abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    thingie avatar 23.7.2009 12:38 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Pulseaudio je docela logická vrstva, protože jinak by muselo všechno být v ALSA (žádná jiná další rozumně společná vrstva tam už není), a já fakt netuším, jestli je rozumné mít všechno v kernelu v čistě linuxovém API (teda tuším -- není). Naopak tuhle otázku by měli dostat například lidi od Phononu, což naopak zbytečnost je, navíc funguje velmi špatně až uboze. Pulseaudio přináší spolehlivé softwarové mixování, včetně jednoduchého nastavení hlasitosti od různých zdrojů, síťově transparentní zvuk, přehledné API pro zvuk, a kdovíco všechno. I tak tedy Pulse neřeší úplně všechno.

    Funguje mi to na několika počítačích a to dobře.

    Neztrácíte, ten starý applet nikdo ze světa nevymazal, nahrajte si klidně ten, když ho Ubuntu ani nenabízí, je to chyba Ubuntu. Není divu, v Ubuntu jsou schopní rozbít i to, na co nikdy nesáhli.

    Smůla.

    Ano.

    Jiná otázka je, zdali potřebujeme právě Pulseaudio, a ne třeba nějakou jinou implementaci, která by byla lepší. Nicméně něco jako Pulseaudio třeba v každém případě je.
    Růžové lži.
    23.7.2009 13:02 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Naco je SW mix když  HW mix je prostě lepší ?  A další věci ? K čemu je určen síťově transparentní zvuk a jiné uber kchůl fičury?

    23.7.2009 14:07 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    HW mix je lepsi, ale pocet uzivatelu kteri na to maji HW se pohybuje o rady nize nez tech ostatnich.
    23.7.2009 15:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Což ovšem není důvod se na ně vys- - a to přesně AFAIK PulseAudio dělá, i když máš kartu podporující HW mixování, stejně se mixouje softwarově.
    Quando omni flunkus moritati
    23.7.2009 17:02 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Takže PA je ještě horší bazmek , než jsem si  myslel. Jako vlastník prehistorické karty Sound Blaster Live! 1024 je mi celé PA k ničemu. Jen by mi dokurvilo přehrávání zvuku bez jakékoliv přidané hodnoty. Takže s klidem můžu PA ignorovat a smát se majitelům "zvukových karet" jak se jim PA sere.

    23.7.2009 16:58 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Před 10 lety jsem koupil první a poslední (než odejde  do křemíkového nebe) zvukovou kartu . Cituji "32 bitová, plně PnP, 64 kanálová PCI (2.1) ,Srdcem karty je vylepšený procesore EMU10K1-NDF, což je nejvýkonnější audio procesor dosahující rychlosti více než 1000 miliónů operací za sekundu. Jádro procesoru určené ke zpracování digitálního signálu využívá 32-bitovou kvantizaci při frekvenci vzorkování 48 kHz a osmibodovou interpolaci k vyhlazení zvuku v reálném čase, což umožňuje okamžitě zlepšit jakýkoliv zdrojový hudební signál.Mimo to, že v reálném čase je schopen vytvářet hudební efekty jako je ozvěna, dozvuky, zašumění, přeladění, odrazy a sbor, EMU10K1 je také schopen reprodukovat hudební produkce tak, že uživatelé mají pocit jako by byli uprostřed orchestru.Karta je osazena čtyřkanálovým linkovým zesilovačem umožňujícím kvadrofonní prostorový poslech. Podporuje Full duplex stereo přehrávání, úpravu a záznam zvuků. Má spoustu vstupně-výstupních konektorů. Na přední straně jsou k dispozici: Digi Out, Mic In, Line In, Line Out1, Line Out2 a Game Port / Midi. Uvnitř jsou další: Aux In, TAD In, CD In, PC speaker a konektorem neosazený vstup CD SPD In.Dále byl na desce použit i vylepšený audio CODEC STAC9721T zahrnující i A/D a D/A převodníky pracující s rozlišením až 18 bitů..Bez chyby přehrává všechny zvukové formáty, bez problémů pracují také všechny analogové vstupy a výstupy, které jsou na desce instalovány včetně joystick interface (umožňuje práci dvou joysticků). Karta je schopna samplovat 16ti bitový záznam od 4kHz do 48kHz jak mono, tak i stereo.  Sound Blaster Live! 1024 OEM za tehdy hodně příznivých 2300,- Kč.

