abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 818 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Minipočítač jako multimediální centrum

    11.9.2023 21:15 | Přečteno: 1345× | Linux | poslední úprava: 11.9.2023 21:15

    Když se tady před časem objevil blog Zabili nám kategóriu lacné PC!, tak jsem si vzpomněl, že bych chtěl nahradit RPi nečím výkonějším, ale zase ne moc drahým.

    Na RPi jsem doteď provozoval Kodi (skrze OpenElec), ale docela mě už otravovalo, že tam prostě není browser a jsem odkázán na pluginy, navíc třeba Youtube vyžadoval nějaké vývojářské klíče a už mě to prostě nebavilo. Nainstaloval jsem tedy Raspbian, ale to jsem se dostal na hranici možností, když nahodím browser a v něm pustím video, tak se procesor docela zapotí. Navíc se rád odlepoval chladič.

    Dlouho jsem se díval po nějaké malé mašince, jako je Intel NUC, ale bylo to drahé už bez pamětí a disku. Početl jsem si v diskusi zmiňovaného článku a začal trochu hledat. Takže trošku popíšu závěry.

    Požadavky na počítač

    Vzhledem k tomu, že sháním používaný počítač (eufemisticky nazývaný refurbrished, či česky repasovaný) nemusím se zajímat o úplný low end, ono to vyjde docela levně i s něčím rozumným Cílem je udělat něco jako all-in-one, počítač je připevněn zezadu na monitoru a do elektriky se zapojí jediný kabel. Můj monitor má zabudované repráčky, takže nic víc není třeba dělat, kdyby nebyly, musel by se pořešit nějaký soundbar.

    Využití bude zatím tak na přehrávání videa přes browser, dále záložní desktop pro případ nouze, ale časem to bude normální desktop pro děti.

    Co nabízí trh ojetin

    Po kratším hledání jsem zjistil, že pokud hledám něco malého (řekněme do rozměru 20x20 cm) za málo peněz (do 5000 Kč), v bazarech najdu věci od 3 výrobců. Všechno to jsou krabičky o rozměrech zhruba 18 x 18 cm, výška asi 3 cm. Zdroje jsou externí a jsou v ceně. Nejvíc se většinou liší krabičkou a tím, jaké porty jsou vytažené na povrch. Jinak procesory a paměti jsou stejné. Na Youtube je plno recenzí. Podle recenzentů je v podstatě jedno, co koupíte, jenom HP schytalo záporné body za cenu (HP kolem 1000 U$, ostatní tak 700 U$, to se bavíme o nových strojích) a za to, že na odmontování disku a větráku procesoru je potřeba šroubovák, kdežto konkurenti mají západky a obejdeme se bez nářadí.

    Všechny tyto stroje se dodávaly v různých konfiguracích, kromě obligátní velikosti paměti a disku se daly přidat porty na zadní straně (sériovka, ale i Display Port nebo HDMI), ale taky Wifi. V bazarech budou asi ty nejvíce prodávané, takže na sériovku narazíte docela zřídka.

    Pokud jde o bazarové ceny, tak už jsou si všichni rovni, nejvíc záleží na svaté trojici paměť, disk, procesor. Další věci mají už menší vliv (přidané výstupní porty, Wifi apod). V moji cenové kategorii to vychází tak na procesor i5, 8 GB paměti a 250 GB disk. Novější stroje mívají víc paměti (16-32 GB) a větší disk (až 2 TB), takže ta cena pak leze hodně nahoru.

    Na českém trhu jsem zkoumal několik prodejců, cenově se moc neliší, tak asi nejvíc záleží na tom, jestli zrovna mají na skladě, co potřebujete. Někdo nabízí i možnost konfigurace (rozšíření paměti, větší disk apod.), ale je to v cenách nových dílů, takže lepší je vytáhnout neco ze šuplíku, nebo možná i koupit nové.

    Výběr

    Nakonec jsem se rozhodl pro Dell Otiplex 7050 Micro. Je tam procesor Intel® Core™ i5-6500T, paměť 8 GB DDR4 (v jediném modulu, takže jeden slot je volný), disk 256 GB SSD (form factor 2.5", zbyl jeden slot M.2), Wifi a Bluetooth. Přišlo to s předinstalovanými Windows, které šly v zápětí na propadliště dějin. Cena byla 3990 Kč.

