abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod

    7. 9. 2011 | Ladislav Hagara | Hardware | 7043×

    Kinect pro Xbox 360, dále jenom Kinect, je snímací zařízení společnosti Microsoft, původně určené jako doplněk pro herní konzoli Xbox 360. Cílem Kinectu bylo umožnit uživatelům Xboxu 360 ovládání her vlastním tělem. Situace se ale změnila. Kinect lze připojit i k běžnému počítači a využívat jeho vlastností také v Linuxu. Nejenom ke hraní her.

    Obsah

    Herní konzole

    link

    Trh herních konzolí mají mezi sebou rozdělený tři hlavní hráči. Společnost Microsoft se svou herní konzolí Xbox 360, společnost Sony s herní konzolí PlayStation 3 a společnost Nintendo s herní konzolí Wii. Ke konzolím lze připojit celou škálu různých ovladačů. Hráči už ale nechtějí být omezováni dráty (samozřejmě jsou i výjimky), nechtějí u her jenom sedět a mačkat různá tlačítka na gamepadech. Chtějí se při hraní her hýbat, skákat, tancovat. To jim umožňují různá bezdrátová zařízení se senzory pohybu. Nintendo nabízí Wii Remote Plus. Sony nabízí PlayStation Move a PlayStation Eye. Co nabízí Microsoft?

    Projekt Natal / Kinect

    link

    V červnu 2009 byl na herním veletrhu E3 (Electronic Entertainment Expo) Microsoftem oficiálně představen projekt s krycím názvem Natal (Project Natal). Cílem projektu bylo umožnit hráčům zbavit se všech možných ovladačů a tlačítek. Ke hraní her musí stačit vlastní tělo a hlas.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Výsledek projektu Natal, zařízení Kinect, se dostalo uživatelům do rukou o rok později. V USA se Kinect začal prodávat 4. listopadu 2010. V Evropě 10. listopadu, v Austrálii 18. listopadu a v Japonsku 20. listopadu 2010. Za prvních 60 dnů se prodalo 8 miliónů Kinectů. Kinect se tak stal nejrychleji prodávaným produktem v oblasti spotřební elektroniky a byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Hardware

    link

    V den uvedení Kinectu na americký trh zveřejnil server iFixit jeho kompletní rozborku.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Další rozborka i s videem vysvětlujícím principy je k dispozici například na stránkách magazínu Technology Review.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Kinect obsahuje kameru (B) v rozlišení 640 x 480 bodů, kterou lze použít také jako klasickou barevnou webkameru. K detekci vzdáleností objektů od Kinectu slouží infračervený vysílač a snímač (A). K snímaní zvuku slouží 4 mikrofony (E). Pomocí motorku (D) se Kinect dokáže naklánět. O zpracování informací ze všech senzorů se stará čip od společnosti PrimeSense (C).

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Software

    link

    Stejně, jako se server iFixit rozhodl v den uvedení Kinectu na americký trh zveřejnit jeho rozborku, se společnost Adafruit Industries rozhodla, že podpoří vývoj svobodného ovladače pro Kinect. Vyhlásila soutěž o 2000 USD. Vítězem se stane ten, kdo jako první zveřejní zdrojové kódy ovladače pro Kinect pod svobodnou licencí a vytvoří aplikaci, která bude v jednom okně zobrazovat standardní video v rozlišení 640 x 480 bodů získané z Kinectu a ve druhém okně video zobrazující hloubková data, tj. vzdálenost jednotlivých objektů od Kinectu. Poté, co Microsoft začal protestovat a hrozit žalobami, byla částka zvýšena na 3000 USD.

    Héctor Martín Cantero si koupil jednu z prvních krabic s Kinectem v den jeho uvedení na evropský trh, tj. 10. listopadu 2010. Po pouhých třech hodinách po otevření krabice a připojení Kinectu k počítači zveřejnil zdrojové kódy knihovny libfreenect a video, kde pod Linuxem spouští požadovanou aplikaci.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Soutěž vyhrál. Společnost Adafruit Industries navíc věnovala 2000 USD organizaci Electronic Frontier Foundation (EFF), na kterou by se v případném soudním sporu s Microsoftem mohla obrátit.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Zdrojové kódy byly následné přemístěny ze stránek autora na GitHub. Vznikl projekt OpenKinect, jehož současným primárním cílem je další rozvoj svobodné knihovny libfreenect.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Microsoft během týdne otočil o 180 stupňů a 19. listopadu 2010 v pořadu Science Friday ústy Alexe Kipmana a Shannon Loftisové prohlásil, že Kinect nebyl chráněn úmyslně a že Microsoft je nadšen novými možnostmi využití Kinectu.

    Další soutěž byla vyhlášena hned 11. listopadu 2010 a trvala do 31. prosince 2010. Matt Cutts slíbil po 1000 USD dvěma výhercům. Za nejvíce „cool“ svobodnou aplikaci nebo demo využívající Kinect a za co největší zjednodušení psaní aplikací využívajících Kinect v Linuxu. V lednu 2011 Matt Cutts soutěž vyhodnotil a vybral hned 7 vítězů. Rozdal tak 7000 USD.