    Teď dostaneš shitózní software kodek integrovaný na desce, kvůli kterému se zvedá vytížení CPU o několik procetn a a přehrávání audia není plynulé, musí se požívat různé berličky , aby to vůbec nějak fungovalo a majitelé HW karet si rvou vlasy, že jim předtím bezproblémová karta hraje mizerně.

    Takže Pulse audio ať třeba shoří v pekle i se svými autory.

    23.7.2009 21:50 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    > HW mix je lepsi, ale pocet uzivatelu kteri na to maji HW se pohybuje o rady nize nez tech ostatnich.

    No napriklad integrovana zvukovka (VIA) v mem minulem pocitaci mela hw mixovani. A pomerne dlohou jsem si toho ani nevsiml. Takze mozna to je castejsi featura, nez si myslime.

    23.7.2009 13:22 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    >Pulseaudio přináší spolehlivé softwarové mixování, včetně jednoduchého nastavení hlasitosti od různých zdrojů, síťově transparentní zvuk, přehledné API pro zvuk, a kdovíco všechno.

    Problém, že je to spolehlivé pouze toreticky. Ano, měli bychom to mít, protože to řeší spoustu problému tak, jak by se mělo - tedy ne v kernelu. Ano, chápu důvody, důsledky, možnosti.

    Problém je, že takovým vrstvám vždy v praxi chybí kvalitní implemetace -  tu jsem zaím nikdy u ničeho takového neviděl. A že těch pokusů pamatuju! Pulseaudio Se od nich zatím nijak neliší -  musím jej vypínat hned po instalaci, stejně jako ty zmetky předtím. Problémy, kter mě serou: vysoká náročnost, špatný zvuk (to už asi opravili), problémy s aplikacemi.

    23.7.2009 13:36 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Vidieť že o Phonone vieš veľké hovno, Phonon je proste knižnica, ktorá vypĺňa medzeru, čo bola v Qt ohľadom schopností prehrávania audia/videa vrátane dekódovania rôznych formátov, podpore rôznych zdrojov (nielen lokálnych súborov), podpore rôznych platforiem a pod. Ak je to taká zbytočnosť, tak mi povedz lepšiu alternatívu pre kódenie multiplatformných GUI programov prehrávajúcich auido/video...
    thingie avatar 23.7.2009 13:51 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Phonon je dokonalý způsob jak zvuk ve KDE dostat na úroveň toho nejhoršího co v Linuxu je. A daří se to snad ještě lépe, než je teoreticky možné. Nefunguje to pořádně pod GStreamerem, nefunguje to pořádně pod Xine, nedají se tím ovládat pokročilejší fičury pulseaudia, nefunguje to pořádně nikdy, kazí se s tím ovládání hlasitosti, kazí se s tím úplně všechno.

    Zvuk v Gnome používá přímo Pulseaudio a GStreamer, bez nějakých obalovátek, a funguje to podstatně lépe. Nečekaně. Potíž totiž je v tom, že Pulseaudio narozdíl od Phononu něco dělá, jediné co Phonon může dělat je srát se. A to taky dělá.
    Růžové lži.
    Fluttershy, yay! avatar 23.7.2009 14:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Nefunguje to pořádně pod GStreamerem, nefunguje to pořádně pod Xine...

    To bude tím, že GStreamer/Xine/whatever funguje pod Phononem, feministo. Phonon je tu proto, že KDE/Qt aplikace jsou portovány na jiné systémy, na nichž GStreamer/Xine nemusí být, Phonon pro aplikace zpřístupní to, co je v systému.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    thingie avatar 23.7.2009 14:17 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Ano, Phonon je dokonalý způsob jak zajistit, že KDE sice hraje naprosto všude, ale taky i naprosto blbě.
    Růžové lži.
    23.7.2009 14:30 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Zaujímavé že mne to funguje úplne bez problémov, keby to tak blblo, tak to asi nikto nepoužíva, porovnaj si koľko ľudí sa sťažuje na phonon a koľko na pulseaudio....

