abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (11%)
    Celkem 228 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: PCIe 3.0 v Intel CPU až s 22 nanometry

    8. 4. 2011 | David Ježek | Hardware | 3494×

    Dnes si povíme pár základních informací o chystané 22nm architektuře „Ivy Bridge“, která u Intelu nastoupí po aktuální „Sandy Bridge“. Nemineme ani chystaný hi-end čipset Intel X79 a zavítáme opět i mezi grafické karty, tentokrát k oběma hlavním výrobcům. A jaká jsou nová 25nm SSD Intel 320?

    Obsah

    Intel „Ivy Bridge“ ponese řadič PCI Express 3.0

    link

    Platformu Intel „Sandy Bridge“ již máme na trhu jakž-takž rozjetou, je tedy v „Tick-Tock“ strategii Intelu opět připomenout krůček následující. Mikroachitektura „Ivy Bridge“ je zálěžitostí vzdálenější budoucnosti, zejména proto, že zaprvé musí Intel vyždímat dostatečné zisky ze „Sandy Bridge“, ale hlavně také dokončit do finálního stádia 22nm výrobní proces, na kterém bude „Ivy Bridge“ produkovat („Sandy Bridge“ se vyrábí 32nm procesem).

    Procesorové srdce dozná jistých vylepšení, o kterých si nepochybně popovídáme do sytosti v budoucnu, dnes tedy o grafice a konektivitě. Integrovaná grafika, která bude nepochybně stát již proti nejméně druhé generaci APU AMD (aktuálně AMD začalo dodávat 4jádrovou variantu Fusion APU s Radeonem uvnitř), se opět o něco pohne a konečně tak vedle obligátního DirectX 11 (berme to jako Shader Model 5.0, tedy i podporu pro OpenGL 4.x) bude zvládat i OpenCL 1.1.

    Konektivitu na základní desku, potažmo zbytek systému, bude zabezpečovat konečně již PCI Express sběrnice třetí generace s 16 linkami, samotný čipset „Panther Point“ bude na procesor napojen po stjené sběrnici DMI (což je fakticky PCI Express 2.0 ×4), nicméně přibude řadič USB 3.0 a z hlediska fyzického rozvedení konektorů vyvádějících rozhraní z procesoru budou moci základní desky nabídnout trojici grafických výstupů (že by DVI, HDMI a DisplayPort?).

    Z technologií procesorových zatím slajd(y) hovoří hlavně o nové verzi Intel Active Management Technology, AVX by mělo zůstat beze změny. Na 22nm procesu pak Intel postaví ještě další následnou mikroarchitekturu, teprve až poté bude přecházet na 16nm výrobu, ale to již saháme hodně do budoucnosti.

    Hardwarové novinky

    Intel X79, hi-end čipset pro „Sandy Bridge“

    link

    Vraťme se tedy z budoucna „o pár let zpět“, do druhé poloviny roku 2011. Konkrétně v posledním čtvrtletí tohoto roku se má objevit morální nástupce čipsetu Intel X58, typ X79, který bude hi-endovou záležitostí pro „Sandy Bridge“. Zatímco čipsety jako P67 ale pasují k současným procesorům „Sandy Bridge“ s paticí LGA1155, X79 bude určen pro hi-endové procesory „Sandy Bridge E“ (E jako Enthusiast), které kromě jiného nabídnou čtyřkanálový řadič pamětí.

    Nejen proto bude použita patice LGA2011, z více pinů procesoru bude vyveden i vyšší počet linek PCI Express, takže přímo samotný procesor bude moci grafickým (a jiným) kartám poskytnout dva sloty PCI Express ×16 s plným počtem linek, nebo čtyři sloty po 8 linkách. Dále pak tento čipset samotný přinese až 14 portů USB 2.0, pro USB 3.0 bude stále potřeba externích řadičů a jistě nebudu daleko od pravdy, když si pro vybrané top modely desek dovolím prorokovat dvojici USB 3.0 řadičů, ať již budou dávat 2+2, nebo třeba 4+4 porty USB 3.0.

    SATA řadič si poradí s až 14 SATA zařízeními, 10 6,0Gbps a zbytkem 3,0Gbps, podpora SAS či RAID 0/1/5/10 by překvapit také neměla. Jak již zaznělo, budou zde minimálně čtyři paměťové sloty (DDR3), kdo ví, třeba se někdo pustí i do osmi. Rozhodně to ale bude záležitost pro ty z vás, kteří nemají hluboko do kapsy.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    AMD uvedla Radeon HD 6790

    link

    Racionálně uvažující člověk by předpokládal, že AMD si nebude chtít zopakovat chybu s uvedením nic-moc Radeonu HD 4830 a neméně velkou chybu s uvedením Radeonu HD 5830, nicméně i racionálně myslící člověk, který má plné sklady poněkud více vadných GPU řady HD 6800, chtě-nechtě musí svoji racionalitu trošičku přiohnout. A tak tu máme zbrusu nový Radeon HD 6790, který není ničím jiným, než řádné „okousanou“ variací na HD 6800.

