abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (17%)
     (28%)
     (33%)
     (22%)
    Celkem 18 hlasů
     Komentářů: 3, poslední včera 19:48
    Rozcestník

    Dotaz: LILO nevie zapisat na MBR

    17.1.2004 03:47 slacki | skóre: 3
    LILO nevie zapisat na MBR
    Přečteno: 132×
    caf all Nainstaloval som na serial ATA disk slackware 9.1 lenze nastal problem pri zapise na MBR.

    #rozdelenie disku mam taketo:

    /dev/sda1 -- NTFS "boot"

    /dev/sda6 -- swap

    /dev/sda7 -- reiserfs

    #lilo.conf

    root = /dev/sda7

    boot = /dev/sda

    #linux

    image = /boot/vmlinuz-2.4.22-ac4

    root = /dev/sda7

    label = Linux

    read-only

    #end

    Ak napisem lilo tak mi vyhodi hlasku:

    WARNING: RAID 1 install implied by omitted "boot="

    FATAL: Can't put the boot sector on logical partition 0x0807

    kto moze nech pomoze... please THX

    Odpovědi

    17.1.2004 11:00 Beda
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    google:lilo software raid howto
    17.1.2004 11:16 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Zdravim Ja bych rekl ze tam SW RAID nemas nebo snad jo? Chyba je nevhodne rozdeleni disku, mel bys mit sda1-reiser, sda2-ntfs, sda3-swap. Poradi neni tak kriticky, ale hlavne by ses mel vyhnout logickym oddilum jako cert krizi. Mas 4 primarni oddily a ty bys mel pouzit. Vzdyt to tam i pise: Nemohu vlozit boot sektor na logicky oddil 0x0807. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    17.1.2004 12:07 slacki | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Praveze disky nemam zapojene v raide.Mam tam len jeden zapojeny na SATA. Prvy odiel nie je logicky ale primarny.Tak neviem kde je chyba
    17.1.2004 12:55 slacki | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Takze som previedol vsetky particie na primarne a teraz hlasi nieco ine. WARNING:/dev/hde1 is not on the first disk -- lenze on je prvy disk a je boot. WARNING:Partition type 0x07 on device 0x2101 is a dangerous place for a boot sector. tak teraz uz fakt neviem co je zle.
    20.1.2004 09:44 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    To vypada, ze mas pridavny IDE radic. Zkus se mrknout na volbu reverse-ide v lilo.conf (nebo tak nejak se to jmenuje). Tim posunes /dev/hde-h na /dev/hda-d a naopak. Jinak je prvni disk ten, ktery vidi jako prvni BIOS.
    17.1.2004 12:57 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Jenze LILO se ti snazi zapisovat se do logickeho oddilu. To me napada dalsi chyba kterou jsi udelal. LILO se ma instalovat do MBR, ne na linuxovy oddil. Ono to jde s Windows loaderem udelat taky, ze budes mit lilo na oddilu s linuxem, ale je to naprosto zbytecny. Jako prvni zkus LILO instalovat do MBR (man lilo) a pokud to nepomuze tak preformatuj disk tak jak jsem ti napsal. Logicky oddily jsou zdrojem problemu. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    17.1.2004 14:40 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Zdravim Pri prevadeni na primarni oddily jsi asi udelal nejaky bug. Popiusu ti jak takovyhle dualboot udelat se slackwarem. Nabootoj CD1. spust fdisk, vytvor sda1 reiser, sda2 NTFS a sda3 swap. Nainstaluj system a pri dotazu kam instalovat LILO vyber MBR. Linux by ti mel normalne nabootovat. Pak tam vraz CD s woknama, dej instalaci, instalator by ti mel ukazat dva non-dos oddily a jeden NTFS ktery by mel jit pouzit. Dej zformatovani oddilu a nainstaluj. Timto se ti prepise LILO v MBR wokennim zavadecem, takze by ti meli hned bootovat wokna. Pak tam strc CD1 slacku a na vyzvu boot zadej: bare.i noinitrd root=/dev/sda1 ro. Pripadne vyber jiny jadro s podporou SATA. Ted mas nabootovany linux. Poedituj lilo.conf, pridej do nej zaznam pro windowsy. Jak na to najdes treba v man lilo.conf. Spust lilo a melo by to byt hotovy. -------- Nevim presne jak jsi nainstaloval slacka na SATA disk, mozna to vyzadovalo nejake extremnosti, kdyztak mi napis jake. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    18.1.2004 16:41 slacki | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    No instaloval som slacka nasledovnym sposobom : musel som nainstalovat slacka na normalny disk potom kompilovat jadro s podporov SATA mountol som SATA disk ale nie do /mnt ale priamo do korena /SATA a zacal instalovat slacka manualne cize installpkg -root /SATA *.tgz a postupne kazdy adresar s balikmi lenze nastala situace ze nebolo naconfigurovane nic vsetko som musel configurovat sam.v /etc nebolo ani lilo.conf ani fstab cize som to urobil manualne. a nakoniec som urobil rdev /SATA/boot/vmlinuz-2.4.22-ac4 /dev/sda7 cize som zmenil root device zmena vsetkych diskov na primarne prebehla bez problemov robil som to v Partition magic 8.x to je vsetko.
    19.1.2004 22:53 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Zdravim To je moc divny. Poradim ti jeste dve veci, ale vic uz opravdu nevim. 1) Zkus lilo zapisovat do MBR (lilo -M mbr) 2) namisto lila zkus pouzit XOSL. V novejsich verzich uz tusim umi zavadet linuxovy kernel, takze nepotrebujes ani lilo na logicky partisne. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    20.1.2004 10:00 slacki | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše LILO nevie zapisat na MBR
    Ani to nefungovalo ale urobil som to nasledovne pouzil som prikaz liloconfig a tam som dal zaviest lilo na MBR. Vsetko ide bez problemov len boot som nastavil na 1024x768 64k a ono mi zacal blikat monitor pri boote ide na 60Hz nevies mi este pomoct to vyriesit. Inac diki za ochotu a pomoc.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.