abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Etický kodex správce

    17.7.2013 16:13 | Přečteno: 1807× | To jsem vážně jediný?

    Je tomu sedm let, co se objevil ve zdejší poradně dotaz, zda-li existuje nějaký kodifikovaný Etický kódex administrátora. V jednom z příspěvků byl uveden link na The System Administrators' Code of Ethics Ligy profesionálních systémových adminů (LOPSA). V následujícím textu je uveden můj volný překlad. Ještě předtím si ale dovolím malé entrée, proč jsem tak učinil.

    Před lety, v průkopnických dobách českého internetu se objevil web jedné malé neziskové organizace. Vznikl z nadšení a jeho design nezapřel, že jeho autor má spíš technické než umělecké myšlení.

    Postupem času jej vylepšoval, objevovaly se další a další funkcionality a všichni byli moc rádi, jak to pěkně funguje. Ale doba i webové technologie pokročily dál. Objevily se takové věci jako CSS styly a postupně začalo být stále víc důležité nejenom to jak spolehlivě webová aplikace funguje ale také jak vypadá. Jak je přehledný a čitelný obsah který prezentuje.

    Jenže autor tohoto webu jako by neslyšel. Každý, kdo se osmělil poukázat na nedostatky jeho díla se pro něj rázem stal málem osobní nepřítel, bez ohledu na to, jak vřelý vztah s ním předtím měl.

    Objevily se i pokusy nahradit postupně zastarávající webovou aplikaci, ale tím padla kosa na kámen. Autor se dokonce nechal slyšet, že v takovém případě spustí skript, kterým všechno smázne. Tato výhrůžka pochopitelně nezůstala nepovšimnuta, jenže z těch co o tom mohli nějakým způsobem rozhodnout těmto věcem nikdo nerozuměl a ty, co jim rozuměli autor udržoval pěkně v odstupu.

    A tak i nadále autor, připomínající Gluma a jeho prsten, střeží a udržuje své dítko. Ale běda každému, kdo se mu ho pokusí vzít!

    Když jsem slyšel tohle vyprávění, tak mi vyklouzlo na adresu autora onoho webu jedno dosti silné neslušné slovo. Vůbec si totiž nedovedu představit, že bych takovým způsobem zklividoval data, která nepatří mě, ale lidem co pouze využívali k vytvoření obsahu svého webu můj CMS. Že ale takové chování není ojedinělé, o tom mne přesvědčil můj kolega, který mi povyprávěl o dvou případech, kdy nezůstalo pouze u výhrůžek. A tak mě napadlo, že nebude vůbec na škodu, aby se takový etický kodex objevil i zde v češtině.

    Profesionální přístup

    Zachování osobní integrity

    Soukromí

    Zákony

    Komunikace

    Integrita používaných systémů

    Vzdělávání

    Odpovědnost vůči počítačové komunitě

    Sociální odpovědnost

    Etická odpovědnost

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 17.7.2013 18:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Někdo takový dokument nepotřebuje a někdo jiný ho nikdy dodržovat nebude. I když jako taková vstřícná deklarace vůči uživatelům by se to hodilo.
    Vůbec si totiž nedovedu představit, že bych takovým způsobem zklividoval data, která nepatří mě, ale lidem co pouze využívali k vytvoření obsahu svého webu můj CMS. Že ale takové chování není ojedinělé, o tom mne přesvědčil můj kolega, který mi povyprávěl o dvou případech, kdy nezůstalo pouze u výhrůžek.
    Likvidace dat už je samozřejmě daleko za hranou a je dokonce i trestným činem (pokud je neoprávněná, tedy nebyla např. tato možnost sjednána ve smlouvě). Na druhou stranu musím říct, že jsou i tací - a není jich zrovna málo, kteří považují na zcela nepřípustné odstavit systém, ve kterém mají svá data, ale za jehož provoz neplatí (myšleno zastavili platby, ať už úmyslně nebo kvůli platební neschopnosti; přitom nebylo sjednáno, že by systém musel zůstat v provozu i při neplacení, často jde dokonce o provoz zcela bez právního důvodu). Přitom to je často pro provozovatele jediná páka, jak neplatiče přimět k tomu, aby platit začal (nehledě na to, že často i samotný provoz generuje přímé náklady nebo přinejmenším jeho správa stojí nějaký čas).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.7.2013 19:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Na druhou stranu musím říct, že jsou i tací - a není jich zrovna málo, kteří považují na zcela nepřípustné odstavit systém, ve kterém mají svá data, ale za jehož provoz neplatí (myšleno zastavili platby, ať už úmyslně nebo kvůli platební neschopnosti; přitom nebylo sjednáno, že by systém musel zůstat v provozu i při neplacení, často jde dokonce o provoz zcela bez právního důvodu). Přitom to je často pro provozovatele jediná páka, jak neplatiče přimět k tomu, aby platit začal (nehledě na to, že často i samotný provoz generuje přímé náklady nebo přinejmenším jeho správa stojí nějaký čas).
    Myslím, že takový případ nijak etický kodex nerozporuje. I u nás máme weby, které si svého času někdo nechal za nějaký obolus udělat a pak naivně očekával, že mu budeme zajišťovat další údržbu nejenom na straně serveru, ale i na aplikační úrovni. To už je naštěstí minulostí.

