abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 4
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 797 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II

    16.7.2013 13:13 | Přečteno: 5213× | Debian

    Můj milý deníčku,
    peripetie s článkem v LaTeXu dále pokračují. V rukopise mám krásnou tabulku s barevnými čtverečky. Ty ale v tabulce být nesmí a tak musím z tabulky udělat obrázek. V CMYKu, samozřejmě.

    Z produkce časopisu mi napsali, že Bohužel nemůžeme umožnit barevné čtverečky v tabulkách. Pokud je tam chcete nechat, tabulka se bude muset předělat na obrázek. Je to jedno z pravidel, ze kterého neděláme výjimky kvůli povaze (v originálu nature) způsobu jakým formátujeme tabulky v našich XML a PDF. Poznamenávám, že se posílá rukopis v TeXu !

    Odhlédneme-li od toho, že dělat xml tabulku z LaTeXu je trochu úchylárna, nezbývá mi než respektovat požadavek redakce. Chvíli jsem váhal, jestli ty čtverečky neoželím, ale nakonec jsem se rozhodl, že je tam dám. Ale je to obrázek, takže musí být v CMYKu.

    Připomenutí absurdnosti celé akce

    Obrázky jsou původně v RGB, protože popisují výstup na obrazovku. Časopis se v maximální míře šíří elektronicky, takže většina čtenářů to bude číst z CRT,LCD,e-inku nebo tak něčeho, co používá RGB a možná si to vytiskne na inkoustovce. Navzdory tomu musí být obrázky CMYK, aby to 1% čtenářů, co si to bude na inkoustovce tisknout mělo "věrné barvy". Všichni čtenáři pak budou mít bohužel barvy mírně nevěrné, protože převod RGB->CMYK v mém případě není zcela bezztrátový. Achjo.

    Suroviny

    Vezmeme Debian Squeeze nebo novější, nainstalujeme gimp a gimp-plugin-registry. Dále budeme potřebovat icc profily.

    Postup

    Doporučený postup pod minulým zápiskem na ábíčku ani na jsemuplneblbej.com se shodují na nutnosti použít separate+ plugin. Zkusil jsem ho stáhnout a nainstalovat, skončil jsem ale na nějaké rozbité závislosti gimp-dev. Vzhledem k tomu, že plánuji upgrade Squeeze na Wheezyho v řádu týdnů, nechtělo se mi s tím párat a použil jsem nenápadnou poznámku, že plužina je obsažena v gimp-plugin-registry (viz výše). To je normálně v repozitářích. Hurá. Tento blog mi pak vyvětlil, jak rozumně plugin použít.
    1. Někam si rozbalíme AdobeRGB1998.icc (RGB) a USWebUncoated.icc (CMYK) profily ztoho zipu, co jsme stáhli z Adobe.
    2. spustíme GIMP a v Úpravy->Předvolby->Správa barev vybereme Profil RGB a CMYK, v obou případech "vyberte barevný profil z disku".
    3. Otevřeme obrázek k převodu, dáme Obrázek->Separate->Separate - vytvoří se podivná černobílá mazanina (4 vrstvy CMYK)
    4. v novém obrázku dáme Obrázek->Separate->Export a zapíšeme to někam do tiffu.
    5. A je to.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.7.2013 15:51 Martin Keder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    To je zvláštní. CMYK je potřeba pro velké stroje, jako je ofset nebo digitální malonákladový tisk. Naopak, když jsem se snažil tisknout CMYKové obrázky na inkoustovce, dopadalo to tristně. Mám pocit, že ovladače inkjetů si zdrojová data obrázků dodatečně upravují podle použitého papíru a dalších parametrů. Moc bych za to nedal, že i odstíny inkoustů můžou být trochu jiné (u vícebarevných tiskáren stoprocentně :) A když si někdo nastaví při tisku "vivid colors" nebo jiné vylepšení, může se celý CMYK jít klouzat.

    Mně by připadlo nejlepší nechat to v AdobeRGB, který má (oproti sRGB a CMYKu) širší barevný rozsah a svěřit výstupnímu zařízení, ať si s tím naloží podle svých možností. CMYK profily totiž krom jiného specifikují maximální možné pokrytí barvou, které je u ofsetových strojů a stolních tiskáren zaručeně jiné. Jediná vážnější zrada RGB jsou jasné modré barvy, které na monitoru vypadají nádherně, ale při tisku vycházejí odporně. Ve fotkách se to většinou ztratí, ale zrovna v podtisku tabulek by se to mohlo projevit v celé své kráse. Možná proto chtěli tu konverzi do CMYKu.

