abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?

    18.3.2021 10:27 RBlue
    Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Přečteno: 3493×
    Děkuji předem za radu. Na server bych rád nějaké BSD. Nabízí se nejspíš Free nebo Open. Zatím jsem jen na zkoušku instaloval na pokusné PC Open. V současné době mám na starém serveru Linux. To BSD chci vyzkoušet ze zvědavosti. Na NB jsem nedávno dal Ghost, takové mírumilovnější Free, líbí se mi a proč nezkusit něco z rodiny BSD i na server. Tak, teď proč tu radu. Jde především o jednu věc, které se naprosto děsím a to je firewall a jeho nastavení. Na linuxu doposud běží ufw, což je taková pohodička. Jsem napůl intuitivní uživatel a nemám rád příliš složité věci. Dávám přednost jednoduchosti a praktičnosti. Také se mi líbí, pokud konstalace dá, když vše běží tzv. "na první" (toho se mi zatím dostává právě u již zmiňovaného Ghostu na NB). Preferuji nastavení, ke kterým když se za čas vrátím, jsou přívětivé a nemusím studovat sáhodlouhý tutorial, abych něco změnil (čas je drahý). Vše je zamýšleno pro domácí užití 3-5 zařízení.

    Odpovědi

    18.3.2021 11:03 Ignotus | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Nepoznám OpenBSD, ale podľa vyhľadávača používa ako firewall PF (https://www.openbsd.org/faq/pf/). FreeBSD ich má k dispozícii viacej - IPF, PF, IPFW. Osobne používam ten posledný, ale musím priznať, že na začiatku to bolo fest náročné.
    Čo sa snažím týmto povedať, dáva mi zmysel vybrať z týchto dvoch distribúcií tú, ktorá ti bude lepšie pasovať. Ak je problém len vo firewalle, majú spoločnú množinu - PF. Ak by si sa rozhodol pre FreeBSD, máš tam k dispozícii ďalšie dva.
    18.3.2021 13:38 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Minus je, ze naposledy jsem to videl na nejakem serveru tak pred 10 lety jako traffic shaper a od te doby jsem to nevidel v zadne dalsi ogranizaci(5). Jen u jednoho Brmlabaka ;). Osobne by chtel vedet kdo to pouziva a na co, pokud to nebezi jako soucast firmware..
    Max avatar 18.3.2021 18:29 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    FreeBSD běží jako core na různých storage systémech (Netapp, FreeNAS/TrueNAS), ve switchích (Junpier) a samozřejmě nemálo lidí jej prozovuje i jako běžný server rpo web a další věci. Co si pamatuji, tak třena na Strahově to provozovali jako ssh server pro devel pro uživatele.
    Já v tom problém nevidím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.3.2021 21:51 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Myslim, ze jeste Monowall a PFSense to ma jako "podklad" to beru, ale na to se potom moc nesaha. Maximalne se to jeste vic "vykucha" a pak je to treba v Fortinet boxes pokud se nepletu.

    Nevim, ale mozna se ozve nekdo z BSD sveta. Chtel bych vedet jakou to ma komunitu a jak moc je to zive.
    Max avatar 18.3.2021 22:51 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    FreeBSD má stále dobrou komunitu. Stejně tak pfSense/opnSense, je to propojený.
    Jak silná komunita je v ČR, to těžko říci.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 18.3.2021 23:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Na matfyzu (MS) na tom jede správa sítě, myslím že mailserver, router, a nějaké další služby (monitoring? web?). Ale není to nic na co by nešlo použít Linux nebo i jiný systém, tak předpokládám, že jim to prostě vyhovuje, stejně jako někdo používá na desktopu Windows nebo macOS.
    Heron avatar 18.3.2021 14:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Já si vybral FreeBSD a jako fw PF. Konfigurace mi přijde jednoduchá. UFW není firewall, ale jen generátor pravidel. Podle mě je lepší se naučit psát přímo pravidla bez generátorů, není to nic složitého.

