abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jednoucelovy live Linux (USB video capture)

    24.4.2009 18:45 | Přečteno: 2383× | Linux

    Rad bych se mistnich odborniku zeptal, jak nejelegantneji vyresit moznost ukladani zmrazenych video snimku z mikroskopu na usb dudlik.

    V cleanroomu mam slusny opticky mikroskop (Zeiss) se solidni a dosti kvalitni kamerou, ktera ma vystup v nejakem televiznim formatu (PAL?) pak to jde do nejake pochybne (samozdrejmne bezejmenne) krabicky, odkud leze USBcko do hnusneho pocitace s windows XP, kde sice jsou prislusne ovladace, nikoli vsak software na jejich pouziti...

    Na pocitaci nejsem admin, vzhledem k tomu, ze to je v cleanroomu tak se o to asi nikdo nestara. Vytaci mne, ze vim, ze existuje technicka moznost ukladat fotky z mikroskopu a jen diky win to nejde.

    Hledal jsem nejaky freeware ktery by umel aspon minimum, nadetekovat zdroj videa, zobrazit ho live na screen (ostreni pro mikroskop a kameru je nepatrne posunute) a ukladat jednotlive snimky v co mozna nejvyssim rozliseni, do ne-uplne-nejdebilnejsiho formatu a do vybraneho adresare. Neverim, ze neco takhle trivialniho neexistuje, nicmene jsem neuspel, aspon tedy ne s hledanim neceho, co se nemusi instalovat (nejsem admin) a zaroven to aspon trochu funguje. Jedine co jsem nasel je nejaka korejska obludnost, ktera je asi placena, protoze to pise, ze je to 24 hodinovy trial, a zaroven nema takove veci, jako moznost vybrat si, kam a jak se bude zachyceny obrazek ukladat, coz bych sice prezil, ovsem to, ze ho nucene ulozi v rozliseni 120*160 bodu prezit nejde. Aspon to prokazalo, ze jak kamera, tak ten zmetek, co se ve windowsim spravci HW hlasi jako Crescentec DC-1100 funguji a nejaky "obraz" z toho vytezit jde.

    Napadlo mne, ze by to mohl byt senzacni ukol pro specializovane linuxove live distro. Nabootuju z USB (neco jde pry i spustit, bez bootu) nastavim si, v nejakem capture programu, ze chci ukladat obrazky jako tiff, png nebo jpg do vybraneho adresare, cislovat je vzestupne a pak mi klepnuti mezernikem ulozi obrazek z kamery a budu spokojeny. Az skoncim, rebootnu, a pocitac bude dal nefungovat jako doted, nikoho nenasere nejaky linux ci jine zasahy ktere by se nekomu nemuseli libit.

    Otazkou je, zda neco takoveho existuje, jak se vubec bootuje z USB, zda to pojede, a jak si takove live distro s aplikaci na screen capture najit, pripadne vytvorit. Predem rikam, ze pokud mi to zabere vic jak jedno odpodledne, seru na to a udelam to tak, ze vzorky zobrazim dodatecne znova, na jinem mikroskopu, u nas na katedre, kde je specializovana aplikace, ktera umi pridavat i scalebary, kalibrovat, merit vzdalenosti, psat tagy a vubec. Ptam se tedy, jakou aplikaci pouzit na grabnuti snimku z videa? Jak zprovoznit v live distru ten zdroj, tedy to "Crescentec DC-1100"? Jake live distro zvolit, pripadne jak si ho pokud mozno z komponentu udelat? Jak to bootovat/startovat z USBcka?        

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2009 19:15 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)

    Zalezi asi na tom, jak moc po takovej distribuci prahnes. Pokud by to bylo jenom nevyrazny plus, protoze mas moznost to samy udelat bez pouziti toho ditra, tak proste zagoogluj slova linux livecd a nazev ty kamery/mikroskopu a pokud nic nevybehne, tak na to kasli.

    Pokud bys takovou distribuci ale ziskal pridanou hodnutu (napr. lepsi obrazky/video), tak by se mozna vyplatilo do toho investovat vic. Taky je problem, ze mozna tobe by to zbralo tri cely dni, ale me by to zabralo jenom hodinku, kdybych byl u toho stroje fyzicky. Osobne bych nejdriv nahodil livecd distro a podival se, jak se to zobrazuje v linuxu. Pres google jsem nasel nejaky dotazy, kde u toho nazvu pisou ID 0932:1100 (http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-428482.html). Jsou tam logy, sice tam sachujou s gpsca, ale proklikal jsem se az na stranku seznamu podporovanych zarizeni a u zarizeni s timhle bridgem je uvedeno, ze ovladac jeste neni k dispozici.

    Pokud bys bootnul nejakou livecd distribuci a pomoci prikazu lsusb vypsal USB zarizeni s jejich ID, tak by slo mozna jeste overit, jestli ani pro ten tvuj model neni driver, ale vypada to, ze asi nebude. Takze bych tipnul, ze nic existovat nebude. Pak by byla jeste moznost se zkusit podivat na strankach vyrobce, jestli nedodava modul pro linux. Pak by se mozna dalo.

