abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 783 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Klávesnice, neodporuj!

    20.3.2012 18:31 | Přečteno: 2522× | Hardware

    Klávesnice, proč nechceš psát tak, jak se tě dotýkám? Proč musím do tebe mlátit, abych měl jistotu, že skutečně ono písmenko napíšeš? Proč nemůžeš být jako moje stará vychozená Geniuska? Proč se vlastně nevyrábí vychozené klávesnice? Kam se poděly klávesnice z Thinkpadů T30 a starších? Malá úvaha a prosba o radu ve světě tvrdoklapkých klávesnic.

    Historie

    Kdysi dávno jsem si koupil klávesnici Genius K639 KB-06XE, vypadala nějak takto:

    Jelikož jsem tak nějak přičuchnul tomuto designu (malý backspace, velký enter, pipe vlevo od backspace, velký levý shift), tak mi sedla prakticky dokonale. Dokonce neměla pod klávesou delete tlačítko "power off", které bych musel vytrhávat, narozdíl od jiné starší klávesnice.
    Tato klávesnice se mnou přežila Thinkpad R60, T500 a v současné době slouží u mého hlavního desktopu. Je "naprosto dokonalá", až na to, že stárne a odchází jí mezerník.

    Rozhodl jsem se koupit si novou. A protože mi tato naprosto vyhovuje, šel jsem do stejného modelu (KB-06XE). Klávesnice přišla poštou a já byl po otevření docela překvapen - měla nízký zdvih a psalo se na ní naprosto příšerně. Ale úplně naprosto příšerně, ve 40% případů se klávesa nezmáčkla po aplikaci běžné síly potřebné ke zmáčknutí jiné klávesy.
    Tedy vyšlápl jsem do lokálního kamenného obchodu a vybral si klávesnici, která byla také KB-06XE, ale měla relativně vysoký zdvih a vypadala podobně, jako moje stará věrná Genuisální klávesnice. Po pár minutách psaní se ale ukázalo, že jí nesahá ani po paty.
    Stejně na tom je i Cherry G81-3000 (nebo alespoň podle obrázku vypadá úplně stejně), kterou máme v práci - v rychlosti a spolehlivosti psaní sahá mojí staré Geniusce sotva po kotníky.

    Problém?

    Chvíli mi trvalo identifikovat, v čem to vězí. Házel jsem vinu na "měkký" stisk kláves moderních klávesnic, kdy člověk přesně neví, zda klávesu stiskl (1), a kdy ne (0). Myslím, že se tomu říká odborně "feedback". Moje stará Genius má buď klávesu úplně nahoře, nebo úplně stisknutou - musím se hodně snažit, abych dosáhl stavu polostisknuté klávesy. To ovšem jde např. u té Cherry napoprvé.
    Pak jsem to svaloval na tvrdost stisku klávesy - zatímco staré vychozené Genius stačí prakticky položený prst s minimem přidané síly, všechny ostatní klávesnice potřebují opravdu zatlačit až na doraz ("opravdu zatlačit" v relativním porovnání).
    Nakonec jsem přišel na to, že kromě těchto dvou faktorů má hlavní vliv úhel, pod kterým je klávesa stisknuta. Nepíši "všemi deseti" dle učebnicového stylu, takže se mi často stává, že tisknu klávesy, jak mi zrovna přijdou pod prsty. U vychozené Genius to není problém, tam jsou stěny "posuvníku" (skryté části každé klávesy) asi natolik ošoupané, aby to nevadilo, ale prakticky každá běžná klávesnice narazí - klávesa jde stisknout konstantní silou jen přímo seshora, z jakéhokoli jiného směru (úhlu kolem 20-30 stupňů) se zadrhává různě.

    Řešení?

    Tady poprosím spíš vás, čtenáře. Vyzkoušel jsem asi 10 běžných spotřebních klávesnic (Genius, Logitech, Microsoft) s nízkým i vysokým zdvihem, ale žádná se snadností stisku kláves nemohla rovnat mé vychozené neodporné (neodporové? neodporující?) Geniusce.
    V podstatě mi jde o:

    Je mi docela jedno, zda jde o klávesnici z vysokým nebo nízkým zdvihem, hlavně, ať jdou klávesy snadno mačkat.