    Pro tento stroj jsem se rozhodl proto, že 1) má port USB-C a 2) doma mám nějaké zdroje Dell navíc. To jsem se trochu přepočítal, protože Dell mezitím začal používat menší konektor (ale redukce existují).

    Uvnitř byl zcela čistý, takže asi ne moc používaný, možná ležel ve skladu jako rezerva. Pochybuju, že by se někdo namáhal tak dokonalým čištěním.

    Kromě toho jsem si ještě koupil napájecí rozdvojovací kabel asi za 350 Kč (blbě se shání) i s poštovným a držák na mini počítač, který se uchytí zezadu na monitor místo držáku VESA. Originál stojí asi 900 Kč, což se mi nechtělo dávat, tak jsem pořídil nějaký univerzál za 300 Kč včetně poštovného (ale trvalo to snad 2 týdny, než přišel - český e-shop, tvrdili, že to mají skladem).

    Cenové porovnání s RPi

    Udělám jenom krátké porovnání, kolik by stálo RPi. Sice trošku provnávám hrušky s jabkama, jsou to stroje z jiného segmentu, ale i tak to porovnám. Ceny RPi beru ze známého českého shopu. Celkem 2413 Kč (za 4GB verzi), a to nemám vyřešené napájení jedním kabelem

    Teď to stejné pro verzi s Optiplexem Celkem 4740 Kč.

    Kromě toho jsou v obojím případě potřeba šroubky na VESA držák, nějaká myš a klávesnice, DP nebo HDMI kabel, takže to nepočítám.

    Rozdíl v ceně je skoro dvojnásobek, na druhou stranu jsou to jenom 2 tisíce a ve prospěch Optiplexu mluví plno dalších argumentů: Porovnání výkonu procesoru jsem nehledal, ale od čeho máme diskusi, že.

    Fotky

    Staré řešení (RPi 4B)

    Rpi je schováno v plastové krabičce, která je uchycena ve speciálním VESA držáku. Aby zazněo nějaké buzz word, tak obojí je 3D tisk. Pod držákem jsou ještě distanční sloupky, ač by to šlo i bez nich. Na tomto monitoru se noha nešroubuje do VESA držáku, takže si navzájem nevadí. To bílé, v čem vězí napájení Rpi, je spínač, abych mohl počítač lehce vypínat a zapínat.

    Nové řešení (Optiplex 7050 Micro)

    Na první obrázku vidíme díly před montáží. V sáčcích jsou šroubky na VESA, lepicí pěnové pásky, stahovací páska a objímka, pokud by se držák na PC montoval na tyč. Rozdvojený napájecí kabel má jedno zakončení lichoběžníkové (na monitror) a jedno "Mickey Mouse" (zdroj pro počítač, mimochodem, ten na obrázku chybí).

    Tady máme držák nachystaný na použití. Levá strana je základna a je už namontovaná do dostančních sloupků.

    Protože bez dalšího uchycení by počítač v držáku klouzal, byly součástí balení i pěnové samolepící pásky.

    S montáží do sloupků vznikla malá potíž, dodané šroubky se do sloupků nevešly a trčely ven. Tak jsem tam nechal moje původní šroubky. Sice nemají zapuštěnou hlavu, ale ničemu to nevadí, protože držák má v sobě stejně prolis.

    Pohled na přední a zadní stranu počítače. Vzadu si všimněte dodatečného Display Portu.

    Nakonec jsem se ještě rozhodl celý počítač otočit, aby anténa Wifi byla kousek dál od napájecích vodičů. Zdroj stačilo stáhnout pod pásku. Z tohoto poledu je konektor ethernet vlevo nahoře vedle antény a zapínací tlačítko v pravo nahoře. Ta věc trčící vpravo je vysílač k bezdrátové klávesnici.

    Tento monitor má jenom HDMI, takže jsem ze skříně vytáhnul super krátký HDMI kabel, který přesně vyjde (asi tak 75 cm, možná i míň), nejspíš z dob Rpi 2.

