abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Licenční peklo

    14.11.2010 21:50 | Přečteno: 14028× | windows | poslední úprava: 18.11.2010 13:10

    Co je horší než dependency hell? No přece license hell. A víte proč? V prvním případě pomůže workaround, nebo pár hodin práce. V druhém případě jen stovky tisíc, odborné konzultace a čekací doby.

    POZOR !!! Tímto zápiskem nechci nikoho k ničemu navádět a obzvláště né, k nějaké nelegální činnosti. Jen chci upozornit na různé chyby v postupech, neochotu distributorů a na řešení některých problémů s tím spjatých.


    Ano, už toho mám dost. V poslední době jsem byl nucen se trochu více zaobírat licencema na MS servery. Dříve jsem trochu sledoval i možnosti licencí u desktopu. Takže dnes to bude trocha praxe a trocha teorie.

    Licencování na desktopech aneb FPP/OEM/Repas/GGK


    FPP (Full Package Product) - Software v krabici
    OEM (Original Equipment Manufacturer) - Nákup softwaru s počítačem
    Secondary PC (repas) - Microsoft Registered Refurbisher Program
    Dolegalizační (GGK) - Get Genuine Kit
    Downgrade - Práva na downgrade operačního systému Windows
    OEM distributoři a chybějící media

    Je to od těch výrobců pěkná sviňárna, že nedodávají instalační media k počítačům, jenž prodávají. Místo toho je disk rozkrájený na x partition a jsou na něm nainstalovány recovery programy pro obnovu systému. Toto je problém při pádu disku, nebo když chceme naladit jiný operační systém, nebo když nám výrobcem stanovené rozložení disku nevyhovuje atd. Důvodů se najde vždy hodně. Každopádně to není jen chyba výrobců. Proč MS neumožňuje stažení instalačních DVD? Warezák si je dokáže sehnat okamžitě, ale co chudák obyčejný uživatel? Na MS človíčkovi řeknou, že je to věc OEM distributora a ať si u něj instalační media objednáme (navíc určitě né zadarmo).

    Jak z toho ven? Jednoduše. Stačí se zaregistrovat na msdn. Dostat se do subscription, kde nám vyjede kompletní seznam všeho sw dostupného přes msdn. Samozřejmě nic nám nepůjde stáhnout, ale to nás netrápí. Důležité je, že je zde uvedený název iso image media + kontrolní součty. Název iso image hodíme do googlu a vždy se najde nějaké místo, odkud se dá stáhnout. Po stažení iso image ověříme kontrolní součty, které jsou k dispozici na msdn. Tím jsme si ověřili, že nějaká svině nezakomponovala do toho image nějakou blešku. Nyní máte instalační medium + licenční klíč (je uvedený na COA štítku). Windows budou řvát, že mají v sobě špatný klíč, ale po aktivaci po telefonu budou ok. Komu to nepůjde, tak si bude muset upravit instalační medium. Stační v něm změnit jeden soubor (\sources\ei.cfg), kde se změní "RETAIL" na "OEM", viz popis zde : an I use OEM Windows 7 HP product key to install 64-bit OS off of retail disc?.Není to úplně čisté řešení, uznávám, ale určitě to také není nelegální. Myslím si, že je to pohyb po tenké čáře.


    Distributoři a 32bit systémy (chybějící 64bit)

    Stále v dnešní době nemají distributoři gule nato, aby distribuovali 64bit verze systémů. Takže si člověk koupí třeba notebook, ale k němu dostane windows 7 32bit. A co teď? Úplně to samé jako v případě předchozím. Využijeme msdn k získání kontrolních součtů a názvů iso image příslušné verze windows, kterou máme zakoupenou spolu s notebookem. U windows vista a windows 7 mají totiž uživatelé licenci jak na 32bit verzi, tak na 64bit. U winxp a win serveru 2003 to tak nebylo. Nebylo to tak z jednoho prostého důvodu : 64bit verze byly brány jako spešl edice. Pokud tedy máte windows vista, nebo windows 7, tak máte nárok jak na 32bit verzi, tak na 64bit verzi.


    Hoši mají mezery v systému

    Kdo by to byl řekl, že? :). Tak předně nelegální windows.

    Nelegální windows. Každý předpokládá, že ten, kdo má nelegální windows, si ho musí cracknout a má problémy s aktualizacema. Ano, toto je jedna cesta, ovšem MS nám krásně vybudoval cestu druhou. Stačí, když nám kamarád dá instalační media + key a můžeme jet na jeho licenci spolu s ním. Takto můžeme provozovat třeba 100PC. Kamarád je z obliga, páč MS vyžaduje, aby si vylepil licenční štítek s klíčem na viditelné místo na case. Tímto jen MS zabraňuje našemu uživateli, aby klíč ochraňoval před případným útočníkem. Pokud tedy jede někdo na kamarádovu licenci, nemůže být logicky kamarád z něčeho obviněn, protože jeho klíč je vystaven na veřejnosti z donucení MS a náš warezák se vyhne crackování a problému s aktualizacemi. Dále MS nemůže hlídat počet aktivací jednoho klíče. Nemůže tak činit z toho důvodu, že povolil downgrade. Takže 100 nelegálních windows XP se musí na venek zákonitě projevovat stejně, jako 100 windows xp, na kterých byl proveden legální downgrade z win vista, nebo win7 a to za použítí stejného licenčního klíče k winxp. Na telefonní lince MS jste jednou za čas dotázáni, na kolika PC win provozujete. Jste dotázáni automatem, nebo operátorem. Nikdo nikomu nikdy nezabrání, aby vždy řekl, že na jednom, nebo v případě operátora, že se jedná o downgrade.


    Ještě jsem chtěl napsat o jedné mezeře, ale nějak se mi to vyfoukalo z hlavy. Snad si časem vzpomenu a doplním.

    UPDATE 22:50Tak už jsem si vzpomněl, o čem jsem chtěl ještě napsat. Chyba v systému je u OEM licencí. Docela by mně zajímalo, co by se stalo, kdybych si po 5 letech rozflákal základní desku. Podobnou bych už nikde v obchodě nesehnal. Řídil bych se tedy radou MS pro reaktivaci. Sehnal bych si servisní záznam od techniků, koupil novou desku, tím pádem i proc, paměť, graf, zdroj a provedl na základě servisního listu reaktivaci. Takže ve finále bych úmyslně provedl upgrade PC a přitom si ponechal licenci na windows. 5 let stará deska stojí cca 100-200,-Kč. Servisní papír vystaví určitě také za pakatel. Ovšem těžko říci, zda by se to nakonec vůbec vyplatilo a navíc, někde jsem slyšel, že výměna desky je možná jen v reklamační době. Pokud se vám tedy rozfláká deska po reklamační lhůtě, zanikne i licence na win. Ale zase, těžko říci. Někde se píše toto, jinde zase něco jiného :-/.


    Licencování serverů


    Základní způsob licencování serverů

    Nejčastěji se zakupují window server 2008 standard, nebo enterprise. Ty jsou licencovány jako "server+cal". Tzn., že se musí zakoupit licence na server a poté licence na uživatele, nebo zařízení (to je to cal).

    U serveru máme také OEM a FPP verzi. Standardně si koupíme server s OEM licencí windows server 2008 standard, nebo enterprise. Součástí této licence je i licence pro 5 klientů. jinými slovy, 5 klientů může přistupovat na sdílenou složku na serveru. Pokud chceme, aby těch klientů přistupovalo na server více, je potřeba dokoupit licence. V základu, jak už jsme zmínili, jsou dva druhy :

    User CAL :
    Jedna licence umožňuje jednomu uživateli přistupovat na server pomocí několika zařízení (počítač, notebook, telefon ...).
    Device CAL :
    Jedna licence umožňuje jednomu zařízení přistupovat na server, ovšem na tom jednom zařízení se může střídat neomezený počet uživatelů.

    Sranda první. CAL licence můžeme kombinovat (můžeme tedy na server koupit např. 10 device CAL a 70 user CAL). Je to z toho důvodu, abychom ušetřili pěníze, ovšem je to za cenu znepřehlednění.


    Více serverů ve firmě, aneb doména

    Ve firmě můžeme mít třeba 2 windows servery 2003. Máme řekněme 80 uživatelů. Zakoupí se tedy 80 user cal licencí pro první server. Na prvním serveru rozjedeme doménu a server druhý do ní připojíme. Pokud jsou tyto servery ve společné doméně, mohou oba využívat stejné CAL licence. Takže nemusíme pro druhý server kupovat dalších 80 CAL licencí.


    Přikoupíme windows server 2008R2

    Pokud přikoupíme windows server 2008R2, tak máme peška. CAL licence se totiž kupují pro určitou verzi windows serveru. My máme zakoupeny CAL licence pro windows server 2003 a menší. Ano, CAL licence můžeme využívat na starší verze systémů, ale ne na novější. V našem případě jsou dvě řešení. Upgradneme 80CAL licencí pro server 2008R2, nebo downgradujeme instalaci 2008R2 na server 2003 a následně zapojíme do domény(toto řešení je zdarma).
    UPDATE: Takže ne. Dokud nepovýšíme doménu z 2003 na 2008, tak můžeme v klidu provozovat Server 2008 v 2003 doméně a využívat všechny zmíněné CAL licence.


    Přibrali jsme 10 zaměstnanců, kteří budou pracovat na 5 PC

    Firma má 80 user cal licencí pro 80 uživatelů. Ovšem nabrali jsme dalších 10 zaměstnanců, kteří ovšem budou pracovat jen na 5PC. Proto se vyplatí koupit 5 Device CAL místo 10 User CAL. Počítáme ovšem do budoucna, že se přejde na windows server 2008R2 a tudíž se budou upgradovat i CAL licence z 2003 na 2008R2. Proto je zbytečné nyní kupovat 5 device cal 2003. Zato se koupí 5 device cal 2008R2 s tím, že se budou používat na serverech 2003. Tím jsme si do našeho guláše přimýchali další přísadu. teď tedy kombinujeme user cal + device cal + verze.


    Chceme do firmy exchange 2007

    Abychom mohli provozovat exchange server, tak potřebujeme "Server+Cal" pro server, to už máme. Exchange je licencován stejně jako windows server, tj "server+cal". Musíme tedy zakoupit licenci na exchange a k ní cal licence. Máme tedy zakoupen server 2003 s 80 user cal licencemi + 5 device cal. K tomu je zapotřebí koupit licenci na exchange 2007 + licence pro uživatele. A opět, na exchange můžeme zakoupit user cal, nebo device cal licence.