    Kinect for Windows SDK

    link

    Knihovnu libfreenect bylo samozřejmě možné od jejího vzniku využívat také v prostředí Microsoft Windows. Programátoři běžně pracující s Microsoft proprietárními technologiemi neměli jinou možnost, než programovat nad touto svobodnou knihovnou. Možná jenom proto, aby vrátil své věrné zpět na tu jedinou správnou proprietární cestu, Microsoft se rozhodl nabídnout knihovnu vlastní. Dne 16. června 2011 uvolnil první beta verzi své knihovny Kinect for Windows SDK (videa na Channel 9). Těžko dnes říct, zda by Microsoft oficiálně podporoval připojení Kinectu k běžnému počítači a nabídl vlastní knihovnu, nebýt knihovny libfreenect.

    Microsoft knihovna je sice volně k dispozici, ale jak už to u Microsoftu bývá, uživatel musí souhlasit s EULA. Knihovna je k dispozici pouze pro nekomerční využití. Pro aplikace postavené nad touto knihovnou platí stejná EULA. Aplikace lze distribuovat, nelze s ní ale distribuovat žádnou část knihovny.

    Konkurence od společnosti ASUS

    link

    Kinect má dnes konkurenci. Společnost Asus nabízí zařízení Xtion PRO a Xtion PRO LIVE.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Konkurence od společnosti Panasonic

    link

    Společnost Panasonic nabízí zařízení D-IMager. Cena tohoto zařízení je ale řádově vyšší než cena Kinectu nebo Xtion.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux

    Přístě

    link

    Příště se blíže podíváme na knihovnu libfreenect, projekt OpenNI a PrimeSense NITE.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 7.9.2011 13:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Pěkný dějový přehled :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.9.2011 16:21 nikdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Já chci taky $3000 za 3 hodiny práce! :-)
    pavlix avatar 7.9.2011 16:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Tak já bych tipoval, že nezačal pracovat až po otevření krabice :), nehledě na to, že vypadá na docela solidního hackera :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.9.2011 17:46 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Tak s chutí do toho, my ti nebráníme :-)
    7.9.2011 17:07 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Moc pekny. Tenhle clanek me opravdu navnadil.
    belisarivs avatar 7.9.2011 19:41 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Poté, co Microsoft začal protestovat a hrozit žalobami, byla částka zvýšena na 3000 USD.

    Koukam, ze Adafruit Industries je vesela kopa. :-D
    IRC is just multiplayer notepad.
    pavlix avatar 7.9.2011 19:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Jo, to se mi taky moc líbí :), a ještě přidali 2000 USD pro EFF.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Rezza avatar 8.9.2011 09:21 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    To me primelo se podivat i na PS Move a hle, fakt jsou i pro to knihovny a dokonce i s QML bindingy! Ze bych konecne mohl zacit svoji vysnenou Open Gaming platformu? (predpokladam, ze neco uz je, ale ja to chci po svem :D). PS Move API napr..
    11.9.2011 09:41 svobodny obcan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    No fuj, prece nebudete propagovat a podporovat microsofti produkt, je to neeticke. Myslel bych si, ze na tomto webu kazdy vi, co je microsoft zac a jak zneuziva sveho dominantniho postaveni. Zkousi to uz i v hernim prumyslu, kdy se snazi vyvojarum her diktovat, jake maji byt jejich produkty pro konkurencni platformy, jinak ze je nepusti na xbox. Spolecnosti se k namu uzivatelum chovaji tak, jak jim dovolime, nenechme si vsechno libit a bojkotujme ty spatne.

    Vyzyvam vas k stazeni a nepokracovani tohoto clanku.
    Rezza avatar 11.9.2011 10:24 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    No kdyz vezmu posledni Linuxove a open source konference kde jsem byl, tak vetsinu sponzoroval MS... Na LinuxWochen ve Vidni prvni co clovek uvidel byl obri stanek s Kinectem...
    11.9.2011 12:12 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Takze M$ si uz koupil i linuxovou komunitu? Ja to rikam furt, ze mlada generace proste stoji za houby, je zaprodana a nema zadne idealy. Ale to se ji nakonec seredne vymsti.
    Rezza avatar 11.9.2011 20:42 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    V poslednim roce co jsem byl - LinuxWochen by MS, LinuxExpo by MS (vlastne uz se to kvuli MS nejmenuje LinuxExpo), LinuxTag by MS... Oni maji penize a beru, ze pro lidi, co radi delaji neco open a pro lidi to muze byt posledni moznost jak danou akci udrzet. Bohuzel ne-sw se zadara delat neda (vim ze da, ale uz to musi byt fakt od srdecka a nejde to nekonecne, dnes jsem s pritelkyni zjistil, ze se kvuli FOSS akcim skoro neuvidime...). Nejhorsi na cele veci je ale jedna vec - my mazaci vime, co jsou zac, nas neoblbnou, ale pak tam ma nejaky marketak povidani pred normalnima lidima a ti jim to proste zerou :(
    14.9.2011 12:16 Ladislav Hagara | skóre: 102 | blog: Ride the Raven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux – Úvod
    Osobně proti jejich hardwaru nic nemám. Jejich ergonomické klávesnice a myši mám docela v oblibě. Kinect mě také oslovil a první věc co mě napadla byla, lze jej využít v Linuxu? Když článek zpětně čtu, nemám dojem, že bych Microsoft nějak propagoval. Samozřejmě záleží na uhlu pohledu. Už jenom zmínění Microsoftu na linuxovém portálu může být považováno za reklamu. Záleží na redakci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.