abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Playstation

    2.9.2008 23:39 | Přečteno: 1120×

    Na začátku roku jsem psal, že se budu snažit psát víc zápisků do blogu a tento je letos vlastně druhý. Přiznám se rovnou, může za to z velké části Playstation 3, kterou jsem k Vánocům koupil dcerce Terce. Linux tím šel na vedlejší kolej a já propadl jednak dceři, která mi roste doslova před očima a po večerech pak hrám. Když už zmiňuji ty hry; pokud si dobře vzpomínám, tak jsem s počítači vlastně kdysi dávno právě hrami začínal...

    Byl to kamarádův Sinclair ZX Spectrum a pak moje Atari 800XE, které mne k počítačům přivedli. Pak jsem začal chodit na kroužek programování. Když se u nás doma objevil IBM PC, vrátil jsem se od programování v basicu a pascalu zase ke hrám a začal pařit Test Drive. Později s příchodem CD ROM, zvukových a síťových karet jsem se stal mistrem v ladění MS DOSu, protože některé hry potřebovaly řekl bych až osobní přístup k nastavení různých ovladačů - takže moje config.sys a autoexec.bat byly soubory poměrně rozvětvené. Možná se dá tedy s trochou nadsázky říci, že hry mne dovedly až k ladění operačních systémů.
    Zpět. Zatímco jsem hrál hry, moje počítače chátraly. Dostal jsem se až do stádia téměř před krachem a myslím, že kdybych nepoužíval Linux, tak bych se už dávno neměl z čeho připojit k Internetu. Došlo to až tak daleko, že se můj hlavní "stříbrný" počítač (AMD Duron, 1.2GHz, 512MB RAM) prostě zastavil. Jednoduše mu odešel větráček na procesoru - zanedbanost systému raději nebudu ani rozvádět. Přešel jsem tak plynule na firemní notebook, který teď už ovšem nejsem schopen dál udržovat, protože jsem na něm začal ukládat fotky a tak nakonec došlo místo na disku a další kompilace se nemá kam "roztáhnout". Hlavní server je bohužel delší čas vypnutý, síť drží nad vodou už jen HW router.

    No a asi před 14 dny mi to všechno dohromady začalo vadit a co víc, rozhodl jsem se to dát znovu do pořádku. Pro začátek jsem nainstaloval Ubuntu na starou dávno (a nakonec i mnou) vyřazenou IBM NetVista (Pentium 4, 2.00GHz, 512MB RAM), která docela překvapila tím, že funguje - dokonce se už ani nezasekává, což byl kdysi důvod pro její odstavení. Po týdnu non stop provozu jsem na na ní změnil názor a stane se i do budoucna mým záložním počítačem pro přístup k Internetu.
    Do stříbrného počítače jsem minulý týden koupil v Růžovce nový chladič, dnes jsem ho "nacvaknul" a k mému příjemnému překvapení počítač znovu ožil. Chvilku jsem přemýšlel jestli mám jít hledat další klávesnici a jestli mám žaludek položit na stůl další myš (která se zřejmě několik let povaluje na zemi pod stolem) abych si nakonec uvědomil, že je to UNIX a já si vystačím s připojením přes ssh. Jak jsem to vymyslel, tak jsem to udělal, odpočítal jsem síťové kabely ve switchi pod stolem, potaháním našel ten volný, zasíťoval stříbrný počítač a spustil zálohování fotek. A tady se dostáváme konečně k něčemu užitečnému, což si poznamenávám hlavně pro sebe, abych příště věděl:

    time ssh root@192.168.1.1 "tar cvfz - /mnt/mandrake/data/" | tar zxvf -
    Běželo to rovných 70min a tím jsem pro dnešek hotov.

    Příště předpokládám už budu stručnější, kdo jste dočetli až sem, asi tušíte, že mám před sebou hromadu práce a během ní si pokusím vždy najít chviličku na kratičký zápis do blogu. Zatím jsem nezmiňoval, že mám už asi půl roku připravený úplně nový hlavní počítač (černý), který by měl být nakonec Gentoo. Se stříbrným počítačem do budoucna moc nepočítám, možná na něj zkusím cvičně nacpat MacOS. Síť přijde až nakonec, ale i tu rozhodně čeká dost změn (hlavě QOS pro Playstation). Do příště budu přemýšlet, jestli disk na černém počítači rozdělím klasicky nebo zkusím LVM...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.9.2008 00:27 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    MAC OS potřebuje SSE2 (a překladač pro ppc apliakce tuším navíc SSE3, nicméně ten není nezbytný). Takže možná ta P4, ale Duron ne.
    3.9.2008 01:20 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    Aha, dobrá poznámka, ten Duron má opravdu jen sse, Intel P4 umí i sse2 a i jinak vypadá docela našlapanějc, tak to jen zkusím až budu mít kompletně odzálohováno, za to nic nedám.
    Každopádně aktuálně se mi v prioritách posunulo řešení problému QOS sítě o něco víš, protože dneska už jsem si ani nezahrál, mám tady nějakého velko-sosače a musím ho razantně zkrotit. Zítra se zamyslím jestli obnovím server s OpenBSD nebo koupím na eBay nějaký Linksys možná WRT54GL.
    Jinak dík za připomínku, ty blogy mají něco do sebe :)
    3.9.2008 16:44 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    Špatná zpráva, Duron nemá ani SSE, pokud to není odvozenina Athlona XP (jádro Applebred), což nejspíš není.
    3.9.2008 17:14 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    Tenhle to má
    flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse syscall mmxext 3dnowext 3dnow
    ale je to stejně na nic, protože MacOS ani nezačal bootovat - takže na něj asi přijde nějaký běžný Linux a pojede na chalupu.
    3.9.2008 20:15 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    No jo, člověk se furt učí. Takže už jádro Morgan bylo levobočkem Athlonu XP (Palomino)... a tedy má SSE. Hm-hm.
    3.9.2008 20:52 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    i sse3 .....
    USE="-gnome -kde";turris
    3.9.2008 14:48 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    A já myslel, že si nahodíš Linux na to PS3…
    Já vlastně taky původně pořizoval PS3 kvůli hraní, ale teď, po tom, co jsem dohrál Metal Gear Solid 4 na nejvyšší obtížnost (a i předtím, když jsem ještě MGS nevlastnil), ho používám jako XServer pro mého tenkého (taky PowerPC) klienta.
    make menuconfig, not war!
    3.9.2008 17:23 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playstation
    Možná někdy časem později.
    Já PS3 pořizoval jako terminál k Linuxu. Moje dávná myšlenka byla mít pod TV nějaké "chytré video", zvažoval jsem ruční vestavbu VIA C7 do bedny od starého nefunkčního CD přehrávače a instalaci MythTV. Než jsem se do toho pustil, kamarád vlastní zkušeností ověřil, že VIA jsou někdy nedostatečně rychlé, já jsem měl navíc problém s řešením dálkového ovladače. Klávesnici a myš do obýváku nechci.
    Pak se objevila PS3 za cenu o něco vyšší než by mě přišla ta kutilská záležitost, přečetl jsem si možnosti multimédií a bylo to jasné. Na Linuxu jsem vyzkoušel DLNA a jsem s tím docela spokojený - na to, že jde o verzi 0.2.3. Navíc mám starou CRT SONY a takže bych na Linux neviděl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.