    Už se pomalu začínáme dostávat do licenčního pekla, jelikož řešíme na jednom serveru všechny tyto licence :
    1) windows server licenci
    2) user cal licenci na windows server
    3) device cal licenci na windows server
    4) novější verzi device cal, kterou můžeme použít na novější server
    5) licenci na exchange server
    6) user / device licence na exchange


    Licence per procesor?

    Podle toho, co jsem se dočetl, tak u verze Windows Server 2008R2 standard a enterprise nehrozí něco jako licence na procesor. Jedině user cal, nebo device cal. U verze datacenter lze koupit licenci na procesor. Na stránkách MS je ovšem uvedeno, že ta licence je možná. Někde jsem i viděl licence za 130kkč na procesor, ale zdá se mi to nějaké moc levné. Ale těžko říci. Tady si opravdu nejsem jist a snad mně někdo zasvětí. Tipnul bych si, že nevýhoda proc. licence by mohla být v doméně. Kde se zvyšujícím se počtem serverů by mohla cenově trpět.


    SQL 2008

    Potřebujeme provozovat SQL server. U toho můžeme opět použít licenci "server + sql cal". Tzn., musíme koupit licenci na SQL server jako takový + licence pro klienty. U SQL serveru můžeme ovšem zakoupit i licenci na procesor. Ta je většinou nutná k tomou, když provozujeme nějakou webovou službu, která má data v SQL serveru. Webová služba na internetu má neomezený počet klientů, proto je nutná licence na procesor. Licence na procesor počítá fyzický procesor, tzn., že kašle na jádra, nebo hyperthreading apod. Abychom mohli provozovat SQL server, potřebujeme opět nějaký windows server + cal licence na něj.


    External connector

    Chceme poskytovat webové služby (např. provozujeme eshop). K tomu, abychom ho mohli provozovat, tak potřebujeme licenci na windows server 2008, ale device cal, ani user cal licence použít nemůžeme, protože internetoví klienti jsou v neomezeném počtu. Od toho je licence "External Connector". Tato licence umožní neomezený počet klientů, jenž přistupují k serveru z externí sítě (z internetu). Nevztahuje se tedy pro lokální uživatele. Dále náš eshop bude běžet na SQL serveru, takže musíme zakoupit SQL server s licencí na procesor.


    Multiplexing

    Co to je? Vezmeme si hypotetickou situaci, která třeba ani nejde realizovat tak, jak si jí uvedeme.
    Řekněme, že máme SQL server, na kterým jsou data, je to ostrá 50GB databáze, která stojí moc peněz. Dále máme SQL Express Edition, který je omezen na 10GB. V něm je udělán databázový link na ostrou databázi. Klienti se připojují na SQL EE a ta je jedním spojením (jedním linkem) spojena s ostrou db a sosá z ní data. Teoreticky jsme tedy přelstili licenční politiku MS. Měli bychom si zakoupit jen jeden SQL CAL (protože se na ten ostrý server připojuje jen ten SQL EE). Ale ne. Tak to není. MS multiplexing (sdružování spojení pomocí nějaké třetí aplikace) nepodporuje a musíme si na ostrý server koupit tolik licencí, kolik klientů na něj přistupuje prostřednictvím jakékoli jiné aplikace, či serveru.


    Virtualizace

    Při koupi windows serveru 2008R2 standard dostaneme COA štítek, kde budou dva licenční klíče. Z toho ten druhý bude pojmenován jako virtual key. Vy si totiž můžete nainstalovat Windows server 2008R2 na server, ale jen základ. Do něj můžeme doinstalovat roly HyperV serveru a do našeho virtuálu můžeme nainstalovat opět windows server 2008R2 a použít licenční klíč virtual key. Veškeré služby a aplikace můžeme provozovat pouze a jen v onom virtuálním stroji, né v tom, kde je HyperV role (toto řešení je označováno jako 1+1). Abychom mohli mít nainstalovaný Windows server, v něm HyperV virtualizační řešení a provozovat více virtuálních systémů, tak je nutná licence enterprise server, která umožňuje provozovat 1+4. U verze datacenter je možnost provozovat 1+nekonečno virtuálních windows serverů.


    Software Assurance, neboli SA

    Příznak SA je hodně vidět na internetu u licencí na servery. Toto je zkratka "Software Assurance", což je něco jako předplatné. Je to vlastně možnost během několika let (podle toho, na kolik let SA máte) plynule přecházet na novější verze programů a systémů a k tomu jsou ještě další benefity aniž byste něco platili.


    Myslíte si, že je to sranda?

    Pak vězte, že to, co jsem zde uvedl, jsou jen příklady, které s praxí nemají moc společného. Je to z toho důvodu, že jsem neuvedl úplně všechno. Nezmínil jsem se o jiných edicích serverů (windows server web based, itanium based, datacenter ...). Nezmínil jsem se o jiných CAL licencí. Nezmínil jsem se o způsobu licencování k testovacím, nebo vývojářským potřebám, o VL apod.. Nezmínil jsem se o msdn. Když to tak vezmu, tak tento text nesmíte brát zcela vážně. Je to jen velmi okrajový plk.


    Firmy specializující se na licenční politiku

    Ano, toto je ten důvod, proč mně nikdo nesmí brát vážně. Nejsem specialista. Licenční politika MS je natolik složitá, že pokud člověk nechce zbytečně nic prodělat za licence, musí si najmout firmu, která se přímo zabývá licenční politikou a dokáže navrhnout nejoptimálnější řešení pro danou firmu.


    Další perlička : Distributoři a virtulizace

    Tak např. firma HP dodává speciální instalační media. Ty ověřují, zda se systém instaluje skutečně na HP stroj příslušné řady. Výhodu to má takovou, že strčíte medium a nainstaluje se komplet systém včetně ovladačů. Nevýhodu to má tu, že zakoupíte server a s ním i licenci na windows server. Po nějakém čase si řeknete, že je server nevyužit a budete na něm chtít windows z virtualizovat + k němu přihodit několik dalších virtuálů, třeba postavených na linuxu. Celý virtualizační systém postavíte třeba na vmware ESXi. Jenomže ejhle, servery nenainstalujete, protože virtuál se bude tvářit jako non HP sestava. Existují rady, jak nastavení virtuálu upravit, aby si instalační media HP myslela, že je to ten správný stroj (informace se totiž čtou myslím z biosu stroje). Jenomže to se mi nikdy nepodařilo. Nezbývá tedy, než si z internetu ze stránek MS stáhnout příslušná trial verze instalačních medií a na nich potom použít náš aktivační klíč.


    Závěr

    Pokud vás napadne, radit se ohledně licencí s MS podporou, tak vám rovnou říkám, abyste to nedělali. Pokud zašlete během měsíce dva dotazy na podporu ohledně nějaké trochu jen složitější licenční politice, tak dostanete dvě rozdílné odpovědi. Osobní zkušenost. Pokud jste větší firma a máte u MS člověka, který se o vás stará, tak vězte, že ani on neví všechno o licencích. Ve finále to tedy končí tak, že odborné konzultační firmě protiřečí výše postavený člověk v MS, který nakonec uznává svojí chybu. Když ani sama firma neví, co nabízí, tak už to o něčem vypovídá. Bohužel, taková je naše zkušenost. Tipnul bych si (podle toho, co vím), že mnou naškrabaný text poskytuje cca 8% info o licencích v MS a to si možná fandím.

    Nějaké zdroje

    FPP, OEM, GGK, downgrade, doložení legálnosti
    Licence Windows Server 2008 jako na talíři
    Virtualizace a licence
    Licencování exchange 2007
    Všechno, co potřebujete vědět o licencích MS Exchange
    Licencování MSSQL 2008R2
    Co byste také měli vědět o SQL Serveru
    SQL Server 2008 jasná zpráva o licencích
    Co je to Software Assurance?
    Licence máme v pořádku. Na to dám krk!
    Všechno, co byste měli vědět o licencích Windows 7
    Technet forum : Licencování
    Seznam licencí pro konkrétní verze software
           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Tak co vy nato?
     (61 %)
     (2 %)
     (4 %)
     (65 %)
     (11 %)
    Celkem 243 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 14.11.2010 22:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Díky za ukázku. Akce 2 v 1: k MS Server 2008R2 dostanete přibaleného právníka zdarma!

    Hotfixy:
    Legálnost nabití; roly
    Pokud cokoli v PC změníte (výměna GK, přidání paměti, jiný procák), tak vás vyzvou k reaktivaci.
    GK jsem na WXP Home OEM měnil (stará odešla) a aktivaci nikdo nechtěl.

    Recovery program: udělej si jeho image. Já to tedy dostal na DVD (k notebooku bez optické mechaniky :).

    No, já to fixnul použitím dd, cfdisk, cryptsetup, mkfs, mount, debootstrap. Škoda, že musím tátovi udržovat jedna okna, protože přes sériák obsluhuje podivné zařízení.
    Max avatar 14.11.2010 22:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    U GK si nejsem jistý, ale když hneš s pamětí, nebo procákem, tak myslím jo. Ale zase. Jednou mi prošlo hýbnutí s pamětí, podruhé už ne. Těžko říci. Možná se pletu. Možná to byly rozdílné verze systémů.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    14.11.2010 22:48 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Zrovna řeším problém s nestabilitou při použití dvou RAM modulů u Thinkpadu T61p a paměti jsem různě měnil, případně nechával jen jeden a reaktivaci to nechtělo.

    BTW: Nesetkal jste se s tím u T61p někdo? Četl jsem, že by ten problém s pamětmi snad měl mít i T61.
    Jakub Lucký avatar 15.11.2010 00:58 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    u T61 bylo přidání druhého 1GB modulu bez problémů... Ale ta teď leží na čtvrté reklamaci...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    15.11.2010 09:06 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tak u toho T61p jsou to 2x2 GiB. Oba dva jsou snad OK, protože po dni testování Memtestem86+ se neukázala žádná chyba. Fóra jsou tohoto problému celkem plná, ale nikde žádné uspokojivé řešení a není to vada jedné série. Vypadá to, že výměna základní desky asi bude jediným řešením.
    Václav 15.11.2010 11:48 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    T61, mám tam dva 1G moduly různých v podstatě noname výrobců (co jsem kde splašil jsem tam vrazil :) a všechno OK.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    15.11.2010 22:04 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    U GK si nejsem jistý, ale když hneš s pamětí, nebo procákem, tak myslím jo.
    Budem za blbca ak poviem, že je všeobecne známe (a preto nechápem všetky tie dohady v tomto vlákne), že Windows XP prežijú zmenu nanajvýš piatich komponentov? Problém nastáva ak musíš vymeniť motherboard na, ktorom máš on-board audio/video/lan - čo sú hneď tri komponenty. Potom nedaj boh, ak si medzičasom pridal pamäť a/alebo disk.

