abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 751 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    2010: Čtvrtý rok s Linuxem

    24.2.2011 07:58 | Přečteno: 1366× | Linux

    Skončil rok 2010… Ano je to se mnou čím dál tím horší. Dokopat se k sepsání výročního zápisku mi trvalo skoro dva měsíce. Snad se mi tedy aspoň povede vzpomenout si, co zajímavého se pro mě v roce 2010 událo ve světě GNU/Linuxu.

    Na distribuční frontě dlouhodobý klid

    Stále a stále spokojeně používám Arch Linux. Stejně tak zůstávám spokojen s KDE 4.x na hikari, kawagiri, haku a skoro nepoužívaném tsubaki a s E17 na dosluhujícím kanashimise tu někdo nedávno ptal na jména strojů… Krátce jsem tedy na kanashimi používal Xfce, ale s 256 MB RAM to bylo docela uptrpení.

    Hrátky se SELinuxem

    Když došlo na to, jaké si zvolit téma diplomky, opět jsem se přiklonil k SELinuxu. Tentokrát v mutaci: Bezpečnostní politiky SELinuxu pro vybrané aplikace prostředí KDE. Z původního cíle naprogramovat vše přes prázdniny sešlo, ale aspoň se mi podařilo stihnout loni většinu toho programování. Jestli se tedy zadaří, měl bych odevzdávat práci v květnu. Na politikách pracuju v tuším třinácté verzi Fedory, s všemocným IDE zvoucím se vim a verzování dělám v gitu.

    Vůbec jsem ve vimu a gitu našel poslední dobou nějaké zalíbení. Většinu svých XeLaTeXových dokumentů jsem začal verzovat a ťukat ve vimu namísto v Kile. Nedávno jsem se přistihl, že si ve vimu dokonce i píšu poznámky ve škole.

    Zpět k SELinuxu… Od předloni spravuji SELinuxové balíčky pro Arch Linux v AURu. Za ten rok se mi je podařilo značně rozmnožit a dodávám i „kompilovanou“ podobu referenční politiky. Nedávno – to už by teda patřilo do příštího výročního zápisku – jsem začal pracovat na patchi, který přidává Arch Linux jako volbu k sestavení referenční politiky, tak snad je to se SELinuxem v Archu na dobré cestě. Občas člověk dostane nějaký ten mail, že to někdo skutečně používá, a to hodně potěší a hlavně taky nakopne, jak se SELinuxem v Archu dál. Zvažuji také, že bych se ucházel o pozici TU, abych mohl alespoň ty základní SELinuxové balíčky dát do [community] a dále tak použití SELinuxu v Archu ulehčit – to ale asi nechám až na léto, podle toho, jak se vyvine škola.

    OSS grafické ovladače

    Loni jsem na hikari přešel z BLOBu NVidia na OSS ovladač nouveau – to se tak blbě píše tohleto… KMS je šikovná věc, navíc je hezké sledovat, jak se ovladač pěkně vyvíjí – experimentální Gallium 3D, nejdřív oblíbená kostka s plochama, nedávno i blur efekt v KDE 4.6, wau :-P. Ještě lépe to vypadá s ovladačem radeon, který mám na haku. No a pak tu máme intel na kawagiri a nehezkou regresi s KDE 4.5 – tak to holt chodí, když říkáte, že umíte něco, co ve skutečnosti neumíte.

    Jeden čas jsem také na hikari s nouveau používal dualhead, no ale pak mi odešel jen pár měsíců po skončení záruky 20" 16:10 *VA monitor, tak jsem up/down gradoval na 24" 16:9 TN a na druhý monitor už na stole vpodstatě nezbylo místo.

