abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 10:44 | Nová verze

UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch (seznam podporovaných zařízení), vydala Ubuntu Touch OTA-10. Z novinek lze zmínit například lepší podporu telefonů Nexus 5, Fairphone 2 a Oneplus One.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 05:55 | Zajímavý článek

Martin Kleppe ukázal, jak lze obfuskovat JavaScript pouze pomocí dvou různých znaků. Podrobný rozbor a online obfuskace do hranatých závorek na jeho stránce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
dnes 04:44 | Bezpečnostní upozornění

Byly zveřejněny informace o backdooru ve webovém rozhraní pro administraci linuxových systému Webmin. V dubnu 2018 vývojářům Webminu někdo naboural build server a backdoor vložil do zdrojových kódů. V červenci 2018 se útok opakoval. Minulý týden byli vývojáři informováni o 0-day exploitu. Vývojáři backdoor odstranili a vydali opravnou verzi Webminu 1.930.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 03:33 | IT novinky

Mozilla a Google společně oznámili, že jejich prohlížeče Firefox a Chrome nedůvěřují certifikátu vydanému kazašskou vládou. Nelze tedy pomocí něj provádět vládní MITM útok.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:44 | Komunita

Neziskové technologické konsorcium Linux Foundation představilo svou další aktivitu. Jedná se o Confidential Computing Consortium, jehož cílem je spolupráce na vývoji "důvěryhodného výpočetního prostředí". Zakládajícími členy jsou společnosti Alibaba, Arm, Baidu, Google Cloud, IBM, Intel, Microsoft, Red Hat, Swisscom a Tencent.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 12:55 | Komunita

Přesně před rokem Valve představilo nový Steam Play s integrovaným forkem Wine s názvem Proton umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry do té doby běžící pouze ve Windows. Aktuální přehled her pro Windows běžících na Linuxu díky Protonu na stránkách ProtonDB.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 03:00 | Komunita

Na OpenPOWER Summitu bylo oznámeno, že OpenPOWER Foundation – včetně POWER Instruction Set Architecture (ISA) a klíčových hardwarových referenčních návrhů – Open Coherent Accelerator Processor Interface (OpenCAPI) a Open Memory Interface (OMI) – bude začleněna pod Linux Foundation.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.8. 16:00 | Komunita

MojeFedora.cz informuje, že Fedora schválila konec 32 bitových repozitářů Modular a Everything. I nadále by měly být zachované multilib balíčky, takže kompatibilita s 32bitovým softwarem nebude ohrožená.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
20.8. 13:00 | Komunita

Konference LinuxDays 2019 proběhne o víkendu 5. a 6. října v Praze v Dejvicích v prostorách FIT ČVUT. Konference OpenAlt 2019 proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu na FIT VUT v Brně. Přihlaste svou přednášku nebo workshop (LinuxDays, OpenAlt). Upozorněte známé. LinuxDays CFP končí již v pondělí 26. srpna v 23:59.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
20.8. 11:33 | Zajímavý software

Článek na Opensource.com představuje nástroj gocryptfs pro šifrování souborů. Gocryptfs využívá FUSE, stejně jako například EncFS. Naprogramovaný je v programovacím jazyce Go. Porovnání s podobnými šifrovacími nástroji v tabulce. Jako GUI pro gocryptfs lze použít SiriKali.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Používáte ještě 32bitový software na PC?
 (20%)
 (16%)
 (17%)
 (42%)
 (6%)
 (28%)
Celkem 453 hlasů
 Komentářů: 36, poslední 18.8. 21:46
Rozcestník

Mandriva Linux 2008.0 - dokončení

23. 10. 2007 | Jiří Hlinka | Recenze | 13271×

Možnosti virtualizace. Seznam dostupných jader s popisem začleněných funkcí; rozděleno podle nejvhodnějšího nasazení (desktop, notebook, server, starý počítač). Konfigurace systému. Seznámení se strukturou repozitářů a alternativními zdroji balíčků. Změny u Mandriva Clubu a edice Powerpack.

