abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (25%)
     (39%)
     (21%)
    Celkem 28 hlasů
     Komentářů: 7, poslední včera 22:24
    Rozcestník

    HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7

    29. 10. 2015 | David Ježek | Hardware | 2575×

    Nejvýznamnější hardwarovou novinkou uplynulých dní je bezpochyby představení nových procesorů rodiny SPARC, které Oracle ohlásil na své konferenci. Vedle toho je vše další zastíněno, včetně tape-outu nejnovějších 16nm FinFET GPU od AMD, dalších podrobností o chystané full-frame zrcadlovce Pentax či SSD se SLC čipy od Transcendu.

    Oracle SPARC M7 s „SQL in Silicon“ je tu

    Oracle OpenWorld 2015 byla akce, kde jste mohli na pódiu potkat šéfa Intelu, stejně jako samotného Larryho Ellisona, který může mít Intel rád sebevíc, ale nové firemní procesory cílí proti němu. SPARC M7 je nejnovější reinkarnací původně Sunovské architektury, která je nyní nově hardwarově optimalizována již v návrhu pro dvě důležité věci: „Security in Silicon“ představuje hardwarovou podporu pro věci související s obranou proti napadení počítačového systému, zabezpečením operační paměti, šifrováním dat, realtime řízením přístupu k datům v paměti, „SQL in Silicon“ zase přináší radikální nárůst výkonu u databázových věcí. Oracle hovoří až o 10násobném nárůstu SQL výkonu při použití Oracle Database 12c, která samozřejmě podporuje i nové bezpečnostní prvky procesorů SPARC M7.

    HWN HWN HWN HWN

    Jak šifrování, tak SQL je hardwarově podporováno na všech 32 jádrech. Pokud lze věřit staršímu slajdu, pak jsou procesory SPARC M7 vyráběny 20nm procesem (že by TSMC?!). Běží na 4,13 GHz a obsahují 16 kB instrukční +16 kB datové L1 cache, 256kB instrukční L2 na každou čtveřici jader + 256kB datovou L2 na každou dvojici jader a celkově 64MB jednotné L3 cache. Procesory podporují až 16socketovou konfiguraci. Samotný jeden procesor na svých 32 jádrech umí 256 výpočetních vláken současně a utáhne 16 DIMM slotů s moduly typu DDR4 až do velikosti 32 GB. V rámci serverů / superclusterů SPARC M6-16 lze teoreticky poskládat koniguraci s až 8 TB DDR4 paměti a celkově 48 low-profile kartami na PCI Express ×16 rozhraní.

    Nejde o žádný paperlaunch, nové SPARCy Oracle nyní již prodává.

    AMD dokončila tape-out menších 16nm FinFET GPU

    Je důvod jásat? Inu, to záleží na tom, co pro vás nová generace grafických procesorů znamená. Pro někoho to důvod k jásotu je, jiný spíše zajásá nad zlevněním benzínu, další zase nad skutečností, že se ráno probudil, svítilo slunce a … nechme toho ;-). Každopádně tak či onak, grafické procesory vyráběné 16nm FinFET procesem u TSMC se blíží a tape-out čipů AMD s kódovými označeními „Baffin“ a „Ellesmere“ je toho dalším důkazem. Jde o dvě menší GPU,o hi-endovém čipu „Greenland“ to dnes není (dle starších neoficiálních dat má mít tape-out již za sebou). Karty postavené na „Baffin“ a „Ellesmere“ budou ve vyšším a nižším mainstreamu, takže doufejme hodně úsporné či přímo pasivně chlazené.

    Nové nižší čipy si prý zvolil jako svá GPU pro příští generaci produktů nejmenovaný velký OEM odběratel, což může znamenat spoustu jmen včetně Applu, který může na AMD GPU cenit podporu OpenCL (a vyšší výkon v double-precision) a otevřených / multiplatformních next-gen rozhraní jako Mantle / příští OpenGL. Uvidíme.

    Full-frame zrcadlovka Pentax K-1

    Svého druhu už daleko více než „tape-out“ má za sebou i dlooooooooooooooouho očekávaný full-frame digitál od Pentaxu (Ricohu). Má nésti jméno K-1 a když se podíváte na fotografie, objevíte řadu pro Pentax netradičních prvků (či netradiční provedení), zejména u hlavního displeje. Ale nic z toho vlastně není podstatné. Pentax K-1 nepřesvědčí uživatele full-frame zrcadlovek Canon a Nikon, nepřesvědčí ani fanoušky fotoaparátů s polopropustným zrcátkem či bezzrcadlovek Sony. Pentax se vyprofiloval ve svět sám pro sebe, kde lze očekávat, že model K-1 bude po uvedení nedostatkový, neboť na koupi modelu se snímačem velikosti kinofilmového políčka se třesou tisíce Pentaxáků s baterií skvělých objektivů v šuplíkách (ať již 43mm Limited skla, nebo třeba manuálního smc Pentax-A 50mm f/1.2 a podobných pokladů). U Petnaxu lze očekávat příjemně malé tělo a doufejme i slušnou cenu (ta se jistě bude odvíjet od počtu megapixelů). A také obrovský světelný hledáček. Cokoli menšího bude zklamáním.

    HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

    Finančním skandálem zmítaná Toshiba odprodá foto divizi firmě Sony

    Ani Toshiba „neměla zcela pořádek v účetnictví“, její nepořádek měl hodnotu 1,3 miliardy dolarů a tak firma řeší, jak to srovnat. Jednou z věcí, na kterou chytré hlavy v Zemi vycházejícího slunce přišly, je odprodej divize pro vývoj a výrobu fotografických snímačů konkurenci, tedy konkrétně společnosti Sony. Kromě toho, možná také v dohledné době budou odprodány i části firmy vyrábějící medicínská zařízení a výtahovou techniku.

    Toshiba přitom dělá skvělé snímače, její APS-C BSI CMOSy nalezneme kupříkladu v zrcadlovkách Nikon D5200 a Nikon D7100. Sony (sama skvělá) si tak polepší v technologiích, zkušených zaměstnancích a také v podílu na trhu, který již dnes dosahuje 40 %.

    Transcend SSD570 využívají SLC NAND flash čipy

    Moc toho o nové řadě SSD Transcend v době psaní těchto řádků není známo, protože firma ještě detaily nezveřejnila. Ale víme, že Transcend SSD570 jsou 2,5palcová SSD s 6,0Gbit/s SATA rozhraním, která vedle řadiče Transcend TS6500 využívají zejména SLC čipy, tedy papírově to nejlepší co se vyrábí. Trochu v rozporu s tímto je pouze tříletá záruka a tak úplně nepotěší ani kapacity: tato SSD jsou nabízena pouze v 64GB a 128GB variantě. Nicméně řadě uživatelů mohou stačit a při pohledu na životnost TLC NAND flash a představách životnosti QLC NAND flash jejich srdce zaplesá.

    300

    Transcend dále hovoří o věcech jako ECC, wear levelingu, SMARTu, TRIMu, lepšímu řízení spotřeby s podporou režimu DevSleep a IPS (Intelligent Power Shield, kapacitně větší jištění pro zápis dat při výpadku napájení). Z rychlostí víme o maximálních sekvenčních, které dosahují až 510 MB/s při čtení, resp. až 450 MB/s při zápisu. Transcend touto řadou cílí na trhy embedded a industrial.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.10.2015 09:35 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7
    Kdepák, nejde o žádný paperlaunch, nýbrž pejprlonč, popřípadě tejpaut... A pro nás, vymírající menšinu Čechů, by něco nebylo...?
    http://bandzone.cz/_90972
    30.10.2015 09:57 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7
    Rekl bych "papirove uvedeni", ale papir je taky z latiny, takze nevim.
    Conscript89 avatar 30.10.2015 15:04 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7
    Tiskova zprava?
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Bystroushaak avatar 30.10.2015 16:04 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7
    A pro nás, vymírající menšinu Čechů, by něco nebylo...?
    alík.cz
    1.11.2015 22:01 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: „SQL in Silicon“ s 32jádrovými procesory Oracle SPARC M7
    Krása. Takže tu máme další překlepy do sbírky (Petnaxu, koniguraci).
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    3.11.2015 09:12 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše SPARC M7
    To je zajímavej procesor, ten novej SPARC. 32 jader krát 8 SMT vláken na 4 GHz :-D Koukal jsem i na oraclí press release a nikde nepíšou, kolik to žere... Heslo na Wikipedii uvádí pro nějaký nedávný 28nm SPARC od Fujitsu spotřebu skoro 400 W :-)

    Chápu to tak, že M7 je RISC optimalizovaný na paměťové operace. Odhaduji, že to nemá kdovíjak silnou SIMD aritmetiku (základní FPU a FP registry samozřejmě má) - čili se to nebude kdovíjak hodit na vědecké výpočty, simulaci neuronových sítí apod. HPC. M7 údajně trhá kostky v Javě a Hadoopu a samozřejmě v Oracle DB, která je na ten procesor optimalizovaná. A údajně umí taky rychle šifrovat - press release udává výsledky nějakých benchmarků v "šifrované a nešifrované" verzi (ať už to znamená cokoli) a rozdíl jsou nízké desítky procent.

    K té akceleraci SQL se v press releasu píše: "memory de-compression, memory scan, range scan, filtering, and join assist". Osobně bych čekal třeba ještě akceleraci btree, hash a podobných indexů, ale je fakt, že dělám do včel a vím prd, co vychází v profileru jako žrout výkonu.

    Každopádně z toho jdou asi stavět zajímavé NUMA stroje. Nevíte někdo, co to používá za interconnect mezi procesory? Něco jako Hypertransport? Našel jsem jenom hodně historické zmínky, že Sun byl členem HT konsorcia ale reálně používal nějaký svůj vlastní interconnect :-) To bylo tak 10 let zpátky.
    [:wq]

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.