy aspon dmesg a vypadlo na mne snad sto radku :

    Aug  8 14:07:48 raspbmc kernel: Transfer to device 4 endpoint 0x2 frame 590 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
    Aug  8 14:19:33 raspbmc kernel: Transfer to device 5 endpoint 0x2 frame 606 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
    Aug  8 14:19:33 raspbmc kernel: Transfer to device 5 endpoint 0x2 frame 686 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
    Aug  8 14:41:33 raspbmc kernel: Transfer to device 4 endpoint 0x2 frame 1718 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
    Aug  8 14:44:08 raspbmc kernel: Transfer to device 4 endpoint 0x2 frame 1534 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.

     

    Co to znamena? XBMC nevypinam, bezi porad, je pripojene do site a mam v nem pripojeny samba disk, ktery bezi v siti na banana pi. Nekdy to funguje treba tri dny v kuse, nekdy je treba kazdy den delat restart. Zapina to predevsim zena, takze nemam moc vypozorovane, kdy to vznika, ale pry se vetsinou po tom restartu dela "nejaka" aktualizace.

    Prosim o nasmerovani, ve kterem logu hledat, nebo na co se podivat, az se to zase hryzne. Diky.

    Odpovědi

    8.8.2014 15:54 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Ta hláška vypadá na chybu komunikace s USB zařízením. Tipnul bych si na nespolehlivou DVB, ten PVR plugin do XBMC uměl XBMC zaseknout celé, když byl problém s čtením dat z tvheadendu.
    8.8.2014 15:58 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Nene, je tam jenom SD karta, LAN, PC klavesnice a bezdratova mys. Zadne tv dongly, nic takoveho.
    8.8.2014 16:02 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Zkus mrknout na http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=70437&p=516229 , tam to zřejmě řeší.
    8.8.2014 16:07 poko | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    lsusb
    Pozriet ktory device ma id z dmesg (4 alebo 5). Ak je to nieco co nepotrebujes tak to vyhod a skus ci to pomoze, inak mozno preluskat rpi forum FIQ_FSM

    8.8.2014 22:16 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    zkus vymenit napajeci adapter...
    9.8.2014 10:57 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den

    Vidis, to je dobry napad, bananapi napajim poradnym Sony adapterem, ale to RPI bezi z nejakeho tplink napajece, takze to nebude zadna hitparada. Zkusim na nejaky cas prehodit napajece.

    Jeste jsem dal zene ukol, ze jakmile se to zasekne, ma mne hned upozornit, zkusim se na to pripojit pres SSH - treba se seka samotna XBMC, ale zbytek bezi.

    19.8.2014 14:58 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    pomohlo to?
    20.8.2014 11:35 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den

    Popravde jsem na to vubec nesahal, protoze jsem cekal, az se to "sekne" zase, s tim, ze instrukce znely - nevypinat, abych se na to mohl podivat pres SSH (GUI je mrtve, ale kolecko pracuji... se toci, takze uplne zmrzle to neni). No ale od te doby, co jsem zenu poucil, aby nenechavala po prehravani otevreny seznam filmu na sambe, ale vyjizdela do hlavni obrazovky, se to proste neseka.

    Mozna za to muze i to vyrazne ochlazeni, nevim, zkusime jeste nechavat to zase v seznamu filmu, jestli se to sekne a pak se uvidi. Zatim je ale klid, i kdyz mam stale puvodni napajec, takze to vypada na neco jineho (bud problem se sambou - kdyz se odpoji, tak se RPi hryzne, nebo to pretaktovani a vysoke teploty)

    20.8.2014 12:39 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Mně taky XBMC tuhne téměř každý den. A to ho vůbec nemám na RPi. Obvykle se probudí ze spánku, naběhne a roztočí kolečko, že jako pracuje. Ale nepracuje. V takovém případě se dá připojit přes SSH a killnout proces s XBMC. Jindy mám pro probuzení blikající podtržítko v horním levém rohu. V takovém případě se to musí restartovat ručně pomocí tlačítka nebo odpojením napájení. Kromě toho se mi to s oblibou seká při startu přehrávání pořadů ČT stažených z internetu (ne vždycky).

    Prostě bych chybu až tak moc nepřipisoval RPi.
    Václav 9.8.2014 19:42 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    To by mohlo pomoct. Zrovna nedávno jsem dělal oponenturu SOČ na RPi a dotyčný tam chyby komunikace řešil, po vystřídání několika SD karet zjistil že za to může napájení.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Voty avatar 11.8.2014 17:32 Voty | skóre: 12 | blog: gemini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Pokud máš raspbmc a smůlu jako já, tak bych se kouknul do /boot/config.txt, zda není přetaktované. Mám pocit, že raspbmc ve výchozím nastavení lehce přetaktovává a např. můj kousek to prostě neustojí (občas zamrzne).
    Jednu rozbil a tu druhou ztratil.
    11.8.2014 22:55 Jooky (inactive) | skóre: 39 | blog: Jooky | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XBMC na RPI se zasekava kazdy den
    Nie je to pocit, ale pravda. Raspbmc jemne pretaktovava RPi. Kombinacia letne teploty + nie uplne idealny zdroj moze narobit problemy. Ja osobne pouzivam Raspberry PI PSU ako zdroj, EM-RasPI B case a chladic na "ram". V tejto kombinacii sa mi drzi teplota aj pod zatazou tak +- okolo 50C (aktualne mam 27C v izbe). K RPi mam pripojeny 64GB USB kluc a unifying prijimac. Raspbmc mi ide krasne stabilne.

    Ked sa zakusava s prapodivnymi USB hlaskami, tak moze byt problem zdroj. Castejsie som ale videl hlasky zo sietovky, takze problem moze byt aj inde. Skus pozriet aku teplotu ma procesor (vcgencmd measure_temp). Ked to bude nad 60C, tak treba urcite znizit rychlost, alebo lepsie poriesit chladenie.

    (ps: raspbian / raspbmc si reguluje sam teplotu spomalovanim rychlosti cpu. Nakolko to spolahlivo funguje som este netestoval. Ak je teplota vysoka a/alebo system casto prepina CPU na "powersave" tak sa RPi prehrieva)

    (ps2: aktualny stav cpufreq sa da pozriet cez dmesg | grep governor, popripade citanim spravych "suborov" v /sys)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.