abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Postfix a skryti lokalnich IP

    23.5.2004 10:54 eMKo
    Postfix a skryti lokalnich IP
    Přečteno: 181×
    Na me lokalni siti s pristupem k netu bezi server kde mam rozjety postfix, pres ktery klienti odesialji emaily. Problem je ze v kazdem odeslanem emailu se v hlavicce vyskytuje i lokalni IP klienta coz se mi tedy moc nelibi :)) Nevite co s tim?

    Odpovědi

    23.5.2004 12:45 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Nechat tak co vám na tom vadí na neveřejné IP se stejně nedostane. :-) A pokud vám bude chtít škodit tak to že neuvedete IP v mailu vám nepomůže :-).
    23.5.2004 13:09 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Vadi mi to, ze tim odhaluji strukturu sve vnitrni site coz je samozrejme z bezpecnostniho rizika jisty nedostatek. Nicmene pomoz si sam, takze kdyby to chtel nekdo taky resit tak se to da vyresit filtrovanim hlavicek. syntaxe muze byt napr tato:

    /^Received:.*192\.168\.0.*/ IGNORE
    24.5.2004 07:57 Martin H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Hmm, to mě nenapadlo ... sniffovat z mailů. Osobně to vidím jako plus, je jasné, kdo to poslal ať si PC pojmenuje jednou tak a podruhý onak.

    Jestli ti jde o bezpečnost, tak raději IPTABLES ... jo a ještě je dobrý DHCP bez statických adres ... pak jen každý ví, že tvoje síť je 192.168.1.0 (že by /24, nebo /36 ???). Kupodivu moje taky ...jo server je MATRIX pro případné narušitele ...
    24.5.2004 14:20 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    To z jake stanice v lokalni siti email odejde neni verejna informace a mela by zustat skryta. Samozrejme v logu se dopatrat zpetne da takze o co jde. A opravdu nemam potrebu nekomu sdelovat rozsahy IP adres ktere v siti pouzivam. I kdyz se to nezda kazda prekazka navic muze pripadneho utocnika odradit. Na tomhle je postavena cela filozofie bezpecnosti. Nikdy nedosahnes toho ze totalne zabezpecis sit ci stanici kdyz do ni povede datovy kabel, jedine ze bys ji odpojil. Proto je kazda prekazka kterou utocnik musi prekonat dobra.

    Absolutne nechapu proc sem pletes IPTABLES ja se na fw absolutne neptal, chtel jsem jen skryt privatni informace ktere by nemely byt verejne k dispozici komukoliv. Na coz mi tu samozrejme nikdo neodpovedel, to se radeji zacne rypat v tom proc to chci udelat a nastrkovat mi tu uplne OT temata jako IPTABLES.
    24.5.2004 17:10 mrak | skóre: 12 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    jo no ja tvuj problem naprosto chapu ... u jednoho zakaznika sem chtel neco podobneho resit .. napadl mne filter pomoci formail ale u toho to zustalo ... zkusim se na to podivat a kdyztak dam vedet

    jinak pro priklad: kdyz mate strukturu udelanou tak ze mate externi DMZ<->firewall<->a na interni DMZ mate postovni server pro vnitrni sit ... a postu preposilate mezi temi stroji dovnitr a ven ... tak vam nejde ani tak o adresy jako spis ze si ten utocnik posle mail na neexistujici adresu a kdyz se mu vrati zpatky tak ma z hlavicek predstavu o cele bezpecnostni architekture te site :(((
    24.5.2004 17:46 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Diky, konecne prispevek k veci. Uz jsem ani nedoufal :)
    24.5.2004 17:11 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Boze to je ale ptakovina. Informace, ze email odesel z pocitace s IP adresou dejme tomu 192.168.0.1 je pro utocnika asi tak stejne hodnotna, jako ze voda je mokra a sul je slana. Dalsi fanousek koncepce "security by obscurity"?
    24.5.2004 17:43 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Ach jo, jen doufam ze nespravujes nejakou sit...
    24.5.2004 17:56 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Jiste, tu nejlepe zabezpecim skrytim privatnich IP adres v hlavickach emailu, to da prece rozum. :-D
    24.5.2004 18:18 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Pisu snad neco takoveho? Ja jen tvrdim ze cim vic ruznych byt i velmi malo ucinych prekazek udelas tim lip. A pokud tohle nevis a staras se o nejakou sit nebo server mel bys zvazit jestli to delat dal. Vzdy je lepsi udelat vse co se da nez se jen spolehnout na FW a dal nic. Nezapominej ze neexistuji jen utoky z vnejsku, ale daji se pouit socialni utoky, utoky zevnitr atd. Tvuj pohled je prilis uzky a to muze mit v tehle oblasti fatalni nasledky. IMHO diky takovym lidem jako si ty se dari nabouravat do serveru a siti.
    24.5.2004 18:26 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Hmm, zajimave, jeste mi nikdo zadny server nenaboural, patrne proto, ze se venuju podstatnym vecem a ne nesmyslum, no a pak asi ty site nepredstavuji dostatecne lakavy cil pro pripadne utocniky. Proti socialnimu inzenyrstvi zadne skryvani IP adresy nepomuze a uvnitr LAN asi taky tezko nejakou IP adresu skryju, ze. ;-)

    Kdyby se lidi vice venovali zaplatovani der v aplikacich a systemu, spravnemu nastaveni ruznych serveru a firewallu apod., tak by naopak tech uspesnych utoku vyrazne ubylo. Znova opakuju, ze security by obscurity skutecne nefunguje.
    24.5.2004 18:32 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Ja nevim dela ti problemy porozumeni psanemu textu? Vse co rikam je: Pouzit bezne zabezpeceni, updaty, ale skombinovat to i s mene ucinnymi nastavenimi. Tvoje sit mozna neni lakava, ale predstav si ze jsou site ktere lakave jsou. A ver tomu ze tam jsou nastaveni tak restriktivni ze by ti pravdepodobne vypadly oci z dulku.

    Na zaver opakuji: polovicata bezpecnost nefunguje a neni to zadna bezpecnost, zabezpeceni je kvalitni pouze tehdy kdyz udelas vsechno co lze vcetne toho co se muze zdat na prvni pohled temer bezvyznamne.
    24.5.2004 18:56 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Ech jo. Ano, hacker - guru usilovne patra v emailovych hlavickach po privatni IP adrese odesilatele emailu, protoze bez ni se do te site chudak nedostane. No hlavne ze je si s cim hrat. Ja uz radsi koncim, ono je to podobne jako v teto diskusi o nmapu. ;-)
    25.5.2004 09:27 mrak | skóre: 12 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Pri identifikaci cile .. je email velice dulezity zdroj informaci ... kdyz o te siti nic nevis tak tak email ti naprosto verejne odhali stroje ktere mani co do cineni s postou ... a to se asi shodem ze neni uplne nezajimava informace kdyz v mim pripade sou to dva stroje s verejnou IP, takze nejde o TEN workstation co ten email odestal a jeho vnitrni IP. Tak mne napada vydel si nekdy hlavicky v emailu? ;)
    25.5.2004 13:06 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Pro utocnika je mozna zajimavejsi informace, jaky MUA na jakem OS je na te nezname privatni IP adrese provozovan -- a ted kamufluj :) ... I kdyz nebyl bych proti kdyby spravci v ramci security by obscurity prevadeli HTML vyplody nejmenovaneho programu na plaintext siroky <80 znaku :)

    Skriptum a cervikum jsou takove informace uplne ukradene.
    24.5.2004 18:28 Martin H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Rozhodně jsem nechtěl nic nastrkovat a rýpat. Je to o diskusi. Nicméně jsem se i já dozvěděl hromadu zajímavých věcí a pohledy jiných.

    BTW: Prozatím skutečně nespravuji síť, která by byla přímo připojena k internetu, až k tomu jednou dojde, budu nejspíš taky hledat vše, co by znesnadnilo identifikaci.

    Mj. když jsem si přečetl o HACKINGu v Linuxu (pěkná kniha), měl jsem chuť skutečně vytrhnout kabel ....
    25.5.2004 13:28 mrak | skóre: 12 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    takze tady je odpoved ...
    v souboru main.cf pridat (pokud neni)
    header_checks = regexp:/etc/postfix/header_checks
    
    v souboru master.cf pridat
    rmheader unix -         n       n       -       -       pipe
        flags=Rq user=nobody argv=/etc/postfix/rmheader.sh ${sender} ${recipient}
    soubor /etc/postfix/rmheader.sh obsahuje a ma prava 755
    cat |/usr/bin/formail -I Received: |/usr/sbin/sendmail -f $1 $2
    no a jeste pravidlo v /etc/postfix/header_checks
    /^Received: from holy/         FILTER rmheader:
    u mne je holy vnitrni server pres ktery kdyz neco jde ven tak tomu chci odfiltrovat hlavicky Received:
    25.5.2004 13:43 *Mirda* | skóre: 24 | Sedlčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Konecne odpoved na otazku a ne spekulace o zbytecnosti potreby tazatele.

    Z tohoto serveru zacina byt pekny flameware. Dost me to mrzi, nebot to je jeden z poslednich serveru v CR, ktery ma uroven.
    Na otazky se cim dal casteji odpovida nazory ci spekulacemi. Tazatel pri tom vzdy chce konkretni odpoved.

    Ve vysledku je to strata casu pro vsechny. Predevsim pak, hledam-li odpoved ve starych diskusich, musim se prokousat temito spekulacemi.

    Navrhuji jeste jedno zbytecne filozoficke diskusni forum, kde se bude mluvit o nicem.

    25.5.2004 15:05 mrak | skóre: 12 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    tak jeste detail soubor /etc/postfix/rmheader.sh obsahuje a ma prava 755

    #!/bin/bash
    cat |/usr/bin/formail -I Received: |/usr/sbin/sendmail -f $1 $2
    Shteffi avatar 27.5.2004 13:41 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    škoda že to nefunguje. Zkoušel jsem to aplikovat přesně podle návodu a nic. Pořád tam ta adresa zůstává. Povedlo se to někomu rozchodit?
    27.5.2004 13:55 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Udelej to takto: V konfiguraku Postfixu povol header_checks

    a do souboru kde se ty hlavicky filtruji u me header_chcecks napis toto: /^Received:.*192\.168\.0.*/ IGNORE

    IPecka samozrejme zamen podle potreby, melo by to fungovat.
    Shteffi avatar 27.5.2004 14:02 Shteffi | skóre: 21 | blog: Shteffi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Perfektní. Funguje bezvadně.... Díkes
    27.5.2004 14:17 pt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    nehodlam se ucastnit debaty o smyslu toho nastaveni ale tusim ze v main.cf je mozno zapnout primo volba ktera tohle umozni. nejsem si jistej, nemam to ted po ruce.
    27.5.2004 15:09 eMKo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    Pletes se, neni to tam :)
    31.5.2004 16:35 mrak | skóre: 12 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postfix a skryti lokalnich IP
    TAK SORY koho sem mystifikoval .... mam tam chybu
    s puvodnim scriptem to nechodi pro vice adresatu (odesle se to puze prvnimu).

    taze oprava scriptu rmheader.sh
    #!/bin/bash
    FROM=$1
    shift
    cat |/usr/bin/formail -I Received: |/usr/sbin/sendmail -f $FROM $@

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.