abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 20:55 | Zajímavý projekt

Článek na LinuxGizmos.com představuje v NASA vyvinutého autonomního robota ve tvaru krychle pojmenovaného Astrobee neboli Hvězdní včela. Uvnitř včely běží Ubuntu/ROS a Android (GitHub). Na Mezinárodní vesmírné stanici bzučí tři tyto včely. Jejich jména jsou Honey, Queen a Bumble.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
24.5. 20:11 | Zajímavý projekt

Na Humble Bundle lze zdarma a bez DRM získat počítačovou hru Jalopy (YouTube). Hra je určena pro Windows, lze ji ale hrát také v Linuxu (ProtonDB, WineHQ). Speciální akce končí v sobotu v 19:00.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
24.5. 00:55 | Nová verze

ZFS on Linux, tj. implementace OpenZFS (Wikipedie) na Linuxu, byl vydán ve verzi 0.8.0. Přehled novinek v diskusním listu zfs-announce nebo na GitHubu. Nejnovější ZFS on Linux je kompatibilní s Linuxem 2.6.32 až 5.1.*.

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
24.5. 00:33 | Nová verze

Byla vydána verze 1.35.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
23.5. 14:22 | Zajímavý projekt

GitHub v příspěvku na svém blogu představil GitHub Sponsors. Jedná se o další z možností, jak finančně podpořit vývojáře open source softwaru. Podrobnosti v často kladených dotazech (FAQ).

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
23.5. 13:44 | Zajímavý software

Společnost Feral Interactive zabývající se vydáváním počítačových her pro operační systémy macOS a Linux vydala počítačovou hru Total War: Three Kingdoms (Wikipedie) pro Linux. Koupit ji lze za 59,99 €. Tentokrát byla verze pro Linux vydána ve stejný den jako verze pro Microsoft Windows.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
23.5. 10:00 | Nová verze

Po téměř 11 měsících vývoje od vydání verze 5.28 byla vydána nová stabilní verze 5.30 programovacího jazyka Perl. Do vývoje se zapojilo 58 vývojářů. Změněno bylo přibližně 620 tisíc řádků v 1 300 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
22.5. 16:44 | Nová verze

Bylo vydáno openSUSE Leap 15.1. Přehled novinek v nejnovější verzi této linuxové distribuce v oznámení o vydání a v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.5. 11:55 | Nová verze

Byla vydána verze 3.14 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl aktualizován na verzi 8.5. Řešeno je také několik bezpečnostních chyb. Především bezpečnostní chyby v procesorech Intel.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
22.5. 11:33 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2019.2 průběžně aktualizované linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek v seznamu změn. Současně byl ve verzi 2019.2 vydán také Kali Linux NetHunter (Wikipedie), tj. obrazy s nástroji z Kali Linuxu pro chytré telefony a tablety.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
GPU kterého výrobce aktuálně preferujete pro provoz Linuxu?
 (49%)
 (25%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 365 hlasů
 Komentářů: 29, poslední 24.5. 14:49
Rozcestník

Inštalácia Slackware - I

10. 6. 2004 | Andrej Krivulčík | Recenze | 17549×

V tomto seriáli článkov si ukážeme, prečo a ako nainštalovať Slackware Linux (9.1). Neskôr ho skúsime aj trochu nakonfigurovať k obrazmu svojmu a naučíme sa niekoľko tipov a trikov.

Úvod

Ako už býva pri takýchto seriáloch zvykom, v prvej časti sa budeme venovať skôr teoretickej stránke veci. K samotnej inštalácii sa dostaneme až neskôr.

Motivácia

Najprv bychom sa mali pozastaviť nad tým, prečo (ne)inštalovať práve Slackware. Existuje predsa toľko rôznych distribúcií, mnohé sú "užívateľsky prítulnejšie", majú grafickú inštaláciu, rôzne grafické konfiguračné nástroje (toto v Slacku nehľadajte). Navyše iné distribúcie (Red Hat/Mandrake, Debian) majú pomerne vyvinutý balíčkovací systém so závislosťami (na ktorý mnohí nadávajú), teda sa nemôže stať (ak o to explicitne nepožiadate), že si nainštalujete program bez knižníc, na ktorých závisí. Slack má síce akýsi balíčkovací systém (založený na .tgz archívoch), lenže tento nerieši závislosti, teda musíte vedieť, čo robíte, aby ste mali funkčný systém. Prečo teda inštalovať systém, ktorý postráda takéto vymoženosti?

