abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 882 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    30.9.2004 20:07 maaca | skóre: 8 | blog: maacovy kecy
    Rozbalit Rozbalit vše co má společného softwaremedia a qcm?
    Docela by mně zajímalo, co má společného SoftwareMedia (Linux+) a QCM. s.r.o. (LinuxEXPRES). Zvláštní, že Linux+ končí v době, kdy začíná vycházet LinuxEXPRES a přes QCM se objednává zasílání časopisů SoftwareMedia.
    1.10.2004 09:45 David Horký
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co má společného softwaremedia a qcm?
    QCM a Softwaremedia nemají mnoho společného. S firmou SWmedia jsme spolupracovali na několika projektech a díky tomu jsme tušili problémy. Více na mandrake.cz
    Jiří Svoboda avatar 30.9.2004 23:08 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Smutne
    Smutne, nicmene jsem to cekal (prosim, nezarazovat me mezi lidi typu "ja vam to rikal, ze to tak dopadne"). IMHO si Software Media ukousl moc velke sousto.
    Linux neni az tak masovou zalezitosti, a z tech, kteri ho pouzivaji, neni velke procento tech, kteri jsou ochotni si kupovat papirove casopisy. (Ja osobne si treba ted nekupuji _zadny_ papirovy casopis a na ty pocitacove navic koukam od jiste doby s velkym despektem.) Takze tu mame jen par potencialnich kupcu. A pro ne vychrlime tooolik moc ruznych specializovanych titulu... To se prece nemuze vyplatit.
    Ja bych treba byl ochoten si papirovy casopis o Linuxu objednat. Zrejme by pro mne vetsina obsahu neznamenala nic noveho, ale udelal bych to uz proto, abych komunitu podporil. Ale kdyz jsem videl velkoryse (rekneme az neskromne) plany Software Media a milion titulu... Ne, dekuji.

    Takze - at to zkratim - dle meho nazoru, kdyby se Software Media vrhlo na jeden jediny titul a ten udelalo opravdu perfektni, uspech by se dostavil.

    A jeste maly dodatek. Kdyz jsem poprve uvidel PR zpravu o casopise LinuxEXPRES, pomyslel jsem si: "Ach Boze, dalsi...". Mozna se do toho QCM pustilo, protoze melo zakulisni informace, kazdopadne ted mi uz pripada snaha QCM v poradku. Predevsim chce vydavat jeden (snad kvalitni) casopis, netristit pro zacatek sily. Tohle uz vypada natolik dobre, ze pokud to v QCM vylozene nepo*erou, budou slavit uspech. Navic ted maji vyhodu opet prazdneho trhu.
    Ano, zrejme si tento casopis koupim i ja. Zde nutno podotknout, ze u me bude rozhodovat i stupen "promandrakeovskeho" zamereni. Ackoliv si velmi vazim prace lidi v QCM v cele s Ivanem Bibrem, Mandrake neni distribuce pro lidi me krevni skupiny a na me pocitace nesmi.
    30.9.2004 23:35 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne

    Já to třeba nečekal, takže mě to překvapilo. Ovšem jediné papírové počítačové médium, které čtu, je Computerworld. Nestojí zas tak mnoho a dají se v něm najít zajímavé články. Pokud by vycházel nějaký magazín podobného typu a Linuxového (nejen) zaměření (v cenové relaci tak maximálně pěti šesti desetikorun), tak bych ho četl.

    O co naopak silně nestojím, jsou cédéčkové linuxové přílohy. Pokud se dočtu, že autoři periodika jakkoliv zasáhli do obsahu například přiložené distribuce, tak pryč od toho.

    No, ještě jeden příspěvek z řádu češtinového. Společnost se zrušuje je běžný obrat? Možná to bude krajem, možná něčím jiným, ale napsal bych společnost se ruší.

