abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 15/2007

    13. 4. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4826×

    Sam Hocevar povede Debian. Z Gaimu se stal Pidgin. Apache Software Foundation píše Sunu. Launchpad 1.0 Beta. Debian GNU/Linux 4.0 "Etch". Puppy Linux 2.15 (Community Edition). GoblinX 2.0 "Mini". Wolvix 1.1.0 Beta. Distribuční rada: používáme Pipe Viewer.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšel druhý release candidate SOHO edice distribuce VectorLinux 5.8 – byly přidány proprietární ovladače NVIDIA a ATI. Dalším release candidate uplynulého týdne je Dreamlinux 2.2 RC1 brazilského původu. I na openSUSE se pilně pracuje a díky tomu je hotovo openSUSE 10.3 Alpha 3. Vyšel nový Foresight Linux 1.2 s posledními plody vývojářů GNOME. Dalšími novinkami uplynulého týdne jsou GoboLinux 014 RC1 a rPath Linux 2 Alpha 3.

    Sam Hocevar povede Debian

    link

    Z devíti kandidátů, kteří se účastnili voleb o nového vedoucího Debianu, zvítězil Sam Hocevar z Francie. Sam je vývojářem této distribuce už od roku 2000, uživatelem dokonce už od roku 1996. Mimo to se podílel i na vývoji přehrávače VLC a věnoval svůj čas i Wikipedii. Chce, aby byl Debian opět sexy – v souvislosti s tím zmínil, že i web FreeBSD vypadá lépe než web Debianu.

    Uznává, že Debian ztratil hodně uživatelů, kteří přešli na Ubuntu. Nechce, aby se z Debianu stal archiv balíčků, který je využíván na tvorbu jiných distribucí. Nelíbí se mu ani současný bug tracker; chce, aby byl s pomocí grafiků vylepšen. Uznává, že lidé z Debianu jsou někdy příliš pyšní na svou distribuci a přehlíží, že je jiné distribuce v některých směrech překonávají. V souvislosti s tím zmiňuje, že by se některým věcem mohli od Ubuntu přiučit - ve smyslu principů, na kterých funguje tamní správa vývoje.

    Sam chce, aby Debian zůstal univerzálním operačním systémem. Nechce, aby se opakovala politováníhodná prodleva při oficiálním zařazování architektury AMD64. Další změny, které by chtěl uvnitř Debianu udělat, se týkají např. usnadnění práce překladatelům. Sam Hocevar nastoupí na trůn 17. dubna 2007.

    Z Gaimu se stal Pidgin

    link

    Gaim, populární program pro rychlou komunikaci (IM), opět změnil své jméno [zprávička]. Na počátku nesl jméno GTK+ AOL Instant Messenger – ani není divu, že se toto společnosti America OnLine nelíbilo – a Mark Spencer, vedoucí projektu, změnil název na Gaim. O několik let později si však AOL zaregistrovalo ochrannou známku AIM, pod kterou začalo nabízet své IM služby. Někdy v době vydání první bety Gaim 2.0 beta se tedy opět přihlásily právní problémy – AOL začalo vyhrožovat vývojářům. V reakci na to byla vytvořena společnost Instant Messaging Freedom Corporation, která je za celý program zodpovědná. Bylo to tedy AOL, kdo byl důvodem změn názvů a také toho, že byly po dlouhou dobu vydávány pouze betaverze nové řady programu. Gaim je nyní Pidgin, libgaim je libpurple a gaim-text nese nové jméno Finch. Spory jsou, doufejme, zažehnány.

    Apache Software Foundation píše Sunu

    link

    Apache Software Foundation má problém – nedaří se jí získat přijatelnou licenci potřebnou pro prokázání kompatibility Apache Harmony se specifikací Java SE 5 [zprávička]. To je přitom licencí Java SE 5 vyžadováno. Geir Magnusson Jr. proto napsal otevřený dopis pro Sun Microsystems, ve kterém žádá vyřešení situace.

    [...] ASF se už od srpna 2006 snaží od Sunu získat přijatelnou licenci pro testovací sadu Java SE. Tato sada, nazývaná "Java Compatibility Kit" nebo "JCK", je potřebná k tomu, aby mohl projekt Apache Harmony ukázat svou kompatibilitu se specifikací Java SE, což je vyžadováno licencí této specifikace. Licence JCK uvaluje omezení práv prostřednictvím limitování „rozsahu použití“ dostupného našim uživatelům.

    [...] Licence JCK chrání součásti komerčního obchodu Sunu na úkor open source softwaru od ASF. Brání našim uživatelům na některých místech používat software Apache. [...]

    Magnusson dále píše, v čem přesně porušuje licence JCK pravidla Java Specification Participation Agreement (JSPA). Upozorňuje, že tento problém může poškodit důvěryhodnost Java Community Process a následkem toho i pohled na Javu jako na otevřenou technologii. Celá věc jen navíc porušením veřejného slibu Sunu, že každá specifikace Sunu bude plně implementovatelná a distribuovatelná jako open source/svobodný software. Žádá vyřešení situace do 30 dnů nebo alespoň vyjádření, proč není možné situaci vyřešit.

