abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB

    30. 9. 2011 | David Ježek | Hardware | 3609×

    V dnešním dílu se povídáme na nová dvoujádrová APU AMD, budoucnost dle TSMC, zajímavý USB 3.0 hub od VIA a také novinky v oblasti počítačových zdrojů.

    Obsah

    Levná APU dvoujádra pro Socket FM1

    link

    Začátkem září pustila společnost AMD do prodeje po celkem zajímavých čtyřjádrech také levné dvoujádrové procesory pro socket FM1, tedy AMD „Llano“ APU. Jde o tři modely, které jsou oproti vyšším bratrům osekány co do maximální podporované frekvence pamětí na 1600 MHz a také nesou nikoli „nižší mainstreamový“ Radeon řady HD 6000, ale jen lowendový ekvivalent Radeonu HD 6450 se 160 stream procesory.

    I tak jsou nová APU zajímavá pro HTPC systémy a běžné počítače, kde nijak neurazí shodné TDP s 3 a 4jádrovými nižšími Llany. Oproti nim totiž dvoujádra nabízejí vyšší takt CPU a stále je realitou to, že ne všechny aplikace umějí rozumně využít více než dvě jádra. Pokud nebude překážkou ani nižší výkon GPU části (akcelerace videa je díky shodnému dekodéru nezměněna), pak jsou dvoujádra dobrou volbou. Kupříkladu A4-3400 se dá koupit kolem 1 500 Kč, zatímco A8-3850 vyjde takřka přesně na dvojnásobek.

    Hardwarové novinky

    TSMC: „14nm“ = „450mm“?

    link

    Tchajwanská TSMC tak trochu připomíná Jiřího Kulhánka. Slibuje, slibuje, ale série neustálých oddalování skalní fandy jejích produktů (GPU AMD a Nvidia) moc netěší. Stejně jako na Vyhlídku na věčnost už čekáme doslova věčnost, lze přesně totéž říci i o 28nm výrobním procesu použitelném pro GPU. Ale o tom to dnes nebude. TSMC kromě hraní si na slibotechnu také ráda věští ze své křišťálové koule a nedávno z ní vyvěštila něco o výrobním procesu „2ד menším.

    Že je přechod na 450mm wafery stejně „komerčně nevyhnutelný“ jako někdejší z 200mm na 300mm, je jasné. TSMC do tohoto světa vstoupí dle vlastních plánů právě se 14nm výrobou. S její přípravou začne TSMC již v příštím roce, kdy se jejím technikům a vědcům uvolní ruce po doladění 28nm výroby do víceméně finální použitelné podoby (že bych tomu moc věřil…). Celý proces potrvá nejméně 3 roky, teprve v roce 2015 bychom mohli začít vyhlížet 14nm testovací čipy z linek vybraných továren TSMC, a to již právě na 450mm waferech.

    TSMC má ale problém: jak roste objem objednávek od významných zákazníků – nejnovějším je Apple, který aktuálně ždímá 28nm kapacity až za hranici možností TSMC – bude mít TSMC i po převedení některých starších továren na 300mm oplatky problém s dostatkem kvalifikované pracovní síly. Zatím berme zmínky jak o 14nm procesu, tak 450mm waferech jako vzdušné zámky, které si TSMC vystavěla, nebo spíše vysnila, už několik let není schopna své časové plány plnit tak, jak by si její zákazníci přáli. Vzpomeňme první grafiku se 40nm GPU – Radeon HD 4770 – který sotva se objevil, tak zase v tichosti zmizel. Od té doby oba hlavní výrobci GPU jen kouzlí se 40nm procesem a pokouší se s prakticky neměnnou technologií vykouzlit alespoň nějaké marketingově-nové produkty. Ke 14nm výrobě, zejména na tak velkých waferech, povede u TSMC velmi trnitá a bolestivá cesta.

    4× USB 3.0 hub s battery chargingem od VIA

    link

    Jestli je na posledních několika měsících z hlediska USB sběrnice něco sympatického, tak jsou to dvě věci: za prvé po tisících pitomých rozhodnutí přišli regulátoři EU s jedním rozumným (sjednocením napájecích konektorů pro mobily ve formě microUSB) a za druhé se s USB 3.0 konečně začaly prosazovat ve velkém i větší proudové limity pro USB umožňující rychlejší dobíjení zařízení (tzv. battery charging) – ať již mobilů, nebo foťáků a dalších. USB se díky těmto dvěma věcem stává určitě opět o něco zajímavějším než třeba FireWire či Thunderbolt (jeho propojení s DisplayPortem má ale také něco do sebe).

    Tchajwanská VIA se pochopitelně USB 3.0 pilně věnuje a jejím posledním produktem je čtyřportový USB 3.0 hub, který právě battery charging ve verzi specifikace 1.2 podporuje. Čip nese označení VL811 a splňuje normu 1.2 požadující schopnost dodávat minimálně proud 1,5 A při USB používaném napětí 5 V. Dobíjení s battery chargingem může být až 3× rychlejší než s „běžným USB“, ale pochopitelně vyžaduje zařízení schopné „rvát“ do akumulátoru energii tímto tempem. Chlapíkem z VIA zvolení smartphone ve videu tak sice určitý nárůst demonstruje, ale víceméně minimální. Battery charging tak ne vždy dojde plnohodnotného využití, ve většině případů z něj ale jistý benefit zaznamenáte.