Odpoveďou by mohla byť vec zvaná "čistota systému", prípadne administrátorov pocit kontroly nad systémom.

Keďže iné distribúcie sa snažia fungovať na všetkých možných konfiguráciách automaticky, obsahujú množstvo rôznych skriptov a programov, ktoré ošetrujú najrôznejšie možné situácie. Je ich pochopiteľne veľa, vykonávajú sa pri každej vhodnej príležitosti, teda štart systému je pomalší, rovnako tak jeho zastavenie, spúšťanie služieb atp. trvá dlhšie... V Slackware je naproti tomu zabezpečená základná funkčnosť, ktorá možno neobsahuje niektoré vymoženosti, no od administrátora sa očakáva, že si dokáže systém prispôsobiť. Odmenou za jednorazovú konfiguráciu je systém, ktorý je prispôsobený počítaču bez rôznych "barličiek". Navyše autor Slackware (Patrick Volkerding) si naozaj zakladá na dodržiavaní rôznych štandardov, teda to, čo je v Slackware, je pravdepodobne aj "správne" (ono skoro nikomu na tom nezáleží, ale ten pocit je fajn :-) ).

Distribúcie ako Mandrake sú určené prevažne pre začiatočníkov a snažia sa im vyjsť maximálne možne v ústrety. Preto obsahujú rôzne grafické konfigurátory (napríklad Mandrake Control Center), pomocou ktorých sa dá nastaviť väčšina možností v systéme. Administrátor si spustí MCC, nastaví nastavenia dial-up pripojenia a ono to naozaj "nejak" funguje. Lenže ani sám admin nevie, ako. Chce zmeniť niečo podrobnejšie? Nájde si príslušný konfiguračný súbor, pozmení a je to. Lenže po ďalšej úprave v MCC sa tento ochotne prepíše (už som takto niekoľkokrát prišiel o konfiguráciu)... Ak teda chceme mať systém, kde vieme, kde čo je, a ako to funguje, je Slackware tou pravou voľbou.

No na druhú stranu, prečo Slackware neinštalovať?

Keďže vyžaduje viac konfigurácie od admina, je vhodné mať už nejaké skúsenosti s Linuxom.

Keďže vyžaduje viac konfigurácie od admina, nie je vhodný pre lenivých, brain-dead adminov, alebo ľudí, ktorí nemajú veľmi čas.

Keďže vyžaduje viac konfigurácie od admina, nie je úplne vhodný pre ľudí, ktorí potrebujú rýchlo pracovať (potrebujem napísať a vytlačiť dokument v OpenOffice.org, je mi jedno, či mi bude systém každý deň štartovať o minútu dlhšie).

Pravidlo: Ak máte čas, chuť učiť sa a poznávať fungovanie sytému, vôľu mať čistý systém, nad ktorým (snáď) budete mať kontrolu, linuxové znalosti alebo ľubovoľnú kombináciu z uvedeného, uvažujte nad Slackware. Slackware-pozitívny kamarát poruke je veľké plus. Ak s počítačom potrebujete rýchlo pracovať, je vám jedno, ako funguje (pokiaľ funguje) systém, ste pohodlní (a.k.a. leniví), asi to nebude stáť za to. Porozmýšľajte nad Mandrake, Red Hatom, SUSE, Microsoftom.

Čo k tomu potrebujeme?

Ak ste sa rozhodli pre Slackware (správna voľba :-) ), iste vás zaujíma, čo vás bude táto sranda stáť.

Ingredience:

Slackware logo Slackware Linux - ťažko nainštalujeme Linux bez Linuxu. Teda, kde ho zobrať? Objednať v The Slackware Store; kúpiť na qwert.cz; stiahnuť z ľubovoľného mirroru (napríklad tento rakúsky) a vypáliť; zohnať od kamaráta... Kompletný Slack je šírený na 4 CD, no na "normálnu" inštaláciu nám postačia prvé dve. Na ďalších dvoch sú zdrojové kódy programov z prvých dvoch CD. Ak nemáte špeciálne požiadavky (pre ktoré by ste si museli/chceli kompilovať software sami), tieto dve CD nebudú potrebné (ja ich ani nemám). Všetko kompilovať sami nebudete a potrebný software sa vždy dá stiahnuť z netu (v novej verzii).