    Launchpad 1.0 Beta

    link

    Canonical spustil provoz Launchpadu 1.0 Beta [zprávička]. Launchpad je web, který má zajišťovat dobrou spolupráci na vývoji softwaru a zajistit tak lepší organizaci svobodného softwaru, aby mohl účinněji čelit konkurenci v podobě Microsoftu. Zahrnuje správu repozitářů zdrojových kódů, podporu plánování nových funkcí, možnost nahlašování chyb a další funkce. Mark Shuttleworth v souvislosti s novou verzí služby řekl: „Microsoft má efektivní infrastrukturu, která umožňuje vývojářům z jedné části společnosti spolupracovat s vývojáři z části jiné. Pokud chceme něčeho podobného dosáhnout ve světě svobodného softwaru, musíme rozvoj spolupráce nastartovat.“

    Launchpad původně sloužil pro projekty Ubuntu, ale nyní se plně otevřel světu – projekty Jokosher, Zope a SilvaCMS se nyní nacházejí právě tam. To Launchpad přibližuje velkým a známým službám jako SourceForge nebo BerliOS, zatím však s omezeními: Launchpad neposkytuje hosting webu, ani možnost zřízení mailing listu. O hostingu se uvažuje, přidání mailing listů je jisté. Launchpad zatím není sám o sobě open source, ale to se v budoucnosti také změní. Mark Shuttleworth zatím neurčil konkrétní datum, ale je to podle něj nevyhnutelné. Více podrobností čtěte na ZDNet.co.uk.

    Debian GNU/Linux 4.0 "Etch"

    link

    Po různých odkladech vyšel po 21 měsících vývoje stabilní Debian GNU/Linux 4.0 „Etch“ [zprávička]. Je kompatibilní s Filesystem Hierarchy Standard 2.3 a Linux Standard Base 3.1. Přináší podporu šifrovaných oddílů spolu s novým grafickým instalátorem, který byl přeložen do 58 jazyků. Vylepšení naleznete i v oblasti bezpečnosti a efektivity balíčkovacího systému. APT umožňuje ověřování integrity stažených balíčků a vydání patche nyní neznamená stahování celého aktualizovaného balíčku - pouze změn. Debian je k dispozici na 11 architekturách, nově i na AMD64.

    Mezi více než 18 000 balíčky distribuce běžící na jádře 2.6.18 naleznete prostředí KDE 3.5, GNOME 2.14 a Xfce 4.4 spolu s grafickým serverem X.Org 7.1. GIMP 2.2.13, OpenOffice.org 2.0.4a, přejmenovaný Mozilla Firefox 2.0.0.3 (Iceweasel), Mozilla Thunderbird 1.5 (Icedove) a SeaMonkey 1.0.8 (Iceape) - to je jen několik z připravených populárních programů.

    Jen o den dříve došlo k aktualizaci předchozí stabilní verze Debianu (Sarge) [zprávička].

    debian debian debian

    Puppy Linux 2.15 (Community Edition)

    link

    Vývojáři Puppy Linuxu se zaměřili na první dojem ze živého CD, ve kterém vás přivítá nenáročné ale přesto vzhledově zajímavé prostředí. Tímto prostředím je IceWM 1.2.30. Před spuštěním IceWM jen zvolíte rozložení klávesnice a vyberete si, zda chcete X.Org nebo jednodušší XVesa. Aby bylo docíleno co nejnižší náročnosti, bylo zapotřebí příslušným způsobem volit aplikace. První aplikací, kterou uvidíte, je jednoduchý webový prohlížeč Dillo 0.8.6. Pokud vám nebude postačovat, můžete zvolit náročnější SeaMonkey 1.0.8. O správu souborů se můžete postarat pomocí ROX-Filer; populární Midnight Commander nefunguje kvůli chybějícím knihovnám. Ke kancelářské práci vám poslouží AbiWord 2.4.5 a Gnumeric 1.6.3. Jako prohlížeč dokumentů je používán GhostView 4.7. Z okruhu multimédií očekávejte XMMS 1.2.10, Gxine 0.5.9 a další. Tato verze distribuce má velikost 131 MB, na webu naleznete stručné oznámení.

    puppy puppy puppy

    GoblinX 2.0 "Mini"

    link

    Mini edice distribuce GoblinX 2.0 je opravdu malá – na živém CD o velikosti přibližně 167 MB se nachází Xfce s kupou GTK+ aplikací. Mezi nimi je Mozilla Firefox 1.5.0.7, GIMP 2.2.13, gxine 0.5.7, XMMS 1.2.10, AbiWord 2.4.4, Gnumeric 1.6.3 a IM klient GAIM. Kromě toho ještě různé drobné GTK+ nástroje pro úpravu /etc/fstab, nastavení zavaděče (LILO), swapu nebo běžících služeb.