    Protože jsem použil rozdvojený napájecí kabel, k připojení do elektriky stačí jediný kabel.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 1 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 2 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 3 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 4 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 5 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 6 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 7 Minipočítač jako multimediální centrum, obrázek 8

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2023 22:38 Kelišová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Je to hnus velebnosti!
    12.9.2023 09:15 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Tu autor "zabili nám kategóriu lacné PC". Ja som nakoniec dal otcovi môj starší Pc, keď sa ešte niečo pokazí možno skúsim repas ale snáď to ešte pár rokov vydrží, možno sa potom kategória lacné Pc vráti.
    Čo Rys, to vrah!
    Max avatar 12.9.2023 09:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Čekal jsem, že to budeš mít připojené k něčemu rozumnějšímu (65", 80"...), ale ten pidi monitor, tím jsi to zabil :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2023 14:22 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    To cele jeho reseni je asi tak 10x drazsi nez ten monitor.
    12.9.2023 17:31 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Dělám s tím, co doma mám. Až bude větší monitor, tak to přepíchnu. Ale o tom už psát nebudu.
    15.9.2023 05:23 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Mě by spíš zajímalo (když jsem četl o monitoru s vestavěnými repráčky) na co to používáš. Předpokládám že tohle nepovažuješ za "domácí kino". Asi na pouštění pohádek dětem?
    18.9.2023 20:07 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Trefils to. Dostatečně jendoduché na to, aby to děti zvládly nahodit. Když mají děti nějakou oslavu, dá se to odnést kamkoliv, kde je vytažená elektrika. A v této modifikaci už se to dá použít jako plnohodnotný počítač.
    12.9.2023 10:06 Dojmy vs Pojmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Minipočítač (anglicky minicomputer) je označení používané pro menší počítače, které se objevily v polovině 60. let 20. století a které se prodávaly za mnohem menší cenu než mainframy a počítače střední velikosti firmy IBM a jejích přímých konkurentů. Průzkum, který uskutečnil list New York Times v roce 1970, dospěl k definici, že minipočítač je stroj s cenou méně než 25 000 USD, s pamětí o kapacitě alespoň 4K slov a se vstupně-výstupním zařízení jako je dálnopis, který je schopen zpracovávat programy ve vyšším programovacím jazyce, jako je Fortran nebo BASIC.
    Max avatar 12.9.2023 10:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Až na to, že teď není polovina 60. let. Tvůj komment je úplně mimo dobu. Jako historická vsuvka dobrý, ale s realitou to už dávno nemá nic společného.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2023 10:42 Fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Tak určitě. U nás na VUT v Brně bys za to letěl ze zkoušky :-D
    Max avatar 12.9.2023 11:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Do 25 000USD se dnes vejdou docela nabušené servery a za minipc bych je určitě neoznačil. Takže doporučuji oprášit notičky.
    MiniPc je dnes vnímáno jako to, co bylo zmíněno v článku. Tzn. základ alá notebook v malé krabičce s malým chlazením, dc zdrojem apod. A pak vše menší jako rpi, arduiono apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2023 13:03 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    A pak se clovek divi ze cesi zkurvi slovo svoboda a za svobodny pak vydavaji soft s GNU/GPL licenci.
    Max avatar 12.9.2023 13:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Zase došly prášky? :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2023 17:15 Wallace
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Ja jsem cistej a proto mam i cistej usudek, ne jak tohle stado zmagorene Stallmanem...
    Max avatar 12.9.2023 18:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    V pohodě, zase budou, Válek zařídí... :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    12.9.2023 14:24 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Njn, Brno…
