abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'

    16.3.2007 16:58 | Přečteno: 1311× | Zivot a tak | poslední úprava: 16.3.2007 17:23

    Rozsirena, opravena a zahyperlinkovana verze jednoho diskuzniho prizpevku
    K vyzbrojování ho vedly předchozí zkušenosti. To že naši civilizaci dělí od naprostého chaosu dvě chybějící večeře je všeobecně známá věc. Ale je zajímavé, jak pěkně koreluje skutečnost s děním románu, který se potažmo tváří jako sci-fi. Docela by mě zajímalo, jak by probíhal takový větší výpadek u nás, ale asi by tak dramatický jako v USA nebyl.

    Co Vas vede k presvedceni, ze by to u nas bylo mene dramaticke?

    Predstavme si treba scenar, kdy by nezjistena teroristicka skupina nebo libovolny stat odpalil jedinou vodikovou bombu nekde nad stredni Evropou, na nizkem orbitu, rekneme 300-400 km vysoko. Evropa je nejspabsi clanek, EU a OSN by ani nestihli utok opravdu ostre odsoudit a zacit tradicne plane tlachat o tom, zda tentokrat jiz odpovi ostrou letakovou kampani nebo jen duraznou suplikou ci kompromisni protestni notou....de fakto utocnici nikoho nezabili, slo jen o jaderny test, ze?

    Pri razi kolem 10-20 Mt by se plne projevil EMP (elektromagneticky puls) ktery pri testech v Pacifiku za podobnych podminek znicil i poulicni osvetleneni(!) i na vic jak 1000 km(!) vzdalenych ostrovech. Spad nebo radiace by samozdrejmne nebyl problem. Zda se dokonce, ze pri dostatecnem vykonu je klasicke (a mnohem jednodussi) stepne zarizeni efektivnejsi nez slozite fuzni, protoze vybuchem prvniho stepneho stupne nedojde k preionizaci okoli, ktera pak snizuje neutronovy vytezek. Klasicky Teller-Ulamuv design prvni stepny stupen nutne vyzaduje, a pro maximalizaci neutronoveho vytezku je vhodne mit co nejmene masivni obal a vyhnout se zminene preionizaci. A dodavka? No, kdyz by se odhledlo od faktu, ze trebas i zeme jako Iran uz dnes mohou dosahnout kosmu, zustane problemem pouze miniaturizace celeho zarizeni, od jaderneho zarizeni je ke kompaktni, lehke a spolehlive bojove hlavici porad jeste kus cesty. Ale pachatel to muze vyresit tak, ze si na bezne komercni bazi zaplati u Francouzu, Rusu, Indu nebo kohokoli jineho, kdo to dokaze zaplati vyneseni 3/4 tunoveho saudskoarabskeho 'komunikacniho satelitu', ktery klidne necha par mesicu krouzit, a pak teprve aktivuje primitvni stepne zarizeni.

    Myslim, ze vzhledem k tem svetlum znicenym i na 1000 a vic kilometru vzdalenych ostrovech nicmene by nefungovalo tak 98% aut (protoze maji elektronicky rizene zapalovani, palubni pocitace a podobne), skoro zadne motory (i tam je elektronika) dokonce ani velka cast nasi vojenske techniky, ktera neni EMP a Radiation-hardened, nefungovaly zadne pocitace (cim novejsi tim zranitelnejsi diky vysokemu stupni ingerace), supermarkety, elektrina, svetla, bankomaty, televize, radia, policejni a vojenske vysilacky, vodovody a rozvody tepla a plynu maji taky elektronicke regulacni systemy, you name it.

    To, co by fungovalo zcela bezpecne jsou sekery, pacidla, strelne zbrane a svicky. Co by za 48 hodin delalo napriklad 1.000.000 zivych, ale hladovych a promrzlych lidi v centru Prahy nebo ostatnich velkych mest? Jak by reagovali? Jak by se zachovala policie, armada? Kazdy z nich ma preci doma rodinu, sel by ji chranit a postarat se o ni? Bez aut a metra by se ti lide ani nedostali 20-30 km na predmesti aby tam vyrabovali supermarkety a prezili par dalsich dnu, nemyslite?

    Nekdo rika, ze jsem pesimista, ja se povazuju za realistu a pomerne dost mi vadi, ze si manzelka explicitne nepreje, abych mel doma aspon kratkou strelnou zbran, protoze ma proste takovy ten hypermoderni, politicky korektni nazor, ze zbrane jsou fuj, ze jsou zdrojem nasili a tak...S tim naprosto nesouhlasim, vrazdi preci vzdy clovek, ne nuz nebo pistole, zdrojem nasili jsou lidi. A lidi jsou jen smeckou sobeckych lumpu, kmenem ci tlupou, ktera ted muze (jen diky relativnimu blahobytu) nosit masku civizovanosti a humanity. Znate Malevil? Podobne postkatastroficke scenare mi prijdou pomerne realne, a rad bych mel moznost chranit svou rodinu proti lumpum vsech barev a vyznani.


    Image:EMP areas.JPG
    Jen pro predstavu: Rozsah EMP v zavislosti na vysce iniciace

    Image:High altitude EMP2.GIF
    Vygenerovane Elektricke pole v zavislosti na vykonu pouziteho nuklearniho zarizeni.        

