abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    5.5. 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (15%)
     (14%)
    Celkem 119 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto

    1.6.2008 22:52 | Přečteno: 1227× | ParadoX | poslední úprava: 1.6.2008 22:52

    Dnes byl den dětí, takže včera proběhla u nás na dědině společná akce Místního úřadu, Základní školy a Sboru dobrovolných hasičů.

    Já jako držitel certifikátu Lanových aktivit II. třídy (česky to znamená Nízké lanové překážky) jsem pod záštitou SDH připravil "opičí dráhu" ke konci pohádkového lesa. Musmím říci, že výzva to byla opravdu velká. Jedna věc je postavit několik překážek pro děcka která znám na letním táboře a druhá na děcký den, když mi nahlásí velký věkový rozdíl. Ten byl hlášený 6-15 let. Další rána byla, když mi 14 dní před tím kolega řekl že nemůže a další vedoucí z tábora, kteří mají stejný kurz jako já byli na svatbě.

    Bylo to tedy celkem jasné. Dopředu jsem zvolil dráhu od nejjednodušších překážek až po ty těžší, a kdo kam dojde, tam dojde. Další problém byl ohledně zajištění bezpečnosti, protože na jednoho člověka na lanech musí být minimálně 2 lidé, kteří "lezce" jistí (to aby si nerozbil tlamu když vyhraje gravitace). Celkem tedy 6 překážek (nakonec 5 protože šestá byla opravdu náročná a prolezlo ji pouze asi 5 dětí).

    Nastal den D a hodina H. vydal jsem se s materiálem do lesa na místo, které jsem si vytipoval den předem. Všechny náležitosti jako domluva s úřadem, lesníkem atd. byli hotové. Všechny znám takže problémy že by si někdo stěžoval na ničení lesního porostu byli minimalizovány. Nehledě na to, že každý strom je chráněn látkou či jiným materiálem aby nedošlo k jeho poškození.

    Doprovázela mě skupinka 4 dobráku (dobrovolní hasiči) které jsem zapojil do práce po uvázání čtvrtého uzlu. Prasknuli mi dva puchýře a lana museli být pevná. Za dvě hodiny jsme vše uvázali, les v okolí překážek poklidili a všem zůčastněním, kteří mi měli pomoci s organizací jsem zaškolil jak jistit, na co si dávat pozor na nebezpečí na které překážce a co děcka nesmí mít na sobě (řetízky, prstýnky, náhrdelníky...)

    Následovala výměna s kolegy, kteří stavěli dřevěný domeček na kterém se v závěru celé akce měl uskutečnit ukázkový hasičský útok a na chvilku jsme hupli do bazénu, namazali spálené a rozevané ruce (ano, z vázání lan mám na dlaních popáleniny prvního stupně a celkem 5 prasklých puchýřů) a šli se připravit na první nápor dětí.

    Abych řekl pravdu, netušil jsem jak to bude probíhat a kolik bude dětí, čekal jsem tak 30-40. Když přišel první nápor dětí, vyzkoušli jsme si taktiku že dvojice dobráků šla s dítětem až na konec dráhy. Když přišel zbytek dobráků kteří dodělávali domeček, konečně jsme přešli na taktiku jedna překážka, dva dobráci. Děcka byli menší než se předpokládalo takže následovalo zvednutí dítěte do půlmetrové výšky, přechod aa přidržování dítěte na překážce a sundání dítěte. Šlo to velmi dobře děcka byli opravdu nadšený.

    Po dvouhodinové šichtě se trousili poslední děcka, mě se povedlo konečně udělat pár snímků a vysvětlit rodičům že posílat děcka na sportovní den do lesa v sandálích a pantoflích je opravdu blbost (v hlavě mi probíhali věci jako kreténizmus, debilní rodiče atd... - pamatuju kdy jsme vyndavali na táboře jedné holčině z podpalce 3cm dlouhý klacek). Poslední dítě slezlo a dobráci (mimo mě, přítelkyně a dvou dětí dobráků) utekli na finální hasičský útok o který jsem přišel jelikož jsem boural překážky.

    Celkově akci hodnotím jako velmi povedenou, nakonec jsem zjistil, že se mi na překážkách otočilo skoro 100 dětí. Dvě nebyli vpuštěny na lana z důvodu nevhodné obuvi (pantofle, sandály jsem bohužel musel výjmečně přehlížet). Les jsme dali do původního stavu a šli na shromaždiště za dětma, rodičema a celkově všema známýma. Tam na mne padl krásný pocit že se vše povedlo, všichni byli spokojený a nikomu se nic nestalo, takže jsem nemusel testovat v reálu nově získaný kurz zdravotníka od ččk. Všichni strašně utahaní, ale šťastný. Dneska jsem nemohl řídit, nemůžu vzít nic teplého nebo těžkého do ruky ale jsem spokojený. Jen víc takovýchto akcí...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 1 Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 2 Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 3 Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 4 Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 5 Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.6.2008 09:41 Jakub Hajek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Heh, nizky lana jsme na detsky den ted delali taky. Akorat nektery deticky byly opravdu hodne maly, takze pro ne byly vsechny prekazky ve stylu postavit na lano, odnest nakonec, sundat dolu :-). Potom se na tom vyblbli rodice, meli tam i nejaky tymovky a bylo to uplne supr. Uzivali si to skoro vic nez maly :-) A nas bavilo, ze oni se bavi..
    2.6.2008 10:05 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Jojo, přesně tak, některé menší děti jsme fakt doslova přenášeli. Bohužel, což mne mrzí nejvíc, je že na rodiče nezbyl čas, jelikož následoval hasičský útok a už bylo dost pozdě. Týmovky a lana pro větší plánuji na červenec až budu shopný vzít do ruky lano.

