abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam

    28.3.2022 11:11 | Přečteno: 3208× | Něco off-topic | poslední úprava: 28.3.2022 17:12

    Dnes ráno jsem měl velmi podivný telefonát...

    Když jsem se připravoval na jednu z dalších videokonferencí (bože!) zazvonil mi telefon a na displayi se ukázalo německé telefonní číslo. To mě až tolik nepřekvapilo, neboť s Němci spolupracujeme a pár známých s německými čísly též mám. Nicméně do této skupiny volající nezapadl - namísto němčiny se ozvala angličtina, a že prý je údajně z Microsoftu a že můj počítač posledních pár týdnů posílá divná hlášení na jejich server.

    Jelikož jsem byl v časovém presu, tak jsem moc nepřemýšlel, takže ze mě stačil vymámit, že používám Linux, ale Windows na některých zařízeních občas spustím. Hned se toho chlapík chytil a že mi ukáže, co můj počítač dělá a začal zjišťovat, jak jsem připojen k internetu. V tu chvíli mi došlo, že nejspíše bude požadovat přístup k mému PC (kde momentálně běžel Debian :-)). Zeptal jsem se ho, kde sehnal moje telefonní číslo, načež odpověděl opět tím, že je z Microsoftu...

    Osvítili mě všichni svatí a okamžitě jsem chlapíkovi vysvětlil, že nebudu někomu, kdo mi volá z cizího čísla dávat žádné informace o svém PC a že tímto má spolupráce končí.

    Takže pozor: pokud Vám bude volat telefonní číslo

    +491 728 866 571

    pak na Vás bude nejspíš zkoušet totéž. Vyslechněte, udělejte si názor a pošlete ho do patřičných míst.


    Update:

    Tak mi volali znovu, tentokráte z čísla

    +491 169 590 116

    Chyby údajně přicházejí z počítače s bezpečnostním kódem MS 888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C0-4FD7D062. Když jsem z nich lámal IP, tak mi jí nechtěli dát. Existuje vůbec něco takovéhohle?


    Final Update: Vyřešeno

    To číslo jsem si evidentně zapsal s chybou a opravdu nejde o nic nového. Na netu se mi podařilo najít celý článek o identickém postupu už z roku 2011: Support desk scams: CLSID not unique. Tak jenom pozor na to, už se dostali k předvolbě +420 :-D



    This morning I had a strange phone call, which I suspect to be an attempt to gain remote acces to my PC...

    When I was preparing for another conference call my phone rang and on the display German phone number was shown. I was not suprised much as we cooperate with German companies and I have a few friends with German phone numbers. Nevertheless this phone call did not fit to any of these categories - instead of German someone spoke to me English. He told me that he is a Microsoft engineer and that he calls me because my computer sends strange messages to their server.

    Since I was in time pressure I did not think much, so I told him that I am a Linux user, but sometimes I run Windows on several devices. He immediately told me that he will show me what my computer does and how is my internet connection. In the same time I realized that he will ask me to gain access to my computer (which ran Debian at the time :-)). When I asked him where did he get my phone number, he just repeated that he is a Microsoft engineer...

    I was elightened by all saints and I have immediately explained to that man, that I will never give acces to my PC to someone who calls me from an unknown number and at this moment our cooperation ends.

    So beware: if you will get a phone call from number

    +491 728 866 571

    it might be the same scenario. Listen, make your own opinion and send him to appropriate places.


    Update

    I had a similar call once again, this time from number

    +491 169 590 116

    They told me that these messages come from computer with MS security code 888DCA60-FC0A-11CF-8F0F-00C0-4FD7D062. When I was asking for IP address they did not tell it to me. Does such a code even exist?