    Komu už vyprchalo nadšenie, z toho, že nemusí riešiť aktiváciu, si môže troška šlahnúť napr. tu (pozor .doc).
    16.11.2010 14:40 sigma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Nejlepší je, že piráti nic takového neřeší – máte-li VLK (Volume License Key), žádná aktivace se u WinXP nikdy nekoná. Myslím, že je to tak i u posledních verzí, i u serverů. Pokud navíc nejde o nějaký "profláknutý" VLK, co běží na milionech počítačů, projde v klidu i online ověření Windows Genuine Advantage. To nakonec taky nepotřebujete, protože všechny aktualizace můžete tahat přes Windows Server Update Sevices, kde se na tohle nehraje.

    Opakovaně mi bylo na školení s účastí Microsoftu řečeno, že máme-li OEM licence, není problém si koupit 1 VLK licenci a médium, co k tomu pasuje (jsou jiná média pro OEM, krabicovou verzi a VLK), a použít ho třeba na 200 počítačích. Ono když instalujete počítače pomocí nějakého deployment systému ze společného obrazu, tak je fakt nesmysl, skoro až nemožné, u každého nastavovat jeho vlastní OEM klíč.

    Nejlepší je, že lic. klíč jde získat z běžících Windows triviální utilitou, nebo i přímo z registrů. Takže různé školní nebo firemní počítače jsou ideálním "zdrojem" volume-license klíčů...
    14.11.2010 23:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pří změně paměti Windows minimálnmě do WinXP reaktivovat nepotřebují, to mám ověřeno. Nepotřebují jí ani při změně disku, tedy pokud se disk překopíruje jedna ku jedné (včetne MBR), např pomocí nečeho na způsob dd if=/dev/sda of=dev/sdb ..., a v počítači nikdy nejsou oba zároveň v okamžiku, když Windwos běží.

    U ostatního hardware si jistý moc nejsem, protože těch změn jsem nedělal tolik. U procesoru stejného typu ale jiné rychlosti Windows změnu ani nezaznamenaly (už z toho důvodu, že jeden a ten samý procesor se různě jmenuje už při změněn FSB nebo násobiče), přidání interních karet také reaktivaci nechtělo. Jak by to bylo s výměnou dotyčných karet si jistý nejsem, už kvůlit tomu, že minimálně do WinXP považuje systém jednu a tu samou kartu v různých slotech za rozdílné zařízení (v případě síťových karet je to obzvlášť nepříjemné).

    Naopak jsem si téměř jistý u základní desky, protože hlavní způsob, jak Windows poznají, že jsou na určitém stroji, je BIOS. Pří upgradu desky (a procesoru, pamětí, v jednom případě i grafiky) to reaktivaci vyžadovalo, naštěstí proběhla online.

    Jinak po přečtení musím s autorem souhlasit, že licencování Windows očividně přerostlo Microsoftu přes hlavu a že stránky vedoucí k licenčím podmíknám by měl předcházet nějaký hodně děsivý nápis, varující vstupující. Protože pravým důvodem, proč licenční podmínmky neznají ani zaměstnacni Microsoftu, může být to, že ten, kdo by přečetl a plně pochopil všechny licence v celé jejich obludnosti, by z toho nejspíš zcela zešílel :-)
    Max avatar 14.11.2010 23:12 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Už vím, kdy chtěli win reaktivacy. Servery chtěly reaktivaci, když jsem nainstaloval vmware tools do mašiny se zapnutou grafickou akcelerací.
    V jiném případě ne. I když tou pamětí si nejsem jist :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jendа avatar 15.11.2010 09:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    že minimálně do WinXP považuje systém jednu a tu samou kartu v různých slotech za rozdílné zařízení
    Já si zase pamatuju, jak to vždycky „instalovalo“ tiskárnu a flashdisk, když jsem to zapojil do jiného USB portu :-). Doufám, že ve W7 už je to vyřešené.
    Václav 15.11.2010 11:51 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Co si vybavuju tak je to furt stejný. Přepojíš tiskárnu z portu do portu, začne to šrotovat a za chvilku se ti objeví v systému druhá tiskárna stejného jména. A čekací doby na instalaci klávesnice a myši se taky moc nezkrátily.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    xkucf03 avatar 15.11.2010 12:50 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Podobně to je/bylo se síťovkama – to se pak systém tváří, že máš třeba třetí síťovku, ale přitom je tam pořád jedna a ta samá (akorát jsi ji přendal do jiného slotu, někdy ani to ne). Největší sranda je, když to pak řve kvůli konfliktu IP adres, že ta první/druhá má stejnou IP adresu jako třetí – jenže ty to nemůžeš opravit, protože ty předchozí síťovky v systému nejsou vidět, tudíž jim nemůžeš odebrat tu IP adresu a vyhnout se tak „konfliktu“.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    belisarivs avatar 15.11.2010 16:58 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Kolega mi dnes vypravel, jak mu nejaky Win admin popisoval, ze staci asi 30x vypnout Widle a prehodit sitovku do jineho slotu a ze ase pak tak zaserou registry, az se system vyrazne zpomali.

    Ne, ze by se mi to chtelo zkouset, ale docela prdel.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Max avatar 15.11.2010 17:09 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jako, že po každém vypnutí přehodit síťovku do jiného slotu? A takto to udělat 30x ?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.11.2010 18:59 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Defaultně nejsou vidět ale dají se zobrazit...
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    15.11.2010 21:55 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Nabudúce to vyskúšaj cez netsh.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 22:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jako něco na příkazové řádce!? Vždyť windowsáři říkali, že se tam dá všechno naklikat :-D Hlavně doufám, že už žádné „nabudúce“ nebude – nejsem masochista :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    default avatar 16.11.2010 20:39 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Samozřejmě že to jde naklikat. A to opomíjím fakt, že Windows ti sice nahlásí "konflikt", ale lze to vynutit.

    Pro příště si naklikej "Device Manager", klikni na ikonku "Display inactive devices", myší vyber nekativní síťovku, klikni pravým tlačítkem a v roletce klikni na "Delete" (možná je to "Remove", už si to nepamatuju).
    15.11.2010 13:15 Paja250 | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Dělá to stále, aneb It's not a Bug, it's a Feature! Jenom neznám nikoho, kdo tu fíčuru pochopil.
    Max avatar 15.11.2010 14:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    No, já spíš neznám nikoho, kdo by jí využil. Spíš je to k nasrání, než k užitku. Featurka asi slouží k tomu, aby šlo rozpoznat dvě úplně totožné zařízení na jednom portu a přiřadit jim rozdílné nastavení. Ale těžko říci. Toto lze stejně řešit mnohem jednodušeji. Také asi netuším.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Jakub Lucký avatar 15.11.2010 16:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Od toho se tomu říká PNF neboli "pokročilá nasírací funkce/feature"
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    14.11.2010 22:21 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    V těch licencích nemají pořádek ani (nebo spíše mají pořádný bordel i) zaměstnanci MS. Nedávno jsem na lenováckém fóru četl, že jednomu uživateli s 32 bitovými Vistami na lince podpory MS operátor poradil, že aby si mohl nainstalovat 64 bitovou verzi, tak si má médium i klíč (!) sehnat od nějakého kamaráda, nainstalovat to s použitím toho klíče a na aktivační lince operátorovi vysvětlit o co jde, případně mu nadiktovat svoje číslo. :-)

    O možnosti instalace 64 bitové verze s jeho klíčem ani slovo, přestože to jde. Nicméně podle toho uživatele existuje v USA možnost si náhradní médium objednat za pár dolarů u nějakého velkořetězce á la Best Buy (nebo tak něco), tak to udělal tak.

    Já jsem, konfrontován s debilním systémem na noteboocích HP, našel ISO na Pirate Bay a instaloval to z něj. U toho notebooku totiž bylo nutno po první instalaci (neboli spuštění předinstalovaného systému) provést zálohu systému na DVD. Tato operace jde provést pouze jednou, podruhé (i když data na skryté partitioně zůstávají) toto není umožněno a uživatel je odkázán na již nefunční, nebo polofunkční formuláře s žádostí o náhradní média a nakonec stejně zjistíte, že vám nic nepošlou, protože nejste v USA.

    Dokonce jsem někde četl další radu MS operátora - při výměně skříně si prý má uživatel licenční štítek vyfotit.

    Jinak ten automat je šílená věc. Onehdá jsem takto aktivoval Windows i Office a byl jsem šokovaný implementací i (ne)funkčností. Jednak jsem se nedokázal dovolat na 800 linku, takže jsem z mobilu volal na nějakou kdo ví jakou. Každou skupinu čísel jsem si musel nechat přehrát třikrát, protože to ten automat vždy přehrál nemožnoou rychlostí. Fakt hrůza.
    Max avatar 14.11.2010 22:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Proto bych si sehnal instalační medium jak radím, nebo pro zálohu můžeš použít nějakou free verzi něčeho, nebo trial acronisu apod.

    Pokud jde o aktivační linku, zažil jsem několikrát její výpadek. Ovšem s rychlostí jsem nikdy problém neměl. Vždy jsem to snad stihl, až možná na nějakou výjimku, kdy jsem byl vyrušen, nebo jsem to zkonil vlastní vinou. Přes linku jsem aktivoval už takových 40 licencí, možná víc.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    gtz avatar 14.11.2010 22:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Maxi, Acronis je zdarma ke stažení u výrobců HDD, jak Seagate tak i WD ho mají gratis v ořezané podobě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Max avatar 14.11.2010 22:59 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jojo, pravda, úplně jsem nato zapomněl. Před nějakou dobu jsme na toto téma vedli diskusi, myslím s kolegou.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    kotyz avatar 15.11.2010 11:14 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    nebyl sem to ja? ja mam acronis wd edition. a jeste si pamatuju ze sem s nekym diskutoval jestli to funguje i na jiny disky nez wd. prej staci kdyz je wd jen jeden a ostatni muzou bejt jakakoliv jina znacka. to nemam vyzkouseny, protoze mam jen disky wd, ale zni to uveritelne.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    15.11.2010 13:18 Paja250 | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Mám acronis od Seagate a tomu opravdu stačí, když je seagate jenom jeden disk. V mém případě je to dokonce externí USB.
    14.11.2010 22:54 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    No právě, média sháním pokaždé, protože instalační média jsou první věc, kteoru lidi ztratí. Nejhorší je Windows XP Home CZ. To je takový šmejd, že to nechce nikdo ani zadarmo a sehnat je byl docela problém.