    Něco jiného ovšem je, pokud někdo pro někoho vytvořil webovou aplikaci a následně - pod nejrůznějšími záminkami - brání v přístupu k jejím zdrojovým kódům a tím defakto znemožňuje, aby ji spravoval také někdo jiný než on sám.

    Jeden z takových případů byla údajně gentoo wiki. Kdy její autor přestal platit hosting, přístup nikomu jinému nedal a provozovatel serveru ji pak po nějakém čase smazal. Takový postup mi přijde přinejmenším poněkud podivný. Přesto, že někdo takovou věc provozoval na své náklady a pro obecné blaho, měli spolutvůrci jejího obsahu právo přinejmenším na to aby si jej předtím zkopírovali jinam.
    Luk avatar 17.7.2013 20:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Myslím, že takový případ nijak etický kodex nerozporuje.
    Samozřejmě. To byla jen poznámka související s tím, co je nebo není v pořádku. Někdo má tu hranici poněkud jinde.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    =^..^= AmigaPower® avatar 17.7.2013 22:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Když napíšu, že ti na nějakej etnickej kodex mrdám, zazdíš ten post? :-D
    17.7.2013 22:54 Meriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    amígo, táhni na rouming, jsi opilý nebo si umyj ten tvůj bordel na plotně.
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.7.2013 08:07 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Erotický kodex správce
    To neni bordel, to buduju podhoubí pro žampióny...
    18.7.2013 08:32 Taky já..
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Erotický kodex správce
    Nomen omen. 8-P
    Heron avatar 18.7.2013 10:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Pěkný článek, myslím, že pro spoustu lidí je to naprostá samozřejmost (a ti druzí to dodržovat patrně stejně nebudou).

    Co dělat, když je bod soukromí v rozporu s bodem zákony?
    otula avatar 19.7.2013 16:50 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Pěkný článek, myslím, že pro spoustu lidí je to naprostá samozřejmost (a ti druzí to dodržovat patrně stejně nebudou).
    Přesně tak. Ten, kdo si zaslouží důvěru, žádný kodex nepotřebuje (respektive - má ho v sobě a chová se tak bez ohledu na to, zda dělá správce nebo cokoliv jiného), a těm ostatním je stejně jedno, zda na to existuje nějaký papír, či nikoliv - tam by to měl vychytat ten, kdo na danou funkci člověka dosazuje (což se samozřejmě nemusí vždy dobře zadařit).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    29.7.2013 10:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Veřejná deklarace etického kodexu je spíš informací pro ty, jimž jsou služby poskytovány, než pro ty co je poskytují.

    Právě oni by si totiž měli uvědomit, že existuje nějaký etický kodex správce, a pokud jej osoba, kterou na této pozici zaměstnávají, nedodržuje, tak by se jí měli co nejrychleji zbavit.

    Zároveň, by si měli uvědomit, že jsou-li data, která shromažďují, v rozporu s etikou tohoto kodexu, může být právě jejich správce tím kdo je vypustí ven. Bez ohledu na to co jim podepsal. V takovém případě by tedy měli zvolit takovou kombinaci systémů a aplikací, aby nebyl k tomuto kroku svým svědomím donucen.
    Grunt avatar 19.7.2013 15:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Co z toho plyne za poučení? Nechtěj ovládat něco čemu nerozumíš.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    22.7.2013 07:52 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    A co budeme delat s tolika nezamestnanymi politiky?
    Grunt avatar 22.7.2013 09:10 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Budeme je učit hackerský kodex?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    =^..^= AmigaPower® avatar 23.7.2013 11:58 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    ...dva muži vejdou, jen jeden vyjde...
    Postavil bych jim za přispění EU Dóm hromu a lid by z nich měl konečně užitek :-D

    26.7.2013 21:04 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Etický kodex správce
    Hezky napsane - smysluplne veci a psano normalnim jazykem...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.