    Copak toho není dost?
    1.10.2004 00:27 Lubos Kopecky | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Linux+ se odbiral do skoly, ale prohlizelo si ho jen par jedincu, takze celkova popularita casopisu nebyla asi moc velka... :(

    zrusuje uz jsem nekde videl a myslim, ze je to pravnicky spravne, ale ruku do ohne za to nedam...
    Jiří Svoboda avatar 1.10.2004 09:00 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    No jo, prilozena CDcka, ty jsem uplne zapomnel okomentovat. Osobne bych jako prilohu pozitivne videl zadne nebo jedno (pripadne mit moznost si vybrat). Ale ctyri (nebo kolik jich bylo) v kazdem cisle, to je proste moc. Proc bych mel platit ctyri CDcka, kdyz jsou mi prakticky k nicemu. Kdo to ma skladovat? A vyhazovat je mi neprijde moc ekologicke...

    Ad "zrusuje". Mam pocit, ze je to opravdu pravnicky termin. Ale taky mi trha usi. :-(
    1.10.2004 10:22 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Setkávám se s tím kvůli své profesi dost často (jsem daňový poradce). Termín "společnost se zrušuje (s likvidací / bez likvidace)" je přesná terminologie obchodního zákoníku, který tento proces upravuje.

    Zní to hnusně, ale funkčně je to správné.

    Je tomu asi třeba rozumět tak, že nikoliv společnost sama sebe zrušuje, ale že zasáhla jakási vyšší síla (v tomto případě společníci), která způsobila, že společnost je působením této moci zrušena.

    PH
    1.10.2004 11:11 Frantisek Hucek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Zdravim, je to celkem ostuda.. to ze je spolecnost v likvidaci, to se muze stat, staci kdyz jsou dlouhodobe naklady vyssi nez prijmy, coz nemusi byt zpusobeno spatnym vedenim, ale treba nevyzralosti trhu.. ale to je jedno. Co je celkem ostuda je "informacni embargo" ze strany Software Media, o odstoupeni jednatele spolecnosti Lukase Danihelky se v kuloarech septa uz dlouho, oficialne se informace v podobe hromadneho mailu dostala ven az nedavno. Vybirani predplatneho v dobe kdy byla nejasna budoucnost firmy by mohlo byt kvalifikovano jako podvod a jednatel spolecnosti trestne stihan /aspon dle mych minimalnich pravnich znalosti/. Ono je ale mozne, ze to vse bude opet jinak, a stejne periodika budou vychazet pod hlavickou jineho provozovatele /domnenka/. Kdyby si vyse zminovany vydavatel vazil svych ctenaru tak je o tom bude informovat..
    2.10.2004 00:22 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Souhlasim s Frantiskem a musim dodat, ze jsme jako provozovatel AbcLinuxu odmitli uverejnovat zpravy o nezlomne stabilite Software Media a ujistovani novych predplatitelu o svetle budoucnosti. Dostavali jsme je od nastupcu pana Danihelky apod., ale nemohli jsme se podilet na zrejmem podvodu. Nemohu zde ani uvadet vice informaci, abych nekoho neposkodil, ale posledni mesice nebyly pro Software Media moc eticke ani poeticke. Pan Danihelka ma za sebou kus prace a bylo by slusnosti byvaleho zamestnavatele mu alespon podekovat a ne ho tahat bahnem.

    Leos i Robert mne take pozadali, at nezverejnujeme detailni informace o stavu v Software Media, ktere k nam nejak dorazily, protoze nejsme "bulvar". Ale ja jsem pro zdravou novinarinu :-)
    1.10.2004 12:36 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Jak jiz jsem predeslal na Open Party Olomouc, bude nasim cilem jit skrze vsechny distribuce. Kdo ma k tomuto zajem cokoliv rici nebo se chce angazovat, ma moznost, neni to problem: redakce@linuxexpres.cz.