    Asi jsem pomalý, ale fakt mi to přišlo hodně rychlé. :-)
    Michal Fecko avatar 14.11.2010 22:44 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    To nieje o nevedomosti, ale o benevolentnosti, proste na to ... a z vysoka - pokial sa drzi predaj... Proste monopol...
    14.11.2010 22:22 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jak je to s vynutitelností těch nesmyslů požadovaných u OEM pro domácí zákazníky? Já jako fyzická osoba nemám ze zákona povinnost jakékoliv faktury, servisní protokoly atp. uchovávat. Stejně tak nemám povinnost někam cokoliv lepit.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Michal Fecko avatar 14.11.2010 22:32 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Já jako fyzická osoba nemám ze zákona povinnost jakékoliv faktury, servisní protokoly atp. uchovávat. Stejně tak nemám povinnost někam cokoliv lepit.
    jj, v base bude tento vtip hitom :-D
    14.11.2010 22:33 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Slyšel jsem, že v případě razie policie a/nebo obchodní inspekce do firmy je důležitá pouze faktura, která říka, že software byl legálně zakopen. Maximálně zkontrolují počet licencí vůči počtu PC, ale to je tak všechno. Nalepené cedulky na case prý nekontroklují, neboť to ani nemá právní oporu v českém zákoně. Bohulže jsou to informace minimálně z třetí ruky, takže za jejich pravdivost neručím a minimálně u těch cedulek si vůbec nejsem jistý, jestli je to pravda.
    Michal Fecko avatar 14.11.2010 22:36 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ok to je firma, ale co sukromna osoba? Este som o podobnom pripade (nahodna kontrola legalneho SW v domacnosti) nepocul...
    14.11.2010 22:55 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Este som o podobnom pripade (nahodna kontrola legalneho SW v domacnosti) nepocul...
    Nevím, jak u vás, ale v ČR tohle není ani možné.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    kotyz avatar 15.11.2010 11:31 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    to se nedela. domovni prohlidka se dela jenom na udani ze bud sdilis nebo nedejboze jedes v detskym pecku. a to pak ty licence kontrolujou jako bonus, ale v prvni rade hledaji neco jinyho. me lustrovali kvuli DC, ale uz sem tam nic nemel, protoze v ty dobe sem ho uz nepouzival (prisli asi rok potom co si ode me nejakej agent sosnul dve mp3) tak pak aspon vlazne proverovali jestli mam licence na par vybranejch programu (win, office, windvd, atd.). vod ceho sem mel instalacni cd tak ty sem ukazal a od ceho ne, to se pak uz dal neresilo. fakturu nikdo videt nechtel, stejne sem ji na vetsinu veci nemel (neco sem dostal k mechanice, neco byla priloha casopisu, neco z druhy ruky a neco bylo tak stary ze se uz doklad vyhodil). ono to tak zhavy nebude. a bsa nikam na kontrolu chodit nemuze.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    15.11.2010 12:24 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    AFAIK při domovní prohlídce smí policie kontrolovat jenom to, co mají napsané v povolení k domovní prohlídce. Když budou dělat prohlídku kvůli sdílení filmů přes torrent a místo toho najdou jenom pirátskou kopii Windows, tak mají smůlu, u soudu je takový důkaz nepřípustný.
    15.11.2010 13:20 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Obavam se, ze tohle je jen urban legend.

    Je tu nejaky pravnik?
    15.11.2010 15:56 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A nebo v mrazáku mrtvolu. :-)
    kotyz avatar 15.11.2010 11:23 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    po me faktury nechteli. chteli videt instalacni cd. (ale to az nakonec po 3/4 roce kdyz mi vraceli pocitac na kterym nic nenasli, ty cd pak strcili do kopirky a papir co z ni vylez prilozili do protokolu, to mi pripomina jak amiga fotil kocku tak ze ji polozil na skener) akorat na nod sem jim ukazal nakej certifikat s menem a heslem co mi prisel mailem a sam sem si ho vytisk a stacilo to. na jednom pc sem mel stitek na win 98 a bezeli tam dvoutisicovky, ten si vyfotili nebo opsali cislo ale asi se to pak nijak nepouzilo. ale nejsem firma, takze nevim jak by to s tema fakturama bylo.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    frEon avatar 16.11.2010 13:47 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    rozhodne nikde neni napsano, ze pocitac musi mit case, ne?
    Talking about music is like dancing to architecture.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 09:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A zároveň nemáš ze zákona žádné automatické právo používat jejich software. Abys to právo získal, musíš mít licenci – musíš splnit podmínky smlouvy, tzn. jejich požadavky. Kdyby v té licenci měli, že kolem počítače musíš rozestavět zapálené svíčky do tvaru pentagramu, tak to musíš udělat, jinak porušuješ smlouvu a používáš software nelegálně. Microsoft je naprosto příšerná firma a proto jejich software nepoužívám. Ostatním doporučuji totéž ;-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.11.2010 18:18 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Su veci, ktore nie su na tebe vynutitelne, ani ked ma protistrana tvoj vlastnorucny podpis pod zmluvou. Napr. nemozes sam seba predat do otroctva. Urok z pozicky vyssi ako dobre mravy (dobre mravy koncia okolo 30% rocne) taktiez na sude relativne lahko zrusis, aj keby tvoj privatny uzernik (lichvar) mal s tebou podpisanu zmluvu na 100%.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 18:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ale tyhle „zakázané“ věci musí být někde uvedené v zákoně. Kde je zakázáno požadovat lepení samolepek? Jasně, dalo by se to hodit pod „odporuje dobrým mravům“, ale to by pak musela jít do vězení nemalá část podnikatelů a většina politiků :-D
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    gtz avatar 15.11.2010 18:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Že odbíhám od tématu, ale stačí se podívat jen na ty půjčky co jsou zde v CZ. "Půjčíme Vám na cokoliv" a když si člověk přečte dobře ten leták tak zjistí, že výška toho úvěru je někdy kolem 41-50%. Pak se nedivím, že si mohou dělat drahé reklamy v TV. A lidé platí a platí a jeden úvěr přeplácnou druhým až můžou skončit pod mostem. Teď se hodně rozmáhají půjčky na vánoční dárky (v létě to byla půjčka na dovolenou).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    14.11.2010 22:23 danc | skóre: 21 | blog: Blog nejen o Linuxu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A pokud jde o telefonni linku MS urcenou k (re)aktivaci produktu, tak zdarma je pouze z PEVNE linky.

    Driv se dalo volat i z mobilu, ale nyni vas s mobilem vykopnou - kdo neveri, at si zkusi na 800 100 074 zavolat ;-)
    Max avatar 14.11.2010 22:39 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pravda. Teď jsem to ověřoval a je to tak.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Michal Fecko avatar 14.11.2010 22:31 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pekne aj ked smutne zhrnutie... Ked sa tak zoberie tak zakaznici si najnovsie kupuju skatule bez CD/DVD - cize vlastne za papiere so seriovymi cislami platia niekolko desiatok eur (niekedy stovky) :-)
    gtz avatar 14.11.2010 22:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Celkem hodně jsem viděl používat levný 2008R2 WEB, ale to je strašně moc ořezaný systém (ty prachy bych za něj nedal). Dokonce nemá podporu nějakého sdílení, je určený jen pro web server.

    Verze Ent. je myslím omezena na použití max. 8 procesorů a právě verze DataCenter umí použít až 64 procesorů. A datacenter zase umí víc virtuálních mašin než Ent. verze.

    Když jsi u těch verzí Windows Serverů pozapomněl jsi na verze WSS - Windows Server Storage, kdy se nelicencuje dle připojených uživatelů, ale dle počtu použitých disků a procesoru. Windows WSS má v sobě integrován iSCSI a je přítomen dokonce NFS server (o něco pomalejší než v Linuxu)

    Hezké čtení Maxi, ale hodně hodně dlouhé
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Max avatar 14.11.2010 23:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ono těch edicí windows je ve skutečnosti ještě víc. Udělali jsme u MS větší nákup a tak nám poslali dvě brašny instalačních CD plný různých SW. Nikdo z nás nemá tucha o půlce věcí. Jsou to různé serverové edice s šílenýma názvama. A opravdu nemám chuť zjišťovat, co to umí a jak je to licencovaný :-/.
    Jinak díky :). Delší to je, možná jsem měl oddělit server / desktop na dva články. Ale co. Každý si snad vybere zajímavé téma podle nadpisů :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    gtz avatar 14.11.2010 23:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tehdy jsem zkoušel tu 120 denní verzi WSS-2003/R2 a celkem to bylo slušný. Licence na 4 disky za pár korun ($120) a mohlo se tam připojit snad 1000 lidí. A systém byl celkem i hodně svižný a hodně rychlejší než obyčejná 2003. WSS je snad jedinný server soft, který není licencován na CAL

    Stačí MS Partner Program a pošlou Ti celkem kupu věcí.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Michal Fecko avatar 14.11.2010 23:01 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Toho mesiaca vyjde Google OS :-D
    Max avatar 14.11.2010 23:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pravda. RC je venku, možná to stihnou :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.11.2010 00:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A po něm přijde nějaký zázrak?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.11.2010 00:53 sivlk | skóre: 15 | blog: sivlk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ja si pockam na Facebook OS
    kotyz avatar 15.11.2010 11:35 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    to hned tak nebude. ale pripravuje se facebook mail (budem cist vsechny vase emaily a vam se to bude libit) ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.11.2010 23:15 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Legálnost nabití se musí dokázat fakturou, kde bude OEM produkt(jako položka) spolu s celou sestavou a nalepený COA štítk na case.
    Pokud se nemýlím, tak podle českého práva nemůže být uživatel nějak nucen k nalepení COA štítku a legálnost se pak tedy posuzuje hlavně podle faktury.
    Využijeme msdn k získání kontrolních součtů a názvů iso image příslušné verze windows, kterou máme zakoupenou spolu s notebookem.
    Ta média by minimálně u 64bit verzí měla být identická. Onehdy jsem instaloval Windows Vista Business z média pro Home Premium a šlo to bez potíží.

