abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 755 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nový rok

    13.1.2007 19:08 | Přečteno: 1102× | Bylo...bylo

    Dlouho jsem nenapsal žádnej post a teď když můžu chvíli dýchat tak to zkusím :) Začnu mým fanatickým bratrem, pak školou a skončím v prázdnotě :)

    Je to tak půlhodinka co se mě můj bratr zeptal jestli nevím o nějakym programu na vypalování. Chtěl ho na winy a jelikož se v této oblasti již přes rok nepohybuju (už rok jsem neuhodil klávesnici), tak jsem v klidu řekl, že nevím. Zatímco v OSS, když padne jeden program najdou se dva další tak u free programů pro win to tak neplatí. Vypadá to, že lidi tam chtěj dělat jen tak pro radost čím dál méně a kvalita programů jde silně dolů. Zpět k bratrovi. Říkal, že zkoušel tři programy a ani jeden nejel. Je to nervák tak nemůžu dávat vinu programům, ale spíš jemu :) Ještě než začal s instalačními šachy se mě zeptal, jestli nemá táta něco na notebooku na pálení. Odpověděl jsem, že ne a že si to tam má nainstalovat. Začal se rozčilovat a mě se honilo hlavou apt-get install :) Nakonec skončil u mě, když jsem si dával oddech u Scrubs po šíleně nabitym tejdnu. On nesnáší OpenSource... říká že to jsou nekvalitní produkty a je to nestabilní a za každou kravinu se mi tu vysměje, takže první co jsem po něm chtěl byla věta "Linux je nejlepší systém" a pak jsem pustil na to jeho CD dd a k3b a ty se postarali o dokonání věci do cíle. A nakonec dodatek... když šel za mnou, tak si nevšim zavřených dvěří a narazil do nich a pak se rozčiloval, že tu mám tmu a zavřený dveře... prostě bratr jak má bejt :)

    V pondělí jsme měli zápočet z matiky. Ani jsem se moc nebál a celou hodinku poctivě počítal a čert vem, že jsem to nestih, měl jsem toho dost :) Nakonec to dopadlo dobře a dal nám to domů... asi poslední šance před oprátkou u zkoušky :) Chtěl po nás aby jsme si to ovšem sami vytiskly a já neměl na privátě tiskárnu. Někde ve škole se mi lítat nechtělo, tak jsem si šel za litra koupit HP DJ D1360. Ukázalo se že se taková tiskárna hodí víc než dost :) Další zápočty se docela vyvedly, i když jsem na matiku přinesl písemky až na potřetí :) Ve čtvrtek ráno jsem zaspal zápočet ze Základů informatiky. Všechny podmínky jsem měl splněný, šlo jen o to, aby se mi podepsala. Když jsem tam doběh s půlhodinovym spoždění, tak na mě začala pančelka Slánská (tohle jí vadí:)) šíleně řvát, co si to dovoluju přijít pozdě na zápočet (taky když to má v 7 v noci). Pár borců tam psalo opravky testů ze semestru a pár tam ladilo semestrálky. Úsměvy na tváři byli zřetelné a i ona je musela zahlédnout. Řekla mi, že si napíšu opravnou písemku ve zkouškovym (jsem nepochopil co jako mám opravovat) a pak dodala "vypadni odsud". Pančelka je dáma se společenskou úrovní:) Řek jsem jí ok a odešel jsem, ve dveřích mě zastavila a řekla, že jí mám dát index. Napsala to tam a obdarovala mě dalšími poznámkami. Nejvíc mi na ní vadí, že nám všem tyká. Jednou bych jí to měl říct. Ještě že je teď na škole ta anketa o učitelích, jí tam musím vybarvit :) Předměty kolem unixů byli OK, tam problémy nebyli a dokonce mám i jistý respekt :) Poslední byla ekonomie a tam jsem se zapojil k 90% co to nedali, takže snad za tejden.

    Ještě si rýpnu do MS Office konkrétně do wordu. Takovou nedodělanou kupu hnoje jsem dlouho neviděl. Když tam použiju na dva řádky ležící vedle sebe jednu akci výsledek je vždy jiný. Když mi to spadne a nabídne opravenou a původní verzi ani jedna nesouhlasí s tím co tam bylo tzn. ztracený data. Čítač kapitol v top levelu a v levelu po ním jedou absolutně samostatně, takže jsem pak jak vocas musel všechno přečíslovat ručně. Když jsem se snažil ostylovat nadpis tak aby byl posunutej od zhora i dola tak to posunovalo i věci na další stránce. Při psaní semestrálky (Slánská tzn. povinně ve wordu) jsem byl na nervy a nejradši bych koupil originál balík za 11k a narval jí ho do řitě.

