abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 46
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (66%)
     (7%)
     (13%)
     (15%)
    Celkem 172 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)

    14. 4. 2009 | David Ježek | Recenze | 4404×

    V šestém díle seriálu o Mandrivě 2009 se společně podíváme na vybrané aplikace týkající se videa a multimédií.

    Protože však, jak jsem v jednom z minulých dílů zmiňoval, není KDE 4 dostupné ve verzi 2009 nikterak stabilní, podíváme se tentokrát spolu na programy ve verzích, které se nacházejí na instalačním médiu a repozitářích Mandriva 2009 Spring RC1, tedy nové verze chystané na měsíc duben. Má to prostý důvod, dostupné KDE 4.2.x je výrazně stabilnější a odladěnější.

    Aplikací pro rozličné činnosti s videem (zdroji, soubory, optickými disky) je pod Linuxem obecně obrovské množství. Některé základní jsme si ukázali v článcích o KDE a GNOME, dnešek věnujeme několika zajímavým dalším. V žádném případě ale neplatí, že tímto výčet programů pro práci s videem pod Mandrivou končí, spíše jej berte jako vrcholek ledovce.

    acidrip

    Programy jsou v Mandriva Linuxu často pouze nadstavbami nad konzolovými nástroji, populární je zejména duo legendárních aplikací pro přehrávání a encoding videa: MPlayer a Mencoder. Pro druhý jmenovaný je určen například acidrip, GUI pomáhající lidem neznalým velice složité syntaxe Mencoderu se zálohováním DVD.

    mandriva 2009 cz 06 acidrip

    Na první obrazovce se načte zdroj, v pravé části v seznamu je rozpoznána nejdelší část (samotný film) a samozřejmě i další menší (trailery, různé dokumenty atd.). Vybrat lze nastavení zvukové stopy (jazyk, komprese, položka „Options“ ukazuje příkaz, který bude posléze předán Mencoderu), totéž pro titulky, samozřejmě je třeba nastavit cestu v výstupního souboru a jeho velikost, resp. počet segmentů.

    mandriva 2009 cz 06 acidrip 1

    Záložka Video slouží k nastavení komprese a parametrů video stopy. Opět můžete vidět parametry kompresoru. Volit lze oříznutí černých okrajů (skutečně: překvapivě mnoho DVD je od vydavatelských firem authorováno neskutečně „prasácky“ a nutily by použitý kodek plýtvat cenným bitrate na černá místa a znemožňovaly skutečné fullscreen zobrazení), které lze nechat detekovat, dále poměr stran (opět: jsou i originální DVD, kde je při authoringu „zprasen poměr stran“) a také aplikovat filtry.

    mandriva 2009 cz 06 acidrip 4

    Výsledek si může uživatel nechat předvést…

    mandriva 2009 cz 06 acidrip 3

    … případně poladit ještě zbývající nastavení aplikace a pustit se do převodu.

    Sluší se však pozastavit nad jedním neduhem takovýchto nástrojů (který se týká i jejich windowsových ekvivalentů): často prostě někde uprostřed převodu hodí chybu a celý převod tak zhavaruje. Někdy se také stane, že GUI takovéto aplikace generuje příkaz, který Mencoder nezná, a tak opět hodí chybu. Stále tedy platí, že nejlepší možností je udělat vše ručně za znalosti syntaxe (nejlépe mít napsán nějaký šikovný bashový skript), ale to nic nemění na elegantnosti těchto utilit, pokud fungují.

    Kmenc

    Druhým příkladem GUI obsluhujícím konzolový Mencoder je Kmenc, primárně vhodný pro použití v prostředí KDE (zde pro změnu ve verzi pro KDE 3).

    mandriva 2009 cz 06 kmenc01

    Vypadá úplně jinak než acidrip, primárně slouží k převodu videa z jednoho formátu do druhého.

    mandriva 2009 cz 06 kmenc02

    Opět lze volit několik různých kodeků a jim nastavit potřebné parametry, zde pro ukázku Xvid.

    mandriva 2009 cz 06 kmenc03

    Mezi filtry je řada klíčových, včetně třeba „Maskování rozostření“ známého mimo jiné z GIMPu. V pravé části si opět můžete všimnout zápisu parametrů.

    mandriva 2009 cz 06 kmenc04

    O nastavení komprese se dá říci totéž, co u acidripu. Podporuje několik kodeků a několik formátů výstupu, mezi zbývajícími nastaveními pak je určení pracovních adresářů, kvalita algoritmu pro změnu rozlišení a také možnost definovat dodatečné parametry a filtry pro kompresi.

    mandriva 2009 cz 06 kmenc05

    V horní části nakonec Kmenc vygeneruje syntaxi pro mencoder, který po spuštění převodu volá.