Obsah

Virtualizace

Pravděpodobně nejjednodušší způsob virtualizace pod Mandrivou 2008.0 je VirtualBox. Prostě si nainstalujete balíček virtualbox (který nainstaluje Virtual Box Open Source Edition verze 1.5.0) a po jeho nainstalování stačí spustit VirtualBox. Pro jeho používání můžu, obzvláště nováčkům, doporučit článek VirtualBox – nástup dalšího titána? (linuxexpres.cz). Ti zkušenější už si poradí sami, nastavení je docela jednoduché.

Mandriva umožňuje virtualizaci také pomocí svého nástroje drakvirt, který ale podporuje pouze paravirtualizaci pomocí Xen, což je možná důvod, proč není standardní součástí MCC a musí se doinstalovat. Do budoucna se chystá podpora QEMU (+ akcelerátoru KQEMU) a spousta dalších úprav tohoto nástroje, viz Novinky v prvním díle.

Po nainstalování ho najdete v záložce Systém - Virtualizace. Po jeho spuštění vás vyzve k instalaci Xenu (aktuálně ve verzi 3.1.0). Po instalaci se automaticky přidá volba s novým Xen jádrem do Grubu/Lila, takže už jen stačí nabootovat jádro s podporou Xen. Poté opět spusťte drakvirt a postupujte podle pokynů průvodce.

VirtualBox OSE 1.5.0; Instalace MS Windows Vista ve VirtualBox OSE

Jaké jádro vybrat?

Z repozitářů je možné nainstalovat spoustu různých jader, od kernel-mm, až po kernel-kerrighed, který je určený pro clustery. Navíc s uvolněním nové Mandrivy došlo ke změně v pojmenování jednotlivých variant (viz tabulky níže). Kromě pojmenování jednotlivých variant jádra se změnily názvy balíčků obsahujících zdrojové kódy + hlavičkové soubory jádra: původní název kernel-[varianta]-source (resp. kernel-[varianta]-source-stripped, tj. "okleštěný" balíček, užívaný např. pro kompilaci dkms ovladačů) byl změněn na kernel-[varianta]-devel.

Poznámka: jádra pojmenovaná kernel-tmb-[varianta] (která vydává Thomas Backlund) jsou v podstatě vývojové řady Mandriva jader označovaných jako kernel-[varianta].

Následuje stručný popis jednotlivých jader dostupných z repozitářů rozdělených podle toho, na jaký počítač jsou primárně určené:

Na desktop

název verze v mdv2008.0 patche a optimalizace dostupnost popis
kernel-desktop 2.6.22 - optimalizace pro i686
- podpora pro pamět do velikosti 4 GB
- CFQ (Complete Fair Queuing) I/O scheduler
- Swap prefetch patch
/main

výchozí jádro používané v Mandrivě 2008.0. Dříve používaný AS (Anticipatory Scheduler) byl nahrazen CFQ. Máte možnost přepnout používaný scheduler zpět na AS pomocí parametru jádra: elevator=as.

Dříve používané jméno tohoto jádra bylo kernel.

kernel-multimedia-desktop 2.6.17 - preemptive patches
- podpora Reiserfs4
- podpora Suspend2
- optimalizace pro i686
- podpora paměti až do 4 GB
/contrib

dále opatchované jádro kernel-desktop se zaměřením na nízkou odezvu systému určenou především pro práci se zvukem. Nízká odezva je "vykoupena" trochu nižším výkonem než u výchozího jádra.

Obsahuje patche založené na -ck patchsetu.

Je určené především pro práci s multimédii a pro hraní náročnějších her.

kernel-multimedia-desktop-smp - varianta s podporou SMP.

kernel-tmb-desktop 2.6.23rc8 - optimalizace pro i686
- 4 GB RAM
- CFQ + StairCase Scheduler
- Swap Prefetch, Readahead
- Voluntary Preempt, HZ_1000
/contrib Vývojová větev kernel-desktop.

