abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)

    6.5.2011 01:30 jbb
    Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Přečteno: 305×
    Dobrý den,
    plánuji postavit regulaci kotelny na vhodném PLC (asi Foxboard G20). Je to malá mašinka s debianem a vhodnými vstupy/výstupy.
    Kromě teploty (která se jistě nemění skokově a chvíli to počká) budu sledovat i mačkání tlačítek uživatelem. Musím si tedy napsat nějakého démonka, který bude trvale sledovat vstupy a nějak reagovat.
    Na druhou stranu potřebuji systém monitorovat, respektive ho i ovlivnit z příkazové řádky (k PLC se budu připojovat ssháčkem) či z webového prohlížeče (PLC má sice vlastní pseudoapache, ale asi bych ho chtěl spíše řídit ze stránek zobrazených na serveru).
    Vychází mi z toho, že tedy musím kromě démonka splichtit ještě nějaký ovládací program, který spustím z příkazovky když budu chtít juknout na stav systému či něco změnit. Nemám však jasno v tom, jak mám předávat údaje mezi těmito dvěma systémy - napadlo mne jednak přes nějaké soubory (což je takové fakt rustikální) či přes sql databázi (což se mi zdá jako s kanónem na vrabce a kdo se to má učit...).
    Máte nějaký lepší nápad? Nebo byste celou věc řešili ještě nějak jinak?

    Odpovědi

    6.5.2011 02:09 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Pro váš případ by asi byly nejlepší unixové sockety (pokud to chcete fakt obecně), případně telnet (démon bude poskytovat telnetovou službu, tedy vlastně samotnou příkazovou řádku).
    Pavel Stárek avatar 6.5.2011 16:29 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Však nic nebrání tomu, aby prográmek (démonek), co sleduje vstupy/výstupy a dělá nějaké akce na základě jejich stavu, rovněž například otevřel UDP port (ve druhém threadu) a na něm naslouchal tvým příkazům. Tedy jde jen o to, si navrhnout vlastní protokol, který pak bude proudit těmi UDP pakety. Nevím jak to bude složité, ale napsal bych si to třeba v Pythonu, ovšem jde o to, jak se ovládají ty vstupy/výstupy (nějaké zařízení v /dev nejspíš).
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    6.5.2011 16:44 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Ja prave stavim neco podobnyho na regulaci topeni. Pouzivam ATmega8, na 1-wire sbernici mam DS18B20 teplomery a do ostatnich I/O mam zapojeny ventily k radiatorum. Cely to komunikuje pres RS-232 s RouterStation.

    Prijde mi to jako nejjednodussi reseni. RouterStation koupis za 1200Kc, lepsi verzi (s vyvedenym USB a 1Gbps sitovkou) za 1700Kc. Ma to 680MHz CPU, 64MB RAM, 16 MB flash. Mam tam OpenWrt linux a ridici aplikaci vlastni vyroby. Uzivatelske rozhrani jde udelat v php (stejne to bude ovladat najednou jen jeden clovek). Do USB mam pripojenou 2GB flashku na ukladani teplot, grafu a ruznych podobnych blbosti.

    Je to levne a funkcni.

    6.5.2011 16:46 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Treba wifi.aspa to ma za necelych 1300Kc.
    Josef Kufner avatar 8.5.2011 12:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Stránky na serveru můžou být jen takovou proxy ke stránkám toho PLC, které budou lehce parsovatelné a jinak děsně ošklivé.

    Prostě při zobrazení stránky na serveru se dotážeš PLC, jak na tom je. HTTP je dostatečně rozumný protokol na takové véci. Z příkazové řádky ti pak bude stačit prosté curl zabalené do skriptu, aby to hezky bralo parametry.

    Na rootu vychází seriál o Couchy DB, myslím že by to mohla být dobrá inspirace (jen místo DB bude PLC).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.5.2011 14:03 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    HTTP je poměrně složité pro správnou implementaci, má spousty různých způsobů komunikace a podmíněných hlaviček. Doporučoval bych spíš velmi jednoduchý protokol SCGI a před to „položit“ nějakou proxy, která se postará o překlad do plného HTTP (nginx, Apache, lighttpd).
    Josef Kufner avatar 9.5.2011 18:12 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Však ono ničemu nevadí, že ta implementace bude neúplná. Stačí pár základních věcí a to ostatní buď ignorovat nebo vrátit vhodnou chybu. Podstatné je, že na otestování stačí obyčejný www prohlížeč, na odeslání i přijetí dat jsou nástroje hotové (např. curl, wget) a protokol samotný je velmi jednoduchý a nenáročný.

    Pokud data samotná nebudou nějak moc složitá, což u kotelny moc nehrozí, tak jako CLI nástroj postačí párřádkový skript okolo curl nebo wgetu a základ webového rozhraní na serveru bude zhruba stejný.

    A pokud by to PLC vracelo data v JSON (což je na generování velmi nenáročné na jakémkoliv HW), tak by se samotné GUI dalo napsat v Javascriptu a uložit do PLC jako prostý blob, který by se na začátku poslal klientovi (těch blobů by tam bylo několik – trocha statického HTML, nějaké to CSS a pár obrázků). Výsledkem by bylo velmi pěkné rozhraní při minimálním zatížení hardware a samotná implementace by zůstala víceméně triviální – většinu HTTP getu lze beztrestně zahodit (vlastně stačí načíst jen první řádek) a odpověď stačí uvést trochou víceméně statického textu. Webserver by potřeboval umět jen vrátit jako odpověď buď statický blob nebo vyexportovat trochy dat do JSONu. Neříkám, že taková implementace bude kdoví jak okouzlující, ale při minimu úsilí z toho lze vytřískat opravdu hodně.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.5.2011 19:50 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Dobrá otázka. V knize Linux Appliance Design http://nostarch.com/appliance.htm řeší praxe znalí autoři tento požadavek pomocí knihovny Run-Time Access http://www.runtimeaccess.com/projects/rta/index.html. Démon se s touto knihovnou tváří jako instance postgresu, takže s ním mohou komunikovat jakékoliv nástroje podporující klient-server protokol postgresu, do kterých se posílají normální SQL příkazy. V konfiguraci démona se nadefinují sloupce tabulek a jejich handlery volají rovnou přiřazené funkce v c/c++. Přišlo mi to velice zajímavé a neotřelé. Ta knihovna stále žije, bohužel je pouze v C/C++, což ale nemusí vadit.
    9.5.2011 19:56 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    Obrázek http://www.runtimeaccess.com/projects/rta/GoodrtaModel.png
    9.5.2011 19:57 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak synchronizovat údaje mezi aplikacemi (daemon a ovládací app)
    http://books.google.com/books?id=uVu0ax6C3uIC&pg=PA16&lpg=PA16&dq=library+run+time+access+rta&source=bl&ots=syNdxIrTKr&sig=CgnnuJkiC9GFROL5aOuBL7pgh0g&hl=cs&ei=3SfITcnsE8zDswazzIyXDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CGkQ6AEwCQ#v=onepage&q=library%20run%20time%20access%20rta&f=false

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.