Počítač - V zásade stačí akýkoľvek x86 kompatibilný počítač. Ak nie je príliš nový, prípadne príliš starý, prípadne nepoužíva nejaký exotický hardware, pravdepodobne s ním nebudú žiadne problémy.

Demonštračná inštalácia bude prebiehať na stroji s parametrami: AMD Athlon 600 Mhz, 256 MB RAM, 10 GB HDD, ATI Rage 128 Pro 32 MB, Sound Blaster PCI128, interný winmodem "Super Voice" s chipsetom Lucent, CDROM, CDRW, "štandardné" periférie (myš, klávesnica, monitor). Takmer všetky komponenty sú kupované v roku 1999 a nie sú s nimi problémy.

Najväčší problém bude pravdepodobne s rozdelením diskového priestoru. Linux bude potrebovať svoju vlastnú partition (diskový oddiel). Ak nemáte osobitný disk, budete musieť zmenšiť diskový priestor existujúcemu systému a na uvoľnenom priestore vytvoriť novú partition pre Slacka (a ešte pravdepodobne partition pre swapovaciu pamäť). Uvolnenim priestoru na disku sa v tomto seriáli zaoberať nebudem, pretože Slacka budem inštalovať na osobitný disk.

Čas - okrem času potrebného na inštaláciu bude potrebný aj istý čas na konfiguráciu a vyladenie systému.

Teda, ak ste sa rozhodli Slackware si nainštalovať, môžete sa pustiť do zháňania potrebných ingrediencií (chýbať vám bude asi len Slack samotný), nabudúce už systém nainštalujeme a dostaneme sa k prvému bootu nového Slacku.

       

Hodnocení: 40 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

10.6.2004 08:15 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
Rozbalit Rozbalit vše Kolik CD
<cite>Kompletný Slack je šírený na 4 CD, no na "normálnu" inštaláciu nám postačia prvé dve.</cite>

Na normalni instalaci bohate postacuje 1. CD, staci ozelet KDE & Gnome a pouzit napr. Xfce...
10.6.2004 09:39 vaclavsteiner | skóre: 4 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik CD
Presne tak, bohate staci 1CD, je na nem vse...sam to instaluji jen z 1CD a misto "zroutu" KDE/GNOME pouzivam Fluxbox.
Jinak clanek je pekny, me jako zaryteho slackwaristu velice potesil, a doufam ze oslovi nejake dalsi potencialni uchazece a zajemce o slackware :)