Na notebook

název verze v mdv2008.0 patche a optimalizace dostupnost popis
kernel-laptop 2.6.22 - optimalizace pro i686
- Voluntary Preempt, HZ_100
- CFS scheduler
/main

Výchozí Mandriva jádro používané na noteboocích.

kernel-multimedia-laptop 2.6.17 - podpora Reiserfs4
- podpora Suspend2
- optimalizace pro i686
- podpora paměti až do 4 GB
/contrib

Obsahuje většinu patchů jako kernel-multimedia-desktop. Není ovšem striktně zaměřen na co nejmenší odezvy systému, ale na co nejdelší výdrž na baterie.

kernel-multimedia-laptop-smp - varianta s podporou SMP.

kernel-tmb-laptop 2.6.23rc8 - optimalizace pro i686
- podpora paměti až do 4 GB
(ostatní podrobnosti se mi nepodařilo zjistit)
/contrib Vývojová větev kernel-laptop.

Na server

název verze v mdv2008.0 patche a optimalizace dostupnost popis
kernel-server 2.6.22 - optimalizace pro i686
- podpora SMP
- podpora paměti až do 64 GB
/main Dříve označovaný jako kernel-enterprise
kernel-tmb-server 2.6.23 rc8 - optimalizace pro i686
- podpora paměti až do 64 GB
- AS + StairCase Scheduler
- Readahead
- no Preempt, HZ_100
/contrib Vývojová větev kernel-server.

Starší počítač

název verze v mdv2008.0 patche a optimalizace dostupnost popis
kernel-desktop586 2.6.22 - optimalizace pro i586
- podpora SMP
- podpora pro paměť do velikosti 880 MB
/main Optimalizací pro i586 je toto jádro určeno pro starší počítače. Používá se v Mandriva One (Live distribuce).

Dříve označované jako kernel-legacy.

kernel-tmb-desktop586 2.6.23 rc8 - ptimalizace pro i586
- podpora pro paměť do velikosti 1GB RAM
- CFQ + StairCase Scheduler
- Swap Prefetch, Readahead
- Voluntary Preempt, HZ_1000
/contrib Vývojová větev kernel-desktop586.

Specializované / ostatní

název verze v mdv2008.0 patche a optimalizace dostupnost popis
kernel-kerrighed 2.6.20 kerrighed /contrib Jádro s patchem kerrighed, bez patchů použitých v Mandriva jádru. Určené pro clustery.
kernel-linus 2.6.23rc8 žádné /main

"čisté" vanilla jádro

kernel-multimedia-desktop-smp - varianta s podporou SMP.

kernel-mm 2.6.23rc8 sada patchů -mm /contrib

Sada patchů "-mm" vydávaná Andrew Mortonem aplikovaná na vanilla jádro. Může být velmi nestabilní.

kernel-mm-smp - varianta s podporou SMP.

kernel-rt 2.6.23rc8 viz popis /contrib

vanilla jádro s realtime patchem rt. Viz JN: Co je v realtimovém stromě.

kernel-rt-smp - varianta s podporou SMP.

kernel-vserver 2.6.19   /contrib

Přidává podporu pro Linux-VServer. Neobsahuje patche Mandriva jádra, ani ovladače třetích stran.

Více o virtualizaci a VServer-u v seriálu: Virtualizace na úrovni jádra.

Pozn.: Nesnažil jsem se překládat úplně všechny pojmy týkající se optimalizací a patchů, nedopadlo by to dobře. Ono úplně stačí to, co jsem spáchal... :-).

Na obou počítačích jsem vyzkoušel jádro kernel-tmb-desktop a musím říci, že mě docela překvapilo. Instalace byla naprosto jednoduchá:

urpmi kernel-tmb-desktop-latest kernel-tmb-desktop-devel-latest

Po instalaci jsem se už jen řídil informacemi, tj. (v případě, že bootujete z IDE disku) připsat na první řádek souboru /etc/modprobe.conf následující:

alias ide-controller amd74xx

...kde amd74xx je ovladač řadiče disku (pro čipovou sadu ATI použijte atiixp, pro Intel piix, pro AMD a NVIDIA použijte amd74xx a pro Via použijte via82cxxx). Po instalaci přibude volba v Grub/Lilo pro spuštění OS s novým jádrem, takže už jen stačí restartovat a v boot manageru vybrat nově nainstalované jádro.

