abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Po škole - Linux / Windows

    11.5.2013 20:46 David
    Po škole - Linux / Windows
    Přečteno: 1151×
    Dobrý večer, doufám, že píšu dobře. Končím školu el.počítačové systémy - maturita, mám dobré výsledky, ale trošku mě zarazil rozhovor s naším karierním poradce, který je zároveň IT.Řekl nám, že škola nám dala pouze základ IT a dál musíme samy.

    Určitě tu bude spousta lidí se zkušenostma.Na jakou praxi by jste se zaměřili? kdo najde lepší uplatnění? windows administrator, nebo linux administrator? Co jsem koukal na inzeráty práce linux administrator nabizeji plat 30-60k docela zajimave rozpeti :-) Celkove ta nabidka prace v IT je taková zvláštní až z toho chytam špatnou náladu...

    Díky

    Odpovědi

    11.5.2013 20:53 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Na jakou praxi by jste se zaměřili?
    Bojuj. Budes to potrebovat.
    vencour avatar 11.5.2013 21:07 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Buď konkrétní ... co do šíře i hloubky je co dělat a o čem případně diskutovat.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.5.2013 21:18 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Jelikož nemám skoro žádnou praxi (nepočítám šťourání ve škole , instalace a konfigurace windows,atd) tak by mě zajímalo, co má lepší uplatnění windows administrator ,nebo linux.Nevím, co mam napsat víc.A co se koukám na nabídky práce, tak to taky není moc zajímavé (pro mě) všichni chcou x let prace a windows/linux,php,java guru
    vencour avatar 11.5.2013 21:30 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Noo to spíš hledej proč asi tak hledaj to, co hledaj, jestli maj extra software, "terminály". dělaj hosting nebo něco jiného. Protože pak potřebuješ skriptování, síťování, znalost železa apod.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.5.2013 22:08 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    So znalosťou Linuxu sa uplatníš vo firmách čo robia okolo infraštruktúry Internetu - ISP, webhosting, serverhousing, možno web design, ... Aj tam však za zaznávanie Windowsov stratíš body. Vo väčšine výrobných/obchodných firiem sa stretneš s Windowsami, hlavne v tých menších. Vo väčších firmách to môže byť inak - časť systémov môže byť Linux. A možno tá časť bude aj rásť. Zotrvačnosť môže byť veľká. Ak dokážeš ušetriť presadením Linuxu potrasú ti rukou, ak nastane kiks vinný bude "ten magor s Lunexom". Čisto Linuxových firiem bude ako šafranu.
    11.5.2013 21:58 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Končím školu el.počítačové systémy - maturita
    Hovoríš, že si skončil strednú školu?
    , mám dobré výsledky, ale trošku mě zarazil rozhovor s naším karierním poradce, který je zároveň IT.Řekl nám, že škola nám dala pouze základ IT a dál musíme samy.
    No pokiaľ to nie je nejaká extra výnimočná škola, tak má úplnú pravdu. So známkami zo strednej školy či maturity nikoho neohúriš. S rozsiahlejším vlastným projektom už hej, ale taký stredoškolák je jeden z 10E4.

    Ak si rozhodnutý robiť admina, tak treba študovať - materiálu je na Internete hromada. Nainštaluj si do VM systém a skúšaj. Aj Windows aj Linux. Aj starý aj nový. Aj Win8 aj server, aj gentoo aj ubuntu. Prevádzkovať vlastné DNS, DHCP, firewall, mail, .... To čo robí dobrého admina sú skúsenosti - spravidla nadobudnuté za dlhú dobu. Je fajn robiť niečo popri štúdiu na výške - môžeš skúsiť hľadať nejaký čiastočný úväzok. Vo firme už nebudeš za úplné decko a škola/intrák poslúži ako fallback, ak to pri prvých pokusoch nevyjde, alebo ak bude práca len krátkodobá.

    Ak si chceš hľadať pracovné miesto ako admin, tak v malých organizáciách sú ich potreby spravidla jednoduché - a často budú mať pocit, že sa obídu aj bez admina. Vo veľkých organizáciách ich potreby budú zložitejšie, ale nového admina budú hľadať len raz za 5 uhorských rokov. Uživiť sa len administráciou môže byť problematické.