Venca

10.6.2004 10:18 jsx
Rozbalit Rozbalit vše By the way
Mno, co sa tyka cistoty systemu ja povazujem systemy zalozene na baze BSD za este lepsie.. ale to je len moj nazor. Samozrejme ze som sa rozhodoval pri prexode z win na *nix medzi linuxom a bsd.. No ostal som pri NetBSD
Jiří Svoboda avatar 10.6.2004 10:48 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: By the way
Prosim nebrat jako snahnu o flame, ale rad bych se zeptal, proc zrovna NetBSD a ne FreeBSD, OpenBSD (zacinam delat pokusy s temito systemy a zatim je mi nejblizsi FreeBSD).
10.6.2004 12:21 václav belák | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: By the way
to zalezi na co chcete dany system pouzivat. NetBSD je asi nejvice prenositelny system na svete. OpenBSD ma velmi vychytane "ficurky" pro napr. jednoprocesorovy firewall apod. a FreeBSD se IMHO nejvice hodi na servrove nasazeni(SMP podpora,nejsirsi uzivatelska zakladna,optimalizace na vykon).Na desktop je to imho jedno a zalezi na preferencich uzivatelu. Ja osobne davam prednost FreeBSD;-)
10.6.2004 16:15 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
Rozbalit Rozbalit vše Re: By the way
hlavni je ze se diky otevrenymu kodu nektere veci mezi sebou sdili :) freebsd je nejvice user-friendly ale chtel bych casem vyzkouset netbsd pry tam maji neco jeste lepsiho nez jail na fbsd...
10.6.2004 13:41 houmr
Rozbalit Rozbalit vše Re: By the way
netbsd je nejsympatictejsi a ma pekny stranky :-) a ma pekny slogany 'no hype required' a delaji ho fajn lidi, zadny fanatici 8-)))) openbsd si jde svoji cestou, dobre mu tak a freebsd ... :-)
14.6.2004 10:31 PeterK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik CD
Zdravim, ja osobne mam obe CD, pretoze na druhom je zopar programikov, ktore pomozu (novsi GIMP, XCDRoast...). A aj GNOME nie je na zahodenie, aj ked osobne uzivam Wmaker.
11.6.2004 15:36 rADOn
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kolik CD
to bohuzel neni uplne pravda. chtel jsem ozivit nejaky starsi pocitac a mel jsem presne tenhle napad. zjistil jsem ze xfce zavisi na nejake knihovne z gnome (libnotification nebo tak nejak). z nejake konference jsem vyrozumel ze u predchazejicich verzi slacka to tak snad nebylo. jinak se mi slack moc libil, za svy vypiplany desktopovy gentoo bych sice nemenil :-) ale ta jednoduchost a pruhlednost systemu je uzasna. na jednom serveru uz jsem ho vymenil za staryho klobouka a na druhej se chystam
Jiří Svoboda avatar 10.6.2004 10:46 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Doplneni pro 'ne'
Jako Slackwareista bych rad doplnil jeste jeden duvod, ktery by mohl pro nekoho znamenat 'Slackware ne'. Primo soucasti distribuce je totiz pomerne malo balicku (v porovnani s "velkymi" distribucemi), takze se spousta bezneho software musi dokompilovavat (nebo instalovat z jinych zdroju). Namatkove priklady veci, ktere NEJSOU soucasti distribuce:
SDL_image
SDL_mixer (casto potrebne knihovny pro "hrace")
Xawtv
Evolution + nektere zavislosti
podpora IrDA
podpora IEEE1394 (FireWire) a DV obecne
Ale jinak se mi Slackware moc libi. :-) Jinak se chystam na prechod na 64 bitu a mrzi me, ze Slackware neni ve verzi pro x86_64. :-(
10.6.2004 11:11 Medved | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Doplneni pro 'ne'
Jako "Slackwareista" rikam : to je preci vyhoda a ne nevyhoda ;-). BTW : FireWire a DV specialne jsem rozebihal zrovna vcera vecer a spolu s instalaci Cinelerry a Kina mi to zabralo cca 20 minut - prisel jsem o kus "Majora Zemana" :-D.
10.6.2004 11:37 ZS-Man
Rozbalit Rozbalit vše 64bit
Tay planuju AMD64, tak by me to docela zajimalo. Pujde to udelat tak, ze nainstaluju slack, prekompiluju jadro pro 64bit ,docasne pouzivat 32bit programy(budou fungovat ?) a postupne si budu prekompilovavat ty programy, ktere pouzivam?
10.6.2004 19:18 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: 64bit
asi jo, ale gentoo bude asi lepsi, slack je kompilovany pro i486 (aspon 9.1) a kompilovat vsechno od zacatku bude asi psycho
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
11.6.2004 13:01 Jakub Chalupnik | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: 64bit
Gentoo jsem zkousel a nejak jsem se do toho zamotal. Instaloval jsem dva dny (stage 1, myslel jsem si, ze jsem tvrdak), ovsem zapomenul jsem v kernelu pridat sitovou kartu a rekompilace uz se mi nepovedla. Snad priste a zacnu poctive se stage 3 :-)
10.6.2004 17:30 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Doplneni pro 'ne'
Neni, ale da se zcrosscompilovat ;-). Je to tristeni sil ale proc ne. Jde to udelat slack 32 bit a pak compilovat, compilovat, compilovat... Muzes pracovat v modu compatibilni s 32 ale nejlepsi je se na nejakou kompatibilitu postupne vykaslat uplne a jet komplet na nativni architekture (pokud zrovna nepotrebujes parit nonsource hry :-). Smrt emulacim...
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
12.6.2004 11:55 MAB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Doplneni pro 'ne'
Neumíte hledat, na SDL, xavtw,evolution a další samo balíčky jsou. Třeba na www.linuxpackages.net atd.(doporučuju ftp přístop k tomuto servru, je tam toho více, ale ne vše je na www zobrazeno).
Jiří Svoboda avatar 12.6.2004 15:02 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Doplneni pro 'ne'
Neumite cist, pisu tam "nebo instalovat z jinych zdroju", cimz je mysleno predevsim prave linuxpackages.net.
10.6.2004 11:07 Yeti
Rozbalit Rozbalit vše s/Microsoft/Apple/
Chapu, ze napsat vedle sebe SuSE a Microsoft je mirna provokace, ale nepsal bych ho tam vubec. Kdo chce BFU-friendly system, nepujde na Win ale na OS X.
11.6.2004 20:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: s/Microsoft/Apple/
Ponecham-li stranou otazku uzivatelske pritulnosti, pak pro spoustu lidi je OS X systemem, ktery bezi na prilis drahem hardware...
13.6.2004 10:32 JoHnY
Rozbalit Rozbalit vše Re: s/Microsoft/Apple/
s OS X jsem se potkal jen asi na 3 hodiny, ale musim rict, ze kdyby macky nestaly 40000 tak bych neco s PPC poridil