Pozn.: balíčky jádra s označením latest neobsahují ani jeden soubor (jde o tzv. metabalíčky), ale jsou závislé na posledním dostupném jádru dané varianty (v tomto případě jde o poslední jádro kernel-tmb-desktop a jeho zdrojové a hlavičkové soubory, které jsou v balíčku kernel-tmb-desktop-devel-latest).

Po rebootu se samy sestavily dkms moduly (včetně ovladače fglrx pro grafickou kartu) a systém naběhl již s novým "srdcem" - tak to má být :-). Osobně mi přišla odezva desktopu trochu rychlejší. Jádro tmb-desktop jsem používal po většinu doby testování a nebyl s ním žádný problém

Nakonec jsem otestoval i jádro multimedia, které je bohužel poměrně staré (2.6.17). Po jeho instalaci:

urpmi kernel-multimedia-desktop-latest \
kernel-multimedia-desktop-devel-latest

jsem podle pokynů přidal do souboru /etc/modprobe.preload řádek

realtime

a do /etc/modprobe.conf

options realtime any=1 mlock=1

Odezva aplikací byla dobrá, dokonce bych řekl, že lepší než v případě tmb jádra.

Pro ilustraci uvádím naměřené hodnoty fps (frames per second, snímků za vteřinu) z mé oblíbené hry Unreal Tournament 2004 pro různá jádra. Prosím, neberte to jako sofistikovaný benchmark, naměřené hodnoty mohly být ovlivněny i něčím dalším, než je pouze výběr jádra. Co se týče hardwaru a ovladače grafické karty, vše bylo stejné po celou dobu měření.

výsledky jsou průměrem ze tří měření
použitý ovladač gr. karty: fglrx 8.40.4
použité jádro distribuce výsledek [fps]
desktop-2.6.17 mdv 2007.1 46,7
desktop-2.6.22 mdv 2008.0 56,9
tmb-desktop-2.6.23 mdv 2008.0 58,4
multimedia-desktop-2.6.17 mdv 2008.0 58,6

Konfigurace systému

Mandriva od "zrození" distribuce vsadila na svůj konfigurační nástroj - Ovládací centrum Mandriva Linux (Mandriva Linux Control Center, aka MCC). Především díky tomuto nástroji dostala Mandriva nálepku "klikací distribuce", což do jisté míry svědčí o jeho kvalitě.

Většina uživatelů alespoň občas spustí rpmdrake, což je ta část MCC, která se stará o instalování balíčků (resp. jde o grafickou nadstavbu nástrojů urpm[i|f|q]). Svůj účel splňuje dobře, postupem času je stále přehlednější a komfortnější, ale určitě je stále co zlepšovat, např. progressbar celkové práce (ne jen informace o stahování/instalaci jednoho balíčku), dále chybí podpora tagu -no-suggest, stahování balíčků na pozadí, zatímco se již stažené instalují, a zlepšit by se mohla i rychlost (což mimochodem platí pro celé MCC). Jak jsem zjistil, všechna tato vylepšení se plánují, tak se snad nebudou plánovat dlouho :-).

Co se týče správy balíčků, byly (konečně) sloučeny dvě ikonky v MCC pro instalaci a odebírání balíčků do jedné - "Správa software". Vzhledem k tomu, že byl zrušen Expertní režim, je přístupný i modul Statistiky balíčků. V něm se můžete podívat, které balíčky nepoužíváte, a tedy můžete odinstalovat. V budoucnu by měl tento nástroj sloužit pro získávání informací o používání jednotlivých balíčků a vývojáři by tak mohli vyřadit nepoužívané balíčky na úkor těch, které jsou žádané - o takových se hlasuje v RPM Farm.

Nová je záložka Dálkové ovládání (Linux/Unix, Windows), pod kterou se nachází nástroj pro nastavené vzdálené plochy (přes VNC, resp. TightVNC) - nastavení je tak jednoduché, že ho zvládne úplně každý.

Na záložce Hardware je asi nejlépe vidět nové přehledné uspořádání ikonek. Pod každou záložkou se nacházejí skupiny ikonek sdružené do větších celků (např. pod Nastavení grafiky se nacházejí nástroje drak3d a drakx11).

