abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 00:36 | Nová verze
Vyšel Emacs 24.4. Mezi novinky patří vestavěný webový prohlížeč (M-x eww), podpora více monitorů, celoobrazovkový mód, digitální podpis balíčků, podpora menu v textovém terminálu či nový blokový mód. Více informací v oznámení nebo v historii viditelných změn na stránce projektu.
little.owl | Komentářů: 15
20.10. 19:57 | Pozvánky
Jana Moudrá Vás 15. listopadu v budově Pilsfree v Plzni seznámí s novým skriptovacím jazykem Dart. Uvidíte spoustu ukázek a bude i prostor pro diskusi. Během následující codelab si můžete nabyté zkušenosti procvičit. … více »
hacup | Komentářů: 0
20.10. 19:54 | Pozvánky
Coreboot je svobodný firmware, „náhrada BIOSu“. O víkendu v Praze probíhal coreboot hackaton. V úterý večer vystoupí v brmlabu zakladatel Corebootu Ron Minnich.
Jendа | Komentářů: 6
20.10. 17:17 | Komunita
Po písmenech S, T a U následuje V. Po Saucy Salamander, Trusty Tahr a Utopic Unicorn následuje Vivid Vervet. Mark Shuttleworth v příspěvku V is for Vivid na svém blogu oznámil, že příští Ubuntu ponese jméno Vivid Vervet.
Ladislav Hagara | Komentářů: 9
20.10. 01:16 | Komunita
Dnes je to přesně 10 let ode dne, kdy vyšla první verze populární distribuce Ubuntu.… více »
tuxmartin | Komentářů: 28
19.10. 20:50 | Komerce

Tomáš Solař, autor české knihy Oracle Database 11g – Hotová řešení, nabízí kontrolu databáze Oracle zdarma. Jedná se o bezplatnou službu, která vám může pomoci odhalit slabé místo vaší databáze, aniž byste za to museli platit. Služba je určená všem, kdo využívají databáze Oracle, ale nikterak se o ně nestarají, přestože v nich uchovávají veškerá firemní data. Více se dočtete přímo na webu dba4refence.

Oracle_DBA | Komentářů: 36
18.10. 02:44 | Komunita
V únoru bylo rozhodnuto, že výchozím init systémem Debianu bude systemd (zprávička). Březnový návrh na hlasování o zachování možnosti volby init systému, tj. o tom, že balíček nemůže záviset na konkrétním init systému neprošel. Včera Ian Jackson návrh zopakoval a hlasovat se tentokrát bude. Lucas Nussbaum, vedoucí projektu Debian, podal alternativní návrh: podpora různých init systémů je žádoucí, ale ne povinná. Řeší se také, zda je na hlasování ta správná doba. Debian Jessie by měl být zmrazen 5. listopadu (zprávička).
Ladislav Hagara | Komentářů: 189
17.10. 11:49 | Nasazení Linuxu
Díky kombinaci Raspberry Pi, miniaturního modulárního fotoaparátu Pi a jednoduchého skriptu v Pythonu můžete snímat proměny krajiny nebo třeba východy či západy slunce.
Tadeáš Pelech | Komentářů: 16
17.10. 10:57 | Zajímavý projekt
Docker a Microsoft vydali oznámení o partnerství. Docker bude rozšířen o Docker Engine for Windows Server, služby Microsoftu budou podporovat Docker API.
Michal Vyskočil | Komentářů: 19
17.10. 01:01 | Zajímavý projekt
V dubnu byla vyhlášena soutěž The Hackaday Prize (zprávička) pro vývojáře open source hardwaru. Z přihlášených více než 800 projektů bylo vybráno 50 semifinalistů a následně 5 finalistů. Vítěz bude vyhlášen v listopadu na veletrhu electronica. Hlavní cenou soutěže je výlet do vesmíru nebo 196 418 dolarů v hotovosti.
Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Hlasuji z:
 (80%)
 (14%)
 (3%)
 (2%)
 (1%)
 (0%)
Celkem 4508 hlasů
 Komentářů: 50, poslední 12.10. 11:59
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ

9. 2. 2010 | David Ježek | Recenze | 9644×

Rok se s rokem sešel, a tak se před několika týdny objevil již tradiční produkt z českého linuxového světa, kniha doprovázená bohatým obsahem na DVD: Mandriva Linux 2010 CZ. Nakolik v něm autorský tým v čele s Ivanem Bíbrem zúročil další rok zkušeností s Mandrivou a jak se mu podařilo podchytit všechny změny, na to se nyní společně podíváme.