    Jinak ohledně distribuce 64 i 32bitových verzí. Třeba v balení pro upgrade na Windows 7 jsou zahrnuty obě dvě. Ale pravda, je-li řeč o dodávání médií samými výrobci, to je bez diskuze tragické :-(
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    14.11.2010 23:21 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pokud se nemýlím, tak podle českého práva nemůže být uživatel nějak nucen k nalepení COA štítku a legálnost se pak tedy posuzuje hlavně podle faktury.
    A neměla by spíš být prokazována vina než nevina? Však vás taky na ulici nezačne lustrovat policajt, jestli jste náhodou neukradl ty spodky, co máte na sobě a nemusíte prokazovat fakturou, že jsou skutečně vaše.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    15.11.2010 07:12 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Měla by. Otázkou je, jak často se tak děje. Pár zákonů, které přenášejí důkazní břemeno na obžalovaného už také máme, jak je to u tohoto konkrétního si nejsem jistý.
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    15.11.2010 07:15 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Taky je otázka, s čím vším člověk souhlasí při odsouhlasení EULA :-( Vůbec bych se nedivil, kdyby už tam byl schovaný nějaký pořádný háček.
    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    Saljack avatar 15.11.2010 09:51 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Podle mého názoru (nejsem žádný právník ;-)) je náš zákon mnohem více než nějaká EULA. Ať si tam dávají co chtějí, tak jim je to prd platný. By mě celkem zajímalo jak to je s licencemi vs smlouvami, protože to, že někdo odklikne souhlas s licencí není to, že s nimi uzavře smlouvu (smlouva je myšleno právně závazný dokument). Navíc by mě zajímalo jak by chtěli dokázat, že zrovna tenhle jednotlivec potvrdil tu licenci.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 09:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    1. Smlouva nemusí být jen podepsaný papír – přesto je platná.
    2. Oni nemusí dokazovat, že zrovna ty jsi přijal tu licenci – když řekneš, že jsi ji nepřijal, tak ti klidně budou věřit. Ale když jsi ji nepřijal, tak tě nic neopravňuje ten software používat. Pak bys leda mohl dělat, že ten počítač není tvůj nebo že ti tam ten nelegální software někdo podstrčit – ale pak je otázka, jestli ti to budou věřit (zvlášť když v tom počítači budou tvoje dokumenty, e-maily atd. a bude zřejmé, že jsi ten software používal).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.11.2010 18:23 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pouzival, ale neinstaloval a teda EULU nikdy nevidel. Nainstaloval mi to Pepa (priezvisko si nepamatam) z krcmy, ked sme prisli ku mne domov ozraty z krcmy pred 2 rokmi. Odvtedy som Pepu nevidel. Taky nizsi kuceravy s pupkom.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 19:16 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tak to používáš nelegálně:
    § 2: Za dílo se považuje též počítačový program…
    § 12: Autor má právo své dílo užít v původní nebo jiným zpracované či jinak změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; jiná osoba může dílo užít bez udělení takového oprávnění pouze v případech stanovených tímto zákonem.
    viz Autorský zákon. Pokud jsi tedy EULU neviděl a nepřijal, tak licenci nemáš a používat ten program nemůžeš.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Jendа avatar 15.11.2010 20:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Takže EULA by měl teoreticky odsouhlasit i zaměstnanec, když má v práci počítač?
    gtz avatar 15.11.2010 20:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Počítač dostaneš od firmy nainstalovaný s odsouhlasenou EULou. To dělají správci. Normální user se k tomu nedostane. Ten dostane jen Login/password a to je tak celé.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 15.11.2010 20:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    V tom případě se to ale neliší od případu, kdy dostaneš počítač nainstalovaný od Pepy z hospody.
    gtz avatar 15.11.2010 21:43 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Liší, počítač je firemní, odpovídá za něj firma ne Ty. Licence na ty Widle tam jsou přes firemní - korporátní licence. Ty jsi pouze uživatel ne vlastník.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Saljack avatar 15.11.2010 22:39 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ale zaměstnanec přeci s EULA nemusí souhlasit, potom je to zcela v rozporu.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    gtz avatar 15.11.2010 22:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    On ten PC používá pro práci na kterou byl najat/přijat a myslím EULA platí pro toho kdo ten PC vlastní ne pro toho kdo používá. On je uživatel licence a ne její majitel. Bohužel svět je takový, že když s tím nebude souhlasit nebo bude dělat zbytečné problémy pak mu budou ukázány dveře.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.11.2010 08:19 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    To není tak zřejmé. Firma musí mít licenci na určité druhy užití (instalace, běh), ale zrovna tak licence musí umožňovat použití různými uživateli (zaměstnanci) a zrovna tak zaměstnanec musí být (prostřednitvím firmy) příjemcem licence, která jej opravňuje k užití.

    Ono se to v praxi zamluví slovy jako „vnitřní potřeba“ firmy, nedělitelnost organizace a pododobně, ale de jure tam ta ustanovení být musí. Když to totiž není uvedeno v autorském zákoně, tak to musí být v licenci. A skutečně to tam bývá.

    Zcela vyhrocený případ jsou internetové kavárny, které nejenom de jure, ale i de facto software pronajímají. Kdysi kolem toho byl velký humbuk a mám dojem, že Microsoft, jak jinak, prosazoval zvláštní dodatek s majiteli kaváren.

    Ne tak zřejmý případ jsou knihovny. Veřejné knihovny jsou ze zákona veřejné. Čtenář sice může projít nějakou registrací, ale pak, podle způsobu zpoplatnění, se jedná o pronájem nebo půjčování.

    Jako příklad licence, kde je takový (knihovní) způsob výslovně zapovězen, je freeware firmy Adobe (Flash Player atd.). Tam se píše, že software může používat pouze předem známý a omezený počet lidí (kteří představují zaměstnance organizace).

    xkucf03 avatar 16.11.2010 17:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Takže v knihovnách a kavárnách nesmí být Flash? Totéž s tím Microsoftem. Pojďme podat trestní oznámení na porušení autorského zákona :-) (T.O. přece může podat kdokoli, nejen autor).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.11.2010 19:53 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    Může, ale musíte si s Adobe sjednat zvláštní smouvu. Výrobce má již připravané šablony pro přibalování k datovým souborům nebo k distribuci přes ve vnitřní síti (ano, standardní licence zakazuje umístit program na souborový server). Lze předpokládat, že má vzorové smlouvy pro knihovny či obdobné veřejné či vzdělávací instituce.

    Mimochodem to není moje konstrukce. Ptal jsem se na to Adobe, když jsem zjijstil, že (tehdy) jejich licence zakazovala provoz přes X11 terminálový server.

    Trestní oznámení sice podat můžete, ale soud vám jej zamítne, protože se jedná o občansko-právní záležitost, a tu mohou napadnout jen zúčastněné strany.

    xkucf03 avatar 16.11.2010 19:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Viz Trestní zákoník: § 270 Porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.11.2010 20:34 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    Jenže tam je gumové ustanovení „ne nepatně“. Muselo by se vybrat něco velkého. Navíc horní sazba jsou dva roky, takže promlčecí lhůta je tři roky. Myslíte, že se do té doby záležitost dotane k soudu? Nehledě na to, že chudák provozovatel se vymluví, že nevěděl (protože za Flash Player nikdo neplatí), tak z toho bude nedbalost a ta v případě autorského práva není trestně odpovědná.

    Navíc dělat si z přetížené policie a státního zastupitelství „bezplatnou“ vykladačku zákona mi přijde neslušné.

    xkucf03 avatar 16.11.2010 21:27 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Já bych zase rád, aby si lidi uvědomili, jak je systém založený na prodeji licencí zcestný a jaká absurdní ustanovení v těch licencích jsou. Pokud se někomu podmínky Microsoftu a podobných firem nelíbí, ať ten software prostě nepoužívá – vždyť je spousta jiných možností! A možná by si pak i lidi víc vážili svobodného softwaru…
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.11.2010 23:27 Jozef G
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    To iba mne sa zda, ze dokazovat svoju nevinu v "demokratickom pravnom systeme", je trosku chore?
    14.11.2010 23:37 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Nebuď blázen, co je kino, tramvaj, vlak, dokonce i blbá diskotéka? Nebo fízli, ti by ti měli dokazovat, že *nemáš* řidičák schovanej někde v tlustým střevě?

    Provozování windows je jako cesta vlakem (imho), a musíš přijmout, že máš proti poskytovateli nějaké povinnosti...
    15.11.2010 07:19 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ano. Ale i kdyz je to mozna nepsane pravidlo, provozovatel by se zase mel snazit, aby ty povinnosti prilis neobtezovaly.
    15.11.2010 20:58 Piškot | skóre: 7 | blog: Uživatel | Přerov nad labem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    To se pleteš, pouze ty máš právo odmítnout produkt, jízdu vlakem. Jak se přepravíš do toho je už všem kulový.
    kotyz avatar 15.11.2010 11:43 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    jo, vyrobci sou tragicky. bracha si koupil novej notebook s 4GB RAM a sou tam jen 32bit windows. a taky to nema zadny instalacni ani recovery medium, je tam jen skrytej oddil a po prvnim spusteni te to vyzve udelat zalohu na ten oddil a to jde udelat jen jednou. ani na to dvd se to nevypali. mozna by to jeste slo dodatecne rucne vypalit na dvd pres ten jejich recovery manager. taky tam bylo predinstalovano plno sracek k nicemu, 3/4 sem jich smazal. nechal sem tam jenom ten recovery a asi dva dalsi managery, ty by se mohli jeste nekdy hodit. takovejch prachu za to clovek da a nema v ruce nic. az (jestli) se to nekdy vysere, tak se nebudu pokouset o recovery a udelam to podle toho clanku - sosnu si nekde na TPB instalacni medium kde bude i 64bit a nainstaluju to tam s tim cislem ktery je na tom ntb nalepeny. ovladace snad jeste vyrobce bude mit na webu a vetsina by jich ani nemela bejt potreba a ty bonusovy sracky od vyrobce tam uz davat nebudu. a mozna tam ani nebudu davat ty widle, to podle toho jestli bude jeste potrebovat ten specialni soft co bezi jen na nich (ta soucasna instalace by mu snad mohla vydrzet do konce studia) ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    15.11.2010 21:53 Lukáš Kotek | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    Celé mi to zní hodně povědomě :-) Není ten nový notebook nějaký ThinkPad? Kamarád (hmm, slovo "přítel" je už asi beznadějně zprofanované) nedávno pořídil X201 (mimochodem jinak krásný kousek techniky) a řešil přesně totéž.