    Distribuce na mě vzhledově působila příjemně. Bohužel se systém nepokusil automaticky získat adresu přes DHCP (nebo mu to vlastní vinou selhalo) a v systému je extrémně agresivní firewall. Jeho stav vypnuto i zapnuto znamená nefunkční připojení k Internetu, vždy jen v podobě jiných chybových hlášek. Teprve až ruční reset pravidel iptables byl účinný.

    goblinx goblinx goblinx goblinx

    Wolvix 1.1.0 Beta

    link

    Podle oznámení o vydání používá živé CD Wolvix 1.1.0 beta poslední verzi skriptů Linux Live (6.0.7), které podporují moduly komprimované metodou LZMA. Má funkční ntfs-3g a přepracovaný instalátor. Uživatelům jsou k dispozici repozitáře, ve kterých najdete GNOME 2.16.3, KDE 3.5.6 a další software. Distribuce vyšla ve dvou edicích: „Cub“ a „Desktop Edition“: Cub je menší varianta s programy jako Gnumeric, Kino nebo OGMRip. Desktop Edition přidává navrch OpenOffice.org, Evolution, GNUCash, Blender nebo třeba proprietární ovladače NVIDIA. Distribuce může běžet i z USB flash disku, kam si také můžete ukládat nastavení. Stahujte z několika zrcadel.

    wolvix wolvix

    Distribuční rada: používáme Pipe Viewer

    link

    Pipe Viewer je nástroj, který dá uživateli přehled o rychlosti proudění dat rourou na Linuxu. Můžeme tak získat představu, jak rychle nějaký konzolový program zpracovává data a jak dlouho bude ještě celá operace trvat, nebo alespoň jakou rychlostí procházejí data mezi dvěma programy. Zkusíme si změřit rychlost kopírování souboru:

    $ pv soubor > /nekam/jinam/soubor
     114MB 0:00:08 [13,4MB/s] [==>        ] 10% ETA 0:01:08

    pv nám ukazuje rychlost průchodu dat, kolik již bylo přeneseno, jak dlouho operace zatím běží a odhad, jak dlouho ještě poběží. Nyní zkusíme měřit rychlost dekomprese velkého souboru:

    $ zcat test.gz | pv > /dev/null
     297MB 0:00:04 [93,4MB/s] [    <=> ]

    Pipe Viewer nám nyní neukazuje odhadovaný čas nebo průběh, protože neví, kolik dat rourou ještě projde. V takovém případě můžeme buď dát pv na druhou stranu a měřit tak čtení komprimovaných dat místo zápisu dat dekomprimovaných nebo lze použít argument -s a říci tak nástroji, s jakou velikostí výstupu má počítat. Další zajímavou funkcí je omezování rychlosti průchodu dat argumentem -L. Pokud z nějakých důvodů nechceme náš systém přetěžovat, můžeme i jednoduchému kopírování souborů omezit rychlost (v ukázce omezuji na 1 MB/s):

    $ pv -L 1m soubor > /nekam/jinam/soubor
     4,12MB 0:00:04 [1,03MB/s] [>         ]  0% ETA 0:17:44

    Rozhovor: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring

    Tradiční rozhovor se tentokrát trochu protáhl, takže jej najdete v samostatném článku: Ivan Bíbr o distribuci MandrivaLinux 2007.1 Spring.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    corwin78 avatar 13.4.2007 12:48 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    Tak mě napadá, když si aol ochranou známku AIM zaregistroval až o několik let později, po vzniku Gaim, nemá právo na užívání toho jména spíš Mark Spencer? Podle mě je to docela dobře napadnutelné.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    13.4.2007 16:42 stoura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    utikej jim to povedet, cely ten jejich tym pravniku by neco podobneho ani ve snu nenapadlo :)
    13.4.2007 20:14 johny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    k debianu by som privital obrazky KDE, ktore je IMO vyrazjne krajsie a lepsie ako Gnome o:-)
    unknown_ avatar 13.4.2007 20:52 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    Vždycky sem měl pocit, že "hlavním" desktopem na Debianu je Gnome, takže nevidím důvod, proč by mělo být KDE ;-)
    14.4.2007 00:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    Vždycky sem měl pocit, že "hlavním" desktopem na Debianu je Gnome
    Na základě čeho?
    14.4.2007 01:24 watslaw | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    Na základě toho, že když nainstalujete Debian a nenastavujete nic podrobně, jen že chcete desktopový počítač, bude vám startovat gdm, po přihlášení gnome a programy z gnome/gtk maji vyssi prioritu (pro otevirani souboru) nez programy z KDE?

    (btw. pouzivam Debian a KDE)
    unknown_ avatar 14.4.2007 07:58 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2007
    Dík, žes to řekl za mě ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.