    MKVmerge

    mandriva 2009 cz 06 mkvmerge

    Dalším nástrojem, který je však k dispozici i pod Windows, je „muxer“ pro formát Matroška. Popis Matrošky by vydal na samostatný článek, takže stručně: jedná se o souborový kontejner, proti němuž je zastaralé AVI asi jako „škodovka“ oproti libovolnému monopostu letošní F1. Osobně jej k maximální spokojenosti používám již více než 5 let, má však tu nevýhodu, že stolní DVD přehrávače si s ním nerozumí (ale krabičky typu Popcorn Hour ano).

    Stopám lze nastavit řadu parametrů, zvuku zejména jazyk (ten se pak objeví v nabídce přehrávačů nikoli jako „Audio 1“, ale přímo pod slovem „anglicky„ atd.

    mandriva 2009 cz 06 mkvmerge 1 mandriva 2009 cz 06 mkvmerge 2

    Další výtečná věc v Matrošce je, že pokud přijdete do styku s videem, které encodovalo nějaké „prase“ a zmršilo poměr stran, v MKVmerge stačí nastavit ten správný, ať již předvolbou, nebo přímo zadáním rozlišení, a přehrávače jej pak budou ctít. Samozřejmostí jsou pak věci jako časový posuv stopy atd. Soubory lze sekat na jednotlivé segmenty, nastavovat kapitoly atd.

    mandriva 2009 cz 06 mkvmerge 4

    Editor kapitol je poměrně mocný nástroj, pokud však máte ty nervy. Mě osobně za to nikdy žádný film nestál :-).

    MPlayer

    mandriva 2009 cz 06 mplayer01

    Dalším v abecedě je MPlayer, veleznámý, takřka by se dalo říci referenční přehrávač videa pod Linuxem. Dokáže si poradit s prakticky každým formátem videa, video kodekem i zvukovou stopou, nechybí mu podpora pro Firefox a webová videa a mnohé další.

    Je to právě on, jehož jádro využívají nadstavbové přehrávače jako GMplayer (pro GNOME) či KPlayer (pro KDE). O MPlayeru se v letech minulých podrobněji hovořilo v několika článcích, například Na co se často ptáme: MPlayer a Přehrávání DVD pod Linuxem.

    mandriva 2009 cz 06 mplayer02

    Nastavení je v případě potřeby jednoduché, zlobí-li jedna část, lze zkusit jinou. Totéž lze v širším slova smyslu říci i o přehrávačích.

    Osobně jak pod Linuxem, tak pod Windows používám několik přehrávačů. Vedle MPlayeru je to VLC, pod Windows pak ještě Media Player Classic (klasický soft používající DirectShow/VFW kodeky) a pod Linuxem Totem (grafická nástavba pro GStreamer/Xine. Totem jsme si ukázali ve třetím díle). Jakmile má některý přehrávač s nějakým videem problém (rozpadající se video, vytuhnutí, nesynchronní zvuk s video stopou či cokoli jiného, než abych se zdržoval řešením problému nějakým „mocným voodoo“ z příkazové řádky, jednoduše použiji jiný přehrávač. Možná to tedy zní šíleně, ale pod Windows i Linuxem doporučuji mít k dispozici dva až tři přehrávače, je to nejrychlejší řešení v případě problémů.

    mandriva 2009 cz 06 totem 0

    V krátkosti ještě ukázka nastavení Totemu, standardního přehrávače v Mandrivě 2009 CZ.

