abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    29.4. 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    29.4. 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    29.4. 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 887 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?

    19.9.2003 09:28 Sebastian
    Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Přečteno: 100×
    Zdravim, mam takovy problem. Pouzivam notebook ktery ma rozliseni TFT pouze 640x480. Mam na nem Debiana a Xka 4.2. Muj problem spociva v tom ze pokud spustim nekterou aplikaci (napr. xfe) tak se ji kus schova za okraj plochy. Jedine reseni na ktere jsem prisel bylo vytvorit "Virtual 800x600" pak okenko zmensit restartovat X a uz to bylo v pohode ale rad bych abych si tento postup mohl odpustit. Zkousel jsem pouzivat "virtualni plochu" delsi dobu a musim rici ze mi nevyhovuje :-( ale co je horsi nektere aplikace (napr. Althea) vubec zmensit nejdou :-( take mi pripada ze nektere aplikace plytvaji mistem (zbytecne velka tlacitka, obri fonty, siroke pruhy apod.). Vim ze patrim k mensine s malym monitorem ale kdyz ten notebook je tak nadherne prenosny :-))) Mate nekdo podobne problemy jako ja? A nevite nekdo nahodou o nejakem projektu ktery by to resil? Aplikaci mi staci jen par :-) Napadlo mne jestli by mi nefungovalo neco co je urcene primarne pro PDA protoze tam je 640x480 obri prostor :-) Predem diky za Vase ohlasy.

    Odpovědi

    19.9.2003 09:38 ivok
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Normální aplikace pro X-ka mají parametr -geometry, který jim říká, jak se mají spouštět (velikost a pozice). Problém je v tom, že "normálních" aplikací je čím dál míň... :o)
    19.9.2003 10:09 Yeti
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Nejak jsem nepochopil, co za windowmanager pouzivas. Ja mam ve fvwm resize okna na velikost desktopu proste namapovane na klavesovou zkratku, a tu proste stisknu. Jina vec je, kdyz okno neni vubec resizovatelne... Pokud jde o velke fonty, tak si uprav (a) konfiguraky X/xfs, aby se prednostne (nebo vyhradne) pouzivaly fonty na 75 dpi, a pripadne (b) uprav Xresources, aby se pouzivaly mensi fonty (c) uprav gtkrc, aby se pouzivaly mensi fonty...
    19.9.2003 10:25 Sebastian
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Pouzivam Fluxbox :-) Fonty zkusim upravit - diky za radu. Jeste jsem na netu narazil na projekt Opie - je to urcene pro PDA i Palmtopy s klavesnici akorat jsem nepochopil co je potreba nainstalovat :-) nahodou jste nekdo tohle na PC nezkousel?? :-) (musel bych mit velke stesti na nekoho takoveho narazit ale co kdyby... ;-))
    19.9.2003 11:27 Question
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Mam podobny problem s Mozillou v KDE 3.0.1 na mem MDK 9. Kdyz dam F11 abych mel max. plochu a prohlizim nejaky fotky na webu, tak mi "ulitne" spodni ram mozilly, odkud se da spoustet mail klient a kontrolovat pop ups pod spodni okraj obrazovky a vubec se tam uz nedostanu. Nepomaha ani vraceni do normalniho rezimu. Pouzivam rozliseni 1024x768. Take nevim jak to resit, zatim mi to nejak extra nevadi, ale obcas to zamrzi, k posunu jsou jen svisly posuvnik nebo sipky vlevo/vpravo.
    19.9.2003 13:42 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikace pres okraj plochy - jak to zakazat?
    Co takhle mit klavesovou zkratku ve wm na zmenu velikosti a pak napred dam sipku dolu abych pohyboval spodnim okrajem a pak sipka nahoru pro zmenseni a to same, kdyz mi to preleze doprava, nebo jinam. Me to v IceWM jde bez problemu. Navic se mi tam okna vetsinou chovaji rozumne.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.