    Hardwarové novinky

    Ecos Plug Load Solutions chce po serverových zdrojích až 96% účinnost

    link

    Organizace spravující 80Plus certifikace a testující zdroje na jejich účinnost před časem představila novou úroveň jdoucí až za Platinum certifikaci. Prozatím je 80Plus Titanium určeno pro interně 230V redundantní, tedy serverové zdroje, ale jistě se jako v případě slabších certifikací dočkámě časem mírnější varianty i pro běžné spotřebitelské zdroje.

    Každopádně 80Plus Titanium je již velmi přísná záležitost, hlavním pozitivem ale podle mě není 0 až 4% (procentní body) nárůst požadavků oproti Platinum, ale nově definovaný požadavek na účinnost při odběru dosahujícím pouze 10 % maximálního výkonu zdroje. Toto byl a stále je až dosud neduh všech desktopových zdrojů vysokých výkonů, kde se měření provádí pouze pro 20% a vyšší zátěž, což v případě 1,5kW zdrojů znamená 300W odběr, který je jak pro Intel Sandy Bridge, tak AMD Bulldozer vysoko nad klidovou spotřebou hi-end počítačů i s více grafikami. Snad Titanium rychle pronikne i do desktopů.

    Hardwarové novinky

    Enermax má 80Plus Platinum zdroje

    link

    Enermax vždy platil za špičku oboru, a tak si člověk v poklidu na jeho 80Plus Platinum zdroje počkal, však mohl „přečkat“ na mnoha modelech s ne zas tak vzdálenou 80Plus Gold certifikací. Nicméně čekání je u konce, i Enermax pouští na trh první zdroje s certifikací 80Plus Platinum, poněkud jednoduše nazvané Platimax.

    Na trh jdou zdroje o výkonu 600, 750, 850, 1000 a 1200 W, nižší vybavené čtyřmi 12V větvemi „svářečky“ (obecné označení pro zdroje s výkonem 1 kW a více) pak se šesti. Chlazení již tradičně obstarává 139mm ventilátor, zdroje jej nechávají točit ještě 60 vteřin po vypnutí PC, aby dochladily horký vnitřek skříně a u napájecího kabelu nechybí drátová smyčka zabraňující jeho vytržení za chodu.

    Enermax již tradičně své hi-end zdroje našlapal po okraj vším moderním (ostatně jinak by ani na nejpřísnější certifikaci nedosáhl), v jeho případě stojí za zmínku konektory odpojitelných PCI Express kabelů, které jsou připraveny i na případné budoucí standardy definující více než 8pinové kabely.

    Snad jen nad jedním si postesknu: zdroje Platimax jdou ve stopách demence jiných výrobců, kdy vedle kabeláže, u níž je odpojitelný design pochopitelný, je odpojitelné i napájení základní desky. Tohle mi prostě nedává principielně smysl a nostalgicky vzpomínám na zdroje PC Power & Cooling, jež se opět v několika variantách prodávají a v případě tradičních modelů s kompletně pevně připájenou kabeláží. Na druhou stranu u zdrojů s 90%+ účinností člověk pochopí, že těch „pár wattů“ vyzářeného tepla nepotřebuje ideální průtok vzduchu zdrojem.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    HrabalVojta avatar 30.9.2011 01:33 HrabalVojta | skóre: 23 | blog: gentoo_pentoo | Třebíč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Wow jsem tu první. Spíš by mě zajímalo nač vyvíjejí 14 když jsem ještě neviděl v životě 28 tak k čemu to je když stejně potom neplní plány ...
    USE="freedom -software_patents" emerge --deep --update --newuse world
    30.9.2011 13:46 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    pokud by cekali az bude 28nm funkcni a jinak nedelali "nic", cekalo by se na 14nm o par roku del... to's chtel slyset?

    Jeden by si skoro rekl, ze kdyz dokazes pocitat do 1, tak 1+1 si dohtromady dat uz muzes :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    30.9.2011 08:46 Ragzid | skóre: 24 | blog: Pivní koutek | Liberec-Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Velice trefne srovnani s Kulhankem :-)
    30.9.2011 11:33 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Ktereho mate na mysli? Dal jsem to do googlu a nemuzu si vybrat.
    David Ježek avatar 30.9.2011 11:53 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    tak si vyber toho, co dokončuje v článku zmíněnou knihu a nedělej tu ze sebe zbytečně hlupáka ;-)
    30.9.2011 15:46 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    V clanku a komentarich jsem si dal vyhledat "Kulh"(celkem dva vyskyty(ted tri), z toho jeden v predchozim komentari) a take "knih"(jeden vyskyt(ted dva)-viz tvuj komentar). To je nejaka detektivni hra, nebo proc nemuzu dostat odpoved? Je to nejaka internetova celebrita typu Kaluza/Hulan/Hejl, ktera mi unikla? Mozna jsem nejakym zahadnym zpusobem presmerovan na diskuzi k jinemu clanku. Je zde diskuze k clanku "HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB"? Kde se pise o knize?

    Je to tento? http://en.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Kulh%C3%A1nek
    30.9.2011 15:55 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Ano.
    30.9.2011 23:10 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Kde se pise o knize?

    Že by ve větě "Stejně jako na Vyhlídku na věčnost už čekáme doslova věčnost…"?

    1.10.2011 00:07 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Měl napsat "vyhlížíme už doslova věčnost".
    1.10.2011 12:38 rami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: rychlejší nabíjení přes USB
    Příloha:
    +1

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.