abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Mozilla: velikost panelu a pisem

    12.7.2004 22:55 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Mozilla: velikost panelu a pisem
    Přečteno: 194×
    Zdravim pratele, mam zajimavy problem, ale tyka se i par mych pratel a nevime jak na nej:

    v Mozille a vubec vse programu pro prohlizeni webu mame vsechna pisma velice mala. Pouzivam rozliseni 1280x1024, ale problem je, ze CTRL a + nic neresi, nebot to akorat zvetsi velikost pisem, ale my potrebujeme doslova ZOOM celeho stranky.

    Abych to popsal z jineho uhlu, napriklad na www.abclinuxu.cz se problem zvetsenim pisma da resit, ale na web www.seznam.cz mam uprostred "nudli" seznamu a pri zvetsovani pisma dojde jen k "rozpadnuti" stranky, nebot okraje jsou pevne dane a zvetsi jen tupe text.

    Doufam, ze lze pochopit o co mi jde a ze existuje reseni. Bohuzel, zmena fontu v Control Center KDE nepomohla, stejne tak nastaveni fontu v Mozille je marne. Ostatne, marne bojuji i s velikosti fontu samotne mozilly, nebot vsechna menu a dialogy mam doslova miniaturni :-(

    Diky za pripadne podnety, Standa

    Odpovědi

    12.7.2004 23:08 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    Mozilla je založena na GTK, to znamená, že je potřeba naklikat to v GNOME. Případně změnit soubory .gtkrc (.gtk-1.2 apod.).
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    wil-m avatar 13.7.2004 10:16 wil-m | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    jen doplnim predchozi odpoved, ktera samozrejme plati. nevim jakou distribuci pouzivate, ale v debianu a jeho klonech na to existuje pekna utilitka, balicek se jmenuje gtk-theme-switch, ktera se stara o vzhled gtk aplikaci, vcetne fontu. obsahuje prepinac jak pro gtk1 i pro dvojkovou verzi.
    13.7.2004 12:06 Pavel | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    nepomohlo by nastavit dpi????
    13.7.2004 12:22 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    No ono by bylo třeba uvést jakou používáte distribuci, verzi Mozilly (jestli je to GTK1 nebo GTK2/XFT). Co se týká velikosti textu v okně, tak ten můžete ovlivnit pomocí:Preferences/Appearance/Fonts/Display Resolution (resp. Předvolby/Vzhled/Písma/Rozlišení obrazovky). Tam máte přepínač mezi systémovým nastavením, 96 Dpi, 72 Dpi a libovolnou hodnotou zadanou pomocí pravítka. Nevím jestli mozilla podporuje obdélníkové pixely, doufám tedy, že nepoužíváte 1280x1024 na CRT, ona je to poslední dobou taková hloupá móda i u dodavatelů driverů pod win, kteří se tváří jako kdyby se CRT už nepoužívala a 1280x960 tam musíte nastavit zásahem do registru. Dokonce jsem už viděl i tak pitomé obchodníky, kteří pro CRT doporučují resolution 1280x1024 a je přitom spousta aplikací, které si s tím neporadí. Kromě toho i celé GUI by muselo být navržené ve vektorovém formátu. Ale to jsem odbočil. Z toho, jak jste to popsal, je zřejmé, že implicitní volba - systémové nastavení, nenačetla hodnotu odpovídající skutečnému rozlišení monitoru, Podívejte se nejprve do XF86 Config (resp. do XF86Config4, xorg.conf), jestli máte zprávně zadané rozměry stínítka v milimetrech. ( Section "Monitor" / DisplaySize ). Další už záleží na konkrétní distrubuci, takže vliv na to může mít kdm, gdm, xdm (pokud používáte desktop manager) dále nastavení gnome pro gtk 1 a gtk 2 aplikace. Soubory .gtkrc, .gtkrc-1.2-gnome2, .gtkrc-2,0, mohou být použity pro nastavení fontů v menu, ale nic neovlivňují v některých novějších distribucích v KDE a Gnome, takže tam byste musel použít konfigurační nastroje pro Gnome, nebo editovat registr Gnome (.gconf) (je tu i editor registru). Ale jak jsem psal, musíte napsat jakou máte distribuci, aby Vám někdo mohl konkrétně poradit.
    Valoun avatar 13.7.2004 12:46 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    Podle me jsou na vine internetove stranky. Pokud ma seznam nastaveno, ze ma byt siroky 700px (ma to v CSS stylu), tak proste bude siroky 700px i kdyby jste se na hlavu stavel. Pri rozliseni 1280 budete mit samozrejme 40% obrazovky nevyuzitych. Pokud mate 17" monitor, tak se neni co divit, snizte rozliseni a vse bude v poradku.

    Velikost pisma ve strankach v Mozille se ovlivnuje mimo jine nastavenim dpi. Velikost pisma v menu se ovlivnuje uplne jinak, ale to jsem nikdy nepotreboval. IMHO kdyz je nastavene rozumne rozliseni monitoru a dpi v Xkach (zde je rozdil mezi klasickou a Xft verzi Mozilly), pak neni treba nic menit.

    Jedina moznost je asi Opera, v te si nastavite svuj uzivatelsky styl, ktery obejde tyhle formatovani a zobrazi stranku treba jako skoro plain-text.

    Taky si muzete stezovat autorovi stranek.

    PS: Priste poslete odkaz na screenshot, ten mluvi za vse.
    13.7.2004 18:52 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    Jedina moznost je asi Opera, v te si nastavite svuj uzivatelsky styl, ktery obejde tyhle formatovani a zobrazi stranku treba jako skoro plain-text.

    Praveze Opera ma volbu zoom, ktera zvetsi celou stanku, vc. obrazku a objektu s rozmery v px. V Mozille by se to obcas taky hodilo, viz bug #4821 (klicova slovicka opera zoom :))
    13.7.2004 22:32 Standa | skóre: 21 | blog: Linux prakticky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    Zdravim a dekuji za vsechny dosle odpovedi, jelikoz jsem povazoval problem za obecny, nenapsal jsem svou konfiguraci, takze dodavam:

    Mozilla 1.6 OS: Debian SID (14 CD, asi 2 mesice stare distro) GDM, startuji do KDE

    obecne jde hlavne o problem, jakoby vse drzelo na levem hornim rohu a kdyz zvetsim pomoci CTRL a + zvetsi se font, ale vse se rozleze do vice radku a cela stranka se zbori. Jinak jdu testovat vyse zmineni navrhy, tak snad neco zabere, nebo holt nektere weby prestanu pouzivat, nebot pevne nastavene sirky sloupcu napr. na 700px. v dnesni dobe me proste silne vadi a stale prepinat rozliseni, no to neni co hledam.

    Diky, Standa
    Valoun avatar 13.7.2004 23:11 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mozilla: velikost panelu a pisem
    Netreba prepinat. Staci nemit 1600x1200 na 15" monitoru.

    Ja osobne mam 1024x768 na 17" (respektive 2048x768 na 2x17") coz je zhruba 82dpi. A jeste mam v Mozille nastavenou minimalni velikost pisma na 12bodu a 96dpi(to ovlivnuje velikost menu). Stejne tak mam nastaveno 96dpi pro Xft.

    Je to dobre na oci. Porovnejte

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.