Obsah

Na začátek, stejně jako loni, nejprve pár slov o Mandriva Linuxu 2009 CZ. Za jeho tvorbou stojí Ivan Bíbr a kolektiv (dále jako „autor“) a vydává jej CPress. Inu, Ivan má s psaním knih a článků o Linuxu letité zkušenosti. Například lidé, kteří si koupili některou z počítačových sestav Barbone, se s podobnou příručkou tohoto autora již setkali a já ji kdysi (na jiném serveru) označil za nejlepší, jakou jsem zatím viděl. Mandriva Linux 2010 CZ je oproti 2009 CZ sice o pár stránek kratší, ale obsahově bohatší a cenově shodná (aktuálně ~500 Kč). Obsahuje více než 400 stran o Linuxu a je to znát. Kniha je od první do poslední strany protkána praktickými radami o všech možných aspektech používání tohoto systému. Je vidět, že autoři se s popisovanými procesy, problémy a jejich řešeními setkávají pravidelně, takže přesně vědí, co do knihy napsat.

Srovnání, Extra DVD

link

Graficky došlo k drobným úpravám oproti loňské knize. Je zde také zcela nová kapitola o použití systému na netboocích (o tom za chvíli podrobněji). Softwaru na DVD přibylo pár gigabajtů.

mandriva 2010 cz mdk2010 srovnani

Instalaci z Extra DVD je nutné provádět až po nainstalování vlastního systému (přidání DVD jako dalšího zdroje pro instalaci nefunguje). Učinit tak lze poklepáním na dva instalační soubory v kořenu DVD; první je univerzální, druhý zvlášť pro české a slovenské uživatele. Instalovaný software zahrnuje mimo jiné: Acrobat Reader, Skype, Opera, Mplayer, UnRAR, českou nápovědu k OpenOffice.org a přidání dalších vhodných repozitářů do systému.

mandriva 2010 cz snapshot1

A nyní už ke knize.

Kniha

link

mandriva 2010 cz mdv2010

Protože jde ale o evoluci (před)loňské knihy, nebudu zde letos již podrobně stejnými větami opakovat, co vše kniha obsahuje. Pročtěte si nejdříve loňský článek, dnes se zaměříme na změny.

Instalace

link

64bitové procesory platformy x86 máme na trhu sice již 7 let. Ale z hlediska bezproblémovosti použití Mandrivy 2010 autoři knihy nadále doporučují (pokud nechce uživatel řešit problémy se stabilitou či horší podporou té či oné věci) instalovat 32bitovou verzi Mandrivy. Pochopitelně, pokud máte v PC třeba 6 nebo 8 GB RAM (nebo nedejbože více), pak patrně víte, do čeho jdete a svoji velkou paměť chcete využívat. Rada je určena především začátečníkům a je dobré, že v knize zazněla. Kapitola o instalaci dále zahrnuje komentáře k aktualizaci z Mandrivy 2009.1.

Základy systému

link

Další část knihy byla již kompletně přepsána pro standardní prostředí KDE 4 (KDE 4.3 autoři považují již za velmi povedené), nechybí ale pochopitelně ani popis druhého majoritního prostředí GNOME. Popisy zahrnují také plasmoidy, screenlety, Google Gadgets, nastavení 3D desktopů. Další změny této sekce knihy souvisí s vyřazením KDE3.

Prostředí KDE 4 a jeho nastavení je věnováno celkem 40 stran knihy, sám jsem byl (jako „neKDEista“) překvapen, co vše o KDE 4 a možnostech jeho konfigurace nevím. O GNOME se povídá na téměř 30 stránkách, taktéž velmi podrobně. Vše je protkáno ilustračními screenshoty, u kterých je pouze škoda, že jsou černobílé, nicméně to není výtka, jen konstatování. Přidání barevných stránek by knihu bezpochyby výrazně prodražilo.

U obou prostředí je i výčet standardních klávesových zkratek, který může sloužit jako rychlý přehled v případě, že v prostředí ještě zpočátku tápete. Kapitolu rozhodně hodnotím jako kvalitně sepsanou a přehlednou pro linuxového začátečníka.

