abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 677 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)

    2. 10. 2008 | Martin Picek | Recenze | 6191×

    24. září vyšlo nové vydání GNOME – verze 2.24. Tímto článkem počíná série věnující se změnám, které uživatele čekají. První díl se zaměřuje na novinky v aplikacích, které jsou v GNOME již několik verzí.

    Úvod

    Celkem by se mělo jednat o šest článků, jež postupně proberou tato témata:

    1. novinky v aplikacích, které nejsou v tomto vydání nové (tento článek)
    2. aplikace, které jsou v tomto vydání nováčkem
    3. změny ve vývojářské platformě GNOME
    4. česká lokalizace tohoto vydání – rozhovor
    5. změny, které se do vydání 2.24 již nedostaly
    6. závěrečné shrnutí

    V tomto článku budou na řadu postupně přicházet všechny aplikace podle toho, k jaké oblasti používání patří.

    Práce se soubory

    Jednou z nejdiskutovanějších novinek vydání 2.24 jistě bude podpora karet ve správci souborů Nautilus. Na té je zajímavé, že si o ni někteří uživatelé velmi hlasitě (a dlouho) říkali, ale vývojáři Nautilu ji stále neimplementovali. Jestli po ní byl takový hlad, jak se mohlo zdát z některých diskuzí, se uvidí až časem. Rozhodně je ale dobře, že byla naprogramována, neboť ti uživatelé, kteří o ni nestojí, ji nemusejí používat – a zbytek potěší.

    Chování karet v Nautilu je přesně takové jako u jiných aplikací Gnome s jejich podporou (například Epiphany nebo Gedit).

    Vývojáři mají nicméně na svědomí i další změny. Soubory lze v Nautilu prohlížet pomocí nového pohledu označeného jako „kompaktní“. Ten se přidal ke stávajícím pohledům (ikonkový a seznamový) a snaží se uspokojit především uživatele zvyklé na jiná prostředí, resp. jiné operační systémy. Při kompaktním pohledu se soubory neřadí primárně do řádků, ale do sloupců a okno se posouvá pomocí vodorovného posuvníku.

    Dále se v liště Místa u výměnných médií (např. CD nebo DVD) zobrazuje ikonka umožňující tato zařízení rychle odpojit (dříve bylo třeba jít do kontextového menu). Také byl vylepšen adresní řádek, položky v Koši je možné pohodlně obnovovat do jejich původních adresářů a při hledání souborů lze užívat více regulárních výrazů.

    Se soubory bezesporu souvisí i správce archivů File Roller. Ten přinesl velmi pěknou novinku – do archivů lze v prohlížeči souborů nebo na ploše přetahovat soubory a adresáře tak, jako by se jednalo o obyčejný adresář. Archiv tak lze snadno plnit novými objekty a není třeba kvůli tomu otevírat hlavní okno aplikace File Roller.

    A do třetice o souborech. Analyzátor využití disku Baobab umí od verze 2.24 vizualizovat využitý prostor také prostřednictvím „stromového“ grafu (kromě stávajícího kruhového).

    gnome 224 nautilus gnome 224 baobab

    Multimédia

    Vývojáři přehrávače filmů Totem se zaměřili především na vylepšení stávajících vlastností a funkcí.

    Polepší si například uživatelé digitálních televizí – Totem nyní umí pracovat s vícenásobnými tunery DVB. Zkvalitněna byla i práce s dálkovými ovladači využívajícími infračervené záření, především ohledně jejich konfigurace. Ta by nyní měla být u většiny ovladačů zcela automatická.

    Potěšeni budou také uživatelé YouTube. Totem od této chvíle totiž zvládá zobrazovat videa z tohoto portálu ve vysokém rozlišení a navíc je také možné přímo z Totemu otevřít webovou stránku, na které se video nachází.

    Poslední vylepšená starší funkce se týká titulků: přibyla možnost používat titulky umístěné na vzdálených počítačích (neuložené na místním disku).

    Do Totemu však přibyla i zcela nová funkce – sledování internetového vysílání BBC.

    Eye of GNOME, neboli prohlížeč obrázků, má ve verzi 2.24 k dispozici první přídavné moduly. Jedná se sice spíše o drobné moduly (např. možnost aktualizace obrázku), nicméně jejich hlavním cílem je povzbudit vývojáře k vývoji dalších modulů.

    gnome 224 eog

    Aplikace Cheese je jednou z těch, které byly ve vydání 2.22 nové. Od té doby uběhlo již půl roku a na Cheese se zatím pilně pracovalo.

    Pozitivní změny lze pozorovat zejména v liště s náhledy. Do lišty přibyl posuvník, který je známý například z Eye of GNOME. Také je z lišty možné snímky a videoklipy odesílat nejen elektronickou poštou (jako tomu bylo dříve), ale i přes různé sítě jako například Jabber (jedná se o standardní dialog „Odeslat…“ z Nautilu).

    Další novinky se týkají nastavení: odpočítávání lze vypnout a u kamer je možné nastavit rozlišení. Nádavkem Cheese přidává možnost zobrazit aplikaci přes celou obrazovku.

    Web, komunikace a kancelář

    I přes původní plány (více informací bude k mání v některém z příštích článků) se webový prohlížeč Epiphany dočkal spíše jen drobných, ale i tak sympatických změn.

    Nejzajímavější z nich je bezesporu vylepšení adresního řádku. Adresní řádek nyní používá technologii gRegex, díky níž je mimo jiné možné vyhledávat v záložkách i na základě podřetězců (takže se zápisem výrazu „buntu“ vyhledá i „ubuntu“ atd.).

    Prohlížeč dokumentů Evince dostal do vínku jednu novou funkci: pokud je otevřený dokument, který se v průběhu prohlížení změní, automaticky se načte jeho nová verze. To znamená, že pokud uživatel například vytváří dokument v nějakém textovém procesoru a má jej zároveň otevřený v Evince, dokument se mu načte znova vždy, když jej uživatel v textovém procesoru změní.

    Zato osobní správce Evolution nabízí hned několik novinek.

    Zaprvé bylo vylepšeno uživatelské rozhraní – některé nabídky byly přepracovány, například v okně vytváření nové zprávy, takže jsou teď přehlednější a nabízejí více funkcí.

    Dále je nyní možné mít adresáře kontaktů uložené na serverech WebDAV nebo na službě Google (pokud tam má uživatel účet, samozřejmě).

    A nakonec byly přidány dva přídavné moduly nabízející zcela nové funkce. První z nich umí upravovat hlavičky odchozích zpráv, takže si uživatelé mohou přidat jakoukoli hlavičku buď centrálně ke všem odchozím zprávám, nebo jen ke konkrétním.

    Druhý modul podporuje vytváření šablon zpráv. Uživatel si tak může definovat nějakou zprávu jako šablonu a potom ji posílat například jako „standardní odpověď“. V šablonách lze navíc používat proměnné.

    Vzhled a ozvučení prostředí

    GNOME 2.24 přináší zcela nové tapety na plochu. Ty byly vybrány v soutěži, jíž se mohl zúčastnit každý fanoušek GNOME. Nakonec se do nového GNOME dostalo téměř dvacet velmi hezkých tapet, na kterých je vyfotografována příroda i nakresleny abstraktní motivy.

    Vzhled GNOME byl také vylepšen několika novými ikonkami v oficiálním motivu ikonek GNOME.

    Velmi zajímavým počinem jsou zvukové motivy.

    Dosud byly v GNOME pouze motivy vzhledu, pomocí nichž si uživatelé mohli nastavit vizuální podobu okrajů a obsahu oken a také ikonky. Nyní GNOME přichází také s myšlenkou zvukových motivů. Zvukový motiv je soubor zvuků, podobně jako je motiv ikonek soubor ikonek. Je proto možné motivy jednoduše vyměňovat.

    Zvukové motivy využívají technologie libcanberra, která nejenže dává možnost seskupování zvuků do motivů, ale také vylepšuje jejich chování – „systémové“ zvuky nyní budou méně rušit, pokud právě pracuje přehrávač videa či audia.

    Se zvukem souvisí i nastavování hlasitosti – tento dialog byl ve vydání 2.24 upraven tak, aby byl přehlednější a jednodušší k použití.

    gnome 224 zvuk

    Správa sezení

    Nejzajímavější novinkou z oblasti prostředí jako celku je (z uživatelského hlediska) změněný systém odhlašování ze sezení. Do řady 2.22 bylo v GNOME okno, na němž byly dostupné všechny akce související s koncem aktivního sezení – zamknutí obrazovky, odhlášení, přepnutí uživatele, restart, vypnutí a uspání (na disk nebo do paměti).

    Nyní byl tento dialog rozdělen do dvou oken. První souvisí s pouhým ukončení sezení (zamknutí obrazovky, odhlášení, přepnutí uživatele), druhý s napájením počítače (vypnutí, restart, uspání). Okna byla navíc přepracována, takže se dostupné akce zobrazují po řádcích – na každém řádku jedna. Celý dialog tak po grafické stránce ožil.

    Změny nabízí také dialog nastavující rozlišení obrazovky; byl vylepšen o pěkné nové funkce. Vylepšení se týkají především uživatelů, kteří si k počítači připojují více než jeden monitor (obvykle majitelé přenosných počítačů).

    GNOME 2.24 totiž začalo využívat specifikaci XRandR 1.2, díky níž je možné ve zmiňovaném dialogu více monitorů nastavit, přičemž každý monitor má své jméno. Při editaci vlastností monitorů se jména monitorů objevují v levém horním rohu každé obrazovky, aby bylo vždy zcela zřejmé, o který monitor jde.

    Také vznikl applet, pomocí něhož je možné mezi monitory přepínat a nastavovat jejich vlastnosti přímo z panelu.

    gnome 224 nastaveni rozliseni

    Zajímavě vylepšena byla také aplikace, která v GNOME vytváří snímky obrazovek. Nyní do snímku umí zahrnout i kurzor a navíc umožňuje celý snímek uložit do schránky.

    Práce se vzdáleným prostředím

    Od verze 2.22 obsahuje GNOME poskytovatele (neboli server) i příjemce (neboli klienta) vzdáleného pracovního prostředí.

    Příjemce vzdáleného pracovního prostředí Vinagre byl v minulém vydání GNOME horkou novinkou. Nyní sám přináší další novinky.

    Uživatelé Vinagre si na panel mohou umístit nový applet, který umožňuje otevření založených spojení, otevření „místních“ spojení nebo otevření nového spojení. Praktická věc pro uživatele, kteří Vinagre používají velmi často a potřebují jej mít stále po ruce.

    Změny se dostaly i k samotnému aktu připojení ke vzdálenému prostředí. Jestliže je Vinagre zobrazeno přes celou obrazovku, v horní části se zobrazuje lišta nástrojů (pokud uživatel do těch míst zajede myší). Také byla přidána podpora škálování (prohlížená plocha má velikost dle okna), klávesové zkratky Ctrl-Alt-Delete a režimu, ve kterém není možné vzdálené prostředí ovládat (uživatel je jen pozorovatel).

    Poupravena byla i postranní lišta, ve které se nyní mimo záložek zobrazují i objevená „místní“ spojení.

    Svým způsobem opačná aplikace k Vinagre poskytovatel vzdáleného prostředí Vino má nyní k dispozici aplikaci pro příkazový řádek vino-passwd, která umožňuje změnit heslo serveru. Jedná se o podobnou aplikaci, jako je passwd, kterou obsahují unixové operační systémy. Heslo je samozřejmě i nadále možné měnit prostřednictvím dialogového okna – aplikace vino-passwd tuto možnost jen doplnila (uživatel se například může v terminálu přes SSH vzdáleně přihlásit ke svému počítači, nastavit heslo serveru VNC a až pak se přihlásit přes VNC).

    Uživatelé si nyní též mohou nastavit, že se má skrýt pozadí pracovní plochy.

    gnome 224 vino

    Další příslušenství

    Aplikace Deskbar, jejíž místo je na panelu, přinesla několik vekých změn. Zaprvé: historie se již nezobrazuje v hlavním okně, ale v rozbalovací nabídce, zadruhé: k dispozici jsou nové vyhledávací moduly a zatřetí: byla vylepšena podpora starších modulů.

    Nové moduly jsou: kalkulačka (stačí zapsat například „2*3“); hledání na Google, Google Code, Yahoo! a Wikipedii; posílání příspěvků do služeb Twitter a Identica. Moduly poskytující hledání na webu navíc disponují „našeptávačem“.

    gnome 224 deskbar

    Ve správci šifrovacích klíčů a hesel Seahorse proběhly změny zejména technického rázu. Většina zdrojového kódu byla přepracována, což se projevilo snížením závislosti na již běžně nepoužívaných technologiích a především na rozdělení Seahorse do dvou modulů. Prvním z modulů je seahorse, který obsahuje vše, co se týká základní funkčnosti aplikace (včetně uživatelského rozhraní). Druhý modul nese název seahorse-plugins a jeho obsahem jsou přídavné moduly do jiných aplikací (Nautilus, Gedit, Epiphany, panel) a také Seahorse Agent.

    Hlavním důvodem k těmto krokům byla podle vývojářů, zcela logicky, snaha o lepší údržbu programu.

    Nicméně i běžný uživatel při používání Seahorse narazí na příjemné změny. Především byly opraveny otravné chyby (například co se týče práce s okny aplikace) a také byla přidána podpora pro přetahování klíčů do okna a z okna Seahorse dle standardu XDS.

    Aplikace pro tvorbu poznámek – Tomboy – nabízí dvě novinky: modul pro aplikaci Tasque (správa úkolů) a možnost vytvářet nové sešity přímo z nabídky výběru sešitu. Poznamenejme, že Tomboy nerespektuje číslování verzí GNOME; GNOME 2.24 odpovídá Tomboy 2.12.

    A konečně aplet poskytující hodiny má nyní velmi výrazně zlepšené přidávání nových lokalit.

    Zpřístupnění

    Docela velké věci se udály v oblasti zpřístupnění GNOME.

    Kvalitnější podpory se dočkala vstupní zařízení: klávesnice a myš. Pomocí klávesnice se lze nyní pohybovat i po jednotlivých ikonkách v oznamovací oblasti, což dříve bohužel nešlo, a „zpřístupněná“ myš nyní podporuje práci na více obrazovkách a také vykresluje provedená gesta.

    Usilovné práce probíhaly i na odečítači obrazovky Orca.

    Pracovalo se například na lepší podpoře aplikací z GNOME i aplikací třetích stran, což se projeví například u OpenOffice.org, produktech společnosti Mozilla nebo u aplikacích založených na technologii Java. I proces čtení doznal změn: syntetický hlas je vybírán automaticky na základě preferovaného jazyka, byla angažována technologie ARIA a vůbec je odečítání obrazovky kvalitnější.

    Závěr

    Odstavce výše se snažily podrobně popsat většinu změn, se kterými se uživatel může setkat. Samozřejmě se nejedná o úplný výčet – nebyly například zmiňovány opravy chyb nebo opravdu drobná vylepšení.

    Poznámka redakce: Článek byl původně napsán pro Gnome-Cesko.cz.

           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.10.2008 00:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Nechce se někomu z vás udělat z Deskbaru opět deskbar, tedy se vstupním polem přímo v panelu?
    hajma avatar 2.10.2008 01:12 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    A ty náhledy screenshotů jsou takhle blbě omylem nebo naschvál?
    21 promarněných znaků
    2.10.2008 08:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Autor to tak má rád, viz třeba Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME nebo Ubuntu 8.04 LTS Hardy Heron - neohrožená volavka přichází. Mně to připadá zajímavé, tak do toho nezasahuji.
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:23 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Připadá ti, že tam jsou takhle omylem?
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    2.10.2008 15:34 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Což nic nemění na tom, že jsou ty screenshoty naprosto retardovaný a k ničemu.
    freshmouse avatar 2.10.2008 16:21 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Dělám je zásadně takto a jiné nebudou.
    David Ježek avatar 2.10.2008 17:34 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    původně jsem to vůbec nechtěl napsat, ani když jsem poprvé zaregistroval projekt gnome-česko, ale ta má huba nevymáchaná to nevydrží: škoda, tyto nicneříkající výřezy podle mě celý článek (i web gnome-česko) zbytečně degradují. máš k tomuto nějaký důvod, který by mě přesvědčil, že je to takto lepší, než "klasicky"?
    freshmouse avatar 2.10.2008 18:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Samozřejmě k tomu mám důvody.

    Zaprvé to je moje nenávist k obrázkům (snímkům obrazovky) s jiným rozlišením než původním. Když člověk změní rozlišení fotografie, nic moc se nestane -- nikdo neví, kolika pixelům by měl odpovídat nějaký objekt na té fotce. Když se ale změní rozlišení snímku obrazovky, hned je poznat, že to není "jedna ku jedné" -- je to prostě rozmazané (fotografie je "rozmazaná" už sama o sobě).

    Máme tedy názor, že nechci "rozpatlané" snímky obrazovky. Jak tedy do článků umístit obrázky, aniž by byly rozmazané?

    První varianta je umístit je tam celé. To by ale bylo dost špatné rozhodnutí: nějakých 90 % výšky článku by byly jen obrázky. A komu by se to chtělo posouvat...

    Takže zbývá výřez. Já se rozhodl pro 200x200 pixelů. Z několika důvodů: 1) je to zaokrouhlené na stovky; 2) na GNOME Česku se vedle sebe vejdou tři obrázky; 3) je to plocha, na kterou se vejde takový náhled, aby dokázal aspoň trochu celý obrázek popsat.

    Nemyslím, že by to vadilo: 1) informace o tom, co je na obrázku, plyne z textu; 2) v 85 % případů plyne i z náhledu. Takže ta ztráta informace není tak velká.

    Dalším důvodem je, že, podle mého názoru, většina čtenářů se seriózním zájmem o obsah článku by chtěla vidět snímek obrazovky 1:1, i kdyby byly v článku náhledy pokrývající celou plochu zachycené obrazovky, ale zmenšené. Jinými slovy: na náhled by klikli v každém případě. Takže se ušetří místo, když poskytnu jen výřez.

    Celý text výše mohu shrnout takto: zvolil jsem takový poměr informace, praktičnosti a estetické hodnoty, o kterém si myslím, že je nejlepší.

    Doma mám (zejména tedy v hlavě, ale jednou to i napíšu) jakýsi grafický manuál, který přesně říká, za jakých okolností použít jaký typ náhledu (mimo mnoha jiných věcí, kterých se držím).
    David Ježek avatar 2.10.2008 18:38 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    nepřesvědčil si mě (a po letech psaní bych ti mohl jmenovat také pár důvodů, ale myslím, že to není nutné), ale už respektuji tvé rozhodnutí. dík za obsažné vysvětlení.
    freshmouse avatar 2.10.2008 18:41 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    a po letech psaní bych ti mohl jmenovat také pár důvodů, ale myslím, že to není nutné
    Nutné to není, ale rád si to poslechnu.
    2.10.2008 20:38 bn1 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Mno, abych řekl pravdu, tak se musím zastat autora, protože když ty obrázky mají měřítko 1:1, tak vidím, o co tam jde (v případě, že je výrez ze správného místa obrázku) a jedná se spíše o (ne)zvyk :-)

    ...a je to pouze můj subjektivní názor, nic víc...
    ..::kliknutím změníte text v patičce::..
    freshmouse avatar 2.10.2008 18:38 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Preventivně: lze je samozřejmě rozkliknout, aby se zobrazil celý obrázek.
    2.10.2008 19:18 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Dobrá, to už je trochu lepší. Ale i tak si myslím, že jako thumbnail je to vážně bez hodnoty, a spíš to člověka láká/nabádá ke kliknutí, aby se tedy zobrazil celý obrázek. Kdežto u zmenšeného obrázku člověk ihned ví, o čem to celé je a je na něm, zda chce vidět detaily. Nemusí se zdržovat rozklikáváním jen aby zjistil, že to vůbec vidět nechtěl.
    freshmouse avatar 2.10.2008 19:20 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Dobrá, to je trochu lepší.
    Jen poznámka: ono to tam (a i třeba na GNOME Česko) bylo vždycky; já to tam nepřidal až po těchto komentářích...
    2.10.2008 02:02 z0mbie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Na muj vkus az moc podobne clanku na linuxexpresu (http://www.linuxexpres.cz/software/gnome-2-24-vyvoj-s-citem-pro-detail a http://www.linuxexpres.cz/software/gnome-2-24-vyvoj-s-citem-pro-detail-dokonceni)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.10.2008 07:41 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Že by to bylo tím, že se píše o úplně stejné věci?
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:27 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    1) Na GNOME Česko to vyšlo 25. 9. Na LE (který mimochodem ani nečtu) až 26., resp. 29. 9, takže pláčeš na špatném horbě.

    2) Můžu vědět, v čem konkrétně se to má podobat?
    2.10.2008 03:47 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Existuje nějaké LiveCD, které by umožnilo toto GNOME vyzkoušet?
    Quando omni flunkus moritati
    2.10.2008 06:18 akeem | blog: akeems_blog | Uherský Brod / Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    http://torrent.gnome.org/
    2.10.2008 08:29 Marek Chlup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Žel zde není k dispozici Live CD. Já ač debianista jsem proto sáhl po Live CD s Fedora 10 Cambridge (beta). Asi zde není finální Gnome 2.24, ale od finálu se asi moc neliší.
    Drom avatar 5.10.2008 11:33 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    No jo, to je pravda, jenom obrazy pro vmware a qemu :(
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ideálně Ubuntu 8.10 (alfaverze).
    2.10.2008 13:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Hm, já myslel nějakou plnoverzi.
    Quando omni flunkus moritati
    2.10.2008 18:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Mandriva Linux 2009 RC2.
    freshmouse avatar 2.10.2008 18:50 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ubuntu (Intrepid alfa 6) obsahuje GNOME 2.23.91, což je GNOME 2.24 beta 2. Ale mluvím o obrazu CD -- třeba už bude GNOME 2.24 v aktualizacích z repozitářů.

    Ubuntu pro tyto účely doporučuju, protože je všechno na jednom CD a mám s tím dobré zkušenosti. Nevím, jak jsou na tom jiné distribuce.
    2.10.2008 19:01 Mr_newman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    SUSE má v buildservice několik GNOME repozitářů, takže bych možná začal tam. Budou nepochybně častěji aktualizované naž ty v Ubuntu.
    3.10.2008 01:35 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Už je Beta. S Gnome 2.24
    Petr Tomášek avatar 2.10.2008 07:34 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Adresář na WebDAV?
    Nevíte, prosím, někdo, zda-li existuje něco podobného i pro jiné „mailové“ klienty a zvlášť na jiných platformách (např. M$ OutLook)?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    2.10.2008 19:56 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Adresář na WebDAV?
    Adresář na webdav serveru je zcela běžná věc. Kdysi jsem o tom četl článek na stránkách Zdeňka Burdy.

    Pokud to není to co chcete, tak jsem dotaz nejspíš špatně pochopil.
    2.10.2008 20:13 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Adresář na WebDAV?
    Možná jsem slepej, ale ať koukám, jak koukám, vidím v tom článku spoustu informací o sdílení kalendáře, ale o kontaktech ani slovo...
    2.10.2008 21:11 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Adresář na WebDAV?
    Omlouvám se, nějak jsem si "adresář" spletl s "kalendář". :-)
    3.10.2008 01:27 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Adresář na WebDAV?
    ...jsem si to myslel... :-)
    2.10.2008 08:29 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Nechci moc rýpat, gnome vcelku spokojeně používám, jejich vylepšení v nové verzi jsou fajn, ale otravuje mě několik bugů, co se táhnout už roky:
    • file roller je samostatný program; má svoje asociace souborů s vlastním (podivným) dialogem k jejich výběru. Proč z toho neudělají nějaký VFS modul do nautilu?
    • evolution neumí používat Trash a Spam na IMAP serverech jak je obvyklé: Trash a Spam jsou virtuální složky (je to tak prý podle specifikace IMAPu), takže když něco smažu, tak se to to otaguje a při expunge smaže úplně. "Obvyklé" chování myslím, že se smazaná zpráva přesune do skutečné, nevirtuální složky Trash na serveru, kde zůstane navěky, dokud si Trash nepročistím sám.
    • evolution pořád prudí s neplatností self-signed certificates, po každém spuštění (vím že existují obezličky, jako ruční import certifikátu, ale to se mi nikdy nepodařilo)
    Článek nezmiňuje, že evolution má nově možnost psát pluginy v pythonu, takže snad se ty poslední dva body budou dát nějak vyřešit i přes standardizační fašismus hlavních vývojářů (kteří mj. odmítají patche co ten Trash a Spam spravují).
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:32 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    1) Určitě mluvíš o File Roller (správci archivů)?

    4) O vývojových věcech bude víc v některém z dalších článků, i když nevím, jestli zrovna tohle (z hlavy nevím, ale nebylo to spíš Mono než Python?).

    A jinak nevím, co je fašistického na dodržování platných standardů...
    2.10.2008 09:59 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Je to trochu nadsázka, s tím "fašismem"; v tomto případě je však potíž v tom, že obvykle se to dělá tak, jak jsem popsal (Thunderbird, Outlook, upstream bugreport), nikoliv podle standardu (RFC), kterým se však vývojáři ohánějí a nechtějí ani připustit, že by to volitelně mohlo být i jinak.
    freshmouse avatar 2.10.2008 10:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ale pak "jsme" pokrytci: např. po IE vyžadujeme standardy, ale sami se oháníme tím, že se něco takhle "obvykle dělá"...
    2.10.2008 10:10 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Příloha:
    1) No, to mě znejistilo, ale ano, mluvím. Pro jistotu screenshot toho příšerného asociačního dialogu. Nautilus soubor .cls otevře normálně. Tím že je file roller samostatný, tak taky nedělá náhledy. neumí zobrazit soubory jako ikony (což mi teda zrovna vůbec nevadí), a konečně (to opravdu nechápu) nelze z něj přetáhnout soubor do nautilu -- aby se rozbalil a na příslušné místo zkopíroval.

    Naštěstí existuje gvfs modul do nautilu postavený na libarchive (screenshot), ale nevím, jestli v té nové vezi defaultně bude čili nic.
    Drom avatar 5.10.2008 11:40 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Pretahovani z file rolleru do okna nautilu za ucelem rozbaleni mi funguje i s 2.22.3 a ve 2.20 to slo taky (i kdyz, nevim proc, obcas se rozbaleni proste neprovedlo a clovek musel pretahovat znovu).
    grubber avatar 2.10.2008 10:56 grubber | skóre: 6 | blog: grubber | Břeclav / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Když už jsme u file-rolleru: Nevím, jestli je to moje blbost neno blbost toho programu, ale když chci rozbalit soubor, otevře se file dialog (to je v pořádku), ale když kliknu na "Rozbalit", aniž bych předtím změnil adresář, tak se nic nestane. Takže když chci rozbalit soubor do výchozího adresáře, tak musím jít nejdřív o adresář výš a pak zpět, aby to fungovalo :-(.

    Dělám něco špatně? Je to bug? Je to známý, nahlášený bug?
    Tarmaq avatar 2.10.2008 16:24 Tarmaq | skóre: 39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    mam stejny problem, ale nikdy me to nedokopalo k tomu abych se to snazil nekde zjistovat ;] takze pokud na to nekdo napise nejakou chytrou radu, budu rad ;]
    Don't panic!
    Drom avatar 5.10.2008 11:45 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Nerozumim, me to funguje s 2.22.3 v pohode. Jestli ale mluvime o tom samem: Poklepu na archiv a ten se otevre ve file rolleru. Klepnu na tlacitko Rozbalit v nastrojove liste, otevre se okno pro rozbaleni. Vyberu adresar a pripadne podrobnosti rozbaleni a klepnu na Rozbalit. Rozbaleni probehne, soubory jsou dostupne na vybranem miste.

    Opet problemy s tim byly v 2.20 a niz, ale od 2.22 mi vse funguje ok.