Přehledné uspořádání ikon v MCC

Pod záložkou Síť a internet došlo k dalšímu sloučení několika ikonek do Správa sítí.

Pozn.: v MCC je v horním liště menu "Nápověda", pod kterou se mimo jiné nachází nástroj drakbug ("Nahlásit chybu"), který zjednoduší posílání nalezených chyb do mandrivácké bugzilly (qa.mandriva.com).

Struktura repozitářů

Struktura repozitářů není úplně jednoduchá. Na druhou stranu, není to tak hrozné - jde o čtyři repozitáře, které se liší poskytovanými balíčky (nečekaně) a v každém z těch čtyř repozitářů jsou čtyři "podadresáře":

main
Obsahuje oficiálně podporované free/open source balíčky.
contrib
Free/open source balíčky, které nejsou oficiálně podporované.
non-free
Obsahuje balíčky, které nejsou free/open source, ale mohou být distribuované v binární podobě bez omezení, které by zabraňovalo jejich umístění na veřejné mirrory.
restricted
Balíčky nejsou free/open source a nemohou být umístěné na veřejných mirrorech. Balíčky z repozitáře restricted jsou dostupné v komerčních edicích Mandriva Linuxu.

Každý z uvedených repozitářů obsahuje tyto čtyři části: release, updates, testing, backports:

release
Obsahuje přesný snapshot těch verzí balíčků, které byly připraveny ve chvíli, kdy byla uvolněna poslední verze Mandriva Linuxu. Release všech repozitářů dohromady tedy představují přesnou kopii vývojového stadia ve chvíli uvedení poslední verze Mandriva Linuxu.
updates
Kompletní bezpečnostní a opravné updaty balíčků v daném repozitáři. Pro main, non-free and restricted jsou to oficiální updaty vydávané týmem Mandriva Security. Pro contrib jsou to neoficiální updaty vydávané vývojáři Mandrivy (maintainers).
testing
Tyto balíčky jsou určené pro testování bezpečnostních a jiných updatů. Pokud je vydán update, nejdříve putuje právě sem jako "release candidate", kde ho otestují uživatelé s nastavenými updaty z testingu a v případě oficiálně podporovaného balíčku ho otestují i lidé z Mandriva QA (Quality Assurance). Teprve poté je balíček přesunut do updates.
backports
Obsahuje nové verze programů. Jeho účelem je rychlejší uvádění nových verzí programů, než tomu bylo před vytvořením backports. Tyto balíčky nejsou oficiálně podporované.

Kromě těchto repozitářů jsou velmi často používané repozitáře PLF (Penguin Liberation Front), které obsahují repozitáře plf-free, resp. plf-nonfree (obsahují release a backports) s podobným významem jako mají mandrivácké contrib, resp. non-free.

Mezi další poměrně známé zdroje softwaru pro Mandrivu patří Seer Of Souls a Thac & Zé enhaced RPMS, s oběma mám ale špatné zkušenosti.

Nastavení repozitářů je velmi jednoduché, existují dva způsoby, jak je nastavit:

  1. Spustit Ovládací centrum Madriva Linuxu a hned na první záložce Správa software je ikonka Nastavení zdrojů software pro instalaci a aktualizaci. Poté kliknete na tlačítko Přidat a systém vás už sám provede nastavením zdrojů.

    Pozn.: Doporučuji přidat jak Oficiální aktualizace, tak Zdroje distribuce.

  2. Na stránce easyurpmi.zarb.org nastavte distribuci, architekturu a správce balíčků, který používáte (ve výchozím nastavení "urpmi"). Zvolte, které repozitáře si chcete přidat, a pokud máte pomalejší připojení, zaškrtněte checkbox v dolní části "Použij kompresovaný seznam". Poté se vygeneruje seznam příkazů, které zadejte do konzole přihlášený jako root. Ještě předtím ovšem doporučuji vymazat stávájící nadefinované repozitáře pomocí příkazu urpmi.removemedia -a.