Mandriva Linux na Netbooku

link

Speciální pozornost si zaslouží nová kapitola knihy, s níž tým autorů reaguje na stále ještě mladý trend a obrovský úspěch malých, levných, avšak méně výkonných netbooků. Kapitola zmiňuje v této souvislosti dvě šikovná prostředí: Xfce a LXDE, opět včetně popisků.

V obecné rovině se zde dočtete i praktické informace o bezdrátových sítích na netboocích a o nastavení grafiky pro tyto stroje, které se vyznačují nižším rozlišením displeje. V neposlední řadě chválím tipy a triky pro práci s netbookem, kde jsou shrnuty informace o uspávání, nastavení frekvence procesoru, resp. úspory energie jako takové a regulace větráčků.

Druhá část knihy

link

Tím je na necelé první polovině (~170 str) knihy uzavřena samotná Mandriva. Druhou část autoři věnovali aspektům linuxového desktopu, což záběr knihy rozšiřuje na všechny další linuxové distribuce.

Tuto část zahajuje přehled nastavení a základy používání vybraných linuxových aplikací v čele s kancelářským balíkem OpenOffice.org (8 stran). 7 stran je věnováno prohlížeči Firefox, včetně plug-inů a dalších „vymožeností“, poštovní klienty jsou probrány na dalších 5 stránkách, „moderní způsoby komunikace“ jako ICQ, Jabber a Skype následují hned poté.

Kniha dále pokračuje multimediálními tématy, o práci s obrázky, resp. fotografiemi se hovoří na 6 stranách, vedle obecných správců fotografií a prohlížečů zde zazní i pár slov o editoru GIMP (ale nelekejte se, na příručku GIMPu si skutečně nikdo nehraje). Hudebním programům jsou věnovány tři stránky, o to více chválím 12 stran na téma videa pod Mandrivou, které zahrnují jak seznámení s přehrávači, tak práci v editoru Avidemux, zálohování/tvorbu DVD, resp. DVD menu v dostupných nástrojích. Vše završuje logicky navazující pasáž o vypalování pod Linuxem.

Nastavení systému, správa softwaru, příkazová řádka

link

V tuto chvíli má čtenář dostatek materiálu pro nastavení pracovního prostředí a ví, jak v Mandrivě provést většinu běžných uživatelských činností. Ale co samotný operační systém? Jeho nastavení, a tím je myšleno skutečně všechny drobné věci, které by vás mohly napadnout (zvukové karty, 3D desktop, tiskárny, myši, UPS, internetové připojení, uživatelé a skupiny, zálohování, sdílení i s Windows, zabezpečení/firewall, rodičovský dohled atd.), autoři věnovali téměř 50 stran knihy. V této kapitole najdete všechny potřebné rady pro nastavení operačního systému do podoby, kterou chcete.

Od systému je krůček k aplikacím. Správě softwaru, tedy balíčkovacímu systému, se věnuje další část knihy, na celých 43 stranách zazní jak základní rady pro instalace, aktualizace či odinstalace programů, tak pasáže o tvorbě vlastních balíčků.

Když už uživatel skutečně chce využít celý potenciál Mandrivy a neodradily ho ani pasáže o balíčkovacím systému, nabízí mu kniha i další vyžití: Základy práce v příkazové řádce. Na dvaceti stránkách provede dosud převážně klikajícího uživatele k pokročilejšímu využití systému pomocí příkazové řádky. Za touto mezí už leží celý linuxový svět a současně zde končí kniha, která by si vedle označení „Mandriva“ asi zasloužila i přízvisko „Stopařův průvodce po Linuxu, kapitola první“.

Ti bystřejší z vás, kteří počítají stránky, možná ještě čekají na vysvětlení, co se ukrývá na poslední padesátce. Jsou to různé praktické návody a odpovědi na často kladené dotazy, kde lze v rychlosti nalézt řešení řady problémů a zapeklitostí, které vás mohou v Mandrivě potkat.

Závěr

link

Když jsem recenzoval loňské vydání této knihy, byl jsem nadšen. Práci Ivana Bíbra jsem znal již z dřívějška a kniha mě více než utvrdila v tom, že Mandrivě i Linuxu jako takovému a jeho společnému soužití s Windows, ať již na jednom disku, nebo v rámci sítě, skutečně rozumí. Jak se postupně rozšiřuje jak autorský tým, tak záběr knihy, stává se z ní stále lepší a lepší výtvor. Totéž platí i o Mandrivě 2010 CZ, která je dle mého nade vší pochybnost lepší knihou než její o rok starší sestřička.