    Nepouzivate nahodou nejakou distribuci, ktera neupdatuje GNOME, nebackportuje opravy nebo aplikuje neoficialni patche do GNOME?
    Drom avatar 5.10.2008 11:48 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ah, uz je mi jasne, co myslite, v okne rozbaleni se nic nestane, pokud se nevybere (nejaky) adresar, jako by ve vychozim stavu nebyl cil rozbalovani nastaven. Hm, je to feature nebo bug? :D
    Drom avatar 5.10.2008 11:57 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Bug 319874 – Folder chooser dialog is confusing

    Zda se, ze to je zamerne do nalezeni lepsiho reseni, ale reseni neprichazi...
    Drom avatar 5.10.2008 18:49 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Pro Gtk+ je tu take bug ohledne vyberu... vypada to tedy, ze hlavni zavada je v Gtk+, ne v GNOME. Ale moc jsem po tom nepatral...
    2.10.2008 17:11 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    zdravim,

    ono by to obcas chtelo nektere veci udelat, i tak, aby znaly veci, ktere porusuji standart.

    Je vcelku neprijemne, kdyz zjistite, ze najednou ze dne na den nemuzete pristupovat ke imap zpravam v Lotusu pres evolution, protoze ID-cka zprav jsou nestandartni a server je nejak divne pregeneroval (presneji bych to musel hledat-report a nepouzity patch).

    Necham se prekvapit, jak to bude se zrychlenim veci a vubec zobrazeni veci z Javy (SWT,JFC a gtk port) - bugy na strane gtk. plus takove srandy, jako ze se Lotus Notes beta je nepouzitelny - okno je skutecne az moc minimalni (5x800px).

    Jinak zmeny vypadaji zajimave.

    bye gf
    2.10.2008 08:36 Marek Chlup
    Rozbalit Rozbalit vše Nautilus - kompaktní pohled
    Kompaktní pohled v Nautilu může opravdu pomoci těm, co byly léta zvyklí třeba na Explorer ve Windows. Zejména práce s klávesnicí při označování souborů zde může být lepší. Pokud však jedu šipkou dolů a dorazím na poslední položku, měl bych po dalším stisku šipky dolů přejít na první položku v následujícím sloupci - a tak to žel nefunguje.
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:41 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nautilus - kompaktní pohled
    Neumím posoudit; Explorer neznám. Jinak navrhuji hlásit to do GNOME Bugzilly.
    4.10.2008 13:12 petr_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nautilus - kompaktní pohled
    mně to takto funuje ;-) (Ubuntu 8.10 beta)
    2.10.2008 08:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Velmi zajímavým počinem jsou zvukové motivy.
    Jen čistě ze zvědavosti - používá někdo přehrávání zvuků (nejen v Gnome)? Zatím mi přišlo, že jediným dobrým motivem zvuku je Ticho, ale možná se najde někdo, kdo tohle používá ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 2.10.2008 09:23 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Osobně mám všechny zvuky vypnuté. :-)
    2.10.2008 13:45 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Také vypnuté, ještě musím přijít na to, jak se zbavit pípnutí speakeru v Geditu, např. při pohybu na konci dokumentu. V terminálu to šlo tuším vypnout.
    freshmouse avatar 2.10.2008 19:00 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Systém → Volby → Zvuk → karta Systémové zvukové znamení?
    3.10.2008 21:55 MilanK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Pravdu díte, přehlédl jsem. Díky.
    Josef Kufner avatar 2.10.2008 21:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Jediné zvuky, které používám jsou cinknutí při příchozí zprávě po jabberu a krátká znělka při nahození a shození síťovky.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Drom avatar 5.10.2008 11:59 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ano, napriklad ja. A napriklad i lide se zrakovym handicapem, ale v tehle oblasti je jeste co dohanet.
    Grunt avatar 2.10.2008 11:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Díky moc za článek, nového GNOME už se nemůžu dočkat.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    freshmouse avatar 2.10.2008 21:55 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Díky, já už jsem se bál, že to nikdo nepochválí. :-(
    3.10.2008 09:45 kotz | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Taky děkuju, už se podařilo minimalizovat evolution do sys. tray?
    Čas, který ušetříš tím, že si na to napíšeš program, strávíš tak, že se kocháš, jak dobře to funguje.
    2.10.2008 12:06 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Podpora karet v Nautilu? Má smysl cpát všude ten solitaire?
    2.10.2008 12:39 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Aha, nejspíš půjde o záložky. Ty ale byly přidány už ve verzi 2.23.5.
    freshmouse avatar 2.10.2008 16:14 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    1) Karty = anglicky "tab". V GNOME se to tak překládá (a poměrně logicky -- nikdo nic nikam nezakládá; původ to má v kartotékách).