    Karta notně zchudla co do počtu stream procesorů (v 840MHz GPU doprovázeném 1 GB 256bitových 4,2GHz pamětí GDDR5), je jich zde pouze 800, což ve srovnání s 1120 v HD 6870 dělá pouze 71 %, navíc karta přišla o podstatnou část dalších jednotek: je zde pouze 40 TMU, 64 Z/Stencil a 16 Color ROPů. Celkově to tak vypadá spíše jako o něco lepší variace na HD 5770, což je karta stará zhruba rok a půl. Jenže zatímco HD 5770 nesl úsporné mainstreamové GPU, HD 6790 nese plnokrevníka, kterému jen někdo zpřerážel nohy, ale stále je to co do spotřeby krmiva plnokrevník. Radeon HD 6790 je rozhodně krokem vedle po vzoru předchozích zmíněných modelů. Oproti HD 5770 s TDP 108 W nabízí TDP ~150 W, vyžaduje napájení dokonce konektorem 2×6pin PCIe, a přitom jeho cena je několik set Kč nad HD 5770.

    Pokud vám tedy nevadí vyšší spotřeba, vyšší cena a nepříliš vyšší výkon (jen minimálně), pak už zbývají jen drobné benefity v podobě DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a se 7.1 zvukem a UVD3, z technologií pak HD 6790 umí totéž co jiné modely 6000. řady, tedy DirectX 11. OpenGL 4.x, DirectCompute 11, OpenCL 1.1 a další. Eyefinity pro 3 displeje asi nikoho neuchvátí. Na fotografiích je model od Sapphire pohybující se v tuto chvíli kolem 3 000 Kč včetně daně.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    GeForce GTX 560 „non-Ti“ v přípravě

    link

    Zatím je to sice jen „štěbetárna“, ale je nad slunce jasné, že na takový produkt u Nvidie v dohledné době dojde. Mezi GeForce GTX 550 Ti se 192 CUDA jádry a GeForce GTX 560 Ti se 384 CUDA jádry zeje obrovská díra, kterou aktuálně látá jen doprodej 336jádrové GeForce GTX 460.

    Nvidia pochopitelně bude tuto díru vyplňovat produkty řady 500, které jsou určeny pro tento rok (řadě 400 odzvonilo s koncem loňského roku) a první takovou záplatou má být GeForce GTX 560 bez přívlastku Ti v názvu. Heise.de to odhaduje právě na 336 CUDA jader, protože by opět šlo o GPU s jedním výpočetním blokem z osmi vypnutým. Dává to perfektně smysl.

    Co také dává perfektně smysl je pak ještě jedna grafika, kterou by Nvidia vmáčkla mezi GeForce GTX 550 Ti a GeForce GTX 560, zde bych očekával vypnutý další blok, a tedy 288 CUDA jader (možná je i varianta s 256 CUDA jádry, stejně tak obě, přičemž některá z variant by mohla být určena výhradně pro OEM trh).

    Intel uvedl SSD s 25nm flash čipy

    link

    Dlouho očekávaná řada SSD 320 firmy Intel je konečně zde a s ní i masivní nasazení 25nm flash čipů poslední generace od tohoto výrobce. Intel s novou řadou povýšil jak hodnoty rychlostí čtení a zápisu, které pro nejvyšší 600GB model dávají až 270/220 MB/s sekvenčně, tak IOPS, kde nejvyšší model pro 4k bloky dosahuje 39500/2300 při čtení/zápisu. Čísla to nejsou špatná, ale faktem je, že většina výrobců v dané cenové třídě nabízí již rychlosti 285/275 MB/s a IOPS až 50 000, nemluvě o PCI Express ×4 SSD OCZ, která umějí jít s IOPS až ke 120 000 a rychlostně i nad 0,7GB/s hranici.

    Kupříkladu nejmenší 40GB SSD 320 umí jen 200/45 MB/s a IOPS 30000/3700, což vskutku není nic moc. Uvidíme, jak si tato SSD Intel (předpokládejme, že je opět převezme i Kingston) povedou v již hodně ostré konkurenci na trhu, s cenami to v tuto chvíli vypadá na cca 2 000, 3 800, 4 900, 6 600, 11 500 a 22 300 Kč za 40, 80, 120, 160, 300 a 600GB model.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.4.2011 09:26 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: PCIe 3.0 v Intel CPU až s 22 nanometry

    V prvním odstavci o Ivy Bridge přebývá háček nad "e" v zálěžitostí, ve třetím jsou přehozené "e" a "j" ve stje.

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.