    Co se FreeBSD samotného týče, tak pohodička. Kdysi jsem to nainstaloval během pátku po práci, o víkendu tam přenesl všechny služby, časem se naučil jaily. Od té doby několik major updatů, vždy absolutně bez problémů. Kompilace portů není žádný problém. Když si zvolíš minimální konfiguraci (tj pouze to co skutečně chceš), tak kompilace portů je stejně rychlá, jako instalace z balíčků. Ale pochopitelně můžeš používat balíčky.

    Sáhodlouhý tutorial nevím, ale má to perfektní dokumentaci (handbook). Plus je dobré si psát vlastní dokumentaci.

    Za mě, všechny soukromé servery už jedu jen na freebsd.
    18.3.2021 15:57 RBlue
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Díky Herone za zajímavé odkazy. Nejsem zdaleka pokročilým uživatelem, ale také rád zkouším nové věci a proto jsem nedávno přešel na BSD. Na SSD mám ZFS, v systému mám z velké části jen to, co opravdu používám a čím se tak nějak bavím. Tím chci říct, že řeším spíše jen tyto věci a příliš do jádra pudla nepronikám. Jsem obyčejným uživatelem, který je rád, že jsou perfektně funkční prg., které používá. Mám rád např. tmux, ssh, mutt, moc, telegram-cli (ten jsem na linuxu dával dohromady horko těžko, tady brnkačka, stejně tak mc, funkčnost a asociace s prg., které mě sedí a další... Používám samozřejmě i GUI, firefox, filezillu, apacheOO atd. Na desktopu mám oblíbené MATE, které jsem dříve používal třeba na Trisquelu... Teď jsem si umanul to s tím serverem, tak uvidím... Free bude asi správná volba.
    18.3.2021 16:07 Ignotus | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Dávam ešte do pozornosti knihu od Michaela W. Lucasa "Podrobný pruvodce FreeBSD" (pardon, nemám na slovenskej klávesnici u s krúžkom :)) - kedysi dávno mi neskutočne pomohla so štartom. Samozrejme aj iné jeho knihy - https://www.tiltedwindmillpress.com/?s=freebsd&post_type=product, a hlavne Absolute FreeBSD, 3rd Edition
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 18.3.2021 22:20 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Rozhodně bych neopomíjel DragonFlyBSD.
    19.3.2021 09:29 R H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    To jsem na serveru ještě neviděl... Třeba já "musím" mít na desktopu FreeBSD, protože mám grafiku s GPU od nVidia a tam jaxi smolík - noveau se naprosto nedá a binární drivery jsou jen pro FreeBSD, pro ostatní BSD ne. Leda bych chtěl být ještě víc hardcore a nainstaloval si Solaris/Illumos-based distro.
    Heron avatar 19.3.2021 10:52 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Tak na DragonFly je největší lákadlo HAMMER FS. Na papíře to vypadá dobře, ještě jsem neměl čas to otestovat.
    19.3.2021 19:09 jejda | skóre: 23 | blog: jejda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Ve freebsd od verze asi 10 nebo 11 (nepamatuju se už přesně) mi přestala fungovat starší nvidia karta. Nějak tam "vylepšili" bootloader takže při pokusu o instalaci nenaběhne ani obyčejný terminál 80x25. Openbsd nebo linux na tom PC funguje bez problému.
    19.3.2021 12:40 Honza | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Už nějakou dobu používám všude OpenBSD (tedy kromě NASu, tam mám kvůli ZSF FreeBSD). OpenBSD je fantasticky jednoduchý, v defaultu velmi bezpečný a třeba na router/firewall bych nic jiného nedal.
    Vykook avatar 20.3.2021 21:40 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?

    FreeBSD je úplně v pohode. Nepřijde mi přechod z nějaké Linuxové distribuce složitější, než přechod na distribuci jinou. Snad jen to, že je oddělenej základní systém od dalších balíčků, takže se i zvlášť aktualizuje. Podle mě to je ale spíš plus.

    Běží mi to doma pod lavicí na Microserveru od HP. Jdou mi tam zálohy(Samba), Plex na filmy(překvapivě to zvládá ten Celeron bez problémů...), dva virtuály, Syncthing a další takové ty domácí věci. Používám prakticky jen balíčky bez portů a přiznávám firewall nastavenej nemám, protože to sedí za Mikrotikem, ale IMHO nejlepší z nich je PF. Samozřejmě není tak snadné jako UFW, ale nějaká nadstavba určitě existovat bude(PF mimo jiné používá macOS).