    Pokud by to teda bezelo, tak vyrobit USB live distribuci by nemuselo by tak hrozny, liveCD by se mozna delalo lip (mas moznost bootovat CD?). Pokud je tohle rozsirena vec, tak by mozna byl zajem i od dalsich lidi.

    Jendа avatar 24.4.2009 19:29 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Pokud se ti to nějak podaří rozjet v Linuxu, LiveCD/USB už je potom hračka. Doporučuji vyzkoušet projekt Debian Live, člověk si tím snadno vyrobí livko na míru.
    Fluttershy, yay! avatar 24.4.2009 19:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Doporučuji vyzkoušet projekt Debian Live, člověk si tím snadno vyrobí livko na míru.

    Něco podobného je i pro openSuSE (ale s možností virtualizace, modulů a podobně a to vše s možností testování vzdáleně).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 24.4.2009 20:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Ano, já vím. Psal jsem o tom ;-). Ale je to ještě alfa a já obecně nemám moc rád služby běžící někde v tramtárii, když to můžu mít v teple domova.
    24.4.2009 19:32 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Zkusil bych některou z distrubucí, kterě jsou stavěné jako domácí multimediální centrum s možností nahrávání jako MythTV, ale bude to chtít vyskoušet - osobně s tím nemám moc zkušenosti, protože jsem si pro své HTPC spáchal něco jako LFS, založenou na vlasnoručně přeloženém jádře, MPlayeru, zbyek je z Debianu.

    Analogové video jsem grabovával přes upravenou verzi konzolové utility streamer, které je standardně součástí balíku XawTV (ale např. v Debianu je i samostaně), umí ukádat ve formátech RGB16/24, YUV a JPEG, jak do samostatných snímků, tak do videa (raw nwebo AVI), případně mencoder z MPLayeru. Na zobrazování je toho spousta, mně nejvíc vyhovoval TVTime, ale jde samozdřejmě použít cokoliv jiného.

    A pokud ten mikroskop produkuje videosignál, zkusil bych zjitit, jestli to není náhodou běžný Composite/S-Video video signál - pak by šlo použít jakoukoliv grabovací kartu, které jdou dnes sehnat za babku (obzvlášť v místech s blížící se "analogovou tmou", sám mám tu svojí teď v šuplíku). Doporučuju spíš PCI/PCIe než USB, mnohem méně zatěžují procesor, takže na dnešní průměrné sestavě je na nich možné grabovat do plného PALu (768x576), dokonce i ve formátu YUV (tj. bez komprese).
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.4.2009 19:57 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Potřebuješ něco jako booruWebCam, pod widle a bez nutnosti instalace. O programu jsem nedávno četl, ale už si nejsem jistý, jestli jde nastavit vstupní zařízení, nicméně takových programů jsou pod vidle kvanta...
    Fuky avatar 24.4.2009 23:37 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Příprava souborů pro zavedení z USB zařízení a co se týče grabování a ukládání snímků z /dev/video pomocí V4L2, tak SW je dost, třeba mplayer mi přijde dost flexibilní.
    27.4.2009 08:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Pokud z mikroskopu leze pal - předpokládám že přes nějaký koaxiál - tak bych se zkusil vyprdnout na tu krabičku a připíchnout to rovnou k analogové TV kartě - teda pokud je k dispozici. A pak to vyladit klasicky jako telku. XDTV umožňujě dělat sreenshoty i ukládat videozáznam.

    Ta USB krabička podle mě nebude nic jiného než právě taková externí TV karta. Ovšem může používat nějaký obskurní chip. Bylo by možné přihodit výpis z linuxu po o připojení té krabičky? Jak se do systému přihlásí atp.?
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.4.2009 09:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Pokud z mikroskopu leze pal
    ...jemu z toho poleze nejspíš NTSC.
    Ta USB krabička podle mě nebude nic jiného než právě taková externí TV karta
    ...no a jestli z toho leze NTSC (nebo jakýkoliv TV signál s nízkou frekvencí) tak ta krabička bude spíš scandubler.
    27.4.2009 09:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Každopádně půjde z toho zařízení nějakým způsobem pod linuxem data vykuchat.
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.4.2009 10:54 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    No to samozřejmě ano, jestli trvá na LiveCD bude to asi jen otázkou driveru. Ale jak už jsem psal, jsou programy bez instalace i pod ty widle - přinesu program na flashce, spustim ho z ní a zároveň na ní nechám ukládat data. Pokud je to v tom systému sprovozněný, nekombinoval bych zbytečně se sestavováním LiveCD, rebootama, atd., v tomhle případě je to nejsnažší řešení a účel světí prostředky. ;-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 27.4.2009 10:56 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jednoucelovy live Linux (USB video capture)
    Pokud je to v tom systému sprovozněný
    Ten vstup videa.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.