    Ak vieš pridať programovanie tak šance sú lepšie, ale znova treba zbierať skúsenosti. Písať si vlastný software, študovať kód od iných (sláva FOSS), robiť drobné zákazky, ... V terajšej dobe prebieha boom mobilných zariadení - nebolo by zlé sa v tom vyznať. Mladá generácia tam má asi lepšie šance, ako starí harcovníci. Ja by som sa odporučil poznať C (mať predstavu, ako funguje alokácia pamäte, čo sa deje pri volaní funkcie, implementovať si nejaké dynamické štruktúry) a potom sa sústrediť na Javu, Python a .NET.

    Ďalšou oblasťou, ktorú si vynechal sú databázy. O nich platí prakticky to isté čo o administrácii.
    11.5.2013 22:11 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    ano, skoncil jsem stredni skolu pokud tomu dobre rozumim, tak abych se uzivil musim krom administrace windows/linux delat jeste neco navic napr. programovat? jenze konkurence je velka a naucit se programovat neni otazka chvile, a pracovat musim
    Punny avatar 11.5.2013 23:41 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Vse zalezi ceho chces dosahnout...existuji "admini" co delali barmany :D ale to uz je extrem no...dulezite je se neustale ucit ucit a ucit, pro zacatek musis opravdu znat zaklady a vseobecny pohled na problematiku a to jak windows i linux...sitarina, mas nejake CCNA treba? A az pozdeji se zacit specializovat, ale nesmis usnout na vavrinech. Takze bych zacal s DNS, DHCP, Firewall, Mail na Win i Linuxu a zacal to doplnovat o dalsi a dalsi servery nez si vytvoris takovou mensi sit a budes vedet co jak funguje, slepe opisovani konfiguraci z netu te nijak neposune. Pokud jsi v Praze tak mas celkem sanci s timhle potom uz uspet u malych projektu/firem. Ale tezko se radi...sam musis vedet co umis a jak to dokazat prodat treba u pohovoru.
    Punny
    12.5.2013 00:08 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    CCNA bohužel nemám, ale nějaké zkušenosti se sítí, ano, např. mikrotik.Tím vytvoreni male site myslis doma? Ano jsem z Prahy.Dalsi otazka je plat.Byl jsem uz na pohovoru na misto správce IT - takovy ten univerzalni opravar pc, a padne otazka jaky si predstavujete plat? Nerad bych rekl moc, a taky ne malo.Priznam se rekl jsem 15t na coz pani zvedla oci, a rekla mi, ze se ozve... uz se neozvala :-)
    12.5.2013 01:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    V podstatě jsou dvě hlavní oblasti IT: Programing a správa systémů.
    1. V programingu je mnoho oblastí od C čkového programingu, přes Javové systémy k třeba webovým aplikacím. A v podstatě všechny jazyky jsou skoro stejné. Co se pak liší jsou velikosti a sestava funkcionálních knihovem
    2. Z hlediska správy windows admin je více o správě koncových uživatelských stanic, linuxová administrace je více o serverech. Linux tě více naučí, jak věci fungují. Ve Win administraci budeš mít návody jak naklikat potřebný úkon a méně porozumíš, co skutečně děláš. No a pak do administrace by se také mělo započítat síťařina a zvláště do budoucna IPv6, a správa databází. To by ses v nějaké
    Když jsi těsně po střední, tak mě připadá, že v prvním zaměstnání bych plat vůbec neřešil. Tolik abys přežil ti dají. Vzal bych cokoli, s tím, že za 6-12 měsíců se můžeš rozhodovat/hledat znovu. Budeš mít už nějakou praxi a mnohem lepší pozici a zkušenosti.
    vencour avatar 12.5.2013 06:57 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Máš doma slušnej počítač? Tak si na něm pusť Dynagen, v něm si připrav pár (5-10) routerů, do některých můžeš přidat switchovací karty. Vyřádit se můžeš slušně a zkoušet "věci" od Cisca. Můžeš si v něm otestovat to, co si v provozu netroufneš. Aneb získáš rutinu pro práci s bgp, mpls, ipsecem apod.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    MMMMMMMMM avatar 12.5.2013 09:55 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Někde je IT obecně silně podhodnoceno. Třeba tady, kdy bydlím já. Přišlo mi strašně komické, když jsem si pročítal třeba poptávku po programátorech (.NET) na ÚP a ten směšný plat, co k tomu avizovali. Ještě, že nejsem primárně programátor, ale spíše správce sítě a informačního systému. S platem taky žádná sláva, ale můj předchůdce na tom byl ve firmě ještě hůře, to až se mnou se to trošku pohlo směrem nahoru. ;-) Co mi dala škola? Programovat jsem už uměl, počítače jsem dokázal složit a rozložit, instalace systémů/aplikací jsem dělal běžně. Mnoho mi škola nedala, ale byly to skvělé časy a sranda největší. To, co dneska umím a dělám, jsem se víceméně naučil sám, protože mne to baví, škola mi jen ukázala směr... Btw na známky z maturity není nikdo zvědavý a v mém případě je to jen dobře, zrovna pěkné známky jsem teda jako neměl. :-)
    13.5.2013 11:43 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    ...... a dál musíme samy.