    Záznam desktopu

    Speciální kategorií sympatických utilitek jsou nástroje schopné nahrávat v Linuxu dění na obrazovce.

    mandriva 2009 cz 06 recordMyDesktop

    mandriva 2009 cz 06 recordMyDesktop encoder

    Jednou z nich je recordMyDesktop. Nastavení je zcela primitivní, vlastně žádné, možná snad jen počet snímků za vteřinu a frekvence zvuku. Se 7200otáčkovým diskem a levným dvoujádrovým CPU stíhá záznam videa v 1920×1200/15fps bez problémů.

    mandriva 2009 cz 06 gtk recordMyDesktop

    Video ukládá do Ogg Video (.ogv) formátu přehratelném mimo jiné jak v MPlayeru a VLC, tak i pod windowsovými přehrávači po doinstalování Ogg nástrojů. Sluší se připomenout, že Ogg je svobodný formát, pro který se chystá podpora i v prohlížeči Firefox.

    VLC

    VLC není jen přehrávač videa a audia, je to neskutečně mocný nástroj, který umožňuje obsluhovat veškeré video vstupy, tedy i DVB-T a podobné karty, takto získaná videa streamovat po síti dalším zájemcům, umí také zachytávat internetové streamy (většinu toho taktéž umí MPlayer, ale jeho GUI není tak propracované). My se společně podívejme na některá nastavení z hlediska videa.

    mandriva 2009 cz 06 vlc 01

    Rozhraní je jistě důvěrně známé.

    mandriva 2009 cz 06 vlc 02

    Grafický ekvalizér má několik předvolených profilů.

    mandriva 2009 cz 06 vlc 03

    Úpravy obrazu si v ničem nezadají s potenciometry na televizích TESLA starých desítky let (snad až na ten odstín :-).

    mandriva 2009 cz 06 vlc 04

    Kromě očekávaných běžných efektů jsou tu speciality jako motion blur či efekt vodní hladiny v dolní části videa atd.

    mandriva 2009 cz 06 vlc 06

    S barvami si ale lze pohrát ještě mnohem více.

    mandriva 2009 cz 06 vlc 07

    Vedle přednastavených profilů ořezu videa aktivovaných klávesou „A“ je tu možnost i ručně oříznout okraje o určitý počet pixelů. Vhodné pro špatně encodovaná videa, která mají navíc nevhodný poměr stran (například originální DVD s filmem 2,39:1 doplněným ve video stopě černými pruhy na 16:9, které někdo zkomprimuje do Xvidu v poměru stran 4:3 - toto seštelovat na původní poměr stran je opravdu radost).

    mandriva 2009 cz 06 vlc 08

    mandriva 2009 cz 06 vlc 09

    Zbývající nastavení. Vizte seriál VLC.

    Avidemux

    mandriva 2009 cz 06 avidemux 01

    Třešničkou na závěr budiž vynikající program Avidemux, nástroj pro pokročilou kompresi videa disponující obrovským množstvím nastavení a filtrů v mnohém překonávající windowsový VirtualDub (byť mu proti němu chybí minimálně možnost grabování videa a řada sympatických vlastností Vdubu v řadě oblastí).

    mandriva 2009 cz 06 avidemux 02

    Nastavení standardního MPEG-4 kodeku.

    mandriva 2009 cz 06 avidemux 07

    Filtrů je velká škála, rozčleněny jsou do několika skupin.

    mandriva 2009 cz 06 avidemux 12

    Nastavení zvuku nabízí jak MP3, tak Ogg Vorbis, AAC či AC3.

    mandriva 2009 cz 06 avidemux 14

    A nastavení programu.

    Další aplikace

    Mandriva nabízí ve svých repozitářích i mnohé další programy. Kino určené pro zpracování videa z DV kamer jsme si zmínili nedávno, dále bychom měli zmínit nelineární editor Kdenlive, přehrávač Kaffeine (další nadstavba nad Xine) či programy pro sledování TV: kdetv a multimedální centrum (obdobu Windows Media Center) MythTV. Kompletní přehled naleznete v softwarové databázi.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.4.2009 00:38 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    O nahrávání desktopu jsme psali na LE: Návod: Nahrajte si aktivitu na obrazovce a vytvořte video, je tam i recordmydesktop.

    V Mandriva Linuxu 2009 používám repozitář s KDE 4.2.2. Neříkejte prosím, že tam není k dispozici stabilní KDE4, není to pravda. Stačí jen aktualizovat, v době vydání knihy to bylo stabilní (updatované), jen nemělo tolik vlastností jako dnešní verze (tj. 4.2.2). Obrovský zlom k lepšímu přišel s verzí 4.1.2 (pokud si pamatuju správně).

