Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
Po Canonicalu a SUSE oznámil také Red Hat, že bude podporovat a distribuovat toolkit NVIDIA CUDA (Wikipedie).
TrueNAS (Wikipedie), tj. open source storage platforma postavená na Linuxu, byl vydán ve verzi 25.10 Goldeye. Přináší NVMe over Fabric (NVMe-oF) nebo OpenZFS 2.3.4.
Byla vydána OpenIndiana 2025.10. Unixový operační systém OpenIndiana (Wikipedie) vychází z OpenSolarisu (Wikipedie).
České základní a střední školy čelí alarmujícímu stavu kybernetické bezpečnosti. Až 89 % identifikovaných zranitelností v IT infrastruktuře vzdělávacích institucí dosahuje kritické úrovně, což znamená, že útočníci mohou vzdáleně převzít kontrolu nad klíčovými systémy. Školy navíc často provozují zastaralé technologie, i roky nechávají zařízení bez potřebných aktualizací softwaru a používají k nim pouze výchozí, všeobecně známá
… více »Během tradiční ceremonie k oslavě Dne vzniku samostatného československého státu (28. října) byl vyznamenán medailí Za zásluhy (o stát v oblasti hospodářské) vývojář 3D tiskáren Josef Průša. Letos byly uděleny pouze dvě medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, druhou dostal informatik a manažer Ondřej Felix, který se zabývá digitalizací státní správy.
Tor Browser, tj. fork webového prohlížeče Mozilla Firefox s integrovaným klientem sítě Tor přednastavený tak, aby přes tuto síť bezpečně komunikoval, byl vydán ve verzi 15.0. Postaven je na Firefoxu ESR 140.
Trosku z jineho soudku: samozrejme ze se da zabranit scanu, da se zabranit i vsem prunikum a vsem nekalym akcim lehce bezbolestne levou zadni
. Vola se to evil flag a jeho implementaci lze vyresit i tu legracni hlasku jakoze scan refused... Pokud se potom konecne probudis tak preji Dooobre rano, Vietname.
-djz
Balicek neni treba, je vsudypritomny a nemusi se instalovat.
BTW: pri cteni toho RFC jsem se malem pocural
ROFL
To este nie je vsetko. Medzi ludmi s nekalymi umyslami sa na Internete vyskytuju aj 'zrudy', ktore posielaju evil pakety *bez* nastaveneho evil bit-u! To su uz skutocne kriminalnici najhrubsieho zrna a preto odbornici odporucaju okamzite nicit vsetky pakety, ktore evil bit *nemaju* nastaveny.
A co používat nějaký detektor skenů a nechat jej, ať daný ipčko zakáže? Pro tenhle případ již zmíněné portsentry. No a nebo použít jiný detektor skenů (klaxon, scanlogd, lids) a na základě jeho výstupů nějakým skriptem zapisovat do hosts.deny, resp. přidávat pravidlo do iptables.
BTW: Proč vám vadí skeny?
--JPAha, tak portsentry ještě nikdo nezmínil ;o))
-- JPiptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,ACK,FIN,RST RST -m limit 1/s -j ACCEPT
vyzkouseno.
iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,ACK,FIN,RST RST -m limit --limit 1/s -j ACCEPT

Popravde me takoveto tajnustkarstvi vytaci. Kdyz uz jsem tu za vola, chci vedet proc.
Kritizovat umi hodne lidi. Malokdo je ale ochoten k problemu se vyjadrit. Kdybych potreboval slyset takoveto reakce, sel bych se zeptat nekam pod leseni.
. Super. Vitej doklubu.
Mnozi maji opravdu velmi plodne prispevky. Daji se shrnout asi takhle: " bla bla..." a tot vse. Meli by si uvedomit, ze jsou zde take lidi,kteri hltaji po kazde rade, ktera tu padne. A pokud si nekdo z nekoho vystreli a nekdo to nepochopi (viz ja), tak nazvat me "idiotem" asi neni moc vhodne... A nemuzete mi mit za zle , ze nejsem na takove urovni, abych problematice rozumel jako vy. Me teda do smichu moc neni. Taky jste snad kdysi zacinali,ne?.Zapasim s linuxem kazdy den a mnohdy mi rady od "jm" fakt berou chut. Typicke rady "o nicem". Jinak preji vsem hezky den.
. Ale zapojil jsem se do tohoto clanku, pac jsem nevedel, co je evil flag a chtel jsem byt chytrejsi.
Jinak si myslim, ze problematiku firewallu mam vcelku jasnou. Ale kdyz vidim, ze nekdo na toto tema diskutuje, rad se podivam. A tam evil flag...
Asi proto, že tohle pravidlo pro iptables problém vůbec neřeší, nehledě na to, že je to pěkná ptákovina! Proč neodfiltruješ nmap(leda by používal evil flag
), je myslim dostatečně vysvětleno na začátku diskuze.
Tiskni
Sdílej: