abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)

    28.11.2018 12:31 | Přečteno: 2873× | Moje domácí muzeum :) | Výběrový blog | poslední úprava: 28.11.2018 12:31

    Trvalo to trochu déle, ale o to jsem bohatší o zkušenosti a o to je taky delší, když tak dlouho zrál. HP 200 LX měl ve své ROM zabudovanou řadu užitečných aplikací. Tak je postupně probereme a uvidíme jaké alternativy nám Gemini/Android nabídne. Omlouvám se Psionářům, ale Psion jsem nikdy neměl a tak nemůžu porovnat.

    Appointment Book - Agenda

    Planet Computers přišli několik měsíců po uvedení Gemini s vlastní aplikací pro kalendář a todo. Na úkoláček ve formě TODO.txt jsem si už dost zvyknul, takže tuto část funkcionality nebudu hodnotit. To co je podstatné je kalendář, od kterého očekávám denní/týdenní/měsíční/roční přehled, nadcházející události a možnost upozornění na událost pomocí budíku - tohle hezky umí HP 200 LX, který ještě podporuje kreativitu v tom, že se dají definovat a ukládat monofonní melodie, které pak pc-speaker přehrává. MIDI editor pro android jsem ještě neřešil, přeci jen nemá až tak vysokou prioritu. Posledním požadavkem pochopitelně bylo rozumné ovládání klávesnicí.

    Budete se divit, ale i když na oficiálním fóru na aplikaci od PC žehrají, vše výše uvedené zvládá. Přesto jsem otestoval i alternativy.

    acalendar - neosvědčil se, neumí zvukový budík, řada lidí preferuje CalenGoo, jehož autor komunikuje a je ochotný i připsat podporu pro klávesnici, ale opět - pro mne zásadní - zvukový alarm při události to neumí. Aplikace je placená, ale byl ochoten poslat betu na testování. ...

    Phone Book - Kontakty

    Klasické Androidí kontakty umí víceméně to, co oblíbená aplikace v HP 200 LX, synchronizace je propojená přes DavSync s owncloudem. Asi není co vytknout.

    Note taker

    Tohle jsou takové ty kartičky na poznámky - Gemini má předinstalované jednak google Keep ale hlavně opět vlastní Gemini aplikaci nazvanou Notes, která je v podstatě obrazem protějšku na HP 200 LX. Umí i uložit nějaký obrázek, vyhledávání - celkově zatím spokojenost a účel splněn.

    Memo

    Tuhle aplikaci jsme již v minulém dílu nahradili VIMem ;-).

    Database

    Android skoro všechno ukládá do staré známé SQLite3. Takže Linuxácké hardcore řešení je sqlite, která pochopitelně v Termuxích repozitářích je, případně nějaký vlastní bastl například v pythonu3. Pod N900 byla v Maemu k dispozici Portabase, která poskytovala docela slušný komfort pro jednoduché "databáze". Portabase pro Android není, různé jakožedatabázové programy se válí po netu, ale žádná mne zatím nenadchla. Portabase je asi nejbližší PortoDB, na editaci a prohlížení vypadá nadějně sqlite prime, ale že by některá uměla třeba jako portabase předvyplnit datum :-/ . Gemini vydali vlastní aplikaci, ta mne ale taky úplně nenadchla abych ji doporučoval. Takže databáze zatím nic moc.

    Pocket Quicken

    Tímto se dostáváme k problematice osobních financí. Když jsem kdysi s Pocket Quickenem začínal, moc nadšený jsem nebyl. Pak se tady objevil seriál o kmymoney a já na něm od té doby (tedy 8 let) ujíždím. Jenže na současné implementaci Xek kmymoney nejede a nejede, a přebootovávat každou chvíli do Debianu se mi nechce. Pro Android existuje port gnuCash, z toho ale kmymoney umí importovat jen celé účty. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou, že bych si naimplementoval CLI variantu kmymoney, ale pak jsem si uvědomil, že "v terénu" stejně potřebuju hlavně záznamy o hotovosti. A je to tak i bezpečnější. Takže jak to uložit/ukládat ? Pracovní verze zatím je textový soubor a ruční přepisování do kmymoney doma ...

    Lotus 1-2-3

    Palmtop byl unikátní v tom že obsahoval plnohodnotný tabulkový procesor. Tento uměl i nakreslit grafy, což bylo ve své době unikátní - ještě v roce 2005 to pocket excel neuměl. Dnes máme rok 2018, takže situace je jiná. Nebo ... ?