    Určitě tu bude spousta lidí se zkušenostma. Na jakou praxi by jste se zaměřili? ........

    Já bych se zaměřil taky na češtinu. V ČR se to může hodit ;-).

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    AsciiWolf avatar 13.5.2013 20:23 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    +1 :-)
    rADOn avatar 13.5.2013 13:30 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Ve škole tě nenaučí NIC. V oboru kde inovační cyklus je pomalu kratší než doba tvého studia to ani pořádně nejde. Buď skončíš jako pojídač koláču který umí sotva víc než klikat na čudlíky v instalátorech (windows admin) nebo si ke všemu tomu učení který do tebe lili budeš muset pořídit taky nějaký vzdělání :-) Z toho pohledu je nejdůležitější skill rozumět decentně technický angličtině, zbytek je otázka praxe…
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    13.5.2013 13:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Můj oblíbený aforismus říká, že vzdělání je to, co člověku zůstane, když zapomene, co se naučil ve škole. To ale neznamená, že škola vzdělání (ve smyslu přehledu o oboru a schopnosti logicky uvažovat a řešit problémy) neposkytuje. Jen ne každá a ne bez spolupráce studenta.
    rADOn avatar 13.5.2013 17:55 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Můj oblíbený aforismus říká, že vzdělání je to, co člověku zůstane, když zapomene, co se naučil ve škole.
    Jo to je přesný. V mém případě jsou škola a vzdělání víceméně disjunktní množiny :-) Rád bych věřil že existují lepší ústavy, ale autor dotazu to štěstí viditelně neměl.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    13.5.2013 17:45 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    To, že škola nic nenaučí, rozhodně pravda není. A ani o rychlém inovačním cyklu to pravda není. Samozřejmě, že některé věci se mění rychle, ale v informatice je spousta oblastí, které jsou stabilní a mění se málo a navíc tyhle oblastí pro mnoho lidí s praxe, kteří mohou mít pocit, že změny jsou příliž rychlé, jsou něco jako samozřejmá "background knowledge", kterou ani nevnímají. Několik příkladů:
    1. TCP/IP, protokoly jsou tu 30 let a minimálně polovinu toho času se porozumění a naučení toho, jak funguje routování, DNS, DHCP, případně firewally se nijak moc nezměnilo. Neříkám že nijak, ale množství změn vůži tomu že principy zůstávají je malé
    2. SQL: Dotazování do relačních databází se sice mění více, ale co človek musel umět před 10 lety tak uplatní stále.
    3. C/C++: To co se student naučí když dobře zvládne jeden programovací lehce použije, když se musí naučit jiný. Trochu podobně je na tom bash
    4. Výpočetní složitost. Spočíst jak náročné budou algoritmy, když se počet případů zvětší ze 1000 na 100 000 je také dobře definované a dlouhodobě platné a právě ignorace složitosti je za mnoha problémy at již přimo výpočtů nebo dotazů do databází.
    5. Linuxová administrace. Tady jsou asi změny s časem největší, mnoho toho co bylo v Unixu S5R4 se dělá jinak, ale i tak je mnoho společného.
    Škola obecně by měla naučit hlavně principy a základní přehled a pro jejich ilustraci a procvičení používá nějaké prostředky, prostředky se s časem změní, ale principy zůstanou. A bez znalosti principů v tom student plave.
    rADOn avatar 13.5.2013 18:24 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Jenže to že je něco stabilní ještě zdaleka neznamená že je vhodné to učit. Zrovna TCP/IP je toho doklad. Je úplně jedno jestli je stabilní 30 nebo 15 let, důležitý fakt je ten že s přechodem na ipv6 to všechno zastará. Pro člověka který dnes nastupuje do školy je dost pravděpodobný že než ji dokončí bude to asi tak užitečné jako znalost token ringu. Nemluvě o tom že šprtací přístup vlastní našemu vzdělávacímu systému víceméně vylučuje naučit se o ip víc než počítat masky.