    2) 2.23 je vývojová verze 2.24.
    2.10.2008 15:15 FT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    ?? :-)
    2.10.2008 15:38 akeem | blog: akeems_blog | Uherský Brod / Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    "Podpora karet v Nautilu? Má smysl cpát všude ten solitaire? "

    :-D celkem sem se pobavil, zkus to hodit do bugzilly, treba se to ujme :-D
    tajny_007 avatar 2.10.2008 21:57 tajny_007 | skóre: 8 | /dev/null
    Rozbalit Rozbalit vše blbá otázka :-/)
    můžu nové gnome nainstalovat do ubuntu hh? nebo mám raději počkat pár týdnů na final ubuntu ii?
    HP Elitebook 8440p
    freshmouse avatar 2.10.2008 21:58 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: blbá otázka :-/)
    Pokud si ho zkompiluješ nebo najdeš repozitáře, tak si ho můžeš dát i do HH (o obojím pochybuju). Jinak raději počkej na II.
    8.10.2008 17:02 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Příloha:
    Nenašel jsem obrázek toho zobrazení nautilu, je to, viz příloha? To by bylo supr je to strašně rychlí na procházení. Jo a ty výřezy jsou fakt otřesný a lepší nic než toto.
    hmm
    freshmouse avatar 8.10.2008 17:16 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ne, to zobrazení by tam nemělo být, pokud vím.
    Tarmaq avatar 8.10.2008 17:30 Tarmaq | skóre: 39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    me ty vyrezy nevadej. chapu, mozna se to uplne nehodi pro screenshoty, ale je to docela dobra vec pro ruzny galerie, clovek se nemusi zabejvat tim, ze je jeden na vejsku a druhej na sirku..
    Don't panic!
    freshmouse avatar 8.10.2008 19:09 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Je to dobré i pro snímky obrazovky. Viz například tato (dle mého názoru) příšernost z jiného článku tady na ABC. Není tam vidět nic a navíc to zabírá místo.
    8.10.2008 19:52 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Jenomže ta příšernost je jenom náhled. Plná verze je tady. Taky se z té "příšernosti" člověk alespoň zhruba doví, co může od plného obrázku čekat.

    IMHO o užitečnosti tvého způsobu tvorby náhledů jsi přesvědčen jen ty sám. :-)

    Ale měně je to celkem jedno, protože stejně klikám, abych viděl velké obrázky.
    freshmouse avatar 8.10.2008 22:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ale vždyť i ty mé výřezy jsou jen náhledy!

    Osobně jsem se z toho náhledu, který jsem odkazoval, nedověděl nic, protože to je tak zmenšené. Je to nějakých 300 krát 250 pixelů velké, což je sice jen o trošku větší než mých 200x200, ale autor tam umístil celou plochu.

    Kdežto na mých výřezech je téměř vždy vidět nějaký text (symbol, obrázek...), který může sloužit jako vodítko (např. je vidět, že Nautilus má karty, je vidět, že v terminálu je volána aplikace vino-passwd, je vidět karta s nápisem "Zvuk" atd.). Co je vidět na odkazovaném obrázku? Jen to, že je na ploše otevřené nějaké okno... A to je dost málo.
    9.10.2008 00:22 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ty z toho děláš detektivku. :-)

    Já (a snad všichni ostatní tady) nechceme řešit nějaký puzzle, ale mít představu o tom, na co klikám. Z rozmazané zmenšeniny obrázku mám stále lepší přehled, než z výřezu o velikosti 1/5 obrazovky. A i když jsou v tom výřezu taby (jako hint), tak na pozadí můžeš mít třeba Paroubka ve spodním prádle a toho už z výřezu neuvidím. Mohl bych z toho pak mít ošklivé noční můry. :-D
    9.10.2008 08:57 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Mě je to jedno, když se dobře zvolí detail výřezu tak je to možná i lepší.

    Spíš by mě zajímalo, jestli už jde v Gnome file dialogu zobrazit náhled obrázku, když třeba vybírám obrázek, kterej poslu nekam na web. To mě nejvíc štve na Gnome že to nejde.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    freshmouse avatar 9.10.2008 09:09 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Náhled obrázku lze v dialogu zobrazit už poměrně dlouho (ani si nevzpomínám, kdy to nešlo). Záleží jen na tom, jestli to aplikace implementuje, nebo ne. (Já to teď zkusmo vyzkoušel v Epiphany a jde to.)
    9.10.2008 23:34 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Takže za to může Firefox?? Můžu ve firefoxu použít nějakej jinej file dialog, kterej to umí? Mám Firefox 2, 3ka se zasekavala, ale jestli to umi, klidne ji znovu zkusim, mam dojem ale ze nikoliv.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    freshmouse avatar 10.10.2008 08:37 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    Ve Firefoxu je standardně nějaký jeho vlastní dialog, ale distribuce si tam přidávají jiný dle prostředí, takže např. v Ubuntu (s GNOME) tam je GTK dialog.

    Zkoušel jsem to jen ve Firefoxu 3 -- a tam to funguje.

    Obecně ty náhledy na obrázky jsou jen tam, kde mají smysl, takže např. v Geditu nejsou.
    12.10.2008 17:29 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)
    aha ja to potrebuju ve firefoxu tam to je docela dulezity, ale jestli to ve verzi 3 je, tak ji mozna zase zkusim, pred nakym tim mesicem se zasekavala kazdou pulhodinku,.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.