    Používal jsem to kdysi na desktopu, ale teď jsem zpohodlněl, použil jsem to na ten server hlavně kvůli zfs, které tou dobou pod Linuxem nebylo moc podporované

    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    21.3.2021 18:35 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Freebsd jsem kdysi davno pouzival po dobu cca 5 let(verze 7x-8x) na notebooku jako hlavni os a dost veci mi paradoxne prislo jednodussi na konfiguraci, nez u lecktere linuxove distribuce. Napriklad ipfw mi prislo intuitivnejsi nez treba iptables, hodne sem si zvyknul na ports a baliky, stare dobre init skripty, zadne proprietarni systemd :), easy kompilace jadra apod. Hodne jsem pracoval i s jinymi unix like systemy a to prostredi mi prislo blizke. Pak jsem ovsem dostal novy ntb a na trhdrjsi current verzi chybely drivery pro muj ethernet a wifi, navic to byla i doba kdy se prestalo pouzivat kqemu a kvm jeste nebylo plne podporovane, presel sem tedy tehdy na slackware. Obecne vidim dneska velkou nevyhodu v chybejici podporu docker like containerizace, vlastne ani netusim zda freebsd ma nejaky workload manazer ala cgroups, nevim jak moc je treba rbac "zazrane" v ramci distra (rhel nebo centos jsou full selinux ready), linuxove abi taky neni etalonem plug and play - coz uplne chapu, ale proste je to problem, kdyz potrebuju rozbehat spoustu sw co bezi jen na linuxu. Nasazeni bych videl tam kde je potreba nejaky standalone server typu fileserver, firewall, webserver, loadbalancer apod.

    Jinak doma pouzivam pfsense a je to pecka!
    23.3.2021 16:43 martin-ux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Odporocam vyskusat to vo VM. Asi najrychlejsi sposob vyskusania. Ja pouzivam FreeBSD/PF. Asi pred 15rokmi som pouzival ipfw (aj na windows xp), ale mal som s nim zle performance skusenosti s NAT. To sa uz asi aj zmenilo, ale ako som presiel na PF tak som uz ani spat nechcel ist.

    U mna velmi zavazila cistota systemu (dovtedy som ju videl na linuxe len v Slackware, odtial som aj presiel na FreeBSD) a neskor potom aj ZFS. OpenZFS fandim, ideu ma peknu. Linux/FreeBSD (od 13tky) budu mat spolocny OpenZFS.

    Vo vseobecnosti je FreeBSD viac userfriendly ako OpenBSD. Hlavne v zaciatkoch (a podla toho co chces na tom robit) je preto FreeBSD lepsia volba. V ulohe "bezat na prvy pokus" na desktope je na tom lepsie Linux, resp. nejake distribucie ako Ubuntu. FreeBSD ma dobry handbook a vela veci je tam popisanych zrozumitelne.

    Citat zdrojaky OpenBSD je ako poezia (v porovnani s citanim glibc je to ako vidlicka do ust vs vidlicka do oka).
    24.3.2021 15:27 RBlue
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké BSD na server a jaké jsou +/- ?
    Děkuji všem za příspěvky. Rozhodl jsem se nakonec pro FreeBsd. Při samotné instalaci byl zprvu problém s bezdr. síť. adapt. Atheros ar9285, ale zachránil to Realtek-usb. Jak už jsem psal dříve, nejprve to otestuji, teprve pak na server. Je tam více nových věcí, než jsem si původně myslel... :-), ale handbook se zdá být zatím dobrým průvodcem. Při instalaci jsem se rozhodl pro ZFS i přes to, co jsem přečetl v odkazech např. od Herona. Hodně lákalo, jak zde zaznělo, vyzkoušet na os. NB i DragonFly, nakonec na něm skončil Ghost. Asi bych v tom hodně plaval. DragonFly mě připadá pro ještě pokročilejší než pokročilé uživatele.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.