    Phonon je len API, ktoré pristupuje k zvukovke pomocou backendu ktorý zrovna používa (čo bude na Linuxe v konečnom dôsledku väčšinou asi ALSA), a ten backend to väčšinou robí dosť štandardným spôsobom, takže ak ti to blbne na compe s pulseaudiom, tak to asi bude znamenať že pulseaudio nezvláda vždy fungovať vedľa iných programov používajúcich ALSA.
    thingie avatar 23.7.2009 14:52 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Vedle Pulseaudia už by k tomu nic lézt nemělo, i ALSA programy by měly používat pulse-alsa sink, ono taky normálně to ani víc programů používat nemůže. Phonon samozřejmě nemá žádné použitelné nastavení, a při každém spuštění nějaké KDE aplikace to celé rozhází, a vybere si ten nejpitomější výstup možný, ale… čemu se u toho šrotu divit. Já věřím, že on by to nikdo nikdy nepoužíval, ale u KDE aplikací chybí (uživatelsky) jiná možnost…
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:17 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Phonon samozřejmě nemá žádné použitelné nastavení, a při každém spuštění nějaké KDE aplikace to celé rozhází, a vybere si ten nejpitomější výstup možný
    V system settings v nastavení zvuku sa dá vybrať "output device preference" pre rôzne typy úloh, ak tam má tvoje distro debilne nastavené defaultné hodnoty, to je jeho problém...
    thingie avatar 23.7.2009 15:18 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Dá se vybrat z kopice zařízení, z nichž typicky funguje jenom jedno. Protože mnohem užitečnější by bylo vybrat si ze zařízení nabízených Pulseaudiem. Což mi to co… nedovolí. Další výhra.
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:26 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Myslím že okrem serverov ako JACK a esd sú tam všetky zvukovky ktoré dokáže ALSA použiť... ($aplay -l). Z toho čo som čítal som vyrozumel že PulseAudio by malo vytvárať nejaké virtuálne ALSA zariadenie práve pre takýto prípad, takže to by tam malo tiež byť. Pokiaľ PulseAudio nedokáže správne spolupracovať s alsou je to jeho problém, ale alsa je v linuxe defacto štandard...
    thingie avatar 23.7.2009 15:29 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Jenže třeba zeroconfové výstupy na síti se objevují (i zanikají) poměrně dynamicky, s tím krámem se na to stejně nedá reagovat.
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:34 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Ale práve toto by si malo PulseAudio riešiť samé. Proste pošlem nejaké audio na tú jeho virtuálnu zvukovku, a v ňom si nastavím kam majú data z tej zvukovky tiecť ďalej, či na reálnu zvukovku, alebo na nejaký iný server niekde v riti, alebo proste už čo chcem...
    thingie avatar 23.7.2009 15:40 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    To je pak úžasně užitečné to hraní si na deset typů vystupů v tom Phononu.
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:43 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Tak ale tvoj jediný argument proti phononu je "nepodporuje custom featury nejakého 3rd party sound serveru"... Väčšine ľudí je toto niekde...
    thingie avatar 23.7.2009 15:46 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Jenže potíž je v tom, že jde v současné době o jediné podporované a používané moderní řešení zvuku na Linuxu. Nějaký 3rd party krám je právě Phonon.
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:59 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    To je ako tvrdiť "Linux je na hovno lebo nepodporuje DirectX" (a pre mnohých je to sčasti pravda ;-)). Jediný štandard v oblasti zvuku na linuxe je ALSA. Každý program v linuxe používajúci phonon sa správa ako každý iný program používajúci ALSA. To je celé. Phonon je knižnica. Pokiaľ PulseAudio dokáže spolupracovať s programami používajúcimi ALSA, nemôže mať problém ani s progamami používajúcimi Phonon (ak je teda nastavený ALSA výstup a nie napríklad JACK). Okrem toho Phonon nie je zďaleka len linuxová knižnica, okrem Windows a Macu funguje aj na rôznych mobiloch a pod. haluziach...
    thingie avatar 23.7.2009 16:15 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    A taky ten zvuk vypadá jak vypadá. I Pulseaudio je program pracující s ALSA. A docela ukazuje, jak ta je ošklivá, ovladače přirozbité, a tak dále, když zkouší používat věci, které ještě nikdo nepoužil. Pulseaudio jako společné zvukové API by bylo podstatně lepší než dnešní stav. A mimochodem taky běží nejenom na Linuxu (na různých *BSD žádnou ALSA nemáte…).
    Růžové lži.
    23.7.2009 17:14 tojejedno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Tohle "moderní řešení zvuku v Linuxu" mi nesmí do systému, protože mi ten zvuk v Linuxu akorát dokurví. Jsem totiž majitelem HW karty a jak výše napsal jeden spoludiskutující, PA použije stejne jen SW mix. Takže opět řešení zcela k hovnu.