    Mimochodem, "U.S. Web Coated" je profil určený pro tisk americkými ofsetovými pigmenty na natíraný (hladký) papír, v Evropě by se měl používat profil "Fogra". Ale myslím, že v případě tisku na inkoustovce je tohle úplně jedno.
    16.7.2013 16:07 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Časopis je americký, proto jsem vybral tenhle doporučovaný profil. A protože - pokud je mi známo - je časopis ONLINE ONLY, stejně jako ostatní časopisy využívající manuscriptcentral.com trvá na "tiskové" kvalitě obrázků, t.j. na CMYKu, ačkoliv to do žádné velké tiskárny nepůjde a budou si to tisknout BFU doma ... a dopadne to tristně :-(. RGB prostě nevezmou a nevezmou ...Ale je to pod CC, takže můžu (až to vyjde) někam postnout verzi s RGB obrázky :-D.
    16.7.2013 16:09 Martin Keder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Já si myslím, že to stejně nakonec celé převedou do sRGB a ten CMYK je jen ochrana před barvami, které jsou mimo tiskový gamut.
    16.7.2013 16:28 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Zajímavá myšlenka - budu to muset zkontrolovat až bude finální PDFko.
    16.7.2013 20:08 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Mám pocit, že někteří tiskaři mají preferování CMYKu jako nemoc z povolání. Pamatuju, jak jsem před mnoha lety dělal na webu pro firmu, kde to měl na starosti tiskový grafik a ten mi všechny podklady zásadně posílal jen ve CMYKu, i když to byly například fotky z digitálních fotoaparátů, které museli být původně v RGB. Buď to měl natvrdo nastavené v dialogu pro export, nebo měl něco proti RGB :-)
    16.7.2013 21:57 Martin Keder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Barevné úpravy se v obou prostorech totiž dělají dost jinak a mentálně se přepínat mezi oběma modely není úplně jednoduché. Začíná to už tím, že čím víc "barvy" je v RGB v kanálu, tím je výsledek světlejší, zatímco ve CMYKu je to naopak. Některé vrstvové efekty je při převodu z prostoru do prostoru nutné sloučit, jinak je Photoshop buď zahodí, nebo potom vypadají úplně jinak.
    17.7.2013 02:05 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Barevné úpravy se v obou prostorech totiž dělají dost jinak a mentálně se přepínat mezi oběma modely není úplně jednoduché.
    To bude ono, mentální model - to bude podobné, jako třeba to, že pro programátory (obzvláž ty nízkoúrovňovější) jsou mocniny dvou (popř. mocniny dvou minus jedna) čísla "kulatá", zatímco pro ostatni jsou "chlupatá".
    22.7.2013 15:29 alenka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    no pokud se věci skutečně tisknou na skutečné tiskárně, tak je cmyk nutnost - do rgb se dá převést vždy, naopak to triviálně nejde
    16.7.2013 16:07 Martin Keder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    A ještě k tabulce rozrastrované do obrázku: Netuším, co je na výstupu, ale očekávám PDF optimalizované pro web a možná nějaké formáty pro čtečky. Tam musí jakýkoliv drobnější text v rastrovém obrázku dopadat strašně, protože běžně se rastrové grafiky downsamplují na rozlišení výstupního zařízení. Tabulky a podobné věci by měly zůstávat vektorové, jenže tady opět narážíme na problém se CMYKem, že?
    16.7.2013 16:09 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Přesně tak. A to jsem ani nepsal, že z EPS dělají interně TIFFy :-o, takže je jasné, jak dopadne krásný vektorový graf. Ale s tou tabulkou je to jejich ostuda ...viz odpověď výše
    16.7.2013 16:19 Martin Keder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CMYK v GIMPu -návod pro pitomce aneb Článek v LaTeXu II
    Před časem jsem do USA posílal podklady pro potisk telefonních karet. Moje zážitky byly podobné, navzdory tomu, že se jednalo o firmu vyrábějící pro celý svět :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.