    V prvnim cisle bude jako specialni priloha MDK 10.1 Community jen proto, ze prave vysel. To tak nekdy vyjde :)

    " .... neni distribuce pro lidi me krevni skupiny a na me pocitace nesmi." - vyborny rozpor v jedne vete, dobre jsem se po ranu pobavil :)
    eagle.metawerzum avatar 1.10.2004 12:54 eagle.metawerzum | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Smutne
    Měl bych jeden typ pro LinuxExpres - něco o terminálech (třeba LTSP) a terminálových distribucích (třeba K12LTSP) a nebo, což by mě zajímalo nejvíc, jak na MDK rozběhnout plně funkční terminál server + něco o konfiguraci klientů a tak. teď to zrovna řešíme a je s tím pěkná piplačka (protože stanice jsou každej pes jiná ves), takže by se nám časopis ve kterém by bylo něco s tímto tématem šikl (a možná i ostatním).
    Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
    1.10.2004 08:50 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmmm
    Zdravim

    No ja jsme to cekal, i kdyz ne tak nahle. IMHO po techto casopisech neni poptavka. Vubec nejde o to ze linuxaku je malo, ale vyjma uplnych zacatecniku nejsou linuxaci zadny lamy a v drtive vetsine pripadu maji doma internet a to co potrebuji si najdou an netu. Ja mam doma asi 4 tyhle nebo podobne casopisy co jsme dosatl na ruznych konferencich, clanky byly zajimave to jo, ale nic co bych nenasel na webu.

    "Spolecnost se zrusuje" je cestinarsky spravne.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    1.10.2004 13:19 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmmm
    Mno, právnicky možná, ale "češtinsky" nikoliv. Buď "společnost je rušena" (vid nedokonavý; v případě, že děj stále probíhá), nebo "společnost je/byla zrušena" (vid dokonavý; v případě, že děj již proběhl). Slova "zrušovat" (případně - nedejbože - "rušovat") ve Slovníku spisovné češtiny nenajdete. Slovo je nesprávně utvořeno a myslím si, že si právnici podobný "patvar" mohli odpustit, protože si nedokážu představit případ, v němž by stávající správně utvořený český tvar nepůsobil dostatečně jednoznačně.
    1.10.2004 09:52 tom4 | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Ta čeština
    Ten výraz "se zrušuje" je sice nelibozvučný a je to právnický obrat, ale je asi opravdu i správně česky. Což se bohužel nedá říct o hromadě slovních spojení, které bylo možné číst v titulech Softwaremedia. Myslím, že i ta jazyková úroveň a často i podivná nelogická struktura článků odradila spoustu lidí. Já jsem sice nakonec koupil skoro všechna čísla Linux+, ale celkově amatérské vyznění mě orazovalo od předplatného (plus samozřejmě to, že většina článků typu návodu jak dělat to či ono neobsahovala pro mě moc nového). Když jsem ale nedávno nakouknul do (tuším) Haking9, byl jsem jazykovou úrovní úplně šokaván. Článek, který jsem namátkou vybral obsahoval věty i celé odstavce, které fakt nedávaly vůbec smysl. Vypadalo to jak automatický strojový překlad. Možná to byl jen úlet ale jen mě to utvrdilo v tom, že s předplatným jakéhokoliv titulu od tohoto vydavatelství si ještě určitě hezkou chvíli počkám. A ještě že tak...
    15.11.2004 11:09 tom4 | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Linux+ neskončil (Re: Ta čeština)
    Informace pro ty, kteří to ještě nezjistili jinde: Linux+ v češtině (existuje několik dalších jazykových mutací) pokračuje pod jiným vydvatelem, a to polskou firmou Software Wydawnictwo Sp. z o.o. Změnilo se to, že časopis je zase o něco dražší, místo dvou CD obsahuje dvě DVD, má víc stránek a všechny články jsou překladem polského originálu (což je pravděpodobně dočasné, protože např. novinky z polského SW trhy jsou pro nás sice zajímavé, ale přecejen nás víc zajímá co se děje u nás).
    Jazyková úroveň se tím, zdá se, kupodivu lehce zvedla.
    Nové umístění stránek časopisu: http://www.lpmagazine.org/cz/

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.