Moje rada je tedy stejná jako loni: Pokud chcete s Linuxem začít, pokud chcete nainstalovat Linux někomu z příbuzenstva či přátel a současně se vám nechce odpovídat na každý „hloupoučký dotaz“ či lovit rady na internetu, zvolte „českou Mandrivu“. Na ní není ani tak zajímavé lisované DVD s Mandrivou 2010 Free, ani druhé DVD s dodatečným obsahem zahrnujícím řadu aplikací a českých vylepšení by mě nepřesvědčilo. Co dělá z Mandrivy 2010 CZ skvělou investici do vlastního rozvoje na linuxovém poli, to je právě ta výborná kniha, která jako správné víno, každým rokem zraje. A při ceně ~500 Kč snad netřeba nechat se dlouho přemlouvat.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Jardík avatar 9.2.2010 00:37 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
64bitové procesory platformy x86 máme na trhu sice již 7 let. Ale z hlediska bezproblémovosti použití Mandrivy 2010 autoři knihy nadále doporučují (pokud nechce uživatel řešit problémy se stabilitou či horší podporou té či oné věci) instalovat 32bitovou verzi Mandrivy. Pochopitelně, pokud máte v PC třeba 6 nebo 8 GB RAM (nebo nedejbože více), pak patrně víte, do čeho jdete a svoji velkou paměť chcete využívat. Rada je určena především začátečníkům a je dobré, že v knize zazněla.
Další žvásty začátečníkům, do toho. V pravěku budeme ještě žít 100 let. Nedá se nic, než nesouhlasit. Už od doby, co jsem míval 512 MB RAM jsem používal 64bit systém a doporučím i ostatním. Všechno je pak o něco rychlejší (víc registrů, lepší optimalizace balíčků vzhledem k jisté přítomnosti SSE2 instrukcí na x86_64). Ale co, buďte si v pravěku, když to chcete.

BTW už mám nějak málo novin na zatápění, asi je na čase vyprázdnit poličku a zatápět s knihami Mandrake Linux 10 a Mandrakelinux 10.1.
Věřím v jednoho Boha.
9.2.2010 03:08 MX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Nechces treba misto tlachani v diskusi napsat nejake objektivni srovnani x86_64 a x86_32, napsat k obema vyhody a nevyhody (optimalne podlozene nejakymi rozumnymi argumenty, prozkoumat okrajove pripady -- matematicke vypocty, vypocty kde staci aproximace - tj. napr. hry atp.) a pak to sem linkovat? Docela by me tvuj pohled zajimal, jen se priprav na ostrou kritiku (minimalne z me strany) takze si dej zalezet, at to nejsou nesmysly.
nettezzaumana avatar 9.2.2010 06:13 nettezzaumana | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
souhlas ...

myslim jardiku, ze jsi pekne jelitko :D pac pouzivam 32bit system neb se mi zda rychlejsi a vsechno co potrebuju na nem fici ..

ave
kralуk avatar 9.2.2010 13:07 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
No už jen ten "blbej" počet registrů je imho celkem objektivní důvod...
13.2.2010 16:15 Pavel Píša | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ

Pokud chcete používat více jak 900+/- MiB RAM tak mi minimálně z toho, co jádro musí dělat při potřebě přístupu k page cache z jaderného prostoru (zpracování adresářů, inodů atd), naskakuje husí kůže. Při každém přístupu se musí použít kmap/unmap a ty manipulují donekonečna se stránkovacími tabulkami. Říká se tomu HIGHMEM, pokud je jádro zkompilováno pro 64 bit nebo 32-bit mód do méně jak 1 GB (existuje ještě v nějaké distribuci takové jádro?) tak jsou tyto strašlivé funkce nahrazeny v podstatě prázdnými makry. Proti 64-bit tedy hovoří puze o něco větší spotřeba RAM a dřívější vytečení dat z cache vzhledem k potřebě 8 byte na každý ukazatel ve strukturách/objektech. Naopak konstanty v kódu většinou pro x86_64 nenarůstají, pro ukazatele však přibývá něco 64-bit prefixů. Celkově by to mělo být vyvážené nárůstem počtu registrů a volbou na přesuny do paměti mnohem výhodnější základní volací konvece funkcí. Ta je zase naopak citlivá například na opomenutí použití va_copy a jiné chyby v používání funkcí s proměnnými parametry. Potíž je s binary-only kodeky a zatím někdy nedotaženou optimalizací některých knihoven využívajících ručně psaný x86 assembler.