    Do dalších CZ verzí uvažujeme o posílení SMPlayeru, i když totem má některé velmi dobré vlastnosti.

    Chybí mi zmínka o MPlayer pluginu pro Firefox, který spolehlivě (na rozdíl od Totemu) přehrává live streamy ČT a dalších médií.

    Za další zmínku by stál Cheese pro webkamery (případ netbooků).

    Názvy: Mandriva je jen firma, systém je jen Mandriva Linux - tak a ne jinak. Logo na ploše je logo firmy, ne systému.

    http://www.mandriva.com/enterprise/en/company/press/logo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    14.4.2009 01:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    V Mandriva Linuxu 2009 používám repozitář s KDE 4.2.2. Neříkejte prosím, že tam není k dispozici stabilní KDE4, není to pravda.
    Autor mluví o tom, co lze nalézt na instalačních médiích recenzovaného Mandriva Linuxu 2009 CZ.
    v době vydání knihy to bylo stabilní (updatované), jen nemělo tolik vlastností jako dnešní verze
    To už asi záleží na konkrétní zkušenosti. S představením prostředí KDE (Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)) jsme schválně počkali, dokud nebyla v repozitářích novější verze, protože jsme nechtěli vydat negativní článek o padajících aplikacích - tj. ve stavu hned po instalaci z DVD.
    Chybí mi zmínka o MPlayer pluginu pro Firefox, který spolehlivě (na rozdíl od Totemu) přehrává live streamy ČT a dalších médií.
    Zmínka tam je, i když jen letmá...
    Názvy: Mandriva je jen firma, systém je jen Mandriva Linux - tak a ne jinak.
    Ale bazírovat na tom nemá smysl, ne? Viz GNU/Linux vs Linux apod. :-)
    14.4.2009 09:31 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Autor mluví o tom, co lze nalézt na instalačních médiích recenzovaného Mandriva Linuxu 2009 CZ.

    Ok, ale stále si stojím za tím, že tam dostupné KDE není nestabilní. Dělám na něm od listopadu, kdy jsme knihu psali a systém testovali, abychom znali jeho chování. Od prosince je stabilní a ta verze je na DVD.

    To už asi záleží na konkrétní zkušenosti. S představením prostředí KDE (Mandriva Linux 2009 CZ - 4 (prostředí KDE 4)) jsme schválně počkali, dokud nebyla v repozitářích novější verze, protože jsme nechtěli vydat negativní článek o padajících aplikacích - tj. ve stavu hned po instalaci z DVD.

    Které padají/padaly? Je tam pár špatně napsaných widgetů, po jejichž použití buchla Plasma. Obvykle vyžadují nějakou komponentu, která není dostupná, např. skriptování v Lua nebo čem. :-/

    Zmínka tam je, i když jen letmá...

    Jo, i v knize tomu bude třeba věnovat větší část - s Totemem si online TV moc nepřehrajete, i když má jinak výborné vlastnosti.

    Ale bazírovat na tom nemá smysl, ne? Viz GNU/Linux vs Linux apod. :-)