    thingie avatar 23.7.2009 18:00 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    On to asi někdo někdy dopíše. Ale v době, kdy nefungují mnohem horší věci mnohem většímu množství lidí to moc priorita nebude. Lidi s kartou s HW mixováním v Linuxu se nejspíš dají nacpat do jednoho autobusu, a ta jejich část co má zájem o Pulseaudio do kabiny řidiče…
    Růžové lži.
    23.7.2009 20:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Lidi s kartou s HW mixováním v Linuxu se nejspíš dají nacpat do jednoho autobusu, a ta jejich část co má zájem o Pulseaudio do kabiny řidiče…
    Aby taky měli zájem o PulseAudio, když pro ně znamená jenom problémy navíc.
    Quando omni flunkus moritati
    23.7.2009 14:33 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Čo presne znamená "naprosto blbě"? Ja s Phononom žiadne problémy nemám.
    Rezza avatar 23.7.2009 16:00 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

     Phononi backendy jsou opravdu bida a utrpeni. Jedna z veci je nastaveni - to by melo byt dvourovnove - tedy napr. pouzij Gstreamer a ten to nech tlacit do PulseAudia... Toto je ted resene tak, ze se to nejak posklada do jedne urovne. Jina vec je, ze obcas nefunguje ani tohle. Problemu je dost, ted prave testujeme Gstreamer backend, ze pujde do F12 jako default.

    Jsou veci, kde Phonon duplikuje cast funkcionality PulseAudia a ta by mela byt nabindovana na PA primo. Jinak jsou to zcela odlisne vrstvy v systemu a neni je mozne porovnavat! Proc to KDE delaji? Z jednoho duvodu - jsou az tuze moc multiplatfi... Proto je Solid... Ale taky jednodussi portovani, psani aplikaci. Phonon je navrzeny tak, aby pokryl vse co potrebuje Amarok a to co nejjednodussej, pokud clovek potrebuje vic - muze psat klidne primo pro Xine, Gstreamer... Ale zase 95% aplikaci hodne zjednodusi.

    On Gstreamer taky zadna slava - chystaji se ho kompletne prepsat... Xine momentalne ma taky dost problemu...

    Ted pisu ze systemu, na kterem si proste nic nepustim, pac PA stavkuje momentalne... 

    rADOn avatar 23.7.2009 14:38 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Naopak tuhle otázku by měli dostat například lidi od Phononu, což naopak zbytečnost je, navíc funguje velmi špatně až uboze.
    Dostali a odpovedeli

    IMO kdyby pulse audio melo smysl a nadeji na uspech, tak mohlo uspet uz aRts blahe pameti. IMO neuspeje ze stejnych duvodu - lidi ktery potrebuji slozity a mocny system(sitovej zvuk apod.) je podstatne min nez lidi ktery potrebuji jednoduchy, ale spolehlivy system.

    Pristup Phononu mi pripada rozumejsi - funkcni reseni existuji (alsa, gstreamer, JACK, …), lidi od KDE navrhovat api umi, udrzovat knihovnu s rozhranim je jednodussi nez prgat vsechno znova do dalsiho daemona, precist konfigurak a prilinkovat knihovnu je min narocny nez behat dalsi proces. Vetsina lidi vystaci vystaci se tremi knihovnami: alsalib, phonon a nejaky backend (xinelib, gstreamer). kiss
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    thingie avatar 23.7.2009 14:56 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Výsledek je jasný. V Gnome si dneska jedním přepínátkem přehodím zvuk na druhý počítač v síti, a funguje to pro celý systém. Pokud se nějaký Phononový shit nerozhodne stávkovat, ovšem. V KDE to samozřejmě nefunguje, nastavit to nejde. Nefunguje tam teda ani pořádně nastavení hlasitosti (rozhazuje to dvacet tisíc různých ALSA mixerů -- API jak noha), ale to je tak pro zajímavost. Vlastně nic.

