abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: AMD zavařila Nvidii

    8. 11. 2013 | David Ježek | Hardware | 5958×

    Pokud bych něco označil za zprávu týdne, pak je to uvedení Radeonu R9 290 od AMD. Tahle karta totiž zamířila na trh s cenovkou, která dává vzpomenout cenovému masakru, který Nvidii připravil Radeon HD 4850 před 5 lety. Ale podíváme se samozřejmě i na další témata…

    Obsah

    AMD uvedla Radeon R9 290

    link

    Jistě nemusím obšírněji zdůrazňovat, že to co v posledních týdnech předvádí AMD, je doslova smršť. Ještě před pár lety bych se vůbec neptal a rovnou sepsal speciální díl Hardwarových novinek, věnující se pouze novým kartám AMD a tomu, jak na to reagovala Nvidia. Ale zkusme si to letos servírovat per partes. Dnes je na řadě levnější, mírně okleštěná varianta Radeonu R9 290X, tedy Radeon R9 290.

    Jeho parametry jsou mírně nižší než u vyššího bratříčka. Přišel o jeden výpočetní blok, což znamená pokles z 2816 na 2560 stream procesorů a stejně tak pokles texturovacích jednotek z 176 na 160. Zastává ale parádní počet ROP, a sice 64 a stejně tak se nic nemění na paměti, ta je stále v podobě 512bitových GDDR5 na efektivním taktu 5,0 GHz a o velikosti 4 GB. Je tedy zjevné, že tento model není výraznější znouzectností, pouze způsobem, jak AMD uplatní na trhu horší čipy, kde bylo nutné jeden blok vypnout a v rámci TDP snížit takt GPU z 1 000 MHz u Radeonu R9 290X na nynějších 947 MHz – hodnota spotřeby je totiž podobná, opět 250 až 300 W. Ale je nad slunce jasné, že takt půjde nahoru, určitě přes gigahertz, jelikož po současných referenčních kartách zákonitě přijdou nereferenční s lepším chlazením.

    Hardwarové novinky

    Ale nyní tu tedy máme referenčky. Můžete si je klidně teď hned koupit, ať již od Sapphire, nebo dalších, cenovka je přitom vynikajících přibližně 9 000 Kč včetně DPH. To logicky nejen přinutí Nvidii zlevnit, ale také spolu s nutností bojovat i s cenově velmi zajímavým R9 290X, uvést nové modely.

    Nvidia uvedla GeForce GTX 780 Ti

    link

    Takže tu máme čerstvý přírůstek, třetí grafiku postavenou na dva roky starém (to je důležité, zatímco Nvidia totiž nepodporuje ani DirectX 11.1, AMD u Hawaii v R9 290/290X podporuje i DirectX 11.2) GPU GK110. GeForce GTX 780 Ti je po stránce výkonu výtečná karta, jelikož poráží právě i nejvyšší Radeon R9 290X. Však její GPU má také o několik stovek miliónů tranzistorů více.

    Tenhle model má konečně plně aktivní GPU, překonává tak i Geforce GTX Titan. Ta měla/má 2688 CUDA jader a 224 texturovacích jednotek s taktem 876 MHz, nový model GTX 780 Ti nabízí 2880 CUDA jader, 240 TMU a takt 928 MHz. Nvidia tak buď zlepšila výrobu GPU, nebo se jí nashromáždilo dostatek špičkově kvalitních GK110, aby mohla představit tento nový model a opět porazit konkurenta v boji i nejvýkonnější single-GPU kartu.

    Hardwarové novinky

    Rozhodující bude reálná cena v Česku. Nvidia ji stanovila na 699 dolarů (o 300 dolarů méně než Titan), což je jasný důkaz, že nám tu poslední měsíce konkurenční boj nefungoval: dokud AMD neuvedla R9 290X, neměla Nvidia důvod takto kontrovat. GeForce GTX 780 Ti jsem zatím objevil jen v Alze, dva model za cenu 17 000, resp. 17 300 Kč. Radeon R9 290X koupíte za 12 500 Kč v CZC a výkonu dává jen o pár procent méně. Resp. dle testů dává GTX 780 Ti nějakých 105 % výkonu R9 290X, ale stojí 136 % jeho ceny. Pro uživatele Linuxu ale přichází v úvahu i faktor kvality uzavřených ovladačů, který patrně i tak převáží misku vah na stranu Nvidie.