Viz jaderné noviny -20. 1. 2010

Obecně bych ale již pro systémy s více jak 1 GiB RAM dnes volil 64-bit jádro. Volba user-space je pak otázkou. 32-bit trošku lépe využije případně nedostatečně velkou paměť, ale je možné, že pro některá zařízení a volání může vrstva 32-bit kompatibility pro 64-bit jádro obsahovat chyby nebo být nedotažená. Některé programy pro 64-bit mohou zase dělat potíže. Na systémech <1 GiB je volba 32-bit vzhledem k menším paměťovým nárokům jasná. 64-bit také může být nevhodný pro starší procesory Intel do kterých byl sice 64-bit mód integrován ale jen jako doplněk a některé instrukce zpracovávají v 64-bit režimu o něco pomaleji. Linux je svobodný systém a tak vám nezbývá něž se svobodně rozhodnout nebo se sobody vzdát a přijmout to, že za vás rozhodne někdo jiný, ať již distribuce nebo dodavatel jiného systému.

David Ježek avatar 9.2.2010 10:11 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
nadechnout - vydechnout a ....

prima, teď si se jasně popsal jako člověk, kterého v článku zmiňuji jako toho, který si prostě 64bit verzi nainstaluje. stejně tak si se popsal jako člověk, který tuto knihu určenou (naprostým) začítečníkům nepotřebuje.

uvědom si, že začátečníkovi je ukradený počet registrů, SSE2,3,4,5 (nehledě na to, že SSE/3D now je v 32bit cpu už dááávno, spíše i právě ony vyšší verze, ale to odbočuji). 32bit není pravěk, je to reakce na fakt, že s 64bit mohou být stále problémy. možná, že borci jako ty se snimi nesetkávají, nebo je umí řešit "mávnutím kouzelného proutu v příkazové řádce", ale když si mám vybrat, jestli danou věc provést během 3000sec na 32bit, nebo během (ať nežeru) 2500sec + 2500sec "řešení 64bit bugu" v 64bitu, tak jistě chápeš.

jinak na zatápění doporučuji levné dřevo, to se kupuje na kubíky, tato kniha neváží ani kilo, nehledě na to, že obsahuje barviva a jejím pálením ubližuješ přírodě více. s pozdravem "bursíka na tebe!" ... autor :-)
Heron avatar 9.2.2010 11:23 Heron | skóre: 49 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
32bit není pravěk, je to reakce na fakt, že s 64bit mohou být stále problémy

Jsou s tím problémy? V minulém hPodu se někdo (s jasným náběhem na flame) ptal jestli ATI neb nVidii. Odpověď byla: my se v tom nevyznáme, ale s nv je méně problémů. Což mě teda nadzvedlo ze židle nikoli k vůli značce. Nic o tom neví, ale přesto to takhle jasně rozhlásí. Tohle 64 a 32b mi přijde totéž. Kdysi (když 64b nebylo ještě tolik rozšířené) někdo prohlásil, že jsou s tím problémy a od té chvíle se to bude pořád papouškovat.

David Ježek avatar 9.2.2010 11:25 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
takže v 64bit funguje už skutečně úplně vše, co ve 32bit ebz jakýchkoli problémů?
Heron avatar 9.2.2010 11:32 Heron | skóre: 49 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Vzhledem k tomu, že na 64b (x86_64) lze spouštět 32b aplikace, tak ano. Aplikace pro 32b tam pojedou.