    S C++ a matematikou musím naprosto souhlasit – to jsou betonové základy, ale taky už vysokoškolský materiál. A C++ je vytlačováno Javou :-( Co hůř, doneslo se mi že na středních školách se dodnes kurví lidem mozky pascalem, což je další příklad že ne všechno "stabilní" je dobré.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    13.5.2013 18:55 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    O jazyk ani tak moc nejde (pokud se budem bavit o programovani) melo by jit predevsim o algoritmizaci - umet navrhnout a realizovat nejaky postup. Umet si rozumne rozvrhnout kod ... a znat vyhody/nevyhody ...

    Me dycinky fascinuje, kdyz nekdo napise hello world jako objekt ... jeho binarka ma 5 MB ... a trva ji minutu nez otevre okno a vypise tu hlasku ... (pripadne ta binarka jeste potrebuje 500MB .NETu, aby se vubec spustila ...)

    Jinak souhlas se sprtanim, to je tragedie naprosto celeho naseho skolstvi, od zakladek po vejsky. Je to naprosto vsude ... Me je vzdycky smutno, kdyz prijde nejakej absolvent ... umi zpameti vsemozny vzorecky ... ktery si ja najdu na netu (kdyz je potrebuju), ale kdyz ma ten vzorecek pouzit, tak mu to nedojde - proste ptoto, ze to neni typickej ucebnicovej priklad.
    13.5.2013 18:47 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    To ze te skola nenauci nic je bohuzel pravda na 99,99%. Muzu ti popsat zcela konkretni situaci. Ve skole nas ucili, jak funguje volicova ustredna ... v dobe, kdy posledni historickej kousek takovy ustredny behal v Liberci ... Proc? Protoze to byl posledni vykrik techniky, kterou vyucujici realne videl v provozu. Pred temi 20ti lety, kdy se dal na drahu ucitele ...

    A samo, moh bych pokracovat dalsim vyctem technologii, ktere v dobe jejich skolni vyuky, uz byly bud zcela, nebo z 90% nepouzitelne.

    1) detailni znalosti IP protokolu jsou ti nanic, protoze IP stack prepisovat nebudes (99,999%). Tudiz ti staci znat zaklad. Ve skolach se to vetsinou rozpitvava az na draty ... coz je nanic vpodstate vsem, protoze kolik lidi asi tak bude navrhovat HW pro sit ...

    2) SQL se meni pomerne vyrazne, a ac ti mozna budou dotazy 10let stare fungovat, muzes byt prekvapen tim, ze budou davat zcela necekane vysledky ... protoze se nekde neco zmenilo. Ve skolach se pak vetsinou vyucuje na "idealni" databazi s "idealni" strukturou ... ktera v realu neexistuje.

    3) C/C++ se za 10, 15, 20let zmenily k nepoznani - ne ze by nefungovalo co pred 20ti lety, ale je tam takovy kvantum novych veci, ze kdyz to clovek nesleduje ... a opet sme u toho, ze ve skolach se prevazne uci to, co je 10+let stare - jednoduse proto, ze vyucujici to davno nesleduje.

    4) Zjistovat vypocetni slozitost predne lze jen pro trivialni algoritmy(a takovych moc neni), druhak je to prevazne o moc drazsi, nez to proste zkusit, a casto i drazsi, nez koupit vykonejsi HW.