    Final Update: Solved

    I found out I made a mistake while writing the number, since it is apparently really nothing new. There is a long article about the same practice from 2011: Support desk scams: CLSID not unique. So... just beware, they came to prefix +420 :-D

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.3.2022 11:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Pár dní zpátky jsem slyšel podobnou historku, taky z Německa, taky angličtina, v noci, ale pro změnu něco o penězích - nejspíš pokus vymámit heslo k bankovnictví.
    Quando omni flunkus moritati
    michich avatar 28.3.2022 11:36 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Dnes v 11:13 mi volal podvodník z čísla +49 178 1409624. Mluvil anglicky s indickým přízvukem. Stejný příběh, že prý mi pomůže vyřešit problém s mým nezabezpečeným počítačem.
    pushkin avatar 28.3.2022 12:41 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Tohle bylo podobný. Angličtina slušná, signál mizerný, indický přízvuk.
    michich avatar 28.3.2022 14:21 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Dneska teda jedou. V 14:18 další pokus z čísla +49 2041 7031. Jiný hlas než dopoledne.
    29.3.2022 10:53 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Hele, me taky. Nejaky David. Indicky prizvuk. Poslal jsem ho hned do hajzlu. Mozna skoda, jsem ho mel vic vycukat.
    28.3.2022 11:48 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    to je u nemcu celkem normalni, ze mluvi s cizinci anglicky :)
    pushkin avatar 28.3.2022 12:42 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Přesně :-D To je něco jako zkusit na Francouze promluvit německy :-D
    29.3.2022 10:26 Fms
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    nechapu tvou reakci - vsichni nemci co nejsou totalni geronti nebo oligofrenici, maji pouzitelnoy, ve vefsine pripadu vybornou, anglictinu

    ale lepe mluvit na francouze nemecky, nez na cecha rusky
    Max avatar 28.3.2022 11:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Něco podobného jsem viděl včera na mámině mobilním telefonu, kde si platí dobíjení.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Gréta avatar 28.3.2022 12:14 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači

    třeba to jakoby neni žádnej podvodnik ale vobyč normální metody microsoftu :D :D :D :D

    28.3.2022 12:20 Paly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Na Slovensku ti podvodnici z "Microsoftu" operuju uz asi rok. Na 99% ich odhalite tak ze maju indicky prizvuk a ked sa vam chce tak si z nich mozte chvilu robit picu s tym, ze mate iPad a podobne :D V lepsom pripade to zistia a naseru sa ze ich okradate o cas, v horsom vam vynadaju, ale za ten pocit to stoji :D
    31.3.2022 12:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    môj syn takto Indku trochu ťahal za nos a keď sa už asi tešila, že ju dostal, poslal ju do tropického pásma
    28.3.2022 12:25 Brum
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači

    Tohle běží už min. měsíc, tzv. vishing (voice phishing). Volá někdo z Německa (popř. z Bulharska či Francie), řekne, že je Sushil Ghule z Microsotu a že vy mít problém s váš účet u Microsoft. Snaží se dostat k přihlašovacím údajům, popř. donutit uživatele nainstalovat nějakej kekelsoftware na jeho počítač. Volající mluví anglicky s výrazným indickým přízvukem