Jenže na takto položenou otázku se dost špatně odpovídá, protože lze najít jakýkoliv program, který na 64b z jakéhokoliv důvodu nepojede a můžete vesele psát, že nemám pravdu.
David Ježek avatar 9.2.2010 11:38 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
ale no tak, já tě přece nechci chytat za slovo, jde mi spíše o následující:

64bit firefox, flash, java (ne openjdk, ale sun java, pokud si pamatuju luboše, tak ojdk nějak v něčem zlobí), thunderbird, přehrávače videa, avidemux, cojávím jaké další běžné aplikace.

ono když chceš odpovídat tím, že v 64bit os můžeš pouštět 32bit aplikace, tak na to já zase můžu reagovat tím, proč teda nmít 64bit os. ale o to mě nejde. jde mi o to, že běžný uživatel ty popisované výhody 64bit os buď nepotřebuje, nebo výkonnostní nárůst v praxi nepozná.
9.2.2010 12:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Sun Java, pokud vím, funguje na 64bit bez potíží. Včetně pluginu pro Firefox, který dříve chyběl.
když chceš odpovídat tím, že v 64bit os můžeš pouštět 32bit aplikace, tak na to já zase můžu reagovat tím, proč teda nmít 64bit os.
Protože většina aplikací 64bitových je.
11.2.2010 09:43 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Sun Java, pokud vím, funguje na 64bit bez potíží.
+1 Kdysi jsem narážel na absenci java web start, ale už ani to neplatí a 64bit jdk mi teď přijde funkčností ekvivalentní 32bit verzi.

Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
Heron avatar 9.2.2010 12:41 Heron | skóre: 49 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
ono když chceš odpovídat tím, že v 64bit os můžeš pouštět 32bit aplikace, tak na to já zase můžu reagovat tím, proč teda nmít 64bit os.

Jenže takhle to je. Zatím nejsou všechny app zkompilované pro 64b, ale nějak se prostě přejít musí. A nepřejde se tím, že se 7 let "po té" bude stále doporučovat 32b OS.

David Ježek avatar 9.2.2010 15:17 David Ježek | skóre: 77 | blog: Mostly_IMDB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
nojo, ale ten "masový přechod" nebudou realizovat BFU, ti se prostě přizpůsobí podmínkám, jaké jim výrobci dister a prodejci naservírují. kdyby ta ivanovo zmínka o 32bitech nebyla v knize pro začátečníky, ale v manuálu na gentoo, tak jí samozřejmě kritizuju jako nešťastnou.
9.2.2010 11:41 nettezzaumana
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
no, vzhledem k tomu ze vetsina *inteligentnich operacnich systemu pousti nativne v 64bitu jen kernel a komplet userspace jede v 32bit a u linuxu to tak neni, tak ja osobne stale doporucuju s naprosto klidnym svedomim 32bit v linuxu ..

a co se tyce rychlosti, tak 64bit proste *nebezi* rychleji ;), pouze muze provadet rychleji urcite veci, ktere tech 64bitu pouzivaji ..

zcela naopak 64bitu pod linuxem akorat zere vic mista na disku a vic pameti ..

pokud neexistuje explicitni potreba mit linux (typicky kvuli nejake aplikaci) v 64bit modu tak 64bit je zbytecny
Jardík avatar 9.2.2010 12:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Asi takto:

Pokud neexistuje explicitní potřeba mít linux v 32bit módu (používání zbytečných íčovin jako Acrobat Reader, Skype, jejichž "stvořitelé" nejsou schopný spustit na půl hoďky kompilátor), tak je 32bit zbytečný. 64bit režim nemá oproti 32bit režimu žádné nevýhody, pouze výhody.
Věřím v jednoho Boha.
Heron avatar 9.2.2010 12:43 Heron | skóre: 49 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
pokud neexistuje explicitni potreba mit linux (typicky kvuli nejake aplikaci) v 64bit modu tak 64bit je zbytecny

??? To skoro zní, jakoby někdo určil, že jediné správné je 32b a je nutné hledat důvody pro 64b. To je snad dané hardwarem, ne? Jestliže mám 64b HW, tak tam dám (nejsou-li vážné důvody proti) 64b OS.

9.2.2010 17:24 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Nechci kazit diskusi, ale kniha se věnuje Mandrivě a já proto chápu uvedenou radu tak, že v Mandrivě se doporučuje spíše 32b.