ten vykon blby G3 400Mhz byl proste skvelej
14.6.2004 08:43 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
Rozbalit Rozbalit vše Re: s/Microsoft/Apple/
Co takhle Pegasos?
28.10.2005 15:03 Pegasos
Rozbalit Rozbalit vše Re: s/Microsoft/Apple/
Ano. Otevrena PowerPC platforma Pegasos II - schopna spustit i MacOS X, ale i Linux a nebo velmi rychly MorphOS schopny spoustet AmigaOS programy. Nyni sel s cenou vyrazne dolu, Pegasos II PowerPC G3 600MHz a Pegasos II PowerPC G4 1000MHz za 12500Kc, ale bez dane. Info na http://www.pegasosppc.com nebo ceska uzivatelska skupina Pegasose na http://pegasos.jinak.cz
28.10.2005 15:05 Pegasos
Rozbalit Rozbalit vše Re: s/Microsoft/Apple/Pegasos
P.S. PowerPC G4 1GHz ve hrubem vykonu drti x86 Intel a AMD, nelze porovnavat ruzne architektury podle frekvence.
10.6.2004 12:55 jan hluštík
Rozbalit Rozbalit vše Zajímavá náhoda...
...včera jsem se totiž konečně odhodlal a 9.1 si nainstaloval. Tedy, prozatím dosti chaoticky.

Jsem zvědav na informace o nastavení, protože se mi zdá, že o instalaci i základním nastavení dost pojednává Slackbook a pár tipů od Grumpy. Snad by v článku mohlo být třeba srozumitelně podáno jak bezpečně zpřístupnit userům věci, které po instalaci může jenom root (ppp, vypalování, mplayer+některé formáty) - sudo, chmod, skupiny, apod.

Jinak mě článek potěšil, po roce používání jedné staré odlehčené verze Slackware už skoro nesnáším jakýkoliv jiný OS, všechno mi to připadá jakési "gumové", neposlušné a těžkopádné.
10.6.2004 14:50 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavá náhoda...
Jojo, Slack je droga :)