    Nějaký fotečky by nebyli?
    Don´t worry, be happy.
    2.6.2008 10:39 Jakub Hajek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Ty jo, to fakt nevim, jestli v tom fofru nekdo stacil fotit :-/

    Ale tady jsou nejake fotky z kvetnoveho zavodu, kde nejake lanove prekazky taky byly. (Jeste tam nebyl ten kamos s kurzem na lanove aktivity, takze to asi neni uplne podle normy, ale delali jsem to dle nejlepsiho vedomi a svedomi. Takze mi moc nenadavej a nikde to nerikej :-) )
    2.6.2008 11:23 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    ono z právního hlediska snad nikdo ten kurz nemusí mít aby se postavili. Pořád ještě nějde o výškové práce. Problém je až když se někomu něco stane. Tam je taky důležité, že se použije nějaký ochraný prvek na stromy a že nedojde k jejich poškození.

    Ono taky ty lana který jste tam měli (vypadá to jako statika z tý fotky) nejsou uplně ideální, hrozně blbě se dotahujou. My na to máme speciální lana, který nám doporučili a který jsou snad určeny k pohánění tiskařských strojů bo co ale na tohle jsou uplně ideální.

    Když vezmu ze svého pohledu tak na kurzu se člověk dozví jaký použít kde uzel, jak rozhýbat ty co tam polezou a jak je jistit. Taky něco ohledně přípravy celého programu se zaměřením na různé věkové skupiny a dle typu kurzu (seznamovací, sportovní...) a pak jde hlavně o tu praxi postavit si co nejvíc překážek, vyzkoušet si je, zjistit si co od které překážky čekat
    Don´t worry, be happy.
    2.6.2008 11:37 Jakub Hajek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Nastesti se nikomu nic nestalo a na stromy jsem namotal tu karimatku (ta je na to super, IMHO lepsi nez jen nejaky textil ).

    Ty lana na tech fotkach jsou takovy vselijaky, nejaky oddilovy statiky a moje "pracovni" dynamika. A napina se to celkem naprd, to je fakt. Ale ted v sobotu uz jsme taky meli uplne novy lana, takovy ty mekoucky, jakoby pleteny, polypropylenovy. Dost podobny tem z tvych fotek. Hlavas z toho chce plest nejakou sit ci co. A ty byly dobry.

    Souhlas, ta praxe je dulezita vsude ;-)
    2.6.2008 11:43 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    jestli můžu doporučit skvělou týmovku, která zvedla ze stínu i našeho instruktora. Postavit cca v metrové výšce pavučinu, naskákat na to a hrát na babu. Ovšem ne tak ledajakou babu, jelikož baba platí pouze na kotník. Jenom bacha protože u tohoto se nedá jistit. Ale tý srandy. Potom co jsem ležel rozplácnutý přes všechny lana a dostával záchvat smíchu že jsem všechny rozhoupal a kamarádka objímala strom rukama i nohama v tílku a kraťasech jenom abych se jí nemohl dotknout, tak už i instruktor musel uznat že něco podobnýho ještě v životě nezažil.
    Don´t worry, be happy.
    2.6.2008 12:58 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Na ochranu stromů se nám vcelku dobře osvědčilo používat kusy starých koberců. Je to vcelku dost pevný materiál a ještě jako bonus málo klouže, takže je radost s tím pracovat.

    Jinak na akce, kde překážky mají být funkční po delší dobu (tedy víc, než tak pět, deset přelezení) se vcelku osvědčilo nesnažit se na začátku vše utáhnout na krev, ale většinu lan dopínat za chodhu pomocí nějakých sekundárních lan/provazů. Prostě primární lana mít utažené jakš takš a dopínací čas od času znovu dopnout. Tento systém je nedocenitelný zvlášt s novýmy lany, které stále ještě nejsou vytahaná.
    „O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
    2.6.2008 14:53 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    koberce taky používáme. V sobotu se mi také osvědčili pytle nařezné na kusy, jenom se časem třepí takže se moc nedá posouvat výška pod uvázaným lanem.

    Jinak ohledně dopínání vždy uvážu jednu stranu, druhou nedovážu uplně a lano "proskáču" a teprve potom utáhnu pořádně. Veškeré dopínáky používám až když jsou potřeba.
    Don´t worry, be happy.
    3.6.2008 08:59 Kirk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    (Jeste tam nebyl ten kamos s kurzem na lanove aktivity, takze to asi neni uplne podle normy, ale delali jsem to dle nejlepsiho vedomi a svedomi. Takze mi moc nenadavej a nikde to nerikej :-) )
    Nestraš, žádné kurzy na něco takového nepotřebuješ, stejně jako na fůru jiných věcí. Asi by to mohlo pomoci v očím veřejnosti, kdyby došlo k průšvihu, ale to je tak všechno.

    Proti kurzům nic nemám a třeba co se týče lanových aktivit věřím, že lecjaký dobrý uzel člověka mohou profíci naučit. Ale s normami se to nesmí přehánět. To bychom za chvíli mohli chtít po dětských vedoucích absolvování kurzu na pouštění draků (ono to není jen tak: dítě kouká nahoru - vběhne do silnice, kouká dolu - drak vletí do drátů vysokého napětí...).

    A ve chvíli, kdy by stát nějaký kurz vyžadoval, stal by se z toho byznys, a půlka těch instruktorů na kurzech lanových technik by byli sezónní brigádníci, co to s lanem umí hůř jak ty, ale představují levnou pracovní sílu a "jde hlavně o štempl, tak co".
    2.6.2008 14:28 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dětský den, aneb jak se nám to povedlo + foto
    Moc pěkná kombinovaná akce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.