    Western Digital/HGST přichází s revolucí: 6TB disk plněný heliem

    link

    Loni slíbená revoluce v konstrukci pevných disků je konečně tady. HGST, harddisková divize Western Digital, kterou tento výrobce získal koupí od Hitachi (to se jmenovala ještě Hitachi GST), plní slib a uvádí na trh 3,5palcový pevný disk se 7 diskovými plotnami, velmi našťouchanými u sebe a hermeticky uzavřenými v šasi pevného disku, vyplněného místo vzduchu heliem.

    Disk tak nemá tolik problémy se třením a ohřevem, vše bylo možné ztenčit a nasadit místo dosavadních 5 plotech 7 kousků. Celková kapacita v této první generaci je tedy 6 TB. Moc parametrů zatím HGST nezveřejnila, víme, že na trh míří jak 6,0Gbps SATA, tak 6,0Gbps SAS verze. SATA baští za běhu 5,3 W, SASová pak 5,7 W. Hlučnost při točení ploten je 20 dB.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Otázkou je, jaká je budoucnost této technologie. Konkurenční Seagate se již loni vyjádřil v tom smyslu, že oni touto cestou nepůjdou, že se jim jeví rozumnější rozvíjet stávající technologie (čímž mysleli zejména SMR – shingled magnetic recording) a později přidat i HAMR (heat-assisted magnetic recording), než riskovat to, že zákazníkovi po pár letech z disku vyprchá helium a ten se stane nepoužitelným. HGST se dušuje, že její řešení je skutečně hermeticky uzavřené a není se čeho obávat, jasné ale je, že až nadcházející léta ukáží, kdo měl pravdu. A i s ohledem na existenci enterprisové SAS verze by bylo vhodné, aby se těchto 6TB HGST disků chopil někdo velký, nasadil je všude možně a pak reportoval, jestli, případně jakým tempem postupně odpadávají.

    Pro Hitachi hovoří, že její nový disk s kapacitou o 50 % vyšší než cokoli před ním, zabere v racku stejně místa a baští přibližně stejně. Navíc lze jeho chlazení klidně realizovat kapalinově, vždyť prostor s plotnami je hermeticky oddělen a pokud se použije kupříkladu olej nezkratující elektroniku, tak proč ne.

    Seagate uvádí 2TB SpinPoint M9T – 2,5palcový disk standardní 9,5mm výšky

    link

    Když už jsem u toho Seagate, tak se sluší v tomto kontextu rovnou zmínit jeho čerstvou novinku. Jak jistě víte, tak Seagate také před lety nakupoval, pořídil si pro změnu harddiskovou divizi od Samsungu. Samsung by znám tím, že šel v pevných discích přesně opačnou cestou než Hitachi. Tam, kde kupříkladu Hitachi neměla problém uvést na trh vůbec první 1TB 3,5palcový disk – a to díky osazení 5 ploten (zatímco běžně se výrobci drželi 4 ploten) – na 1TB Samsung jsme si počkali, až byl výrobce schopen dostat tuto kapacitu do 3 ploten.

    Hitachi měl před nějakou dobou jedno zajímavé prvenství – díky zmenšení elektroniky dokázal do 2,5palcového disku standardní výšky dostat 3 plotny a uvést tak na trh kapacitu 1,5 TB. Seagate, díky dědictví Samsungu, udělal nyní to samé, ale s více kapacitními plotnami. Vedle 1,5 TB varianty tak jde na trh i 2TB SpinPoint M9T, 2,5palcový disk s výškou těla 9,5 mm. Tuto kapacitu uměl dosud s 2,5palcovým diskem pouze Western Digital, ale jeho disk měl výšku těla 15 mm a byl tudíž zcela nepoužitelný pro 99,99 % notebooků a dalších zařízení.