-- Jakub "I'm not on a trip, I'm on Slack *_*" Hegenbart
10.6.2004 21:53 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavá náhoda...
Slackware Linux pouzivam docela dlouhou dobu. Jako zakladni system je fajn, jen v nem nejsou vsechny programy ktere pouzivam. "calc, unit, maxima, octave, scilab, ... ." Ostatne ani by to asi neslo. Pak by to bylo docela megadistro. To co clovek potrebuje si sezene na www.linuxpackages.net nebo zkompiluje ze zdrojaku. Jak se to uz ale obcas stava, ne vse se podari. Zatim jsem nedokazal zkompilovat OpenDX. Problem je take s komercnim softem. Treba ovladac od NV neni standartne testovan pro Slackware, ale funguje v poho. Nebo variCAD. (Slackware se drzi jistych standardu.) Dokonce i CFD programi jedou.
LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
11.6.2004 09:54 Medved | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavá náhoda...
Nepochopil jsem - ty mas nejaky problem s VariCADem? Ne ze bych ho pouzival denne, ale dost casto jo a problem jsem nezaznamenal ...
10.6.2004 23:38 jose2 | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše dalsi verze
a kdypak myslite, ze asi konecne vyjde dalsi release?:-)
www.josefkadlec.com
11.6.2004 00:38 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi verze
To je ale trapna otazka. Az bude ten pravy cas. Az bude vyvoj hlavnich komponent castecne nulovany. Az to bude, tak to bude.
LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
13.6.2004 14:23 jose2 | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi verze
Chmm, na to bych sam neprisel;-) Recnicka otazka...
www.josefkadlec.com
11.6.2004 09:58 Medved | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi verze
Na co dalsi release? 9.1 slape a Slackware neni urcen sberatelum nejnovejsich releasu :-D. Tim, ze neobsahuje tuny aplikaci, ma delsi zivotnost a nemusi byt neustale vydavana nova verze. A to je dobre (si myslim) ;-).
11.6.2004 11:35 Lenny_ | skóre: 10 | blog: lenny | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi verze
To vam nestaci slackware-current? Ten je snad dost aktualni :)
13.6.2004 14:33 jose2 | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: dalsi verze
Tak osobne mi to muze byt taky jedno, kdyz stravim trochu casu navic se svym _jednim_ pocitacem upgradovanim, kompilovanim noveho kernelu, apod. Ale pro _ostatni_ prilezitosti by se nova, oficialni, aktualni verze s novym jadrem, atd. pomalu hodila.
www.josefkadlec.com
11.6.2004 11:32 miso
Rozbalit Rozbalit vše HTB
Slackware pouzivam dlho a som s nim naozaj spokojny... Mam s nim ale jediny problem, nedokazem tam rozbehat jadro 2.6.6. Pri bootovani sa napise: BIOS - providere physical RAM map: BIOS - e820:000000000000000 - 000000000000009fc00 (stable) tu to zastane a uz sa to nepohne. neviete cim by to mohlo byt?
11.6.2004 12:53 Jakub Chalupnik | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Prave jsem nainstaloval
Slacka 9.1 jsem prave doinstaloval. Vicemene z nostalgie, protoze s Linuxem jsem zacinal Slackem 3.neco. Potesilo me, ze jsem zkusil cvicne naklepat pkgtool [Enter] a udelalo to presne to, co jsem cekal :-) Tesim se na pokracovani, uz jsem z rucni konfigurace trochu vysel, takze si rad ozivim znalosti.
11.6.2004 20:22 majo
Rozbalit Rozbalit vše Slack rulez
Ja som si nainstaloval Slackware 9.1 a predtym som o linuxe nevedel takmer nic. Najprv som bol dost zmateny, ale postupne som si zvykol... teraz mam slackware asi 2 mesiac a funguje mi vsetko co chcem, od tv karty, cez digitalny fotak napalovacku,zo softu samba, postfix, fetchmail, a dalsie potrebne veci ako mutt atd :), sice som linuxu zo zaciatku venoval velmi vela casu a mozno preto som vela veci pochopil. Stale ma este dokaze prekvapit, co vsetko linux dokaze a navyse v Slackware je vsetko znasobene tym, ze si vacsinu veci uzivatel nastavuje sam a o to je to zaujimavejsie. Kazdemu mozem Slackware len doporucit a netreba sa ho bat, je to dobra distribucia a vsetky balicky vyzaduju minimum konfiguracie aby fungovali. A je stabilny ,velmi, ziaden kernel panic...
15.6.2004 11:18 Roger Krowiak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack rulez
Ku tomu balickovaciemu systemu a zavoslostiach: vrelo odporucam swaret (http://www.swaret.org/), aktualizacia systemu je uplne v pohode (ja tak bezim na slackware-current), este aj zavislosti riesi. Pride mi ako ovela kvalitnejsi nez urpmi u Mandrake. Tolko moj nazor ;-)
17.6.2007 08:39 Petr
Rozbalit Rozbalit vše image mixer
chtěl bych se vás zeptat jestli někdo víte jak se nastaví zvuk při přehrávání z kamery do počítače pomocí programu ImageMixer přes USB. Předem díky za odpověď. Můžete napsat na skoda130RS@atlas.cz
18.6.2007 07:40 rastos | skóre: 61 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: image mixer
chtěl bych se vás zeptat jestli někdo víte jak se nastaví zvuk
  • pýtaš sa na nesprávnom mieste. Skús poradňu.
  • čo je to "nastaví zvuk"? Pokiaľ Ti ide o nastavenie hlasitosti, či toho odkiaľ kam zvuk ide, tak haľadaj ALSA.
při přehrávání z kamery do počítače pomocí programu ImageMixer přes USB.

ImageMixer existuje pre Linux? Mne to pripadá ako komerčný soft - tak sa obráť na ich support.

Předem díky za odpověď. Můžete napsat na skoda130RS@atlas.cz

Ak niekto odpovie mailom, tak odpoveď budeš poznať len ty. Nie je lepšie ako bude tu a nájdu ju aj iní?

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.