Mandriva club

Mandriva Club byl založen před několika lety jako možnost získat za poplatek služby navíc, např. přístup ke komerčním balíčkům, znalostní databázi (Knowledge base), slevy na store.mandriva.com, možnost stažení komerční edice PowerPack, případně PowerPack+ a několik dalších možností. Poskytování klubových výhod, jejich udržování a hledání nových bylo dost nákladné, kromě toho se kolem Mandriva klubu údajně šířily fámy, že pouze platící uživatelé jsou ti správní, že Mandriva má tím pádem uzavřenou komunitu (oněch platících uživatelů) a že spousta služeb je dostupná pouze pro členy klubu (což byla pravda).

Z těchto důvodů se Mandriva rozhodla společně s vydáním verze 2008 pro zrušení poplatku za členství v klubu. Stát se členem klubu může kdokoliv, všechny klubové služby jsou dostupné všem členům, jsou tedy dostupné zdarma.

Uživatelům, kteří se zaregistrují a stanou se tak členy klubu, se otevírá možnost přístupu do "klubového" fóra (forum.mandriva.com), do znalostní databáze (Knowledge base) a do několika dalších služeb (např. mandrivaexpert.com), které byly dříve zpoplatněny. I když je to určitě příjemná změna, tak doufám, že Mandriva klub bude v budoucnu zrušen a uživatel se tak nebude muset registrovat kvůli tomu, aby našel řešení svého problému ve fóru nebo kvůli čtení návodů ve wiki (zmíněná Knowledge base). No, uvidíme.

Jediná placená služba byla zachována a přesunuta do služby nazvané Powerpack předplatné (Powerpack subscription). Jak již název napovídá, jedná se o předplatné komerční edice PowerPack. Za poplatek €59, nebo US$69 získáte možnost si stáhnout edici PowerPack, která vychází dvakrát ročně. Žádné další výhody, nebo služby.

Mandriva Linux 2008.0 Powerpack

Pro uživatele edice PowerPack jsou přichystané celkem zajímavé bonusy:

Jde o programy LinDVD, což je linuxový klon windows programu WinDVD a Cedega, fork Wine určený pro hraní her na Linuxu + několikaměsíční updaty Cedegy zdarma.

LinDVD a Cedega se už objevily v placené verzi, Mandriva si tentokrát přichystala ještě něco navíc: Fluendo codec pack. Fluendo je společnost, která prodává legální linuxové kodeky (pro GStreamer) některých "problémových" formátů. To je důvod, proč je v edici PowerPack výchozím přehrávačem hudby i videa Totem (s GStreamerem). Nabízí se tedy možnost hned po instalaci PowerPacku přehrávat wmv, wma a další formáty.

Hlavně novinka v bonusech placené edice mě potěšila, ale ani tak mě nepřesvědčila, abych o placené verzi uvažoval.

Zhodnocení

Z nové Mandrivy mám upřímnou radost. Je na ní vidět slušný pokrok od minulé verze, máme tu spoustu novinek, jako jsou dva nové nástroje v Ovládacím centru, možnost vybrat si jádro podle chuti, změny v bezpečnosti (AppArmor), spolupráce Mandrivy s dalšími tvůrci distribucí, jako jsou Fedora či Ubuntu, na společných projektech a zařazení slibného ovladače RadeonHD pro grafické karty ATI do repozitářů.

Myslím si, že Mandriva konečně začala více plánovat do budoucna, což je vidět na některých novinkách v mdv2008.0, které se budou postupem času vylepšovat (nové plánované funkce urpmi, přibývání počtu nástrojů v MCC, zařazení AppArmoru do distribuce (nahradil dříve používané RSBAC), dopilování IMHO dobře nastaveného systému distribuce nových verzí jádra atd.) - a to je pro nás, uživatele, jenom dobře.

Trochu mě zarmoutila absence textového souborového manageru Midnight Commander. I když pro mírně pokročilého uživatele není problém si ho doinstalovat, vidím to jako problém. Program jako je mc by neměl chybět v žádné distribuci hned po instalaci.

Ještě bych se rád zmínil o českém vydání 2008.0. Stejně jako u minulých vydání bude možné v knihkupectvích a jiných obchodech zakoupit českou "krabicovou" verzi Mandrivy 2008.0 CZ, která bude vycházet z edice PowerPack a přinese, kromě upraveného výběru software, i kvalitní českou dokumentaci psanou Ivanem Bíbrem.

