abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Compaq Armada 1530, D-Link AirPlus G a Debian Etch - postup

    14.7.2008 08:13 | Přečteno: 1421× | Linux | Výběrový blog

    Je mi jasný, že tento zápis poslouží spíš pro mne, abych protřídil a zachoval postup, který jsem aplikoval.

    Výchozí podmínky:


    Compaq Armada 1530 - P133, 48 MB RAM, 1.4GB HDD
    D-Link AirPlus G (DWL-G630 rev.: E2) WIFI PCMCIA karta

    Plán:


    Místo (pro mé potřeby, nároky a představy o systému) neúčelných distribucí jako Damn Small Linux, DSL-N nebo Vector Linux nasadit na stroj Debian Etch. X nejsou potřeba, nutnost zprovoznit vše potřebné, včetně kompilace driverů WIFI karty bez možnosti použít internet, jen CD.

    Postup:


    Po přinejmenším měsíci zkoušení různých postupů zprovoznění WIFI karty na jiných distribucích, které ovšem nevedlo ke kýženému výsledku, jsem se rozhodl jít cestou instalace Debianu. Pro to budeme potřebovat Debianí NetInstall CD (na debian.org nebo mirrorech). Má verze byla 4.0 rc3 (Etch). Pro to, abych mohl přenést software z jiného počítače na Armadu jsem potřeboval počítač se stejným systémem a připojením na internet. To jsem řešil na pracovním počítači, kde jsem mašinu rozjel ve VirtualBoxu (http://www.virtualbox.org/).
    Postupem instalace se nebudu zaobírat, jen je třeba nezapomenout nainstalovat jen základní systém (čili odmítnout použití online repozitářů) a nastavit uživatele systému. Záplaty se sice stáhnou, ale to vůbec nevadí. Výsledkem bude čístá instalace Debianu Stable. Upravíme /etc/apt/sources.list (zakomentujeme cdrom a zadáme mirror - např.: http://ftp.cz.debian.org/debian/ - nějak takhle (8. a 9. řádek) -> http://www.abclinuxu.cz/blog/escaped/2006/1/5/115989). Poté nainstalujeme sudo:

    #apt-get install sudo

    Přehlásíme se jako normální user (u mne loom) a nainstalujeme zbytek potřebných aplikací:

    #sudo apt-get install wireless-tools screen smbclient smbfs build-essential linux-headers-`uname -r` mc dpkg-dev mkisofs

    Balíky screen, smbclient, smbfs a mc patří k mou vyžadované "základní výbavě" vozidla, totiž stroje, nejsou však vyžadovány.
    No jo, ale stroj na kterém provozuji VirtualBox má procesor řady 686, kdežto Armada 486. Automaticky se nám ale nainstaloval balík linux-headers-2.6.18-6-686 (samozřejmě se mění verze podle jádra), proto musíme ještě stáhnout jeden balík, který ale nebudeme instalovat - linux-headers-2.6.18-6-486, který najdeme někde na packages.debian.org.

    Ten po stáhnutí zkopírujeme do adresáře /var/cache/apt/archives/, kde se nacházejí všechny balíčky nainstalovaných aplikací i jejich závislostí , přepneme se kompletně na roota a po zadání hesla spěcháme honem honem do onoho adresáře:

    #sudo cp linux-headers-2.6.18-6-486.deb /var/cache/apt/archives/
    #su
    #cd /var/cache/apt/archives

    a provedeme:

    #dpkg-scanpackages . /dev/null | gzip -c -9 > Packages.gz

    Dále potřebujeme drivery pro WIFI kartu. DWL-G630 v revizi E2 nelze rozchodit pomocí ndiswrapperu, naštěstí lze ale použít driver RT61. Do stejného adresáře stáhneme aktuální verzi.

    #wget http://rt2x00.serialmonkey.com/rt61-cvs-daily.tar.gz

    Poslední, co nám zbývá na virtuální mašině spáchat, je tvorba ISO obrazu našeho "repozitáře" (a ty uvozovky jsou tam správně).

    #mkisofs -r -o deb.iso /var/cache/apt/archives/

    Poté ho jakýmkoliv způsobem vypálíme. Postup nechám na vás, já si namountoval adresář z hostitelské mašiny, zkopíroval a vypálil tam. Nyní máme dvě CD - instalační CD Debianu a CD se softwarem. Na cílovém stroji (u mne Armada) nainstalujte systém stejným způsobem jako předtim ve VirtualBoxu. Po restartu se přihlásíme jako root, vložíme CD s aplikacemi a mountneme:

    #mount /cdrom

    Potom veškerý software nainstalujeme:

    #cd /cdrom
    #dpkg -i *.deb

    To nám pár minut zabere :-). Poté se přehlásíme jako normální user a zkopírujeme soubor s driverem někam k sobě (já do /home/loom/wifi/).

    #cp /cdrom/rt61* /home/loom/wifi/
    #cd /home/loom/wifi/

    Dále driver rozbalíme:

    #tar xvf rt61*
    #cd rt61* && cd Module

    Na chvíli ze sebe uděláme roota a zkompilujeme:

    #su
    #make
    #make install
    #depmod
    #modprobe rt61

    pozn.: tento krok poprvé selhal, kvůli paměti - v /etc/inittab jsem si zakomentoval všechny TTY až na 2 a restartoval, pak vše šlo

    #echo `rt61` >> /etc/modules

    Teď již můžeme přistupovat k síťovce normálně, tzn:

    #ifconfig -a
    #ifconfig wlan0 up

    #iwconfig wlan0 mode managed essid XXX channel YYY

    Toto byl jen příklad, pokud nevíte co znamená, čtěte zde -> http://wiki.airdump.cz/Konfigurace_WiFi_karty_Linux .

    POZN.: Rozhodně nemám patent na rozum a tenhle článek je "jak to funguje", ne "jak to nejlépe udělat".. Je velmi pravděpodobné, že by bylo lepší použít starší jádro či verzi distribuci, možná že i celé kroky postupu jdou udělat nějakou mnohem hezčí, efektivnější cestou. Já ale potřeboval, aby to fungovalo a takhle to funguje. Howgh!        

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Heidelberg avatar 15.7.2008 22:31 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Compaq Armada 1530, D-Link AirPlus G a Debian Etch - postup
    Starší jádro? V žádném případě... Já mám na PI 133Mhz, 16MB RAM a 4GB disk.. jede tam Gentoo 2.6.24 (teď jsem chvíli neaktualizoval ;-) ), nejnovejsi drivery.. Nadherne funkcni :-) (pro Jabber/IRC a prohlizeni netu v konzoli :-D )
    17.7.2008 17:56 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Compaq Armada 1530, D-Link AirPlus G a Debian Etch - postup
    P1 133 je i586, nie i486, nie? aspon ja som zil v tomto.. a potom i686 od P2 (alebo uz od MMX-ov?)
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    22.7.2008 07:24 petznaku | skóre: 11 | blog: lo0makovo_stesky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Compaq Armada 1530, D-Link AirPlus G a Debian Etch - postup
    to jsem si taky myslel, někde jsem však vygooglil článek, kde byl tvrzen opak... to je možná špatně, v každém případě to funguje v pohodě..
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.