    Nechápu, jak nějaký výrobce může dát 32bit systém na notebook se 4GB paměti, docela jsem na to koukal. V Linuxu budiž, PAE řeší mnoho a pro 32bit systém by se pár argumentů ještě našlo, ale 32bit Windows 7 na takovém stroji moc nepobírám.

    Lidstvo vydává obrovské prostředky na ochranu sebe sama před sebou samým. Znáte lepší definici šílenství?
    kotyz avatar 15.11.2010 22:28 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    je to samsung. ty se u nas prodavaji teprve kratce a moc lidi je nema. za ty prachy vypada celkem slusne. ale ten software, to je stejny jako vsude jinde. jen jinde maji mozna tech sracek predinstalovano vic a vypadaji hnusnejs. tady to nebyla zas takova divocina, za odpoledne to bylo pripraveny k pouzivani.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 15.11.2010 22:32 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    tjn, widle ukazujou ze maji asi 3,5 nebo dokonce jen 2,9 GB RAM. kam mizi ten zbytek netusim (grafika je tam nejaka nvidia s vlastni pameti, ta by to uzirat nemela).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    gtz avatar 15.11.2010 22:37 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Od 4,0 GB musíš myslím odpočítat i grafiku. Ta se do toho taky počítá tedy to limitu paměti pro 32 bit.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    kotyz avatar 15.11.2010 22:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    ale ta grafika urcite nema giga pameti. nejvejs tak pul bude mit. a ty pameti tam urcite chybelo vic. akorat si uz nepamatuju kolik to presne bylo.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    gtz avatar 15.11.2010 22:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    4GB minus the address space required by addin cards and other hardware equals the MAXIMUM addressable Vista RAM.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    kotyz avatar 16.11.2010 11:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    a kdyz tam dam teda tu 64bit verzi systemu, tak to uvidi cely (nebo skoro cely, v kazdym pripade vic nez to ukazuje ted) 4 GB? aby bylo jasno, jestli mi to bude vubec neco platny. a stejne se na tom pak budou honit 32bit aplikace, protoze tech 64bit na win zas tolik neni.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    gtz avatar 16.11.2010 11:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ano uvidíš celou paměť co máš k dispozici. Uvidíš těch 4GB Ramky a grafika se do toho pak již nezahrnuje. Ale aplikace pro 64b moc nejsou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    kotyz avatar 16.11.2010 12:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    aspon by melo bejt vic pameti pro ty 32bit aplikace. sice tam se da pro jednu aplikaci vyuzit asi jen 1 GB ale porad je lepsi 1 GB na aplikaci ze 4 GB celkem nez jen ze 3 GB ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.11.2010 23:29 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tohle není broken by implementation. Tohle je broken by design. Nemá smysl to rozebírat, je to mrhání časem. Odmítněte celý tenhle koncept, bez ohledu na podmínky jaké si diktuje.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 09:10 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    14.11.2010 23:37 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Naštěstí tohle vás vůbec nemusí zajímat; vy máte svoje Uuuuubuntu s rozplizlejma fontama a můžete si ho dát třeba na milion počítačů. Vlastně nemůžete; on ho nikdo kromě vás nechce...
    Max avatar 14.11.2010 23:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Kdybych to nemusel řešit, tak to asi neřeším, ne? Nechápu, co jsi za spamera, co ti takové slaboduché dloubání přináší? To je ti 12, že se tak chováš? Spamuješ po ábíčku stále tím samým a nic konstruktivního nenapíšeš. Opravdu by mně zajímalo, co ti takové bezduché dloubání přináší? Potěšení, že se občas někdo chytne a zareaguje? Nebo já nevím. To je asi jediná věc, co mně napadá.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    gtz avatar 14.11.2010 23:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ale já třeba nepoužívám Blbuntu, používám Suse nebo Fedoru a v práci Windows. A nevím proč bych nadával. Všichni dělají prostě co můžou. A Woknaři, když už nemůžeš poradit, tak prosím raději nepiš. Stejně zde nikdo ty Wokna nepomlouvá.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.11.2010 08:46 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Já bych ho vůbec neřešil, stejně má ty svoje windows kradené...
    Max avatar 15.11.2010 09:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Doma windows nepoužívám a v jobu máme vše legální.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.11.2010 14:16 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    To nebyla reakce na Maxe, ale na Woknaře... :-)
    Max avatar 15.11.2010 14:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ale vidíš, jak blbě jsi to napsal, jo? :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Grunt avatar 15.11.2010 00:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    K tomu nejde dodat nic jiného než…Wow.
    Je to od těch výrobců pěkná sviňárna, že nedodávají instalační media k počítačům, jenž prodávají. Místo toho je disk rozkrájený na x partition a jsou na něm nainstalovány recovery programy pro obnovu systému. Toto je problém při pádu disku, nebo když chceme naladit jiný operační systém, nebo když nám výrobcem stanovené rozložení disku nevyhovuje atd. Důvodů se najde vždy hodně. Každopádně to není jen chyba výrobců. Proč MS neumožňuje stažení instalačních DVD? Warezák si je dokáže sehnat okamžitě, ale co chudák obyčejný uživatel? Na MS človíčkovi řeknou, že je to věc OEM distributora a ať si u něj instalační media objednáme (navíc určitě né zadarmo).
    K tomuto mám docela zajímavý příběh od jednoho příbuzného z rodiny. Windows se mu polámalo (co si budeme vykládat … při správném udržování ten systém k tomu má tendenci a je to víceméně jen otázka času). Vcelku nezkušený uživatel to vyřešil jednoduše – koupí nového PC. Já byl postaven před úkol znovu roztočení toho kola…eh, chtěl jsem říct Windows na tom polámaném stroji. Instalační média: žádné. Měl jsem vcelku zkušenost s rozjížděním takových instalaček na separátní partišně, takže jsem si PartedMagickem jen potvrdil její existenci (cca 1GB oddíl) a GRUBem z USB a chainloadem +1 se pokusil o její spuštění. A ouha: NTLDR nenalezeno. Když jsem NTFS partišnu namountoval, tak jsem jen našel nějaké logy a nějaký (přesnou velikost už si nepamatuju, ale byl to rozsah od 50 - 200MB – rozhodně ne na instalaci) malý soubor s binárními daty (ani ty data nevypadaly moc na nějaký instalátor nebo co). Celá partišna vypadala jako vyčištěná. Tomu se mi moc nechtělo věřit, protože jsem to ještě nezažil, takže příbuzný ihned dostal sprďana o tom, že buď nemá mazat to čemu nerozumí a nebo mi někde vyhrabat to zapomenuté instalační médium. No pravdou je, že nějaká instalačka se na ní nacházela jen těžko. Později se ke mně dostali fámy, že některé tyto distributorské instalačky se buď ani neptají a nebo to zašifrují do nějaké zálohy partišny někam hodně vysoko nad tlačítko Next (nebo automatickou instalaci) a po úspěšné instalaci se sami takto vyčistí (a partišnu po sobě zanechají asi na památku). To všechno ještě v kombinaci s tím, že když BFUčko dorazí se svým lesklým, ale polámaným strojem do servisu je mu nabídnuta oprava, která spočívá v nové instalaci nových Oken (kde pod pojmem nové se rozumí nově zakoupené a asi i včetně licence). Moc se mi tomu nechce věřit a dokuď neuvidím na vlastní bulvy a neuslyším na vlastní slechy, tak ani neuvěřím. No pravdou je, že pokuď nejsem opravu nějak dřevěný v opisování licenčních klíčů, tak sousedova instalačka z CD na licenční klíč z poza toho štítku říkala jediné: Nasrat a rozmazat. To všem já přisuzuji buď různým typům licence nebo systému (OEM vs krabicovka, Basic vs Ultimate). No na druhou stranu nevidím racionální důvod proč by kupř. krabicovka měla odmítat OEM licenci nebo Ultimate licenční číslo Home Basic verze. Sám jsem došel do styku s crackovanou verzí, která dovedla změnit kabát jen podle toho které ze čtyř licenčních čísel dostala a moji legální OEM licenci také pěkně spapala bez jediného kecu (teda pokud pominu fakt, že na opisování těch kódu jsem fakt dřevo) a vlastně pokud funguje GRUB, tak bootuje a funguje ještě dodnes. Snad.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.11.2010 10:58 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Predpokladma ze slo o XP a u tech se sn menila tusim od SP2 - starsi cislo neslo pouzit na novejsi instalacku, muselo se naisntalit sp1 nebo puvodni widle a pak je teprv patchnout. Nektery instalacky dokonce vyzadovaly pri instalaci zmenu roku ...
    Grunt avatar 15.11.2010 17:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Visty.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    15.11.2010 01:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Licenční peklo = Právnický ráj
    15.11.2010 02:16 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    No nevim, takovy bordel je vicemene nevymahatelny. Podle mych zkusenosti ani MS zamestnanci nemaji presne informace a na jakoukoliv slozitejsi otazku z praxe poskytnou vice nez jednu odpoved :-)

    Jinak trefa do cerneho. Jak uz jsem psal vcera, tohle je hlavni duvod, proc MS opravdu nesnasim... Necetl jsem to cele, uz po prvnich dvou odstavcich se mi zvedl kufr.
    15.11.2010 18:45 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Vymahatelnost netreba, ale strasi sa tym vyborne a mimosudne sa uz s obetou dohodnes.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    17.11.2010 22:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    No nevim, takovy bordel je vicemene nevymahatelny.
    No právě. Právníci nepotřebují, aby byl patent vymožen a spor tedy rychle vyřešen. Ti potřebují, aby běžel co možná nejdéle a aby jich běželo co možná nejvíc...
    Amarok avatar 15.11.2010 09:08 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Rozhodně to nehodlám číst ani do půlky, Batmane, ale chápu to správně, že si stěžuješ na licence Micro$oftu? :-D Najdi si jinou práci a máš po problému.
    GNUniverse - May the source be with you...
    15.11.2010 09:40 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Virtualizace OEM?
    Jak je to s tou virtualizací OEM? Virtuální mašina neběží na fyzickém HW, takže asi ho nemůžu koupit společně s licencí OEM. S možností, že HW dostanu zdarma (když nainstaluju VirtualBox), asi licence nepočítá.
    Max avatar 15.11.2010 11:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtualizace OEM?
    Nechápu, jak to myslíš. Virtuální mašina samozřejmě na fyzickém HW běží.
    Prostě koupíš PC s OEM verzí win7. Pak naladíš linucha + virtualbox a do virtualboxu nainstaluješ ty win7. Někdo říká, že je to nelegální, že tak lze činit jen s krabicovou verzí a někdo říká, že to legální je. Já si myslím, že to legální je. Viz níže.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    xkucf03 avatar 15.11.2010 12:57 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Virtualizace OEM?
    Ono jde spíš o virtualizaci desktopů, VDI, kde ti ty desktopy běží na nějakém jednom (nebo více) velkém serveru a koncové stanice jsou jen terminály – a tam to (asi) nejde, protože ty widle běží na jiném fyzickém železe a na to původní putuje jen obraz a signál z klávesnice a myši (terminál).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.11.2010 09:46 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jop. O akú to zábavu prichádzam. :-)