    Hardwarové novinky

    Sešly se nám tak dvě významné novinky v oboru úložišť najednou. Uvidíme, jak vždy ten druhý výrobce zareaguje v blízké budoucnosti na svého konkurenta a jeho nejnovější produkt. Konečně se ale ty kapacity začaly zase hýbat.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.11.2013 07:42 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Pokud už vymýšlejí takové hovadiny jako helium, znamená to, že narazily na strop použité technologie.
    8.11.2013 09:26 obro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Helium je ještě OK, až to budou plnit vodíkem, tak to bude teprve ten strop. (Vodíkem jsou třeba plněny gigawattové alternátory v Temelínu - nejměnší tření a dobrý odvod tepla.)
    8.11.2013 10:05 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    A co nastane pak - ví buch.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    8.11.2013 10:33 NIgga Nigga
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Nestane se nic, pokud se do toho nedostane kyslík a zdroj zapálení.
    8.11.2013 10:51 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Hermetičnost je poměrně kritická vlastnost. U disků jde o zpravidla nekritické převážně konfekční použití, kde na kritical-testing nejsou povoleny náklady. Proto helium a ne vodík. A s tím zapalovačem na chemiky opatrně :)
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    8.11.2013 11:07 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Pokud si vzpomínám, tak u těchto disků bude hermetičnost taky kritická - když hélium uteče, tak to asi půjde do kopru. Tuším že se tím Hitachi dost chlubilo :)
    8.11.2013 15:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Stačí když vydrží dva resp. tři roky.
    Bystroushaak avatar 8.11.2013 16:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Mě třeba ne, já očekávám životnost tak 10 let.
    8.11.2013 16:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Myslel jsem z pohledu výrobce, pochopitelně.
    stativ avatar 8.11.2013 21:16 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Možná se pletu, ale není u helia problém v tom, že má molekuly natolik malé, že jsou schopné unikat i difuzí přímo skrz obal?
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    9.11.2013 12:15 nou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    helium nema molekuly. iba atomy. vodik tvory molekuly H2 cim je myslim paradoxne vecsi ako helium a teda unik vodika difuziou cez material je myslim mensi nez pri heliu. pekne je to vidno pri balonikoch. heliovy vam do druheho dna splasne kym ten co nafukate vzduchom vam vydrzi dlho ak nie neobmedzene. dost ale asi pomoze ze to helium bude v tych diskoch pod normalnym tlakoma teda ho nebude tak moc tlacit von.
    stativ avatar 9.11.2013 12:39 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    helium nema molekuly. iba atomy.
    Ajo, neuvědomil jsem si, že jednoatomová molekula jaksi není definována.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    9.11.2013 16:56 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    U latexu a hélia za to nemůže difuze v materiálu, ale drobonké pórý, přes které proniká nejlépe právě jedoatomové hélium, ale u pravé difuze je na tom lépe vodík. Ten uniká hlavně díky tomu, že se v mnoha materiálech, hlavně kovech, částečně rozpouští (nejlépe mu to jde v platine a paládiu), takže i přes svou molekulárnost uniká rychleji, než jednotatomové hélium. Obdobně je to například s oxidem uhličitým, který se částečně rozpouští v některých druzích kaučuku (např. butylovém), takže i přes větši velikost molekuly uniká z pneumatik rychleji než běžný vzduch nebo čistý dusík.
    stativ avatar 10.11.2013 11:53 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Díky za vysvětlení.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    MaSo avatar 12.11.2013 17:13 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    anebo - vý buch :-D
    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    8.11.2013 10:05 Qaxi | skóre: 14 | blog: Qaxi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Fakt?

    Takže máme kontrolovanou palivovou bombu (fuel bomb) a hned vedle kontrolovanou jadernou bombu.

    ;-)

    Hlavně to neříkejte Nově ...

    8.11.2013 11:26 h2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    ten příspěvek by vypadal asi takhle: TV Hovno Vám jako první přináší šokující zjištění v JETE se jsou generátory plněné vodíkem, vodíková bomba je přitom tisíckrát silnější než atomová [střih Castle Bravo][střih mluvčí čezu] JETE je provozováná v souladu s mezinárosními standardy [střih Drábová] z fyzikálního hlediska nemůže k něčemu takovému dojít [střih] v Černobylu a Fukušimě to nebyl uran ale právě vodík který vybuchl [střih] silniční pirát obrožoval
    8.11.2013 11:49 Karlitos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Haha :-D
    rADOn avatar 8.11.2013 13:22 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Tiše nebo tě uslyší…
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    gtz avatar 8.11.2013 21:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Nikdy neříkej nikdy
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.11.2013 14:38 mankind_boost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    +1
    12.11.2013 09:48 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Blbislav Držka, pidlivize Zhovn@...
    8.11.2013 19:18 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    nebude, protoze atomy helia jsou mensi nez molekuly vodiku ;-)
    8.11.2013 13:47 asdfasfasfasf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    me by zajimala ta tesnost a unik helia z disku.
    9.11.2013 03:04 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Jaký mají ty heliové disky tlak?
    9.11.2013 14:48 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    Pamatuju si mily vyrok: Moderni elektronika funguje na principu uskladneneho magickeho dymu. Pokud dym z elektroniky unikne, prestane tato fungovat.

    .... tady to dostava realne zaklady. :-/
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    9.11.2013 16:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: AMD zavařila Nvidii
    :-D :-D BTW ta tvoje patička se k tématu extrémně hodí :-D.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.