    Výhra pro KDE, předpokládám.
    Růžové lži.
    23.7.2009 15:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    V Gnome si dneska jedním přepínátkem přehodím zvuk na druhý počítač v síti, a funguje to pro celý systém.
    Důležité nastavení, bez kterého se 99% uživatelů neobejde.
    Quando omni flunkus moritati
    thingie avatar 23.7.2009 15:06 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    To já fakt nevím, bez čeho se neobejdou devadesátidevítiprocentní uživatelé, ale lidí co to používá znám docela dost. A určitě neexistuje žádný důvod proč by to tam být nemělo. Pokud je ten důvod navíc použití nepovedeného a zbytečného API jako obálky, tak je to jasné.
    Růžové lži.
    24.7.2009 19:23 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    No tak to je supa-dupa-bomba-spica, ze mam auto kde si mozem prehodit volant z lava do prava a to, ze to auto prakticky ledva nastartuje je vedlajsie - no nic - ja si radsej budem jazdit na mojom zasranom Qashqai ktory o takej vymozenosti ani nesniva ale zato funguje tak ako ma (a ked budes tvrdit, ze nefunguje - tak ti poviem len jedno - si proste kokot).

    23.7.2009 15:10 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    V Gnome si dneska jedním přepínátkem přehodím zvuk na druhý počítač v síti, a funguje to pro celý systém.
    Len tak pre zaujímavosť: jak to funguje pri pozeraní videa? Je tam nejaké oneskorovanie s ohľadom na latenciu, alebo sa proste rozserie synchronizácia zvuku s obrazom?
    thingie avatar 23.7.2009 15:15 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Video jsem nezkoušel. Ale vzhledem k tomu, že se to dá protáhnout jen relativně kvalitní sítí, tak ty latence jsou dost nevysoké, a asi to u normálního videa ani nebude poznat, ani kdyby se to dělo, což se asi neděje, ale odpověď je nejspíš skryta ve zdrojácích nějakého přehrávače.
    Růžové lži.
    23.7.2009 16:06 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Co ma proboha Phonon spolecneho s audiem? Phonon je high level multimedialni frameworkm ktery ma za cil pracovat s multimedialnimi formaty. Audio zarizeni jsou 2-3 urovne pod nim. O hw zarizeni se stara Solid!
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    thingie avatar 23.7.2009 16:08 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Protože právě Phonon je, narozdíl od Pulseaudia, příkladem zbytečné vrstvy, která zejména přidělává problémy a být by vůbec nemusela.
    Růžové lži.
    23.7.2009 16:17 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Takze kdyz pisu desktopovou aplikaci tak se mam rypat v nastaveni systemu a zjistovat jak ma co uzivatel nastavene a rucne dekodovat formaty? Ty jses dobry magor.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    thingie avatar 23.7.2009 16:19 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Je tu třeba GStreamer. Kdyby někdo spravil GStreamer (tak jak Pulseaudio spravuje ALSA), nebo Xine, bylo by to podstatně lepší než Phonon, kde furt přepínám mezi Xine a GStreamerem, abych se vyhnul několika různým chybám, které se vyskytují tam či onde (a krčím rameny nad těma, co jsou všude).
    Růžové lži.
    23.7.2009 16:33 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Takze misto toho abych pouzil lehkou vrstvu ktera bude mit jako backend to co system podporuje budu s programem tahat cele Xine nebo Gstreamer. Uzasna logika.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    23.7.2009 16:18 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    24.7.2009 19:08 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Naopak tuhle otázku by měli dostat například lidi od Phononu, což naopak zbytečnost je, navíc funguje velmi špatně až uboze.

    Ty kde zijes? Na marse? Phonon (nebudem tu diskutovat o tom, ze ci to je alebo nie je zbytocnost) narozdiel od toho bazmeku pulseaudio prave naopak aspon bez problemu funguje a nezazivam prakticky pri kazdom starte PC sproste oznamenie, ze nebolo mozne nastartovat zvukovy system (ci jak to vlastne pise). Ked si zapnem moje gentoo s KDE + Phonon, tak to proste funguje, ked si zapnem ten bazmek Ubuntu s PulseAudio tak to funguje v 1 instancii z cca piatich! A aj v tej jednej to proste blbne!

    23.7.2009 12:58 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    S pulsaudiom sme mali nekonečné problémy -- nedávno sme upgradli na jaunty, a začali sa problémy... niekedy zvuk išiel, niekedy nešiel, niekedy išiel iba cez padsp, niekedy cez padsp naopak nešiel... Nakoniec sme príčinu vypátrali, máme nfs zdieľané /home a niektorí užívatelia (práve tí, čo pracovali na prepise nahrávok) sa prihlasovali na spoločné konto a pulseaudio si prepisovalo ~/.pulse a kvalitne z toho občas (bohužiaľ len občas, takže sa na to nedalo prísť) zblblo.
    Grunt avatar 23.7.2009 12:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Co víc dodat? Zvláště doporučuji zkusit padevchooser. Jinak je pravda, že v GNU/Linuxu to jde přežít i bez něj.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pools avatar 23.7.2009 13:08 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Já ti wiki četl a pořád nevím k čemu je to dobré kromě toho že další vrstva == další problémy. Hlavně co mi vadí je že to v tomhle stádiu vývoje kdy to opravdu není funkční cpou do stable větví distribucí, kdyby to byla volitelná součást aspoň, ale to ubuntí gnome bez toho použít skoro nejde...