    Našťastie som musel riešiť len depedneci hell(keď som nemal net a kľúčenka a kaviareň bol môj kamarát). Tak že mám jeden jediný nonfre soft zatiaľ (asi pribudne nadstavba).
    Saljack avatar 15.11.2010 09:54 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tak teď tedy nechápu, kdo by chtěl nasadit Windows Server leda, že by to byla A) právník s dobře prostudovanými licencemi nebo B) člověk, který se nebojí :-D.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    15.11.2010 16:02 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A nebo hlupák, kterej to chce jenom proto, že to "maj všichni" a na licence kálí. :-)
    15.11.2010 11:07 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pridam svoji trosku.

    a) u M$ obecne plati, ze pokud vam nejaka varianta prijde uplne idiotska, tak (pokud je zarovnen nejdrazsi) je to ta spravna b) u M$ nikdo nevi, jak sve produkty licencuji. Kdyz tam 3x posobe zavolate, tak vam budou 3x tvrdit neco uplne jinyho, proto plati varianta a)

    c) Dle informaci ktere mam ja, plati co se tyce OEM (respektive co tvrdi M$), ze pokud je chcete provozovat virtualne, potrebujete jeste jakousi virtualizacni licenci (resili sme moznost provozovat virtualni klienty s tim, ze na to pouzijem stavajici licence). Pokud si ovsem (v pripade srv widli) koupite krabici, muzete ji pouzit jako 4 virtualni stroje. d) Taky neni podle vyjadreni M$ pravda to stema calama vs vyssi verzi widli. Mame domenu 2k3 a dalsi stroje jsou i 2k8 a dle vyjadreni M$ je to ok, dokud nepovysime domenu nepotrebujem dalsi caly.

    No a obecne (konzultovano i s pravniky) co se OEM tyce. OEM je smlouva M$ a prodejce HW. Tudiz se ji musi ridit vyhradne onen prodejce HW a jeji pravidla (vazanost na konkretni HW, lepiky ....) se nevztahuji a podle zakonu CR ani nemuzou vztahovat na uzivatele SW. Vyrobce HW dostava slevu na OS pokud se zavaze ze jej nebude prodavat samostatne, ale dodavat pouze se svym HW (coz je samo o sobe v CR a i v EU nezakony vazany prodej).
    Max avatar 15.11.2010 11:47 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    S tím povýšením domény souhlasím. Vybavuji si, že jsem něco takového slyšel.

    Pokud jde o stav, že máme třeba server s win2003std OEM, tak není problém naladit ESXi a win šoupnout do virtuálu, stejně jako když mám na desktopu winxp OEM a naladím linux + virtualbox.
    Jednak jsem se nato ptal na podpoře MS :D (já vím), ale třeba jsme i před půl rokem koupili server s win2008 a na COA štítku už je i položka o virtual key. Přitom je to myslím OEM verze (ovšem zase něco od HP s možná upravenými pravidly, těžko říci).
    Já to osobně vidím tak, že OEM verzi lze šoupnout do virtuálu a je to legální. Samozřejmě ten virtuál musí běžet na HW, na který se vže příslušná OEM.
    Díky moc za věcné připomínky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.11.2010 11:40 FF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    V tom je neskutecny bordel. Ja do firmy kupuju nejaky MLK a OEM, ani nevim proc, ale nejak to funguje tak to neresim. Na serveru je jsou nejake ty CAL pro 10 lidi, ale stejne se jich prihlasi i 15, tak v tom maji sami v MS nejaky bordel.
    Max avatar 15.11.2010 11:49 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    MS to nijak neomezuje. Né třeba na sdílenou složku, nebo počty připojení na SQL server. Možná jen na TS. Počet klientů + počet licencí by si měl každý hlídat sám a když by přišla kontrola, musí to být ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.11.2010 12:35 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Imho by se nemělo míchat, co si MS napíše na web a co je v licenčních smlouvách.

    Vezměme si třeba takový desktop OEM. Krom klasické EULA tam člověk ještě musí souhlasit s OEM licencí na přebalu, což by měly být imho tyhle (http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/localized_licenses.aspx).

    Ať na českou OEM licenci koukám jak chci, slovo faktura, účetní doklad nebo něco podobného tam vidím přesně nulakrát. Z toho mi plyne, že MS si tu podmínku o OEM na faktuře s kompletním hardwarem může leda tak strčit za klobouk. Na druhou stranu se tato OEM licence IANAL týká jen někoho, komu MS říká sestavovatel systémů. Je jím obyčejná fyzická osoba, která si OEM licenci zakoupí? Pokud není, má smůlu, nebo se může na celou licenci vykašlat, protože jeho případ prostě neošetřuje?
    Gilhad avatar 15.11.2010 12:36 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Tohle jsem nepochopil
    Dále MS nemůže hlídat počet aktivací jednoho klíče. Nemůže tak činit z toho důvodu, že povolil downgrade. Takže 100 nelegálních windows XP se musí na venek zákonitě projevovat stejně, jako 100 windows xp, na kterých byl proveden legální downgrade z win vista, nebo win7 a to za použítí stejného licenčního klíče k winxp.

    Takze kamarad ma XP, ma na nich vylepene cislo 12-34, ja to ocima oskenoval, prijdu domu, stahnu "nejake ISO", zadam 12-34 a bude to chodit? A nebude to chtit zadne telefoni/internetove overovani?
    Max avatar 15.11.2010 12:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tohle jsem nepochopil
    Pokud tvůj kamarád použil licenční klíč jednou, tak se ti provede aktivace automaticky přes internet. Pokud již provedl dvě aktivace, musí se aktivovat windows přes telefon. Na telefonu je automat, kterýmu jen přes ovládací panel na telefonu naťukáš ID instalace(to je k vidění v aktivačním dialogu) a on ti přeříká aktivační ID. Při telefonické aktivaci nemusíš být připojen k internetu. Jinak takovéto konání je samozřejmě nelegální. Beru to jen jako mezeru v sytému.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.6.2014 06:48 oracko oracko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tohle jsem pochopil
    nejde mi nacist cez aplikace fb messenger nemuze byt kazdej chytrej enstiene pokud nemuzes poradit tak se na to vyser a nepis mi vo pravopisu
    15.11.2010 13:03 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A pak se MS divi, ze mu zdrhaji zakaznici.

    Docela by me zajimalo, kolik bych zaplatil MS za to, ze mam e-shop. Mame k nemu pristup 2 (admini) a je tam sql a bezi to ve virtualni masine. Na debianu me to stalo jedno odpoledne casu ...

    Yokotashi

    chapadla.cz
    15.11.2010 13:08 Bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Licence je jeden z duvodu proc jsem presel na Linux. Riskovat kriminal ze kamaradovi nainstaluju Windows fakt nee.

    Dal nejsem pravnik, ale myslim ze hromada veci v OEM EULA je v rozporu se zakony a tudiz neplatna. Nikdo vas napriklad nemuze nutit lepit samolepku na pocitac, nebo schovavat faktury 10 let dozadu.

    Lahudka je OEM EULA. Hlavne veta: pokud s touto licenci nesouhlasite, tak tento produkt nepouzivejte.

    Pokud s ni nesouhlasim, nejsem ji vazany a produkt pouzivat 'teoreticky muzu'.
    Jendа avatar 15.11.2010 13:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Pokud s ni nesouhlasim, nejsem ji vazany a produkt pouzivat 'teoreticky muzu'.
    [citation needed]

    IANAL SW defaultně používat nesmíš.
    15.11.2010 13:59 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Jak jsem psal, je to muj nazor.

    EULA vstupuje v platnost s tim ze s ni souhlasim. Predpokladal jsem ze plati kupni smlouva, ale ta neosetruje pouziti licence.

    Takze vsechny notebooky s OEM Windows se vlastne prodavaji bez licence, obchody v podstate siri Warez...

    xkucf03 avatar 15.11.2010 14:13 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Kupní smlouva nebo faktura je sama o sobě na nic – důležitá je licenční smlouva – aby člověk mohl software používat, musí mu autor udělit licenci. Oni se např. prodávají různé CADy za stovky tisíc, ale můžeš si koupit i studentskou verzi třeba za 1500 Kč – pokud by záleželo jen na „kupní smlouvě“ resp. dokladu a ne na licenčních podmínkách, tak by velká studia nemusela utráce statisíce až miliony za software a jednoduše by jeli na studentských verzích za pár tisícovek… jenže tak to není.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.11.2010 19:13 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tak § 66 autorského zákona se dá vykládat různě. :-)
    15.11.2010 14:51 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    * dobrej clanek, chtelo by to jeste dalsi dily serialu !!! neco jako free dokumentaci k widlicencim :]

    * na upgrade 03->08 mame firmu co to ma vymyslet/impl., jenze tomu nikdo nerozumi tak nato maj stejne lidi z M$ [otazkou je, naco je ta firma...] - alibizmus, kdyz se pod to podepise nekdo z M$, snad budem z obliga

    * aktivace widli - hruza [uz se mi na W7 stalo, ze to bez zaznamu v DNS proste neslo aktivovat ??? , telefon vicemene zabral]; dalsi haluze je KMS, aneb aktivace widli jinak ve wow generaci

    * IMHO: notebooky pouzivam vyhradne od HP, nerikam ze to je zazrak, ale aspon je tam moznost to recovery DVD udelat - i kdyz s tim ostatnim nepotrebnym balastem [naucil jsem se pred instalaci balastu zmacknout myslim WIN+F9 a do lajny neco jako `shutdown -r -f -t 0`, po restartu se instaluje balast po prihlaseni uzivatele coz resi CTRL+ALT+DEL -> restart, takze nakonec tam temer cisty widle dostanu a necekam 2H na doinstalaci hovadin]

    * kdysi jsem shanel instalacky od "Windows XP Media Center Edition" - nakonec se povedlo, ale uz nikdy vic !!!

    otasomil avatar 15.11.2010 16:18 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    Tak to je masakr.