    Neříkal bych tomu bazírování, ale prostě "správné pojmenování". Ale asi to neprosadím, co.. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    David Ježek avatar 14.4.2009 10:00 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Ok, ale stále si stojím za tím, že tam dostupné KDE není nestabilní.
    je a na tom si prozměnu trvám já. bohužel, dokud to KDE4 nebude stabilní všude, pak jej nelze považovat za stabilní v obecném slova smyslu. jinak mě padalo kopete při ukončování (s nějakou hláškou, kterou si nepamatuji) a pak ještě nějaké další věci, jejichž názvy už si nevybavím. to, že tobě kde4 z mdk09cz funguje neznamená, že mě musí takě ;-).
    Neříkal bych tomu bazírování, ale prostě "správné pojmenování". Ale asi to neprosadím, co.. :-)
    u mě ne, pro lidi není "Mandriva" firma, ale "Mandriva Linux" zhruba stejně jako "windous" nebo "xpéčka" jsou "Microsoft Windows XP". Věřím, že v textu je dostatečně jasné, kdy se mluví o firmě a kdy o samotném produktu.
    pushkin avatar 14.4.2009 15:00 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Už se poprali?
    Nicky726 avatar 14.4.2009 16:56 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    je a na tom si prozměnu trvám já. bohužel, dokud to KDE4 nebude stabilní všude, pak jej nelze považovat za stabilní v obecném slova smyslu. jinak mě padalo kopete při ukončování (s nějakou hláškou, kterou si nepamatuji) a pak ještě nějaké další věci, jejichž názvy už si nevybavím. to, že tobě kde4 z mdk09cz funguje neznamená, že mě musí takě ;-).
    No pády aplikací při ukončení se v KDE4 vyskytují bohužel i v 4.2.2. Některé zas padají s oblibou při načtení relace (Kontakt). :-/ Největší opruz je odklikávání / odeskejpování té hlášky.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    14.4.2009 22:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Od prosince je stabilní a ta verze je na DVD.
    Nechci už to příliš rozpitvávat, když máme v repozitářích prima KDE 4.2.2, na které jde snadno přejít z jakékoliv dřívější instalace, ale musím říct, že tohle fakt asi záleží na konkrétním počítači. Když jsem to DVD zkoušel (v klasickém záchvatu lačné zvědavosti po nových distrech) instalovat, tak mi Plasma slítla co 5 minut. Svádím to na kombinaci hw a proprietárních nvidiáckých ovladačů, ale stát se to prostě může.
    15.4.2009 12:21 Vít Profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)

     

    Do dalších CZ verzí uvažujeme o posílení SMPlayeru, i když totem má některé velmi dobré vlastnosti.

     

    Správně Jarle, Mandriva Linux cz a SMPlayer rule!

    14.4.2009 03:30 bach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)

    Špičkový článek, dobře jsem si početl.

    houska avatar 14.4.2009 11:36 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)

    ... se zálohováním DVD.
    ha ha ha, tak ten je dobrej :D

    Kmplayer jsem nezkousel, ale zato muzu jednoznacne doporucit smplayer

    Jardík avatar 14.4.2009 14:12 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    snímků za vteřinu

    Škoda, že to není počet snímků za hrušku. Dokonce i tak vypatlaný dement jako já ví, že tam je počet snímků za sekundu.

    Věřím v jednoho Boha.
    14.4.2009 15:56 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Škoda, že ten vypatlaný dement neví, že slovo vteřina je doslovným překladem slova sekunda
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.4.2009 17:43 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Ano, sice vteřina je opravdu zhruba překladem sekundy (přes ruštinu - второй), ale podle norem je vyhražena pouze pro úhlové míry, pro čas je jen a pouze sekunda.
    14.4.2009 17:53 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Ovšem, jednotky SI znají pouze sekundu, ale nevšiml jsem si, že bychom byli na nějakém fyzikálním webu, takže tady vteřina ani trochu nevadí. Si jako myslim já a ÚJČ.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    14.4.2009 22:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    Děkuji. Ty vteřinobijce nechápu...
    14.4.2009 14:41 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    prosim tip, jaky program pro linux umoznuje sestrihat mpeg2 video bez nasledne rekomprese. dekuji
    houska avatar 14.4.2009 15:25 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    <joke> to chce head, tail, trochu stesti a dobrej odhad </joke>
    14.4.2009 17:40 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    <joke>No jo, ale to jde jenom v kličových snímcích (I-framech) a kdo to má ručně hledat :-) </joke>

    Teď vážně - osobně používám dvbcut, ten je sice primárně určený na sekání MPEG Transport Streamu (to je to, co vám vyleze z DVB karty) na urovni snímku, ale umí sekat i "normální" MPEGy. Výhoda je, že překóduje jen to, co je mezi aktuálním startem a prvním klíčovým snímkem, což je v ětšinou jen pár snímků,zbytek se prostě jen kopíruje.
    15.4.2009 07:31 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)
    hm, nic dalsiho? Ten program zda se byti mrtvy. A jeho moznosti podle chudeho gui omezene:(
    16.4.2009 12:43 martinas0570
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2009 CZ - 6 (multimédia, video)

    Bez problémů Avidemux

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.