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.3.2007 21:29 kofol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    ja jsem pro, kloudne si zarabovat ve velkym, pokud mozno vylidnenym meste je muj sen!
    JiK avatar 16.3.2007 21:45 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    Co bys bral? potraviny? zbrane? sperky a zlato? leky?
    16.3.2007 23:00 Zuzkins | skóre: 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    Sirky, drevo a kurata, ne?
    Chceš realizovat své sny? Probuď se!
    17.3.2007 19:05 kofol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    nejdriv bych se v nejakym supermarketu kloudne nazral a pak bych si sel neco pekne zdemolovat :-)
    Bosý v tráve avatar 17.3.2007 04:22 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    ako vy cesi hovorite: je to jenom mlzeni, mlzeni a zase jen mlzeni...

    Metoda je jednoducha: vytvorit nepriatela, podnietit strach, obmedzit prava, stanovit pravidla. Urcite viete co je to kamuflaz. Takou kamuflazou moze byt bin ladin aj s celou svojou alkaidou a svetovym spiknutim teroristov proti spravodlivym zaujmom nadnarodnych korporacii, ktore su momentalne alokovane hlavne v JuEsEj.

    Co sa tyka scenarov typu tohoto blogu, ono ak je raz stanoveny vysledok, daju sa k nemu dopracovat rozne scenare. Jedina armada, ktora doteraz pouzila jadrove zbrane, bola prave ta, ktora strazi aby sa tak nestalo... Ale to jsou paradoxy made in Ju.eS.eJ.
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    17.3.2007 14:45 kofol
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    americka atomova bomba bylo to nejlepsi, co mohlo japonsko potkat.

    1) kdyby nedoslo k naprostemu podlomeni moralky zbrani hromadneho niceni, japonci by zrejme bojovali az do posledniho muze 2) demonstrace sily USA sovetum byl skvely tah, diky tomu japonsko neovladli komousi. 3) reparace - jak znamo, kde se o obnovu staral kapital byl blahobyt, kde delnicka trida byl hladomor

    diky tomu vsemu a pricinenim japonske pracovitosti a vynalezavosti je japonsko tam, kde je. s levicakama si tam od roku 1954 vytiraj prdel = stabilita a opravdova prosperita, ktera je v konecnym dusletku solidarnejsi nez vsichni levicacky ukvicenci dohromady.
    17.3.2007 15:16 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    Teda nevim jestli jste tam nekdy byl a pokud ano, tak jestli jste byl nekde na venkove alespon 200km od shinkansenu. Tam se zivot od ruskych vesnic zase tak moc nelisi. Jestli by v japonsku vyhrali komunisti si nejsem jisty, kdyby si to nepral cisar.

    Jen tak pro ilustraci, v teto pocitaci rizene zemi jsou nadrazi, kde vam listek vypisi rucne a spojeni hledaji v knihach a ne v pocitaci, zadny tam ani nemaji.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    Bosý v tráve avatar 17.3.2007 16:35 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    americka atomova bomba bylo to nejlepsi, co mohlo japonsko potkat.

    Neviem, ci by ste tuto istu vetu pouzili aj v pripade, keby podobny postup aplikoval stat s inou ideologiou na Cesku Republiku a take mensie baby by fukol trebars na Prahu v case hlbokeho komunizmu. Tu sa da argumentovat tym, ze predsa cesi alebo slovaci v pripade svojej krajiny nie su taki hlupi aby bojovali do posledneho muza, ale skutocne to tak je? Niektore veci si clovek totiz uvedomi iba vo vyhranenych situaciach a vtedy idu vsetky ideologie bokom. Zbrane hromadneho nicenia nie su urcene na nicenie vojenskych objektov ale predovsetkym na civilne ciele, kedy zomieraju predovsetkym ti, ktori s vladnucim rezimom nemaju nic spolocne.
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    karoliner avatar 17.3.2007 20:13 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    americka atomova bomba bylo to nejlepsi, co mohlo japonsko potkat.
    ty seš teda magor - zastáncům "humanitárrrrního bombarrrrdování" bych přál zažít nějaký ten nálet

    PAX!
    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    17.3.2007 16:41 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    Ad ta část o tom, že Írán je schopen dosáhnout vesmíru... No a co? Těžko někdy dosáhnou takové spolehlivosti těch raket, aby s ní riskli poslat jedinou svojí atomovku. Když už budou chtít někam poslat ZHN, tak ji strčí nějakému diplomatovi do kufříku.
    pomerne dost mi vadi, ze si manzelka explicitne nepreje, abych mel doma aspon kratkou strelnou zbran, protoze ma proste takovy ten hypermoderni, politicky korektni nazor, ze zbrane jsou fuj, ze jsou zdrojem nasili a tak...
    Tyhle ti politicky korkektní "zbraně fuj" jsou skvělí ignorovači faktů. Kdekoliv, kde je omezeno vlastnění střelných zbraní, roste kriminalita spáchaná střelnou zbraní. A naopak - tam kde má každý druhý pistoli v kapse, tam se zloději bojí, že by mohli koupit jednu do palice.
    Quando omni flunkus moritati
    17.3.2007 23:46 alblaho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tma 3.0 aleb 'Jak by to dopadlo?'
    No, proto jsem si koupil podstivé mechanické hodinky, žádný pošahaný quartz :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.