abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 845 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming

    11.3.2012 21:25 | Přečteno: 1437× | SW

    Zákazník požaduje vývoj na svém ostrém serveru, já mám kopii přez GIT repozitáře, ale rád bych změnil výrazně strukturu u sebe, abych mohl vše instalovat jako balíčky distribuce. Ale zároveň potřebuju backportovat změny z ostrého serveru. Jak se toho nejlíp zhostit?

    Dostal jsem se do mírně delikátní situace u jednoho zákazníka a přemýšlím jak z ní nejlíp ven. Vztahy máme dlouhodobě výborné, spokojenost na obou stranách a tak dál a tak dál.

    Ale některé jeho požadavky mi dělají trochu starosti. Spravuju a vyvýjím mu systém na míru, z části postavený i na webových stránkách (a z větší části na nich vlastně nezávislý, ale tato část je v pohodě.) Ten systém jsem kdysi zdědil, posléze přepsal od základů do příčetnější podoby a dlouhodobě ho rozvíjím a udržuju. Za ta léta se už dá vypozorovat cyklus, kdy dlouhou dobu všechno je v pohodě, vlastně nic nechtějí a já si můžu dělat co chci (čili chystat nové featury). Pak se najednou všechno zblázní a předělává se webové rozhraní stylem "před hodinou bylo pozdě", jednou rukou telefonuju, druhou přepisuju a uchem slyším, jak oni komentujou změny. Pak se prach usadí a zase delší dobu klid. Takhle prostě fungujou a to se nezmění.

    Ano - vyvýjet na ostrém serveru je Bad Practice jako vyšitá, ale klient to požaduje kvůli rychlosti odezvy a platí dobře, takže náš zákazník, náš pán. Co si okolo toho udělám v zákulisí ho netrápí, v tom mám volnou ruku.

    Z historických důvodů je v systému několik různých způsobů, jak nasazovat nové věci - od relativně jednoduchých konzervativních, kdy si vše připravím a pak skriptem nahrávám otestované balíky do příslušných adresářů, až po klasický nouzový, kdy exponovanou webovou část mám uloženou v GITu na ostrých serverech (mají jich víc, polonezávislých), synchronizuju přez svůj centrální gitserver a na NB kde obvykle pracuju.

    Zatím to chodilo celkem dobře, když se zjančili, tak jsem vše ohackoval na serveru, poté syncnul a rozdistribuoval, následně doladit speciality jednotlivých serverů. Tato část měla hlavní repozitář jako přímou kopii struktury na serveru, časem se na ni nabalila řada skriptů, přílepků, dodatků a jiných nesouvisejících věcí a teď nastal okamžik, kdy už to přestává být únosné.

    Takže jsem opásal bedra svá a jal se opět kydat Augiášův chlív. Polovinu věcí jsem rozházel do desítek balíčků, každý ve vlastním repozitáři, vytvořil si svůj PORTAGEOVERLAY, kam to sypu a odkud to instaluju jako všechny systémové záležitosti. Zatím to funguje skvěle a věci složité se najednou stávají opět přehlednými - rozhodně je lepší instalovat novou verzi stylem "emerge --update @world" a nechat na distribuci, ať si sama zjistí, co potřebuje, kam to patří a co je třeba vyčistit, než na to všechno psát nějaké ad-hoc skripty.

    Problém je s tím webovým rozhraním - logicky se rozpadá na několik balíčků, ale zatím žije v jednom repozitáři. A je potřeba zajistit zpětnou propagaci nasekaných změn ze serveru zpět do mého (nyní již vyčištěného a přeorganizovaného) vývojového prostředí.

    Takže přemýšlím, jak si věci zorganizovat v zákulisí, abych s tím měl v dlouhodobém výhledu co nejmíň práce.
    server1 \
    server2  +--- gitserver --- NB
    server3 /
    
    server* -- WWW.git

    NB -- WWW.git, balik1.git, balik2.git, balik3.git .....

    přičemž WWW.git obsahuje zhruba tytéž soubory jako souhrn všech balíků, ale v docela jiném uspořádání, co se týče adresářů (z historických důvodů a protože na serveru je to takhle nahňácané dohromady)

    Požadovaný workflow:

    WWW.git (server) --> WWW.git (NB) --> magie --> balik*.git --> balik*.ebuild --> sync NB..server --> emerge world --> přepsání souborů ve WWW.git

    V podstatě bych potřeboval, abych byl schopný nějakým (polo)automatickým způsobem vzít na NB z WWW.git repozitáře soubory i s historií změn od poslední synchronizace a rozhodit je do příslušných balik*.git, s tím, že se tam přenesou i ty commit hlášky.