    Znamemu jsem preinstalovaval win 7 spanelske na ceske a podle helpline MS neni mozne instalaci smazat a pouzit CZ install DVD od kamarada a vyuzit licencni klic na nalepce na PC. Zmena jazyka je mozna jen u verze ultimate a nebo je treba koupit krabicovku home premium v CZ.

     

    Toz at si huknou soudruzi ..... pouzil jsem licencni cislo opsany z bedny a vse je OK, aktivace probehla uspesne a i nainstaleni nastroje pro overeni pravosti potvrdilo ze je vse legalni.

    Helpline MS = banta trotlu.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    xkucf03 avatar 15.11.2010 16:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    njn, v Linuxu stačí změnit proměnnou prostředí a jede se dál, Windows je potřeba nejlépe koupit znova nebo alespoň přeinstalovat.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    gtz avatar 15.11.2010 16:37 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    No musíš stáhnout ten jazykový update, prokousat se nějak tím a pak to funguje. Ale jinak fujtajbl. Zlatý Suse.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 15.11.2010 16:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    však to stejně dělá třeba Gigacomputer, dostaneš štítek kde je třeba Italská verze, ale máš tam CZ Visty. A radit se někam na jejich hotline to je běs a děs.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otasomil avatar 15.11.2010 17:19 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    JJ presne tak. Akorat si za to jeste uctujou nejaky mince. system preinstali az PC nekdo kupuje. Pokud se kupujici nezajima tak mu prodaji spanelsky, italsky, portugalsky ...... widle.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Max avatar 15.11.2010 17:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Ano, není povoleno přecházet mezi jezykovými verzemi. Je to nelegální. Jsou jen tři cesty :
    1) Koupit si verzi v jiném jazykovém provedení
    2) Provést upgrade na ultimate verzi a pak si dělat s jazyky cokoli
    3) Zakoupit SA
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.11.2010 17:40 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Stiahni si Vistalizator, tym sa da jazyk menit v kazdej verzii. Language pack sa stiahne normalne z webu MS a tym Vistalizatorom sa to nainstaluje (pouzi internal mode).
    Shadow avatar 15.11.2010 19:05 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Po přečtení článku i diskuse... nedovedete si představit, jak jsem šťastný a spokojený, že používám GNU/Linux, kde takové problémy řešit nemusím.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    xkucf03 avatar 15.11.2010 19:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    +1 :-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Pavel Vymetálek avatar 16.11.2010 06:17 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    A to se řeší jen licence na OS, pak k tomu ještě přidat další SW - např. antiviry.
    kotyz avatar 16.11.2010 11:16 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    tam uz to zpravidla nebejva takova licencni dzungle ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    16.11.2010 01:30 mmad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Dokud platí článek v následujícím linku, tak se divím, že M$ někdo chce (jo, vím, různé CADy, Bakaláři a jiné obskurní nástroje jsou peklo; pak ale stačí laborovat s množstvím PC a (BSD|Linux|Solaris)-like).
    http://www.penguin.cz/~had/unix-nt/

    V OSS Desktop:
    FPP, OEM, repas, doleg., Down. -> neřeší se množství kopií, kupuje se akorát podpora (RedHat - standart cca 5500Kč/rok, Novell nemá uvedeno).
    Chybějící média -> prostě se legálně sosnou, pokud je třeba, není problém si je nechat za malý poplatek poslat.
    32 a 64 -> Když je placená podpora, je i ochota firmy to překompilovat proti dané verzi (pokud to jde). Navíc to pak mohou zařadit do svého repozitáře (takže to spíš chodí naopak).
    Díra v licencích -> z principu nemá kde vzniknout.

    V OSS Server:
    Licence -> za sockety (RedHat, socket 36tKč/rok s neomezeným množstvím hostů) k podpoře.
    Řadič domény -> lze spáchat (dnes) na patřičném pentiu2 s 10GB diskem (a i to je běžně moc a přitom stroj kategorie "vykopávka").
    Verze -> s placenou podporou ať se stará ona.
    +10 lidí -> chce o akorát železo a rozšířit placené sockety.
    Exchange -> není na komunikaci po velkých sítích navržen. V sendmailu přidat 10 lidí a je vystaráno (cena správy).
    Per Proc? -> Per Socket.
    SQL -> Nevím na co by nestačila PostgreSQL, pokud už někdo chce jó placenou (vykázat činnost), tak Oracle. Na malé stačí i MySQL.
    External conn -> na co, všichni ve vnitřní síti jsou si vůči serverům rovni. Webový server se umisťuje k firewallu (když to chytne, tak se houby stane). Práce z vnějšku buď VPN nebo druhý, "překládací" server s ověřováním (chovající se jako součást FW) + klíčenky veřejných a privátních klíčů.
    Multiplexing -> Tohle dělení není třeba, pokud nerozkládá zátěž vůči DB (její mirrory).
    Virtualizace -> od prostých jailů po totální oddělení typu VM/VPC.
    SA -> Zpravidla v ceně podpory.
    Sranda? -> Spíš pláč.
    Licenc. firmy -> Náklady navíc, odstříhat!
    Dist. virt. -> Pochopitelná záměrná chyba distributora.

    Na závěr: Možná vypadám jako chlubil či někdo od RedHatu, co zvládne cokoliv. Ne, cokoliv na počkání nezvládnu. Musím si to taky nastudovat. Ale vím, že ty možnosti tu jsou, dokonce i jaké, a některé z nich jsem měl dokonce pod prackami (Debianí). Bohužel manažerská logika "buy IBM" => "buy M$", podpořená patřičnými úplatky a rozumným přístupem M$ vůči státním správám a školství, "nevývoj" OSS v době rozvoje IT ve východní Evropě a s tím související podpora výrobců SW a HW, postupně udělala své. Dneska, když někdo chce postavit síť na OSS, tak si musí stále docela dost rozvažovat, od koho vlastně HW koupí.
    drc avatar 16.11.2010 15:29 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    "Virtualizace systému je samozřejmě povolena." (u OEM)

    No, mě na dotaz český MS řekl, že je zakázána... (W7Pro)
    16.11.2010 16:28 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Nevím jak Window 7, ale u verze Vista je to také tak: OEM virtualizovat nelze – píše se to v licenci.
    Max avatar 16.11.2010 19:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Hloupost. Povolené to je. Mně zase na podpoře řekli, že se to může. Navíc tady se řeší, že se to také může : Jakou verzi Windows 7 pro linuxový VirtualBox?
    A pokud si odsud stáhnu licenční podmínky pro předinstalovaný PC, tak u Win7 Pro se píše :

    Pouţití s technologiemi virtualizace. Místo pouţití softwaru přímo v licencovaném počítači smíte software instalovat a pouţívat v rámci pouze jediného virtuálního (nebo jinak emulovaného) hardwarového systému v licencovaném počítači. V případě pouţití ve virtuálním prostředí nemusí být obsah chráněný technologií správy digitálních práv, nástrojem BitLocker nebo jakoukoli technologií šifrování pro celé diskové jednotky zabezpečen do stejné míry jako chráněný obsah, který není ve virtuálním prostředí. Musíte dodrţovat všechny místní i mezinárodní zákony, které se na takový chráněný obsah vztahují.



    A u Win Vista Buss se píše :

    Použití s technologiemi virtualizace. Software nainstalovaný v licencovaném zařízení smíte použít v rámci virtuálního (nebo jinak emulovaného) hardwarového systému. · Pokud tak učiníte, nebudete moci přehrávat obsah nebo využívat aplikace chráněné technologiemi správy digitálních, informačních nebo podnikových práv společnosti Microsoft nebo jinými službami správy práv společnosti Microsoft ani používat nástroj BitLocker. Nedoporučujeme přehrávat obsah či využívat aplikace chráněné technologiemi správy digitálních, informačních nebo podnikových práv společnosti Microsoft nebo jinými službami správy práv či používat šifrování pro celé diskové jednotky.

    Takže nevím, kde berete, že to nejde.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    16.11.2010 20:07 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Zajímavé. Možná to bude tím, že před dvěma a půl roky se ve formě OEM Business neprodávaly nebo výrobce změnil mezi tím podmínky. Vsadil bych boty, že tehdy jiná možnost nebyla.
    16.11.2010 19:30 Paja250 | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    U W7 to jde, u starších jsem EULA nečetl. Viz: Použití s technologiemi virtualizace. Místo použití softwaru přímo v licencovaném počítači smíte software instalovat a pouţívat v rámci pouze jediného virtuálního (nebo jinak emulovaného) hardwarového systému v licencovaném počítači. V případě pouţití ve virtuálním prostředí nemusí být obsah chráněný technologií správy digitálních práv, nástrojem BitLocker (...)
    16.11.2010 19:31 Paja250 | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Hmm, Max byl rychlejší - to je tak, když jeden nepoužije F5. :-)
    alblaho avatar 17.11.2010 18:12 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Microsoft je zkrátka dobře promazaný stroj na výrobu peněz a tohle peklíčko je asi docela důležité kolečko.

    Dokonce mám pocit, že lidi to kupují jak vzteklí. I na servery.

    Na druhou stranu, u takového Red Hatu člověk taky musí popřemýšlet, co si vlastně pořídí, ne?
    vencour avatar 17.11.2010 20:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo

    U RHELu jsem našel pasáž "licence je na počet procesorů při instalaci a později můžete rozšířit" ... takže zlatej RED HAT. Druhá věc je, kdo by hrabal do produkčního stroje.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Max avatar 17.11.2010 22:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    Tak RedHat měl celkem jednoduchou licenční politiku. S příchodem RHELu6 jí trochu zkomplikoval, ovšem stále je oproti MS zlatej.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.3.2012 20:36 michal zobec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Licenční peklo
    je to sice už dlouho co jsi tento článek napsal, ale chtěl bych tě upozornit na to že odkaz který přikládáš s tvrzením že Microsoft povoluje Downgrade u FPP produktů se týká OEM licencí což je vidět už se samotného odkazu: http://oem.microsoft.com/script/contentpage.aspx?pageid=565825

    nevím s kým jsi konzultoval svoje problémy, a ano někdy se stane že ani v MS pořádně nic neví, ale pokud máš správné kontakty (přímo na licenční specialisty) tak od nich jsou informace vždy správné.

    Hezký den Michal Zobec

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.