Na závěr jen doplním odkaz na Errata. Jde o dokument, kde je soupis všech známých chyb v aktuální verzi Mandrivy. Kromě popisu chyb tam najdete i jejich řešení, takže by to mělo být první místo, kam se podívat při problémech s Mandrivou.

Srovnání základních vlastností nových verzí "velkých" distribucí

Distro: openSUSE 10.3 Mandriva 2008.0 Ubuntu 7.10 Fedora 8
verze programů
jádro 2.6.22.5 2.6.22.9
KDE/Gnome 3.5.7 (4 preview)/2.20 3.5.7 (4 preview)/2.20
OpenOffice.org 2.3.0 2.2.1
vlastnosti distribuce
formát balíčků rpm rpm deb rpm
správce balíčků yast, zypper urpmi, rpmdrake yum
inst. CD/DVD je live? není Mandriva One KDE
Mandriva One GNOME
přehrávání formátu MP3 DVD: přímo v instalaci
CD: snadné doinstalování
přímo v instalaci
proprietární ovladače ATI/nVIDIA snadné doinstalování Mandriva One: přímo v instalaci
Mandriva Free: snadné doinstalování
3D desktop přímo v instalaci (Compiz)
snadné doinstalování (Compiz Fusion)
přímo v instalaci (Compiz Fusion, Metisse)
výchozí boot manager Grub Grub

Tabulku budeme samozřejmě postupně doplňovat (i na základě vašich návrhů na zajímavé kategorie, které by si zasloužily porovnat).

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

23.10.2007 02:07 laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Tak máme druhý díl. Doufal jsem, že tam budou nějaké praktické zkušenosti z používání. Obyčejně se při každodenním používání odhalí pár problémů.
23.10.2007 07:58 ra100 | skóre: 20 | blog: ra100
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
1.Ked si nastavim v KDE zbrazenie casu v nejakom inom formate a s inym fontom, tak po restarte mi naskoci naspat,aky je povodne nastaveny v Mandrive?Preco?

2.V porovnani s openSUSE mi zobrazuje Mandriva horsie fonty?Pouzivam Tahomu, a v openSUSE vyzera omnoho lepsie.(ale v podstate kazdy font)

3.Nejde mi zapnut subpixel hinting v Mandrive v Kcontrol.Libfreetype6 mam nainstalovany.Nieco som nasiel na nete, ze treba mat libfreetype6 nainstalovany z PLF?

Dakujem
23.10.2007 09:15 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
1.Ked si nastavim v KDE zbrazenie casu v nejakom inom formate a s inym fontom, tak po restarte mi naskoci naspat,aky je povodne nastaveny v Mandrive?Preco?
Bug #33642
2.V porovnani s openSUSE mi zobrazuje Mandriva horsie fonty?Pouzivam Tahomu, a v openSUSE vyzera omnoho lepsie.(ale v podstate kazdy font)
nevím.
3.Nejde mi zapnut subpixel hinting v Mandrive v Kcontrol.Libfreetype6 mam nainstalovany.Nieco som nasiel na nete, ze treba mat libfreetype6 nainstalovany z PLF?
Bug #34727
23.10.2007 22:27 Poborskiii
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Mě to u těch hodin také dělalo, ale pomohlo mi před restartem (odhlášením) zamknout panel, pak si Mandriva to nastavení zapamatovala.
23.10.2007 10:54 jarks
Rozbalit Rozbalit vše Pochvala! - výborná recenze
Takto si představuji pořádnou recenzi. (Naopak takto (linuxsoft.cz) si ji nepředstavuji). Zasvěcené důkladné informace. Tento článek by klidně mohli v QCM tisknout a přidávat k manuálu. Díky.
23.10.2007 11:39 Jirda | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pochvala! - výborná recenze
Tato recenze je opravdu skvela, ale musim se Linuxosoftu zastat, protoze jejich clanek nebyl minen jako recenze a je treba mezi timto rozlisovat
23.10.2007 11:39 Jaryn
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pochvala! - výborná recenze
Jenže na to už je asi pozdě :)

