abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:00 | Nová verze

    Zulip Server z open source komunikační platformy Zulip (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 9.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Rozcestník

    Dotaz: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty

    24.6.2005 06:55 Lubo
    po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    Přečteno: 127×
    Mám debian sarge. Keď prepnem z x do konzole ctrl+alt+f1 tak zle zobrazuje a píše slovenské znaky. Zadám /etc/init.d/console-screen.sh restart. Po tomto reštarte je všetko v poriadku všetky znaky zobrazuje a píše správne. Ako to nastavím aby som nemusel stále po prepnutí z x do konzole reštartovať?

    Odpovědi

    24.6.2005 11:04 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    Zdravím,
    Nepíšeš co používáš za ovladače pro grafiku jak v Xkách tak na konzoli. Také nepíšeš jak se znaky zmrví. Trochu více informací by neškodilo. Používáš na konzoli framebuffer? Používáš pro X ovladač pro tvoji grafačku? Jestli pro konzoli nepoužíváš framebuffer tak by to mohlo být způsobeno tím, že ovladač X zmrví v grafice tabulky znakového generátoru a pak ti to zobrazuje zle. V tomto případě by ti pomohl jedině jiný ovladač pro X, který se chová korektně, bug report autorovi a nebo workaround pomocí framebufferu pro konzoli. Pokud ti to tak dělá framebuffer tak nevím.
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    24.6.2005 17:59 Lubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    Ďakujem za reakciu. V Xkách mám nainštalovaný ovládač NVIDIA-Linux-x86-1.0-7174-pkg1.run. Na konzole neviem. Asi vga, v jadre mam
    # Console display driver support
    #
    CONFIG_VGA_CONSOLE=y
    # CONFIG_MDA_CONSOLE is not set
    CONFIG_DUMMY_CONSOLE=y
    
    V lilo.conf mám vga=normal.Framebuffer nepoužívam. Takto zobrazí písmená pred reštartom Õ ½ ì » ╣ à ↑ ▲ └ a po reštarte ľ š č ť ž ý á í é. Rovnako sa to chová aj v textových editoroch joe a vi. Keď v nich napíšem a uložím Õ ½ ì» ╣ à ↑ ▲└. Resetnem konzolu, otvorim uložený text, tak tento už je zobrazený normálne. Taktiež ho správne zobrazujú aj Xká.
    24.6.2005 18:39 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    Pred prepnutim a po prepnuti-zpet pise vt-is-UTF8 co? protoze pokud mas prepinat terminaly do utf-8, tak musis mit getty, ktery to dokaze nebo dat esc%8 do issue, protoze init skript nastavuje jen aktualni (1.) tty a zbyvajici jeste nejsou v tu dobu otevreny. s Xkama by to mozna mohlo taky souviset jestli se tam deje nejaky obnovovani pri prepinani...

    potom taky kdyz pises na klavesnici, tak vidis mismas a pritom kdyz po resetu je ten napsany text ok -> funguje dobre konverze -> scancode -> keycode -> character a jadro ma tabulky asociovany s klavesnicovou casti konzole ok.

    nefunguje teda ta cast, co se stara o fonty.
    24.6.2005 18:42 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    A to je divny, protoze me to s xfree + mga + vgacon + utf8 v sargi funguje naprosto v poradku a to jsem ani nic moc neupravoval.
    24.6.2005 19:52 Lubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    :~$ vt-is-UTF8
    Single-byte char mode.
    
    Neviem ak UTF8 su fonty ja používam iso02 z balíka fonty.
      
    :~# /etc/init.d/console-screen.sh restart
    Setting up general console font...  done.
    Setting up per-VC fonts: /dev/tty1, /dev/tty2, /dev/tty3, /dev/tty4,
    /dev/tty5,
    /dev/tty6, done.
    Setting up per-VC ACM's: /dev/tty1 (iso02), /dev/tty2 (iso02), /dev/tty3
    (iso02), /dev/tty4 (iso02), /dev/tty5 (iso02), /dev/tty6 (iso02), done.
    
    24.6.2005 19:28 ViT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: po prepnuti z x do konzole zle zobrazuje fonty
    Ja mam slackware 10.1 a grafarnu od Nvidie + jejich ovladace z www.nvidia.com a dela mi to same. :-( Mam zato ze je to bug v jejich ovladacich protoze kdys po prepnuti z Xek do konzole spustim "setfont lat2a-16" tak se to zpravi (tedy loadnou se znovu cesky fonty) - moc mi to nevadi protoze ja opoustim Xka jen kdys restartuji nebo vypinam pocitac :-). Jeste donedavna kdyz jsem pouzival Xka v dualhead rezimu Monitor + Televize se mi po ukonceni Xek zblaznila obnovovaci frekvence na monitoru (tedy v textovem rezimu) grafarna mi rvala asi 200Hz do monitoru a ten kvicel ve smrtelnem sevreni :-) (je to asi 3 buildy zpet co to opravili). Urcite by to s tema fontama stalo za bugreport ;-)

    PS: framebuffer s ovladacema nvidie stejne nefacha.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.