abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Domény s koncovkou CZ v nebezpečí

    23.4.2006 19:24 | Přečteno: 1436×

    Omlouvám se za bulvární titulek, ale po shlédnutí včerejších zpráv mě skutečně nic lepšího nenapadá.

    V závěru Televizních novin byla odvysílána krátká reportáž, začínající slovy: "Teroristické útoky či živelní katastrofy by mohly ochromit i veškeré internetové služby. Stát proto rozhodl, že webové stránky s národní doménou preventivně zajistí a určil jejich správce - sdružení CZ.NIC. Podle Ministerstva Informatiky ho bude částečně kontrolovat stát."

    Musím konstatovat, že už nějakou dobu jsem neslyšel něco podobně pitomého. Bohužel totiž netuším, co to jsou "webové stránky s národní doménou", jakého mohou mít "správce", ani jak je tento "preventivně zajistí".

    Pokud je tím myšleno zajištění provozu autoritativních DNS serverů TLD CZ, obávám se, že vylepšit už to příliš nepůjde. Aniž bych se příliš namáhal, pomocí příkazů dig, whois a traceroute jsem za dvě minuty zjistil, že autoritativních serverů je sedm, u prvních třech jsem si dopátral, že jsou umístěny v Praze, Londýně a Amsterdamu, u zbytku už se mi to zjišťovat ani nechtělo. Snadno také nahlédneme, že CZ.NIC coby správce národní domény funguje bezproblémově deset či kolik let, a že tedy není žádný důvod opravovat něco, co se nepokazilo1).

    Možná ale, že Ministerstvo Informatiky má ve své osvícenosti na mysli něco úplně jiného, i když mi pravda uniká, co by to mohlo být. Osobně bych za nejdůležitější "část českého internetu" (ať už je tím myšleno cokoliv) považoval infrastrukturu provozovanou sdružením NIX.CZ. Tímto peeringovým uzlem protéká ve špičcce 13 Gbps a v případě jeho výpadku by se tento provoz snažil protékat zahraničím, přičemž valná většina operátorů nemá své tranzitní linky dostatečně dimenzované na to, aby národní provoz snesly. Pamatuju dva výpadky NIXu (oba velmi krátké, a ani jeden z nich nebyl způsobem teroristou či živlem), oba byly sakra poznat.

    Dalším takovým kritickým místem je, dle mého názoru, Telehouse Sitel, kde se nachází nejen jeden ze čtyř uzlů NIXu, ale kde má své klíčové technologie řada českých i tranzitních operátorů. Úplný výpadek všeho v této lokalitě by se na chování "českého internetu" velmi pravděpodobně dost projevil. Kromě atomové bomby si ale neumím moc představit, jak by k němu mohlo dojít, a už vůbec ne, jak by to stát dokázal spasit...

    Suma sumárum, jsem z toho zmaten. Pokud vím, nic se nepokazilo a není tedy nutné nic opravovat. A i kdyby se náhodou něco pokazilo, jsem zcela upřímně přesvědčen, že stát je ten naprosto nejneschopnější institut, který by to dokázal opravit. Možná, že existuje něco řízené státem, co funguje, ale já o ničem takovém nevím. Zato vím o několika případech, kdy stát zasáhl do věcí zcela bezproblémově fungujících, a ony věci se v přímé příčinné souvislosti následně kompletně rozesraly.

    Koneckonců, sama ministryně informatiky ve zmiňované reportáži pravila, že "...Ministerstvo Informatiky má například určité množství alokovaných generátorů a nafty do nich...". No potěš pánbůh za ty dary. Naštěstí každý provozovatel jakékoliv významnější technologie má generátor i naftu vlastní - a má je navíc v pohotovosti, nemá je "alokované" - ať už to opět znamená cokoliv, protože v souvislosti s generátory a naftou jsem sloveso "alokovat" ještě opravdu použít neslyšel.

    Závěr? Není žádný závěr. Reportáž byla naprosto tupá, zmatečná a nicneříkající. Pokud si to příslušná redaktorka úplně nevycucala z prd^Hstu, vyplývá z ní pouze to, že stát hodlá zmarasit další z věcí, u kterých se mu to zatím ještě nepovedlo. Proto se domnívám, že je doména CZ v nebezpečí. A nerozhodnuta zůstává i otázka, zda oxymoronem roku 2006 má být "zodpovědný novinář" nebo "zodpovědný politik".

    1) - Bezproblémovostí momentálně myslím technickou bezproblémovost. Spekulace o drahosti českých domén a o tom, kam se vybrané peníze podějí, mě v tomto kontextu nijak netrápí. Hovoříme o technické funkčnosti.

           

    Hodnocení: 77 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.4.2006 19:28 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    No, vzhledem k tomu, že ta informace byla odvysílána na TV Nova, nepropadal bych panice a počkal si, až se z nějakého relevantnějšího zdroje dozvíme, co se skutečně chystá (a zda se opravdu něco chystá)…
    23.4.2006 19:30 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí

    Kdyby to byla TV Nova, tak to okázale ignoruju. Ale ona to jak napotvoru ČT1...