    Uvažoval jsem o Thinkpad-like externí klávesnici, která má jen dvě nevýhody - přemrštěná cena a (minimálně u notebooku) ne moc příjemný materiál, mé zpocené ruce se na ní daleko lépe lepí, než na staré Genius - to by ale šlo chemicky doupravit. Absence numerické části klávesnice by mi také docela vadila (ani ne tak pro psaní čísel, jako spíš přemapování na "hotkeys").

    Za jakékoli tipy na konkrétní klávesnice (v diskuzi) budu opravdu rád. Díky.

    Analogie?

    Docela mi to připomíná výběr myši. Nedávno mi rodina k (minulým) vánocům koupila půlkilovou "herní", "programovatelnou" a barevnou myš, kterou prakticky nešlo nijak rozumně odlepit od stolu. Když už se to podařilo, reagovala na pohyb dobrý centimetr nad povrchem.
    Byla to myš A4Tech XL-750BK Oscar Game Laser (červená). V té době jsem měl starší verzi mé současné A4Tech OP-620D, která byla vůči XL-750BK asi trojnásobně lehčí - již po mírném nadzvednutí přestala hýbat kurzorem a i díky své velikosti ji šlo snadno po stole šoupat třeba malíčkem prakticky bez námahy.

    Tak opravdu nevím - to se nám periferie ubírají jakýmsi více manuálním směrem, nebo jsem prostě úchyl na snadné ovládací prvky počítače, které vyžadují minimum fyzického úsilí?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.3.2012 18:51 mozog | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Ja mam uz asi pul roku tuhle a jsem s ni docela spokojen. Nemusim do klavesnice busit, staci jen "plout" prsty. :-)
    pushkin avatar 20.3.2012 21:15 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    CHICONY KU-0837 CZ černá? To je jako značková klávesnice Kernel Ultras? :-D
    20.3.2012 19:34 AAA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Nerad to vravim ale najlepsie sa mi "plava" po klavesniciach Microsoft (nizky zdvich na vsetkych klavesach).
    20.3.2012 21:15 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Proč, hardware Microsoftu celkem jde... ;-)
    Josef Kufner avatar 20.3.2012 20:13 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Mám Thinkpad a i na úplně nové klávesnici jdou klávesy mačkat pod jakýmkoliv úhlem (+/-80°). Co jsem měl v ruce tu tenkou hliníkovou klávesnici k Macovi, tak tam to bylo stejné. A ten nejlevnější stolní krám od Chicony za 180 Kč je na tom dost podobně. Cokoliv jiného, co jsem v obchodech kdy zkoušel (včetně drahých Logitechů a Geniusů) bylo dost na prd.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.3.2012 22:00 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Díky za tip na tu Chicony, vypadá to, že její USB verzi mají na alze (pokud "KU" je USB verze "KB") a 200Kč není zas tolik, tak ji asi zkusím.

    21.3.2012 00:12 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Mimochodem - jak je to s kvalitou? Vydržela ta odkazovaná Chicony alespoň pár let? Dle komentářů jsou problémy s pravým shiftem, numerickou částí (shodné s USB verzí), kdy USB má další problémy.

    21.3.2012 14:50 blbec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Od Chicony mám dvě KB-2971, jednu 7 a druhou asi pět let, obě dobré, dají se mýt sprchovým nástavcem.

    Ale minimálně u tohoto modelu není stisk až tak lehký jak si asi představujete. Rozložení je však staré dobré :)
    Josef Kufner avatar 21.3.2012 19:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Tu klávesnici mám zhruba od roku 2001... ani to na ní není vidět.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.4.2012 20:25 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    No mě "odešel" levý shift hned první den, trochu to v něm luplo a teď reaguje jen při opravdu hodně silném stisknutí. Rozebrání klávesnice, narovnání všech součástí a opětovné složení nepomohlo. Ale až do své poruchy byla super, sice ne tak jemná, jako moje vychozená Geniuska, ale hodně blízko.

