abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 677 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: oVirt - aktuální stav?

    Max avatar 13.10.2014 22:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    oVirt - aktuální stav?
    Přečteno: 726×
    Ahoj, je to už celkem doba, co přišla řeč na oVirt.
    Stále si říkám, zda už od vmware neutéci. ESXi je stabilní, výkonově vypadá plně ok, s poslední verzí odstranily u free verze limity s pamětí, ale požadavky na provoz rostou.
    Už je potřeba nějaké slušné zálohování, něco jako VMware vSphere Replication, nebo v případě XenServeru : Pool replication

    Tzn., nějaký increment backup VM na jiný hypervisor s jiným storage v nějakých intervalech s možností obnovení posledních x stavů VM.
    Dále je u free verze ESXi velký problém s přesunem VM mezi hypervisory, protože není potřebné storage API a je buď možnost to tahat přes ssh, což je ukrutně pomalý, nebo bokem přes NFS server, což je zase zbytečná oklika.
    Další sejření nastává se slušným monitoringem a správou hw, což není u free verze ESXi také něco extra :-/.
    Začínám také potřebovat migraci na jiný hypervisor bez výpadku (když dělám údržbu, tak mně opravdu nebaví plánovat výpadky)

    Tak si říkám, jak je na tom aktuální oVirt? Používá to někdo v produkci? Je to stabilní? A co možnosti zálohování? Je mi jasný, že tu je ještě Proxmox, ale raději bych něco víc otevřenějšího. Je potřeba iSCSI, virtualizace převážně HP DL380 G5,6,7,8 serverů (cca 12ks), možná k tomu i nějaký ten IBM server.
    XenServer samozřejmě také není špatný, ale přijde mi trochu zastaralý s né moc pěknou budoucností. Ale zase, až vyjde 6.3 s novým kernelem a novýma fcema, tak by to mohl být další dobrý skok.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Odpovědi

    14.10.2014 08:23 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Jak je na tom oVirt netusim, ale Proxmox není dost otevřený? Ja ho ted používám cca rok v takovém poloprodukcnim testu (2 node + NFS storage) a zřejmě u něj zůstanu. Používám free repo, a zatím nebyl problém.

    Každopádně zkušenosti oVirtem by mne také zajímaly:)
    14.10.2014 08:42 hermelin | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Proxmox je super - pouzivam v clusteru a je to pravdu vyladene a usetri spousty casu napr (pripravenym zalohovanim, jednoduchou konfiguraci, stabilitou). Myslim si ze tech 1000kc za rok na socket je fakt smesna castka za dodanou kvalitu. A free repo funguje take bez problemu. Je to postavene na debianu takze zakladni system je otevreny az az :-) a jejich balicky jsou se zdrojakama pristupne take vsem. Nejvice cerpaji asi od RedHatu.

    oVirt jsem zkousel kdysi davno a tenkrat jsem narazil i na Proxmox ktery ho v te dobe strcil hrave do kapsy takze nemam duvod prechazet.
    Max avatar 14.10.2014 08:56 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Také mi nejsou jasné hw nároky. oVirt vyžaduje asi 4GiB ram pro běh (ale možná je to požadavek pro hypervisor včetně konzole, která je v jave, ale nody asi nebudou mít takovou náročnost, netuším, ještě jsem to ani pořádně nezkoumal), zatímco Proxmox asi 1GiB.
    Mno, mně přijde, že jde oVirt rychle kupředu, stojí za ním velká firma a komunita a nevím, jak Proxmox bude do budoucna stíhat :-/. Taktéž bych v případě hypervisoru asi upřednostnil CentOS kvůli delšímu supportu. Je to dilema :-/. XenServer vs. Proxmox vs. oVirt :-/.
    A nemám moc času na to, plně otestovat všechny tři řešení :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.10.2014 11:14 ZS-Man | skóre: 31 | blog: B26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Proxmox nema zadny master a slave, na vsech nodech bezi web konzole a jsou si rovnocene. Pripojis se na kterykoliv server v clusteru a muzes ovladat jakykoliv jiny node.
    Max avatar 14.10.2014 08:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Apropro, jak je to se zálohama VM? Umí to inkrementy / odkopírovávat třeba na jiný hypervisor a snapshotovat, aby šla VM obnovit z různých časů ?
    díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.10.2014 09:13 hermelin | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Ja mam zkusenost pouze s Proxmoxem protoze mi zatim plne vyhovuje a nehledal jsem nic jineho. Pouzivam LVM a pro zalohovani to vyuziva nejake interni snapshoty (ne klasicke LVM). Jako zalohovaci disk si muzes namapovat NFS, LVM, adresar, iSCSI atd takze prenos na jiny system by nemel byt problemem.

    Tady je pomerne dost info jak funguje zalohovani na proxmoxu
    Max avatar 14.10.2014 09:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Full backup VM není problém ani na free ESXi pomocí scriptů. Když se dívám na stránky oVirt, tak inkrement backup zdá se také neumí :-/, zatím. Inkrement je dobrý, že lze pak takový backup dělat třeba každých 15min a mít třeba týdenní historii s relativně malým rollbackem. S full backup VM to člověk může řešit párkrát za den. U velkých VM jednou za den, nebo za dva :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.10.2014 11:24 vasek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Jenom bych doplnil, že díky tomu jejich řešení zálohování dojde při určité nedostupnosti samba či nfs sharu k zaseknutí zrovna běžících virtuálních strojů - strašně dlouho kvůli tomu opravovali zejména cifs, ale nakonec jsem stejně přešel na úložiště přes SSHFS pod FUSE, které funguje dobře.
    15.10.2014 07:53 bukowski | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    www.webvirtmgr.net
    Max avatar 15.10.2014 08:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: oVirt - aktuální stav?
    Trochu mimo, ne? :). Ale asi to na jednom serveru použiju jako dočasné řešení a uvidíme :).
    Jinak mně překvapil ještě "Archipel", který na komunikaci mezi Hypervisory používá XMPP. Ve finále ani ten "ConVirt" nevypadá zle. WebVirt použiju, protože vypadá jednoduše, což je věc, kterou nyní řeším (něco základního, jednoduchého s web ksichtem)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.