    23.4.2006 19:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    Aha, vycházel jsem z označení Televizní noviny, což je jméno hlavní "zpravodajské" relace TV Nova…

    BTW, dodnes jsem nepochopil, proč si tenkrát ČT v rámci porevolučního obrazoboreckého a přejmenovávacího nadšení nechala tento ničemu nepřekážející a mezi lidmi zažitý název vyfouknout…

    23.4.2006 19:43 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí

    Ano, omlouvám se za matoucí označení. Termínem "Televizní noviny" prostě souhrně označuju veškeré pokusy o zpravodajství, ať už je vysílá kterákoliv česká (ve smyslu jazykovém, nikoliv vlastnickém) televizní stanice. Vaše nepochopení onoho přejmenování ostatně plně sdílím.

    23.4.2006 19:46 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    Nevím kde, ale někde jsem četl, že ministrině a zástupce nicu se dohodli, že navážou nějakou užší spolupráci. Bylo tam zdůrazněno, že stát nebude zasahovat do nicu, snad jen že se bude podílet na financování nečeho...

    Kdybych si vzpoměl, kde jsem to četl, tak sem hodím odkaz.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    23.4.2006 19:53 Jiří Veselský | skóre: 30 | blog: Jirkovo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí

    Já mám kupodivu dojem, že NIC se poměrně úspěšně zvládá financovat sám. A jako daňový poplatník nevidím důvod, proč by měl stát do této oblasti jakékoliv finance cpát - mi naprosto vyhovuje, že za své domény platím tak, jak platím.

    Nehledě k tomu, že (bez ohledu na oblast) je "spolufinancování státem" cosi, co dodává slovnímu spojení "danajský dar" úplně nový rozměr hrůzy! Je-li něco "spolufinancováno státem" (== peníze daňových poplatníků jsou pod hlavičkou ušlechtilého záměru (a někdy i bez ní) rozkradeny, promrdány a prochlastány), je to spolehlivý způsob diskreditace celé záležitosti.

    23.4.2006 19:57 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    idu volby aj u vas, nie? tyc mizivych par percent populacie, co sa nad tou spravou dokaze zamysliet, je nezaujimavych. a pre zvysok je pojem internet nieco hmotne (napr ako dialnica ci zeleznica).

    a kedze tam spomenuli "narodna domena", "terorizmus", "ochrana", urcite to bude mat pozitivny vplyv na voly-cov.

    23.4.2006 20:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    Možná se jen zase na ministerstvu informatiky objevilo nějaké nové koště, které usoudilo, že doménu cz by měl spravovat úřad při ministerstvu, protože mu ještě nikdo neřekl, že správce "národní domény" v rozporu s představami úředníků neurčuje ministerstvo ale ICANN…
    23.4.2006 21:39 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    dost mozna MI potrebuje opet nejak zduvodnit svoji (zbytecnou) existenci. nebo je to dalsi krok statni byrokracie v pokusech o ovladnuti vseho, motivovany navic snahou dostat se ke klicovym mistum ceskeho internetu a vsadit do nej sve stenice (a v pripade krize jej vypnout).
    23.4.2006 21:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    To bych tedy rád viděl, jak by se dal CZ.NIC využít k nasazení nějakých "štěnic", aniž by to bylo do očí bijící…
    24.4.2006 08:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    Související odkazy: Výjimečně asi není důvod k obavám :-)
    24.4.2006 19:57 tomasgn | skóre: 23 | JN89GE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    ale asi ani k oslavam. myslim ze neni zadouci aby stat dale rosziroval oblast sveho vlivu.
    24.4.2006 20:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    MIČR v memorandu říká, že pokud to CZ.NIC nebude kazit, nebude mu do toho kecat a bude i vystupovat proti snahám třeba jiných státních úřadů CZ.NIC nějak ovlivňovat nebo převádět jeho pravomoc. Takže zatímco do teď mohlo kdejakého poslance napadnout, že by se na domény mohl třeba udělat zákon a zřídit nějaký úřad pro jejich přidělování, po tomhle memorandu si Bérová takového poslance pozve na kobereček a vysvětlí mu, že takhle teda ne :-)

    Stát svůj vliv nerozšiřuje (říká, že zasáhne jen v případě, že CZ.NIC přestane fungovat). Myslím, že po podpisu je pozice CZ.NICu bezpečnější, není se třeba tolik bát, že by stát do domén zasahoval (zatímco dříve to stát nedělal proto, že to ještě nikoho dost mocného nenapadlo, dneska stát deklaruje, že to nedělá proto, že nechce).

    Takže žádná velká sláva to není, ale mírný pokrok v mezích zákona snad ano :-)
    25.4.2006 19:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    po tomhle memorandu si Bérová takového poslance pozve na kobereček a vysvětlí mu, že takhle teda ne

    Já tedy nejsem právník, ale není to spíš tak, že si poslanci zvou na kobereček ministry (říká se tomu interpelace), než aby tomu bylo naopak? :-)

    25.4.2006 19:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domény s koncovkou CZ v nebezpečí
    No je to naopak, proto ten smajlík :-) Ale jeden poslanec nic nezmůže, v takovém případě se ještě ministr informatiky může odvolávat na toto memorandum. Samozřejmě, pokud by se Parlament rozhodl a vytvořil zákon o doméně .cz, memorandum bude na nic. Ale i kdyby k něčemu takovému mělo dojít, pořád se líp bude operovat memorandem podepsaným ministryní informatiky než jenom říkat "ale my jsme mysleli, že nám tu doménu necháte…"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.