    A nakonec shrnutí. Můj bratr se nikdy nepřenese přes OSS, protože v to prostě nevěří a i kdyby se mu ten pseudoOS sypal každej tejden bude pro něj OSS na nic. Není to tak trochu ironie, když příjde s médiem ke mě kde najde jen OSS programy na pálení? Proč ho musí OSS dostávat z bryndy, když jeho systém nesvede základní operace?:) Slánská by se nad sebou měla zamyslet. Měli jsme podobnýho učitele na střední... umřel... na rakovinu myslim.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.1.2007 20:38 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    Sa mi nechce verit, ze na Zakladoch z informatiky niekto moze po studentoch chciet, aby povinne odovzdavali zapoctaky vo worde. Keby to odo mna chcu, tak to napisem v OO a maximalne im to donesiem ako rtf subor. U nas je cviciacim srdecne jedno, v com odovzdavame zapoctaky (trochu sa predpoklada ze to bude pdf nasadzane pekne latexom)
    Inak, SW na palenie pod winom - poctivy cracknuty nero, co ine ;) Som sa doteraz neodvazil palit multisession v nicom inom, nejake uspesne experimenty s palenim v linuxe uz mam za sebou, ale vzdy len na prazdne medium.
    Co sa surodencov tyka, to je kapitola sama o sebe. Windowsy im padaju, akoinac, ked tam instaluju a mazu jeden program za druhym ;) Ale to by asi padali aj linuxy s takymto pristupom... Linux som doma chcel nainstalovat len raz, neslo na tom samozrejme spustat ich hry...
    13.1.2007 20:47 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok

    Základy informatiky u pančelky == psaní ve wordu, excelu, powerpointu. Nejde o obsah, jde o to kolik ta máš enterů a tak :)

    Pálení v Linuxu je v pohodě, multisession jsem nikdy nedělal tak nevím, ale s tím co dělám spokojenej jsem. Můj bratr má 3 vejšky, z toho jednu IT. Ale umí programovat pouze pro win a spravovat pouze win, pokud jde o používání unixů tak si maximálně přečte poštu nebo spustí nějakej program v shellu, protože to po něm chtěli ve škole. Pro něj je OSS něco co nemá budouctnost, co nefunguje a tak. On věří pouze MS...

    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    kotyz avatar 13.1.2007 20:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    obet reklamniho oddeleni microsoftu (kde je zamestnano par vyslouzilejch agentu cia pro nez bylo vymyvani mozku dennim chlebem) asi ... ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    belisarivs avatar 13.1.2007 21:30 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    kde je zamestnano par vyslouzilejch agentu cia pro nez bylo vymyvani mozku dennim chlebem

    Tohle me zajima. Muzes to podeprit nejakymi dukazy? Nic ve zlem, jenom jsem zvedavy.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kotyz avatar 13.1.2007 22:18 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    nemuzu, sou to jen kecy co sem si vycucal z prstu. ale kdo vi ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    belisarivs avatar 13.1.2007 21:33 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    Jinak, s tim brachou.

    Muj bracha taky nema duveru v OSS, ale uz moc nerype. Parkrat jsem ho setrel a vychechtal se mu, ze se boji pustit manzelku v jim obhajovanych Oknech na net a je klid. Na druhou stranu nervak neni a je uplne v pohode.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kotyz avatar 13.1.2007 22:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    aspon nekdo ma normalniho brachu. ja bych toho svyho snad nejradsi zaskrtil.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.1.2007 15:32 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    Slánská by se nad sebou měla zamyslet. Měli jsme podobnýho učitele na střední... umřel... na rakovinu myslim.

    Bereš to jako indukční předpoklad? :-)
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    14.1.2007 20:15 Creckx | skóre: 23 | blog: cxblog | Lanškroun
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    Ti ani nevím... mělo to tak vyznít, ale když nad tím přemýšlím tak jsou to dost odlišené osoby... tudíž jí čeká asi něco horšího :)
    Můj blog Pokud máte taky blog, můžeme vyměnit odkazy :)
    14.1.2007 19:45 machr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový rok
    tu čubku bych rozkopal

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.