    Tlf. předvolby: Německo +49, Francie +33, Bulharsko +359

    Gilhad avatar 28.3.2022 12:43 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Asi tak minulý týden mi taky někdo neznámý volal, zeptal se, zda mluvím anglicky, tak jsem řekl, že trochu, řekl že je z microsoftu, tak jsem to zavěsil.
    28.3.2022 12:45 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Treba ti chtel nainstalovat widle :-D
    28.3.2022 12:53 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Zakladem je tyhle podvodniky maximalne zdrzovat.
    28.3.2022 15:21 stafra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Dnes jsem si s jedním povídal 2 hodiny. Pustil jsem ho do VM s Windows 10, 1x CPU core, 1 GB RAM. Vůbec to nelezlo. Netstat se vypisoval rychlostí 1 znak za sekundu. Pán byl trěplivý. Trvalo mu skoro hodinu, než ze mě začal tahat číslo kreditky a přístupy do bankovnictví, před tím mě přesvědčoval o tom, že je počítač zavirovaný výpisy netstatu a zobrazením exspirovaného MS certifikátu. Hovor mám nahraný, seanci ve VirtualBoxu taky. Ale co s tím? Asi nic..
    pushkin avatar 28.3.2022 15:34 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    To je na tom nejhorší, že nic. V ČR by se asi něco zmohlo, ale jak je z ciziny, tak je možnost postihu mizivá.
    28.3.2022 22:07 Woky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    A cemu jsi tim presne pomohl? Tedy krome toho, ze jsi 2 hodiny casu zabil placanim nesmyslu s nejakym ocasem z Indie?
    28.3.2022 22:54 stafra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    1. Dvě hodiny nemohl spáchat úspěšně podvod na někom jiném. 2. Zjistil jsem, jak pracuje a k tomu jsem z formuláře, který nechává oběti vyplňovat, odnesl 3 e-mailové adresy, na které jsem následně zaslal varování, že jejich majitelé mohli být podvedeni (třeba je to čerstvé a ještě jim nevysál karty). 3. Mám reálnou zkušenost, která bude působit edukativně na mé okolí, až se o ni budu dělit.
    29.3.2022 09:56 strasidlo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Výtečná práce a příkladný postoj. Díky.
    29.3.2022 16:20 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    +1
    xxxs avatar 28.3.2022 13:50 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    mne volali minuly rok. su z mikrosoftu. potom kamos pustil strasne dlhu omacku. tak sa ho pytam, ze ci chce heslo do pocitaca, alebo nieco ine. nie, nie, iba mu ide o moju bezpecnost. ci mam widle. nie, mam lin. ponukol som mu zase heslo, nechcel. tazka praca.
    28.3.2022 17:04 Vlado99 | skóre: 10 | blog: vlado99
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o podvodné získání přístupu k počítači
    Ja som mal taký telefonát (na mobil!) pred x mesiacmi.

    Najskôr hovor s cvičenou opicou (mohol to byť aj bot), a keď sa hovor dostal mimo očakávaných koľají, tak ma prepli na iného človeka.

    Ani s tým som sa ale nedohodol, na ktorom z mojich počítačov zistili ten problém a tak už po necelých 10 min. sme dohovorili.

    Ja som samozrejme vystupoval ústretovo a prejavoval som obavy o osud môjho počítača a záujem problém vyriešiť.

    Ak má človek čas a náladu, treba sa snažiť odčerpať im toľko zdrojov, koľko sa dá.

    S trochou šťastia sa pri tom aj pobaví.
    Ruža Becelin avatar 29.3.2022 08:30 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Jo, s těmahle je zábava :-D

    Nejlepší je ten týpek, co si napsal vlastní "internetovou banku" a vodí je na nudli, na YT ma kanál :-D

    Na mě zkoušeli scam přes LinkedIN, nabízeli zlato ukryté v Iráku, ale jak jsem jim napsal, že si to zlato teda vezmu a že řeknu kamarádům, co tam zrovna slouží, aby mi ho vyzvedli, tak už se neozvali :-(
    30.3.2022 00:12 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Kitboga - "Just wait a moment"
    30.3.2022 23:45 DJnero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Do not redeem!!!
    30.3.2022 20:13 vtip dne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Proc transky pouzivaji Linux? Protoze chteji modifikovat OS stejne jako modifikuji sve telo
    31.3.2022 02:08 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    A proč homofóbové používají Windows? Z čiré hrůzy, že kdyby to neměli přísně zakázané, tak by si nekontrolovatelně modifikovali jak systém, tak i vlastní tělo.
    pushkin avatar 31.3.2022 08:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    A proč používají ovce Windows? Protože ani netuší, že něco jinýho existuje...
    31.3.2022 18:56 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Neumím německy ani anglicky a pořádně ani česky. Asi by narazili. Já věděl, že svoje neznalosti jazyka jednou zúročím.
    Petr Tomášek avatar 2.4.2022 11:02 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Ten zápis "+491 728 866 571" je velmi matoucí. Předvolba do Německa je +49, (0)172 je národní předvolba pro mobilního operátora. Buď si někdo koupil jejich SIMku anebo fakuje číslo...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    3.4.2022 00:16 Fofola
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus o získání přístupu k počítači - Technical support scam
    Mně včera volala žena z Belgie. Chtěla, ať v příkazové řádce spustím příkaz assoc (asociace přípon) a pak cosi řešila s příponou .ZFSendToTarget (odeslání do komprimované složky), než jsem ztratil trpělivost. Měl jsem říct, že jsem policajt. Dneska volal někdo z Nizozemí, to už jsem nevzal.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.