    ABCLinuxu

    V červnu mi vyšel první článek na ABC Linuxu: Nepomuk-KDE: Sémantický desktop pro Linux. Nějak mi tehdy nedošlo, že by semestrálka zasloužila trochu víc úprav před zveřejněním mimo skupinu lidí, kteří si prošli kurzem o sémantickém webu, takže to dopadlo tak, jak to dopadlo. Na druhou stranu tu poslední dobou sleduju, že ať se napíše jakkoliv cokoliv, pravděpodobnost výskytuju nějakého nekonstruktivního rýpala je vždy značná. ;-). Výskyt něčeho týkajícího se KDE 4.x pak tuto pravděpodobnost dále značně zvyšuje…

    Od prosince jsem aministrátor zpráviček na zde na ábíčku. Kdosi si kdesi stěžoval, že zprávičky čekají dlouho na schválení, tak snad je to teď o něco lepší. Taky jsem začal psát zprávičky poněkud pravidelněji, válčím sice se svou dysgrafií, ale snad to není až tak hrozné.

    KDE vs příkazová řádka

    Poslední dobou jsem stále silněji rozpolcen mezi dvěma přístupy k práci na desktopu. Jednak je tu skvělé komplexní KDE, které má na spoustu činností vlastní vymakané KDE aplikace, nebo šikovné postupy. Například jsem spolu s KDE 4.5 nahodil na hikari aktivity. Aktivity jsou šikovný způsob organizace práce na desktopu. Člověk jde dělat úkoly do školy, přepne se na aktivitu škola, na ploše se zobrazí plasmoidy týkající se školy, několik náhledů vybraných adresářů je zabijácká fičurka. K tomu přidejme, že s KDE 4.6 by to mělo umět spouštět a vypínat některé aplikace, takže už je to skoro perfektní. Chybí jeden dva plasmoidy (konzole a filtrované TODO z Kontactu) a přepínání aplikací do stavu odpovídajícího aktivitě.

    Na druhou stranu já na počítači často sázím dokumenty v XeLaTeXu, upravuju PKBUILDy a koukám na filmy. To lze efektivně dělat s vimem a mplayerem z konzole. Dobře je tu web, maily a hudba, ale i tak trávím v Yakuake/Konzoli hodně velkou část času. A tam moc nějaké vychytávky KDE nevyužiju, což je svým způsobem škoda. KDE přístup se mi pro svojí provázanost a své možnosti líbí, ale konzolový přístup také. A dohromady to není úplně ono.

    Závěrem

    To byly tedy Linuxově významné události v roce 2010. Příští rok už opravdu musím sepsat výroční zápisek kolem Nového roku a ne tu takhle trapčit v únoru. No a přání nejen linuxově vydařeného roku 2011 zůstává i nadále.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 24.2.2011 08:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    Chybí jeden dva plasmoidy (konzole...

    Plasmacon.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Nicky726 avatar 24.2.2011 08:22 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    Hele ho, to vypadá zajímavě, díky ti.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    24.2.2011 13:25 ____ | skóre: 15 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    Co máš s tou všudypřítomnou kurzívou? :)
    Nicky726 avatar 24.2.2011 14:18 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    Zvýrazňuje a odlišuje od sebe části odstavců. ;-)
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Herr Königstiger avatar 24.2.2011 19:27 Herr Königstiger | blog: MRDAT_MRDAT_MRDAT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    To je z tvojí hlavičky, nebo ti to někdo poradil?
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje rozkoš...
    24.2.2011 20:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    No z tvojí hlavičky to nebude... :-D
    25.2.2011 20:50 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    jsem začal pracovat na patchi, který přidává Arch Linux jako volbu k sestavení referenční politiky, tak snad je to se SELinuxem v Archu na dobré cestě
    To zní dobře, to jsem si celou dobu přál :)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Nicky726 avatar 28.2.2011 22:25 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 2010: Čtvrtý rok s Linuxem
    Patche a nápady vítány. ;-) Dokonce jsem kvůli tomu přeměnil kanashimi na „server“. Ale ono by si to možná zasloužilo samostatný zápisek.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.