abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ostrov překvapení

    1.3.2006 17:31 | Přečteno: 873× | Jen tak

    Někde jsem tu avizoval, že mě čeká výlet - výlet do země, které jsem se trochu obával a která mě přesto nadchla svou krásou, lidmi a vůbec zvláštním kouzlem, které si musí podmanit každého. Musím říct, že jako vyčištění mozku a odreagování se od šedivého stereotypu, ve který přešel můj život v posledních týdnech, bylo tohle opravdu to pravé ... Srí Lanka

    Nechci tu psát žádný cestopis ani dlouhé pojednání o Sigirii, Dambule, Pinnawale, Adam's Peak, Galle či Kandy. Chtěl bych jen zmínit věci, který mě opravdu překvapily a který jsem doopravdy nečekal.

    I přesto, že jsme bydleli v Hikkaduwe v luxusním hotelu, neplánovali jsme válení na pláži popř. u pool baru. Chtěli jsme vidět to, co se všude píše ale hlavně - život, lidi a jejich mentalitu. V hotelu plném cizinců jsem si připadal docela nesvůj. Vadilo mi, jak přistupují (cizinci) k této zemi. Kdykoliv o ní mluvili, používali slova jako rozvojová, zaostalá. Tento jazyk tolik typický pro země, které samy sebe označují jako vyspělé, je však jazykem lživým. Co je pro nás rozvojové nebo zaostalé, je pro místní naprosto normální. Nikdy jsem neviděl tak moc spokojené lidi, i přes to málo, co mají, jsou šťastní a svůj život tráví v zajímavé harmonii se vším, co je kdy potkalo. Život tepe v každé vesničce, v každém městečku už od rozbřesku. Tržiště a obchůdky jsou v okamžiku plná lidí, kteří se zvesela baví a pokud mezi ně zavítáte, rádi se s vámi dají do řeči. Jejich přístup k životu a vůbec ke všemu by měl být přikladem pro mnohé z nás.

    Delegátka z CK (češka provdaná za místního) se ukázala jako naprostý idiot. Hned druhý den jsme však měli štěstí na průvodce. Chtěli jsme zajet do Ambalangody do výrobny a muzea tradičních masek. Cestou městečkem nás odchytil Raja (čti Rádža, námi přejmenovaný na Radka, což se mu zalíbilo) - majitel tuk-tuku - malého tříkolového vozítka a přemluvil nás, ať jedeme s ním. Ukázal se jako výborný průvodce a brzo pochopil, že se opravdu nechceme toulat jenom po turisticky zajímavých lokalitách. Tento milý človíček se stal naším průvodcem po celou dobu pobytu, vzal nás k sobě domů, seznámil se svojí rodinou. Během pár desítek minut v jeho domácnosti, mimochodem naprosté zřícenině, za což může předloňská katastrofa v podobě tsunami, se ukázalo, že tito lidé jsou tolik odlišní od nás (nejenom Evropanů). Mají málo a přesto se o to málo dokážou podělit, neustále se usmívají a působí neuvěřitelně pozitivně - kde k tomu probůh pořád berou sílu? Tsunami musela totálně převrátit jejich život naruby a přesto to tak nevypadá. Pobřeží je, kromě turistických středisek, stále ve stavu zkázy - osady baráčků z latěk, stanové tábory charitativních organizací (Adra), zničené celé vesnice. Měli jsme docela zvláštní pocit, když jsme tamtudy projížděli a upřímně až teprve tam mi došlo, jak obrovský rozsah tato katastrofa měla.

    Abych ale o lidech nemluvil jen pozitivně, je něco, co mi doopravdy hodně vadilo. Někteří se stále snaží využívat katastrofy k tomu, aby dostali z turistů peníze. Slyšel jsem pár příběhů o tom, jak se jim teď vede. Bylo cítit, že je to řeč naučená a cílená. Naštěstí se to stalo doopravdy jenom párkrát a v žádném případě to nemůže zkazit celkový dojem.

    Jsem čerstvě po návratu a tak jsem se chtěl podělit pouze s tím, co mi nejvíc zůstalo na mysli. Žádné opěvování místních krás, ale lidí. Tito lidé mi ukázali, jak malicherné jsou moje problémy ve srovnání s jejich. A na závěr jenom pár fotek...

    Západ slunce Herbal And Spice Garden Rýžové pole

    Raja's Tuk-Tuk Rice And Curry a já <img src=" > Kaučukovník

    Pinnawala - sloní útulek Čajová plantáž Sigiria - já a místní průvodce

    Sigiria

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.