    12.9.2023 18:41 JeKa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    To je ta slavná katedra kde uči Hrdobec a spílá studentům s linuxem v noťasu?
    12.9.2023 20:40 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Není třeba recyklovat stará označení, které mají svůj jasný historický význam když máme označení aktuální. To co je předmětem tohoto vlákna se vcelku běžně označuje termínem Mini PC.
    12.9.2023 20:43 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Samozřejmě můžeme všechny počítače označovat termínem "Aladden", díky čemuž se v označení nikdy nespleteme, ale srozumitelnost textů celkově poklesne.
    12.9.2023 20:45 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    AraxoN avatar 12.9.2023 11:49 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Slovo satelit kedysi označovalo úlisného poskoka. Dnes ho v tomto význame tiež nikto nepoužíva.
    12.9.2023 16:16 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Túto definíciu spĺňa aj dnes už tiež trochu obstarožná kalkulačka TI-89. Až na ten telex (dálnopis), ale to by sa snáď dalo nejako nabastliť na jej sériový port...
    12.9.2023 10:16 a1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    jakou to ma spotrebu?
    12.9.2023 10:45 $
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Minipocitac pokud neni moc vytizeny tak asi jako lednice. Kdyz se pripoji kolem 10 uzivatelu na cviceni z programovani a daji si kompilovat joby, pricemz zadani snima ctecka dernich stitku a vysledky chrli dalnopis tak asi jako dve pracky pocas zdimani na 1000 otacek.
    12.9.2023 11:13 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Radeji si mel koupit novy monitor.
    vlk avatar 12.9.2023 12:35 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    na MM centrum uplne staci nizkoprikonovy starsi N3150 alebo novsi n200 / n300, niesu to nejake dela, kazdopadne aj n3150 je minimalne 2x vykonnejsi nez rpi4, da sa tam dat daleko viac RAM (pisu ze 8GB, ale fungovalo mi to s 32GB) a hlavne tie procesory su uchladitelne pasivnym chladenim, lebo ich TDP je od 4-6W, takze nic nehuci a vlastne to nemusim ani vypinat ci uspavat.
    You don't exist, Go away !
    12.9.2023 14:30 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Takze aby mel browser na televizi tak utrati $150 za obstarozni pocitac a kabely aby to pak cele povesil na prtavy monitor. Po roce mu to umre a poridi si dalsi takovouhle ptakovinu. Libi se mi myslenka kutilstvi ale to cele reseni je vhodne leda tak do garaze.
    12.9.2023 18:26 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Ja te Tomiku chvalim. Abclinuxu potrebuje vice clanku jako je tenhle. Nedej se odradit hejtery. Do budoucna bych mel par tipu - porid si 3D tiskarnu a udelej vlastni krabicku pro uchyceni i kabelaz. Bude to mnohem profesionalnejsi a hejterum vytres zrak! Navic to muzes publikovat a par bastliru jsi to udela podle tveho navrhu.
    12.9.2023 21:56 Sedeki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    K tomuto názoru se připojuji:)
    13.9.2023 17:59 karkar | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Je to také volakosi čudné.... Ja by som odporůčal Odroid H3+.
    k3dAR avatar 13.9.2023 21:27 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    ja pred casem pro HTPC/Kodi poridil vyhodne (~5kkc) neco podobneho:

    Lenovo ThinkCentre Tiny M720q
    - CPU i5-8600T 6core, 8GB RAM, 128GB NVMe (vymenil za 512GB NVMe)
    - 2x DPort, 1x HDMI, 5x USB-A, 1x USB-C
    - protoze line-out to ma zepredu a nedaval za/na LCD, do zadniho USB sem vrazil tiny "zvukovku"
    - do pozice 2.5" po odstraneni spodni zarazky, slo vrazit 15mm 2.5" 5TB disk

    Spotreba:
    ~1W = v suspendu (s aktivnim WoL)
    ~10W = nastartovane/neprehravajci Kodi
    ~13W = prehravajici Kodi (IPTV 720p h264/aac)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    14.9.2023 21:41 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Jinými slovy - vyrobil jste domorobo All In One PC :-D
    -- OldFrog
    15.9.2023 10:36 Valgrind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Neni lepsi ojety notebook? Jako bonus ma baterku, lze jej prenest a bude mit vyssi vykon.
    18.9.2023 10:05 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minipočítač jako multimediální centrum
    Paradoxne notasy jsou moc "velke". Takze urcite neco v stylu MacMini, IntelNUC nebo Lenovo ThinkCentre M.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.