Volba mezi 64 a 32b záleží hodně na počtu vývojářů a stavu 64b portu a repozitářů v té které distribuci. Předpokládám, že Ivan Bíbr jako dlouhodobý uživatel Mandrívy o tom bude něco vědět.
mikirc avatar 9.2.2010 23:42 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
ja souhlasim ze s x86_64 neni zadny problem a je to jen nezkusenost nebo snad neschopnost autora? Dobre neberu to ze v gentoo funguje vsechno bez problemu na 64bitu, ale ikdyz pouziji mandrivu ci ubuntu tak vzdy 64bit a nikdy jsem zadne problemy nemel ani s instalaci ani se stabilitou. A vzdy budu za 64bit systeme stat, tedy do doby nez budou bezne v prodeji PC s ARM procesory :)
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
9.2.2010 12:26 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Co mě v poslední době štve a stejne je to k zasmání: Rád bych užíval 32b verzi distribuce, ale kvůli její záhadné zabugovanosti, nemůžu. Musím používat 64b, kde se ty pro mě strašné bugy nevyskytují(nebo spís neprojeví). Na druhou stranu mít v 64b 2x míň výkonnou grafiku, je prostě úžasné, že?
Jardík avatar 9.2.2010 12:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Na druhou stranu mít v 64b 2x míň výkonnou grafiku, je prostě úžasné, že
Nevím, co máš za grafiku, ale tady nebude na vině 64bit systém, ale nějakej patlal, co ty ovladače podělal.
Věřím v jednoho Boha.
9.2.2010 16:08 nettezzaumana
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Nevím, co máš za grafiku, ale tady nebude na vině 64bit systém, ale nějakej patlal, co ty ovladače podělal.

omg!!!

kralуk avatar 9.2.2010 22:13 kralуk | skóre: 27 | blog: Untitled
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Uh. Supr. A proč je teda na vině 64bit systém? Nebo to bylo myšleno jinak? (Nebo to vůbec myšleno nebylo? :-D)
mikirc avatar 10.2.2010 00:25 mikirc | skóre: 18 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
je to asi mysleno, ze to zvoral programator, ktery delal pro tu danou grafiku ovladac pro 64bit verzi, takze system jako takovy za to nemuze, ale muze za to driver grafiky
Ujíždím na 64bitech... [pro ty ostatni 64 bitech]
Heron avatar 10.2.2010 09:33 Heron | skóre: 49 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Nech toho nebo ty obrázky v komentářích zakážou.
9.2.2010 18:20 Jan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Já mám zkušenost že ještě tak před cca 2 roky zpět to opravdu v 64 bitech nebylo ono. Ale teď mám 32b i 64bit ubuntu koalu, i 64bitovou mandrivu a celkem bez problémů Flash Java atd. (žádná konzole). Jen víc 64bit aplikací a to nemám nikde víc jak 2GB RAM. Prostě už pro ten pocit do 32bit už nepůjdu pro začínající uživatele to chápu.
Linux je jako LEGO jen ho správně poskládat.
9.2.2010 23:52 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše 32 versus 64bit
Říkal jsem si, že se tu nic neděje, a ona je veškerá debata srolována pod nějakým blokovaným uživatelem. Po rozbalení jsem pochopil proč :). Nyní citace z knihy, resp. pro jistotu celá kapitola s oním sporným doporučením:

"Podpora 64bitové architektury

DOPORUČENÍ: Máme vyzkoušeno, že s 32bitovou verzí Mandriva Linuxu je méně problémů než s 64bitovou. Týká se to jak instalace problémových aplikací, jež nemají 64bitovou variantu, tak funkčnosti a stability některých programů. Uživatelům, kteří nevědí, zda se rozhodnou pro 32 nebo 64 bitů, proto stále doporučujeme instalaci 32bitové verze.

Mandriva Linux verze 2010.0 opět vylepšil podporu 64bitového hardwaru. Přibyly aplikace, které pracují nativně v 64bitovém režimu, včetně dříve problémových pluginů pro webové prohlížeče (java, flash). Kompatibilita zůstává zachována a stále je možné spouštět na 64bitové architektuře 32bitové aplikace.

UPOZORNĚNÍ: Mandriva Linux 2010.0 CZ je dodáván na dvou sadách DVD médií -- zvlášť pro 32bitové a 64bitové systémy. Nezaměňujte mezi sebou média obou sad!

Na 64bitovém médiu Mandriva Linuxu 2010.0 CZ jsou umístěny knihovny, které umožňují v rámci zpětné kompatibility instalovat 32bitové programy. Přítomnost těchto knihoven je nutná, protože některé aplikace jako např. Skype, Opera nebo Adobe Reader 64bitové verze vůbec nemají."