    Vivre libre ou mourir!
    pools avatar 23.7.2009 13:09 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    *tu wiki

    Vivre libre ou mourir!
    23.7.2009 13:33 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Dokazal by sis rozchodit debian stable a zkusit tam pulseaudio? Pokud by tam neco nechodilo, chtelo by to reportovat do bugzilly debianu. Pokud vim, debian se snazi o stabilitu a kvalitu, protoze se nesnazi cpat do stable to nejnovejsi a nevydava stable kazdej mesic, takze pokud by bylo hodne negativnich reakci na pulseaudio, tak by ho mozna stahli.

    A pokud to v debianu stable jede, tak neni co resit. Ubuntu neni (pro mne a rekl bych i pro hodne dalsich) stable distribuce, a to ani LTS. Jako stable distro beru debian stable, RHEL a mozna jeste tak SLES/SLED a mozna nejakou mandrivu. Ostatni distra (Ubuntu, Gentoo, Arch, Fedora, OpenSUSE a dalsi) jsou pouze vyvojove nebo testovaci verze. Debian testing/unstable, fedora pro RHEL, opensuse pro SLES/SLED. Takze pokud neco nefunguje v tehle testovacich/vyvojovych verzich, tak sup sup na bugzillu a reportovat, at mame stable verze opravdu stable.
    Grunt avatar 23.7.2009 13:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Jinak bych to bral z jiného pohledu. PA je věc čistě distribuční. Ano, stačí mít v jádře zakompilovaný ovladač pro svou SATU a není potřeba půl dne čekat na initrd a zaplácávat si s ním zbytečně paměť. A to se týká i ostatních ovladačů. Absolutně není potřeba nějaký udev, DevKit a bůhvíještěkterýkit. Ale bohužel distribuce neběží jen na vašem počítači, ale na mnoha počítačích s různou HW konfigurací. A na těch je lepší když běží nějaké omakávače HW a různé Kity. A stejně je potřeba se dívat na PulseAudio. Just another Kit.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.7.2009 13:13 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Dalsi zvukovy server. Akoby ich nebolo uz dost. Vsetky do jedneho su uplne na hovno - vytvaraju viac problemov ako riesia. Sietovo transparentny zvuk je sice pekny, ale 99% ludi ho nepotrebuje.
    23.7.2009 14:06 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    Pro všechny pochybovače o potřebnosti jeden skutečný případ: Alsa a HDMI: Ako prepnut vystup pre vsetky aplikacie?

    Co se týče přenosu po síti, tak ten, kdo to potřebuje, tak to potřebuje – třeba lidi, co provozují tenké terminály.

    Já osobně na svém osobním počítači taky pulseaudio a ostatní kity nepotřebuji. Ale je třeba vidět, že jsou situace, kdy potřeba jsou.

    Rozumné by samozřejmě bylo, kdyby distribuce i aplikace měly pulseaudio volitelné. Ale to není problém pulseaudia, jako spíš distributorů a autorů aplikací.

    23.7.2009 18:24 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    PA se silne obavam. Uz jen fanaticky a arogantni pristup hlavniho tvurce me desi. A dosud nechapu, co mi ta vec ma prinest proti OSSv4. Presmerovani audia pres sit na jiny pocitac je silne okrajovou zalezitosti a zustane do doby nez tak pujdou rozumne presmerovavat kompletne multimedia, takze neni duvod z toho delat mandatory vec, jako se Gnome zacina snazit. Softwarove mixovani OSSv4 zvlada roky. Vzpominky na nekonecne trable s esd mi take nepomahaji...
    pushkin avatar 24.7.2009 08:52 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    a) proč mít vrstvu nad vrstvou?
    Také mi to připadá jako blbost.
    b) fungovalo to někomu někdy pořádně (viz. mpd)?
    Na Fedoře 11 to mám a abych řekl pravdu, tak nevím, jestli to pořádně funguje ... výstup mám stejně nasměrovaný přímo na konkrétní zvukové zařízení (takže ALSA).
    c) proč v posledním ubuntu bez pulseaudia absolutně ztrácíte možnost ovládat zvuk z gnome? je to gnome chování nebo chování ubuntu?
    Netuším, ale v F11 nelze jezdcem u ikony reproduktoru regulovat hlasitos. Přímo v kmixu to jde. (Podobný problém?)
    d) proč mi to sakra nefunguje ani na jednom kompu na čisté instalaci, který sem kdy měl v ruce???
    Nevím.
    e) potřebuje to opravdu někdo?
    Ano, ti, co tvrdí, že ALSA je špatně navržená. A na co? Na to, aby měli co softit.

