abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    První štrejch

    11.4.2005 18:34 | Přečteno: 1525× | Linux

    Tak jsem taky podlehl módní vlně a k XPckum, troskam Slackwaru a Mandraku (nebo se ted v newspeaku spravne rika Mandriva? Mandrive? A jak se to probuh vyslovuje? (Mandrýv? Mandrajv? Mandrive?) Chudak Bibri az to bude vysvetlovat vsem kolem:( A to za to ani nemuze:o) poridil i Ubuntu 5.04 Hoary Hedgehog.

    Postreh prvni - pokud se chcete k sedivemu jezkovi (nebo mate lepsi preklad?;o) dostat rychle, sosnete si z ceskeho mirroru CDckovou verzi http://archive.ubuntu.cz/cdimage/releases/5.04/ubuntu-5.04-install-i386.iso, pokud ovsem touzite (jako ja, kuze lina;o) po KDE, tak jedine KUbuntu. Ne ze by KDE neslo do Hoaryho doinstalovat (jako mne - kuzi line, nechtelo se mi cekat, nez se Kubuntu objevi na ceskem mirroru. Pres Synaptic byly pridany vsechny KDE-baliky bez mrknuti ocka, dokonce se instalator i zeptal na vyber window manageru. Tststs;). DVDcko jsem totiz funkcni nasel jen na torrentu a nemel jsem tu trpelivost cekat...

    Zatim pretrvavajici problemy:
    - SAA7134 tv karta, resp. jakykoli televizni program. Jede, ale neseje, teda tvari se loadnute, ale neni signal... Ja na to prijdu;o)
    - zahadnym zpusobem se mi podarilo nalomit system tak, ze pri startu Xek napoprve nenabehne grafika (bez chybove hlasky, proste zadny signal do vystupu. Ctrl-alt-backspace to pokazde spravi. Mam podezreni, ze tou souvisi s problemem c. 3;)
    - Synaptic po sobe zapomina smaznout lock ve /var/lib/dpkg/lock. Vzdycky ho musim rucne odmazat a to je otrava...

    Piste zajimave zkusenosti, odkazy, pripominky, narazky na mou lenost dostatecne googlovat a tak;o)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.4.2005 19:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Kubuntu
    Kubuntu budu v nejbližších dnech instalovat. Na 3 počítačích jede spolehlivě Ubuntu, ale sestra nechce GNOME. :-)
    11.4.2005 19:40 Soptík | skóre: 6 | blog: Soptíkovo K(U)buntu trable | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kubuntu
    Drzim palce, dejte vedet jak to dopadlo;o))) Jinak, pokud uz tam Ubuntu je, vazne staci apt-getnout vsechny balicky a jede to OK...

    S.
    Nevite někdo jak se dělá taková ta patička dole? :o)
    Tak tady se nastavuje taková ta patička dole...;o)
    11.4.2005 20:16 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše synaptic a lock
    Mne sa este podobny problem s neodstranenym lockom od synapticku nestal. Nemoze to byt problem automatickej aktualizacie? Ak je totiz zapnuta a system taha balicky, tak repozitory ostavaju uzamknute a synaptic nepojde spustit, kym sa vsetko nedotaha.
    11.4.2005 20:24 Soptík | skóre: 6 | blog: Soptíkovo K(U)buntu trable | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: synaptic a lock
    Hm... Opět se projeví má totápní neznalost: Kde se proboha dají zapnout automatické aktualizace?;o)

    Nicméně systém je up-to-date, to kontroluju celkem často a Hoary ještě pokud vím nemá nic k aktualizování...:o( Přesto díky za snahu;o)

    S.
    Tak tady se nastavuje taková ta patička dole...;o)
    11.4.2005 21:24 bizon
    Rozbalit Rozbalit vše kubuntu - grafika pri startu
    do prislusneho radku v menu.lst jsem dopsal vga=0x31a (muj monitor 1280x1024 (NVIDIA5700)) a je to OK.
    11.4.2005 21:28 Soptík | skóre: 6 | blog: Soptíkovo K(U)buntu trable | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kubuntu - grafika pri startu
    Diky za tip. Vyzkousim ho hned potom, co odpovite na vlezly dotaz: Muze to tu vec spravit za situace, kdy to a) uz fungovalo b) po restartu xserveru (Ctrl-alt-backspace) to nabehne v pohode? Pokud ano, budu vam libat ruce;o)))

    S.
    Tak tady se nastavuje taková ta patička dole...;o)
    21.4.2005 00:18 bizon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kubuntu - grafika pri startu
    par dni sem tu nebyl takze odpovidam asi dost pozde ale prece.ja to specialne netestoval.postup mam odpozorovany z predeslych pokusu o konfiguraci nvidia karty a ze SUSElinuxu kde se tento parametr prida automaticky pri instalaci/volbe rozliseni.jestlize je parametr vga=blabla parametrem pri bootovani systemu a je shodne se zvolenym rozlisenim pro xka tak po nabootovani systemu(to je odpoved a i b) budete mit zvolene rozliseni v konzoli i v grafice.ten problem asi vznika pri prechodu z rozdilneho rozliseni na konzoli a v grafickem prostredi.myslim ze rozliseni pro konzoli jde nastavit i jinak nez jako bootovaci parametr.dalsi moznou pricinou je nejake zpozdeni detekce LCD monitoru protoze u analogu me tento problem nepotkal,u LCDecka grafika nekdy naskoci nekdy ne.to by se dalo mozna resit nastavenim v xorg.conf.pokud mate GK NVIDIA viz prislusny manual.ATIny neznam. pokud jsem to napsal moc sroubovane ta sorac. bizon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.