Všimněte si, prosím, zcela zásadní věty "Uživatelům, kteří nevědí, zda se rozhodnou pro 32 nebo 64 bitů, proto stále doporučujeme instalaci 32bitové verze." Nemyslím, že by někdo z místních obhájců 64bitu, do této skupiny patřil. To není cílovka, cílovka jsou lidi, kteří:
  • Neví, že 32bitové aplikace požadují 32bitové knihovny a musí si proto přidat 32bitové repozitáře (vidím to dnes a denně na fóru).
  • V případě, že výše uvedené zjistí, jsou schopni instalovat si do systému 32bitové varianty bez ohledu na to, že mají v klikátku zvýrazněnou správnou/špatnou architekturu. Tímto způsobem jsou schopni vytvořit neskutečné věci - viděl jsem několikrát na vlastní oči.
  • Vůbec netuší, kolik bitů jejich procesor má (a často ani netuší, jaký mají procesor).
Nemyslím si, že je třeba k tomu něco dodávat a nemám potřebu se obhajovat - výše uvedené říká vše. Píšu to sem pouze proto, abyste si uvědomili, kdo jsou uživatelé té knihy. Pro takové lidi budu doporučovat 32bitů do doby, dokud bude existovat slušné riziko, že s něčím narazí tak, že si sami neporadí. To je můj názor jako vedoucího autorského kolektivu a jestli ho někdo chce změnit, bude muset vstoupit do autorského týmu :).

Dodatek k nestabilitě: problémy jsme zaznamenali u KDE4 a pár dalších aplikací, největší však u OOo. Není to specifická vlastnost MDV buildu, padají i oficiální go-oo buildy, které v atutorském týmu používáme. Možná, že při dvoustránkovém dopise nepadá, ale při 200 stranách textu se změnami a sdíleném několika autory padá 64bit neúnosně. 32bit je OK, resp. padá mnohem méně než 64bit.
14.3.2010 16:47 billy
Rozbalit Rozbalit vše Re: 32 versus 64bit
Přece když mám 64 bit procesor a víc jak 4 GB paměti tak přeci není co řešit, na druhou stranu je volba taky jasná.
12.2.2010 08:52 LeonSun
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Používám obě Mandrivy 2010 a to jak ve verzi 32 bitů (na CPU Northwood, 3GB RAM), tak i ve verzi 64 bitů (CPU C2D 8400, 8GB RAM). Obě chodí bez problémů. Nezjišťoval jsem rozdíly mezi nimi. Prostě, vše co požaduji funguje. Hlavně aby tam byla maxima 5.20.1 + wxmaxima 8.4 :-).

Až na jeden rozdíl. Firefox verze 3.6 stažený ze serveru czilla.cz (asi 32 bitová verze) po rozbalení v 32-bitové Mandrivě normálně funguje. A v 64-bitové verzi Mandrivy nefunguje. Po následné aktualizaci mi řekl správce souborů, že je nutné stáhnout asi 100MB balíčků. Všechny měly koncovku i586, což jsem viděl prvně, že chce stahovat 32-bitové balíčky. Tak jsem si řekl, že to bude v souvislosti s tím firefoxem. Tudíž jsem to povolil. Ale ani po nainstalování této obludnosti, se firefox 3.6 nerozjel. Bohužel nevím jak to odebrat. Ale asi to nevadí, tak jsem to neřešil.

Je to asi podobné, jako při aktualizaci to chtělo nainstalovat thajské písmo. Já Thajsky nepotřebuji, tak jsem si řekl, že tu thajštinu odeberu. Bohužel systém řekl, že pokud budu chtít odebrat thajštinu, tak musím odinstalovat komplet KDE4. Myslím, že to dělalo asi 700MB (určitě toho bylo hodně). Což mě docela nemile překvapilo. Tak jsem thajštinu ponechal. Samozřejmě Mandriva je kompletně česky, aspoň jsem si nevšiml, že by to na mě někde psalo thajsky. Myslím, že bych to poznal.

14.2.2010 18:54 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze: Mandriva Linux 2010 CZ
Tak přesně tohle se stalo i mně s 32bitovou verzí, akorát že jsem přehlédl, že to bude odinstalovávat KDE. Takže teď mám pro změnu nainstalované GNOME a zatím nelituju, zdá se to takové příjemně konzervativní :-)
"Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.