    Shodli jsme se? ;-)
    24.7.2009 19:03 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    1.) diskusiu som necital - a ani ma nezaujimaju pripadne oslavne ody na ten bazmek
    2.) kazdemu kto prilozil k tomuto nezmyselnemu dielu co i len jeden jediny riadok kodu by som najradsej polamal kazdy jeden prst na minimalne desiatich miestach aby uz nikdy nic take nezrobil
    3.) teraz bez emocii - aj ten bazmek arts sa dal vypnut, tak nechapem, ze aj ked ten bazmek pulseaudio ovela viac nefunguje ako funguje tak ho niekto silou mocou nuti a to dokonca bez moznosti nejakeho inteligentneho jednoducheho vypnutia
    4.) OT - aj tak je cele ubuntu jedna velka blbost - sice uz prakticky od zaciatku (2001/2002) bez problemu pouzivam na svojom firemnom notebooku, domacom PC a domacom HTPC podla mna najlepsi "OS" na svete - gentoo - ale teraz som si chcel na starsi notebook po priatelke nainstalovat ubuntu (kedze vsetky 3 instalacie mam 64bit a ten notebook ma 32bit procesor tak sa mi to nechcelo vsetko rekompilovat - aj ked ja viem, ccache, ... inac tak to asi aj nakoniec bude) ale taka hovadina ako je toto distro je fakt nad moje chapanie: zapnem akceleraciu kwin a po restarte - sakra vypnute - normalne som si na to musel napisat skript aby to po spusteni stale zapinalo, prihlasim sa do domacej wifi siete (knetworkmanager), pracujem, pracujem a zrazu - pyta heslo, zadam, pracujem, heslo, zadam pracujem, vypnem notebook, zapnem notebook, pracujem, vypnem notebook, zapnem notebook, pyta heslo. Pozriem do KWallet, to iste heslo je tam zadane uz v troch roznych kolonkach. Spojazdnit edge internet cez mobil cez bluetooth?! Nemozne. Za normalnych okolnosti by som to zvalil na KDE - keby - keby  som o tom nevedel, ze na gentoo mi presne vsetky tieto veci funguju ABSOLUTNE bez problemov. Proste nechapem, ze ten bazmek dokaze lanarit windows pouzivatelov. Ja osobne keby som nemal este s linuxom ziadne skusenosti a narazil by som na ten bazmek, tak by som asi s krikom usiel naspat k "milovanemu" a hlavne funkcnemu windowsu. No nic - skusim este opensuse a mandrivu a ked nie, tak sa asi dam na kompilaciu 32bit :-D

    24.7.2009 20:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio
    Zkus Archlinux. Jako gentooistovi ti ten systém bude blízký (rozhodně o dost bližší než opensuse/mandriva/buntu) ale nebudeš muset kompilovat.
    24.7.2009 20:42 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskuze na téma: PulseAudio

    No - to uz aj po tom sprostom ubuntu aj skusam, len som to zabudol napisat :-D

    27.7.2009 12:10 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše PA + HW mixer

    Neveril jsem, ale nasel:

    https://tango.0pointer.de/pipermail/pulseaudio-discuss/2009-July/004519.html

    PA does not make use of hardware mixing. And I don't plan to change
    that. It's obsolete technology. CPUs these days come with extensions
    such as MMX or SSE precisely for speeding up DSP tasks such as PCM
    mixing. This is way more flexible that hw mixing, and definitely the
    way to the future, both on the desktop and on embedded envs as well.
    
    Lennart Poettering (maintainer PA)
    
    23.11.2009 18:00 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PA + HW mixer
    Tak toto hovoří opravdu za vše :-/ Nu ale je to jeho volba.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.