    kotyz avatar 20.3.2012 20:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Blog o klávesnicích a Kolibáč nikde? No co se to děje? :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 21:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Koukal jsem na hokej. -_-
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 20.3.2012 21:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Včera byl hokej u nás a Sparta pěkně odešla domů. To byl panečku špíl :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    kotyz avatar 20.3.2012 22:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Tohle je důležitější než nějakej hokej :-P
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    STFU. ~,^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 21.3.2012 16:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Ale prd, v pondělí hrála v Brně Sparta a nakonec šla s pláčem domů. A všichni Sparťani říkali "My jsme Sparta kdo je víc" a tak teď celý zaplněný kotel jim odpověděl "Kometa" :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    20.3.2012 21:22 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Dobře poznat stisk jde na klávesnicích, kde trčí jednotlivé klávesy z krytu, jako u Genius Luxemate i200, při domáčknutí jde poznat, že se prst přiblížil krytu. Taky se při malé síle nepromáčkne, až se při dostatečné síle promáčkne nadoraz. Ač se na ni píše dobře, soustavně ji nepoužívám.
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 21:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Důvod, proč se ti na Cherry MY píše blbě. Jde udělat modifikace, která to podstatně změní.

    Podívej se po klávesnicích Key Tronic bez vážených kláves, ač nevím, jak to bude s tím umístěním pípy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 22:04 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Možná to někdy zkusím přes víkend zrealizovat, pokud si nikdo nevšimne chybějící klávesnice :-D

    Díky za link.

    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    BTW nechceš hodit fotky? Jestli tam nejsou doubleshoty, slint.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 22:20 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Pokud tam někdo bude mít foťák, tak proč ne. Přinejmenším bych mohl mrknout na model (pokud bude napsaný na zadní straně) a dát vědět.

    Možná si to pletu a je tam jen G83-6104, jisté ale je, že na ní jde psát docela tuze. Pokud je G80-3000 ta s "těmi spínači", pak jsem nepocítil rozdíl oproti membránové.

    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Bude to asi G81-něco, pokud je tuhá. Viz pojmenování modelů klávesnic Cherry.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.3.2012 18:41 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Tak je to "obyčejná" CHERRY G83-6105LUNTS-2, pro tu ta modifikace asi neplatí.

    Fluttershy, yay! avatar 21.3.2012 19:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Určitě, tohle je obyčejná membránovka.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 21:58 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Mně na "měkké" mačkání velmi vyhovuje Logitech Deluxe 250 (přitom je hrozně levná), ale její rozložení nesplňuje Vaše požadavky (sice velký enter, ale dlouhý backspace, pipe vlevo od enteru - to mně nevadí, krátký shift - to mi vadí, ale přežiju to).
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Mám ji taky, speciálně objednanou z USA, protože nemám rád ISO, ale už po třetím mytí je kašovitá až hrůza.

    Hodně lidí chválí Logitech K120 s PerfectStroke, ale tam je buď ISO, nebo ANSI, ne BigAss.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 22:22 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Nebo jsou taky slušné i poměrně základní klávesnice od Dellu, které máme v práci (pokud to není přímo ona, tak je hodně podobná téhle), ty jsou sice tvrdší, ale na psaní delších textů docela dobré.
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Heh, já myslel, že staré nečínské Dell QuietKey, ty jsou parádní. Tohle velký zázrak není, spíš naopak.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 22:30 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Možná si to pletu a máme tam ještě ty starší lepší, moc v oku je nemám, ač na jedné denně úíšu (ideální pomůcka je pro mě ta, kterou nevnímám). Ale jinak mi - až na ten levý Shift - víc vyhovuje ten Logitech.
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Bác. Ty tmavé s jakoby oblým vrchem taky nejsou úplně zabité.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.3.2012 22:37 Jindřich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    No tak s touhle si to nepletu :-).
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2012 22:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    Tak toto.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.3.2012 17:08 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!
    jj, tahle posledni je nej - nemel by nekdo nejaky "prebytecny" funkcni vzorky za lidovku ?
    kozzi avatar 20.3.2012 22:13 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    Mel jsem presne stejny roblem a nakonec zvitezila genius i220 slimstar pro, bacha jsou ruzne i220 tak at nenaletis jako ja ja si predtim koupil i220 kuxmate ci tak nejak a narazil jsme na stejnej problem jako ty jelikoz nepisi vsemi deseti

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kozzi avatar 20.3.2012 22:15 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Klávesnice, neodporuj!

    jinak mam ji i v praci a se mnou i ostatni kolegove a vsichni jsme si ji ted poridli domu a to za neuveritelny 2 stovky

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.