    A po reinstalaci balíčků na server nějak podchytit nainstalované změny (teoreticky by to měl vychytat WWW.git(server), že by mu vyšlo, že ačkoliv jsou soubory přepsané, tak je obsah stejný, takže vše OK, nebo že se cosi pozměnilo a umožnit mi to dořešit, zda jde o nový vývoj z NB, nebo zda to přepisuju zastaralou verzí, která nějak unikla aktualizaci.)

    Git mám celkem už ochočený, ale na to jak vymyslet tuhle vychytávku jsem ještě nepřišel. (Zatím mi vychází nějaké dost složité přehrávání histori pomocí bashových skriptů a strašná spousta skriptů definujících, co kam překopírovat. Ale pořád se mi zdá, že to musí jít udělat nějak jednodušeji)        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 11.3.2012 23:15 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Kdyby to bylo čistě jen v Gitu, tak bych si držel jeden hlavní repositář a servery z něj updatoval automaticky, ale s manuálním spouštěním (aby se to nerozbilo samo). Hezky si to tagoval (git describe je fajn) a případně větvil. V nějakém konfiguráku bych mohl mít, který server má mít jakou větev/tag nainstalovanou a synclo by se to po pushnutí změn do toho hlavního repositáře.

    No a když by byly na nějakém serveru lokální změny (pár commitů), tak by se udělal git pull --rebase, čímž by změny zůstaly na povrchu historie a bylo by snadné je přetáhnout (git cherry-pick) do hlavního repositáře.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Gilhad avatar 12.3.2012 01:24 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Tak jsem premyslel jak bych popsal co nejlepe co si myslim, ze by mi mohlo pomoct:

    Normalne mam projekt na notebooku ktery ma branch master a jeho origin/master je na jinem serveru. prikazy push/fetch synchronizuji origin/master na NB s tim na serveru. git merge origin/master mi pretahne zmeny do mojeho projektu.

    Co by se mi libilo by bylo mit takhle dva (ci vice) projektu, kazdy by mel svuj origin/master na nejakem serveru, ale jeste navic by mely dva adresare mezi sebou navazany obdobny vztah
    Projekt_jedna
    +--A
    +--B (svazan s Projekt_dva--B)
    +--C
    
    Projekt_dva
    +--D
    +--E
    +--B ("origin" pro Projekt_jedna--B)
    +--F
    
    takze bych mohl udelat
    cd Projekt_jedna/B
    git fetch Projekt_dva/B
    git merge Projekt_dva/B
    git push Projekt_dva/B
    
    a ten fetch/merge/push by se tykal jen toho podstromu B a jeho protejsku B v druhem projektu.

    Myslim, ze jsem nekde zahledl cosi o sub-projektech, ale tehdy to nepochopil a nepotreboval - zkusim si to precist znovu, treba to nekam vede
    Gilhad avatar 12.3.2012 01:46 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Tesne vedle :) Neco zajimaveho je o kapitolu dal (a dost s tim souvisi)

    http://progit.org/book/ch6-7.html

    necham si projit hlavou, jestli a jak by to slo zkombinovat
    Josef Kufner avatar 12.3.2012 10:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Git submodule. B dej do samostatného repositáře a v ostatních ho přidáš jako submodul. Na serveru pak uděláš namísto git pull trošku složitější operaci: git pull && git submodule update.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.3.2012 10:34 Bubu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Vy pouzivate Gentoo na produkcnim serveru? WTF?
    12.3.2012 11:57 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    No a? Já ho na svých serverech mám taky a nemám s ním žádný problém.
    Gilhad avatar 12.3.2012 14:59 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Git, bad practice a jak z toho ven - brainstorming
    Ano, co je s tim za problem? Nikde prece neni psano, ze musim updatovat denne. U stabilni verze muzu vydrzet tak dlouho, dokud nepotrebuju novou vlastnost, nebo odstranit kritickou zranitelnost. Plus mi jako distribuce sedi nejlip.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.