Jinak naprosto souhlasím, super recenze...
Ilfirin avatar 23.10.2007 12:06 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Výborná recenze
srigi avatar 23.10.2007 14:05 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Preco do tej poslednej tabulky nedopisete Ubuntu 7.10?
Be kind to newbies.
23.10.2007 14:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Protože recenze Ubuntu 7.10 teprve vyjde - pokud však chceš, pošli mi potřebné údaje mailem a doplním je.
23.10.2007 14:17 Pietro | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
V tabulke by este mohlo byt v casti spravce balicku openSUSE 10.3 smart a smart-gui.
23.10.2007 16:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Pravda, ale uvědomil jsem si, že Smart může vlastně fungovat skoro v kterékoliv distribuci. Nemá tedy pravděpodobně smysl to uvádět. V openSUSE lze používat i APT, zatímco v Debianu RPM; ale v tabulce by to bylo matoucí. Raději jsem tedy zmínku o Smart také odstranil ze sloupce Mandriva.
23.10.2007 14:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
V sloupci "patche a optimalizace" pro kernel-desktop586 je asi chyba: "optimalizace pro i686"
Jendа avatar 23.10.2007 14:37 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Safra... O 4 minuty... Asi bych měl obnovit stránku než něco napíšu :-D
23.10.2007 15:09 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Je to tak, má tam být "optimalizace pro i586" - omlouvám se (a prosím Roberta o opravu).
23.10.2007 16:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Opraveno.
Jendа avatar 23.10.2007 14:36 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
V tabulce se píše kernel-desktop586: - optimalizace pro i686...
23.10.2007 20:22 Libor Tvrdík | skóre: 2 | blog: Linuxová kapsička
Rozbalit Rozbalit vše mc - default zchází už dlouho
Pokud se nepletu, tak mc bylo naposled zaškrtnuté ve verzi 10.0.
23.10.2007 22:33 jarque | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Super naozaj super recenzia, akurat vcera som sa trapil s kernel-source-2.6.22.9-laptop nemohol som ich najst a rozbehat vmware server ale uz to viem :)
24.10.2007 22:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Takto má vypadat recenze! S radostí ji použiju jako referenci. Muselo to dát moře práce - díky za ni. Opravdu velmi zodpovědný přístup a výborný výsledek. Zkušenosti s provozem mohou zaznít v diskuzi.
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
24.10.2007 23:14 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Díky. Dalo to trochu práce :-), obzvlášť sehnat informace o jednotlivých variantách nabízených jader. Na druhou stranu jsem rád, že jsem se dozvěděl spoustu informací o Mandrivě (včetně chyb, které jsem přehlížel a snažím se je alespoň doplňováním informací v bugzille pomáhat řešit) a díky pozitivním ohlasům na recenzi (za které ještě jednou děkuji i ostatním) mám odvahu psát další články :-).
25.10.2007 08:46 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
e-pes-ní! Velevážený autore, totok je jedna z nejlepších recenzí (oba díly) na SW, jakou jsem kdy četl. Máš můj obdiv, čili: bod pro tebe, potlesk pro tebe.
Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
25.10.2007 14:01 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
česká verze tentokrát z PowerPacku nevyjde. Důvodem jsou změněné licenční požadavky z Francie.

http://www.mandrivalinux.cz/podrobnosti-o-mandriva-linuxu-2008-cz
25.10.2007 14:12 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Díky za info. Vypadá to opravdu výborně! Ale muselo to dát spoustu práce a bezesných nocí :-). Snad se Vám (a ostatním co se na vydání české verze podíleli) to vrátí na spokojených reakcích uživatelů.
25.10.2007 17:35 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
Bylo to dost hustý, to máte pravdu...
5.11.2007 15:19 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2008.0 - dokončení
V tabulce mi velmi chybí řádek o Flashi, který je důležitý pro přehrávání většiny videí na webu (např. YouTube) a všude jinde tam, kde nechce být uživatel obtěžován a zpomalován otravnou lištou v horní části stránky o nedostupnosti Flashe, s níž pochopitelně nejde ani přímo doinstalovat (Firefox). A zmínit by se dala i Java a pak způsob instalace podpory dalších formátů.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.