    K tabulkovému procesoru existuje řada cest, počínaje Excelem (furt chce přihlášení, regitraci, výpalné ...), přes OfficeSuite, Polaris Office, Libre Office Viewer, WPS office až po AndroPorts (Gimp, Libreoffice ... portované na Android). Poslední jmenované grafy bez větších problémů umí (je to koneckonců plnokrevný Libreoffice) ale má dva problémy - zaprvé, podobně jako všechny mnou zkoušené implementace Xserveru pod Androidem, neumí psát s českou diakritikou a navíc má přes sebe několik pruhů s funkcemi, které při přítomnosti fyzické klávesnice prostě nepotřebuji. Takže v tento okamžik se jeví jako nejlepší možnost rebootu do Debianu a puštění normálního LibreOficu tam. Nic moc, ale na druhou stranu, jak často doopravdy člověk potřebuje "plný" office v terénu ? Na třetí stranu HP 200 LX to umělo :-/. Nicméně 99% toho, co potřebuji umí WPS office, takže zatím uzavírám s tím, že WPS office je nejlepší (byť lehce kompromisní) odpověď. Jo a grafy WPS umí a i docela rozumně editovat PPT.

    Odbočka: upřímně řečeno, pro svoji práci Excel/LoCalc moc nepotřebuju, na většinu věcí mi stačí Rko (kupodivu není "předvařené, nutný debian chroot pak je komplet) + gnuplot (je v Termuxovém repozitáři) + csv soubor + bash/sed/awk. Spíš mne při přednáškách trápí plnohodnotný PowerPoint. S MS PPT pro Android nemám zkušenosti, kupovat se mi to z principu nechce - možná se někdo podělí v diskuzi o informace, jak to je například s vkládáním obrázku či šipek ;-) a WPS umí to co potřebuju. A proč vlastně všichni používáme ppt(x) - tedy kromě excentriků s technickým vzděláním, co jedou na LaTeX Beameru a nemáme nějaký rozumně editovatelný prezentační formát (svg+html5 si podle mne o takového využití přímo říkají) ? A na všech kongresech chtějí PPTX (a ev. strpí PDF) ?

    HP Calc

    Jak mnozí pamatují, HP vyrábělo primárně kalkulačky. HP 200 LX tak bylo v podstatě takovou přerostlou kalkulačkou, takže bez problémů zvládalo vše možné od konverze jednotek, měn (offline, pochopitelně) po řešení soustav rovnic. Pro Android existjí pohříchu placeńé emulátory kalkulaček od HP, ale cílovkou jsou telefony, tudíž jsou na výšku. O ekvivalentu "švýcarského nože" pro Android přímo nevím, ale tuším tři varianty - napsat si něco vlastního :-), python+numpy+scipy atd, octave pod Debianím chrootem no a nebo matlab, který ale potřebuje síťovou konektivitu, aby se kamsi připojil. Vzhledem k cenám roamingu v EU a faktu, že mimo EU cestuji jen málokdy pro moje účely ještě připadá v úvahu kombinace Wolframu alfa a googlu ;-)

    Mail

    Na F-droidu i Google play je k dispozici tradiční k9-mail a jeho věrný druh openkeychain (bývalé AGPG). Jednou z výhod k9ky je fakt, že má docela propracovaný systém klávesových zkratek:
    KlávesaPřehled zprávJednotlivá zprávaMnemotechnická pomůcka
    areply-allreply-allAll reply
    ccompose Compose
    ddeletedeleteDelete
    fforwardforwardForward
    gtoggle flagtoggle flagGde se přehazuje hvězdyčka ? (Toggle star)
    h show keys helpshow keys helpHelp
    itoggle sort order Invert sort order
    j prev messagejako ve VIMu - dolů
    k next messagejako ve VIMu - nahoru
    mmovemoveMove to other mailbox
    n next messageNext
    p prev messagePrevious
    qup-to folder list Quit from this folder
    rreplyreplyReply
    ocycle sort key Obměň třídící algoritmus
    stoggle selectedmove-to-spampřepni selected nebo SPAM po rozkliknutí
    umark as unreadmark as unreadUnread
    varchivearchiveArchivuj
    ycopycopyYank jako ve VIMu
    shift-z zoom inse šiftem (velké) Zvětšit
    ztoggle readzoom outbez šiftu (malé) zmenšit, jinak přehazuje přečtené
    Má ale také bug, že jsou na české QWERTZ klávesnici z a y přehozené. Na githubu hlášeno, dosud neopraveno :-(. Nicméně na bugovou verzi si už pozvolna zvykám ...

    Filer

    Správce souborů Androidu, Total Commander, mc pod Termusem ;-). Každý má své a ideálně se doplňují.

    DOS

    Dosbox, termux. Dual boot do Debianu ;-). Bez dalších komentářů.

    World Time, Stop Watch

    Tohle umí Android sám od sebe, takže stačí klasická aplikace "hodiny" a netřeba dál nic bastlit.

    System Macros

    Přemapování klávesnice na Androidu nikdo moc neřeší, asi zejména s ohledem na fakt, že fyzické čudlíky na telefonech téměř mizí před očima. Kde jsou ty časy, kd y telefon měl 10 číslic a další min. 4 (ale často víc) čudlíků ... Trend nastolil Ifon a ostatní se pomalu opičí. Takže vyvolání Androidí akce klávesovou zkratkou bohužel nehrozí. Pokud se mýlím, rád se to dozvím dole v diskuzi.