    5) stejne jako se meni tux tak se menej widle, co slo ve starych v novych nefunguje nebo se chova jinak ... Navic zase skoncis u toho, ze ve skole dostanes ukol typu "nakonfiguruj XYZ" ... ale uz se neresi, ze to koliduje s KLM, ktery uz nekde nastaveny mas ... natoz aby se resilo, ze nekde neco zbuchlo ... protoze ...
    vencour avatar 13.5.2013 19:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Podle mne je dobře znát principy, rozklad problému na podproblémy, abstrakci, modularizaci. Komunikace má pořád nějaká pravidla, nějak se začíná, mění se stav, udržuje se kanál, jsou nějaká synchronizační data, ať už mají jakoukoliv podobu. Každý problém má nějaké průvodní znaky, něco zdědil po svém prostředí či jazyku, zdroji. Takže když si tohle člověk uvědomí, tak neni tak ztracený.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    13.5.2013 20:06 David
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Až mrazí z toho, jak dobře jste výuku popsali. Ano, na škole učili Pascal. Dále se nám snažili vštěpit do hlavy myšlenku, že nejlepší bude vydat se cestou nějakého šikovného windows admina, proto to spíše asi celé bylo zaměřeno na administraci a síťové prvky.Programování skoro minimum.Stejně i tak linux  Nezbývá nic jiného než se někdy upíchnout jako nějaký správce IT a získat zkušenosti
    vencour avatar 13.5.2013 20:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    Já jsem popsal principy, které platí = možná někdo vymyslel něco lepšího, ale zase se to spíš neuchytí, že je to složité apod.
    Hele, já sám šel do vps, abych se něco přiučil. Nutim všem dynagen, protože jsem si moh ošahat Cisco a neposlouchat kecy otatních, že něco dělam blbě ... jen zkoušenim získáš rutinu a naučíš se. Kdysi solidně fungovalo www.knowfree.net, byly tam Cisco věci, knížky od O'Reillyho apod. prolezl jsem to skrz naskrz a vysosal vše, co se mi zdálo fajn, dnes chtěj na knowfree registraci.
    Prostě stačí sledovat "dění", umět anglicky, třeba i najít otázky k certifikacím a podle toho najít, co se učit. Píšu to i do zdejších zpráviček, třeba o tom, jak nainstalovat různé distribuce linuxu a kde maj konfiguráky, to se taky hodí vědět. Na packetlife jsou "taháky" na vše možné, takže stačí znát a pamatovat princip a tahák pomůže s detailama. Atd.
    Nebát se, nevzdávat a makat.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Punny avatar 13.5.2013 20:12 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    to co jsi napsal je urcite pravda, ja osoben si ale myslim, ze nez co se na skolach uci je spis problem jak...nas na stredni drtili, aby jsme znaly milion prikazu a vzorecku z hlavy...tyden po testu uz bych dokazal vyjmenovat pouze par a uz vubec nevedeti jak to pouzit jinak, ze co jsme meli v ucebnici. Nenaucili me premyslet nad tim. To az na vysoke. Bohuzel i zde to je jen jeden velky rychlokurz a urcite si po predmetu databaze nebudete rikat odbornik na db. To cloveka dela odbornikem jsou az ty zkusenosti a praxe podlozene znalostmi. Svet IT je obrovsky :) a je dulezite znat zaklady a potom urcite odvetvi vaseho zajmu.

    Punny
    13.5.2013 20:18 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Po škole - Linux / Windows
    No v době, kdy já jsem byl na střední, jsem se naučil zapájet ustřednu P-51. třídič, 1. skupinář, 2. skupinář a linkový volič byli tehdy kamarádi a v životě jsem tuto znalost nepoužil. Ale to, co jsem se přitom naučil, jak vést kabeláž a případně jak rozvrhnout prvky aby následně kabeláž byla rozumná, jsem později použil.

    1. ID stack jistě přepisovat nebudu, ale pozorumění jak to funguje umožní chápat uskalí návrhu při routovacích pravidlech, stavofých firewalech a připadně systémech DHCP/DNS konfigurací.

    2. Naopak konkrétní výuka na třeba ORACLE 11g způsobí, že na IBM DB2, Postgres nebo MariaDB to bude více ztracen, protože to bude odlišnější. Nějaká "ideální" databáze vytváří referenční množinu a asi rozumný student očekává, že reálný systém bude mít odlišnosti.

    3. C++ se jako jazyk změnilo dost málo. To co se mění jsou množiny funkcí, které se při programování používají.

    4. No to záleží v jaké situaci. Znám konkrétní případ, kdy špatně napsaný SQL přikaz zablokoval na 4 hodiny core banking velké banky. Podobně když provedu algoritmus, který má O(x^2) nebo dokonce O(x^3) složitost místo toho, že mohl mít O(x*ln(x)), jen proto, že tomu nerozumím a jen to nějak napíšu, tak při nárustu z 1000 položek na 1000 000, mě žádný výkonější HW nezachrání.

    5. vždy je otázka, jestli v něčem jít do hloubky a popsat a pořešit třeba kolize XYZ z KLM s tím že mnohé základní jiné konfigurace se nestihnou, nebo do šířky a popsat různé moduly bez kolizí a obecná odpověď na to není.

    V každém případě pokud je to jen o memorování je to nanic a podobně je to nanic, pokud student není ochoten nad problémy přemýšlet a hledá kuchařku. Mám udělat A a potřebuji postup 1-2-3 a je to.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.