    Data Comm

    Termux má SSH, Gemini doporučují Juice SSH. Osobně jsem zjistil, že pokud nepotřebuji nic speciálního, termux/ssh z příkazové řádky mi bohatě stačí na cokoliv. Něco speciálního je forward Xek, což si ale zaslouží samostatný zápisek a navíc mi to zatím uspokojivě nechodí :-(. Jenom jako teaser přiznám, že Xka lze získat přes aplikaci Debian NoRoot (nejjednodušší a asi nejlépe funkční) a kromě toho existují další dvě implementace, z nichž jedna je právě od autora Debian NoRoota.

    A nezapomeňte samozřejmě na AnyConnect od Cisca, které si docela dobře rozumí s oficiální MS klientem pro rdesktop (RD client) případně VNC viewery ;-)

    OT: cizí názory

    Abych dal prostor i ostatním, tohle psali ze začátku na fóru, takže pro inspiraci dalšími alternativami: Pro úplnost dodávám, že tento text vznikl z cca 99% na Gemini, pouze drobná editace proběhla na "dospělém" počítači s větší obrazovkou (no, větší, 12"). Příště se na Gemini podíváme z pohledu uživatele Nokie N900 s Maemem a s Gemini zkusíme konečně i telefonovat ;-).        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.11.2018 12:34 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    Ještě jedno post scriptum - WPS office jsem trochu rehabilitoval, grafy dělat umí - i když je to opruz, dokonce jsem jednou téměř z Gemini přednášel, ovšem skončilo to na tom, že WPS neumí postupně animované slajdy v PPT. Achjo.
    k3dAR avatar 28.11.2018 23:26 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    ad SSH/Telnet/Local pouzivam (na telefonu) ConnectBot z F-Droid

    ad Launcher - Nova (Launcher) Prime - rozhodne doporucuju, mam na telefonu, autoradiu i hodinkach ;-) vyhodou jsou moznosti nastaveni, moznost mit aplikace rozdelene do kategorii, nastaveni poctu radku a sloupcu ikon na plose i v seznamu aplikaci, akce na ikonach(plus rozsiritelne pres app Sesame), vicero docku prepinanejch gestama do stran, nastavitelna gesta pro vse mozne (mam: doubletab=suspend, swipeup=aplikace, swipedown=notifikace..), moznost vytvorit zastupce na konkretni aktivitu(=~ (sub)obrazovku) nejake aplikace, zalohovani nastaveni/rozlozeni a obnova ci prenos na jine zarizeni/rom...

    ad WebBroser - nevim jak s klavesnici a/nebo na sirku, ale v tel. sem delsi dobu sem pouzival Lightning Browser, nedavno sem presel na vybornej (na jednoruke ovladani + nevyzaduje ZADNE opravneni :) OH Browser
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    29.11.2018 07:08 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    SSH - a přináší to něco navíc proti termuxu ? Ten umí několik tabů, samozřejmě klíče atd ... ?

    Nova Launcher - díky za tip, nevěděl jsem co od toho chtít a default mi přišel takový dostatečně minimalistický

    WebBrowser - zkusím a dám vědět ;-)
    Josef Kufner avatar 29.11.2018 22:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    ConnectBot má oproti Termuxu výhodu v tom, že je na F-Droidu o mnoho let déle, takže když jsme tehdy hledali SSH klienta, tak Termux ještě nebyl. Jinak už jen podle popisu vypadá Termux mnohem lépe. Asi ho také vyzkouším ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 29.11.2018 22:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    ... A pak také běhá na Androidu 4.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    30.11.2018 18:05 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    Jak mi lehnul Cyanogenmod 7 (=Android 2.x) tak už mám všude Android 7 nebo 8, takže tahle kompatibilita mne úplně netrápí. Jinak termux je lepší z F-droidu, protože tam je termux-api zadarmo, na gůglu se za nej platí.
    4.12.2018 15:05 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    Zkus na kalendar pimlical (prepis datebk z palmu, komerecni). Mam normalni telefon ale podle screenshotu to umi pracovat i pekne na sirku.

    Na kalkulacku muzes zkusit TI emulator Graph 89 a udelat si nekakej vlastni skin (myslim ze jeden "na sirku" uz tam je).

    Na matematiku zkus uMath, ja si ho vyzkousel ale bez klavesnice nic moc...
    13.12.2018 09:08 Georgius | skóre: 24 | blog: jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    díky za tipy, zkusím. Zatím jsem vyzkoušel mobilní matlab abych zjistil, že má absurdní limit 240s na příkaz, což mi pro moje účely rozhodně nestačí, o tom, že ten krám musí být pořád online (je to komerční fuj) nehovoře
    9.11.2019 12:30 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gemini IV - PIM (z pohledu HP 200 LX)
    l nikdy nebl napsán:-).

    Mně řešení na mail poněud zklamala. Chtěl jsem mít svoji 15 GB schránku plně stáhnutou do telefonu, K9 byla jediný software, co to podporoval, ale byla pak tak hrozněp omalá, že se s tím vůbec nedalo pracovat. Přitom Desktopové klienty to zvládají úplně bez problémůminimálně deset let, takže o hardwaru to úplně nebude.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.