abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jak získat vícepásmový kompresor

    11.4.2009 12:43 | Přečteno: 1308× | software | poslední úprava: 13.4.2009 15:39

    Občas potřebujeme v audioeditotu, například v Audacity nebo v Rezoundu použít kompresor pro omezení dynamiky. Někdy potřebujeme dynamiku omezit hodně a potom máme problém s vedlejším účinkem: Zvuk se začne rozechvívat.

    --Občas potřebujeme v audioeditotu, například v Audacity nebo v Rezoundu použít kompresor pro omezení dynamiky. Někdy potřebujeme dynamiku omezit hodně a potom máme problém s vedlejším účinkem: Zvuk se začne rozechvívat. Například máme v písničce na nižších kmitočtech bouchání a na vyšších kmitočtech dlouhý tón. Kompresor nám potom potlačí dynamiku, při které se zatlumí hluboké bouchání, ale zároveň se těch v místech zatlumí i ten tón. Hlasitost toho tónu potom začne kolísat a to se nedá poslouchat. Na řadu proto musí přijít několika pásmový kompresor - zvlášť pro hloubky, středy a výšky a podobně. Kde ale v Linuxu vzít takový kompresor? Tady narazíme na problém, protože v Audacity, ani v Rezoundu není. Takový kompresor najdeme jenom v Jaminu, tam je třipásmový kompresor. Používání Jaminu je poměrně složité, je k tomu zapotřebí Ardour, Jack a Qjackctl. Mastering hudby s jaminem se liší od normálních audioeditorů, proto nemusí pokaždé vyhovovat. Já to používám občas, častěji používám Rezound nebo Audacity. Jak získat vícepásmový kompresor taky jinde, než v Jaminu?

    --Problém jsem už vyřešil. Využijeme toho, že Audacity je vícestopý audio editor. Otevřu si do Audacity zvukový soubor a potom si ho duplikuji tak, že označím celou stopu a použiju klávesovou skratku ctrl+d. Tím dosáhnu, abych měl pod sebou potřebný počet stop. Teď si každou stopu opracuji filtrama, aby každá stopa obsahovala jenom vybrané kmitočtové pásmo. Potom konečně můžeme na každou tu stopu zvlášť můžeme použít kompresor. Můžeme, jestli chceme, jednotlivé stopy opracovat i jinými nástroji. Nakonec upravíme hlasitost jednotlivých stop tak, aby poměr jednotlivých kmitočtových pásem vyhovoval. Taky aby stopy nebyly příliž nahlas, aby signál nebyl přebuzený, jinak by to zkreslovalo; navíc musíme počítat s tím, že úroveň všech stop naraz je větší, než úroveň v jednotlivých stopách, takže musíme brát ohled i nato, jinak by to zkreslovalo. Nastavení hlasitosti najdeme v nabídce efekty > zesílení. Nakonec, až budeme z výsledkem spokojení, přijde na řadu export. Použijeme nabídku Soubor > export. Při exportu nastavím kam to chci uložit a pod jakým názvem, to potvrdíme a teď přichází důležitá část, kde nastavím počet kanálů, páčkou nastavím dva, a taky nesmíme zapomenout propojit kanály tak, aby všechny levé šly do jednoho a všechny pravé do druhého. Po uložení získáme zvuk, který bude mít znovu všechny kmitočtové pásma a navíc všechny úpravy, které jsme udělali.

    --Později jsem objevil v postupu velký nedostatek, který bylo potřeba opravit. Když mám v Audacity pod sebou několik stejných stop a chci jednotlivé stopy zpracovat filtry, aby každá stopa obsahovala jenom vybrané kmitočtové pásmo, používal jsem k tomu lowpass filtr a highpass filtr. Tyto filtry mají ale vedlejší účinek, protože kromě úpravy kmitočtového rozsahu způsobují taky fázové posunutí vlny. To posunutí je na škodu, protože až budu potřebovat jednotlivé stopy smíchat do jedné, tak v oblastech dělících kmitočtů se budou jednotlivé stopy blbě sčítat; některé zvuky můžou být i v proti fázi; ve směsi potom můžou některé části zvuku chybět a můžou v oblastech dělících kmitočtů vznikat nerovnosti kmitočtové charakteristiky. Proto bylo potřeba najít filtry, které ty fázové posunování, ani jiné časové posunování, nedělají. Zkoušel jsem všechno možné a nakonec jediný použitelný nástroj k tomu byl hlavní ekvalizer, který najdu v Audacity přímo v nabídce efekty.

    --Jednotlivé stopy jsem v Audacity upravoval tím ekvalizerem tak, aby každá stopa obsahovala vybrané kmitočtové pásmo, ale práce byla zdlouhavá. Musel jsem po každém otevření ekvalizeru křivku ručně vytvarovat a to dost zdržovalo a navíc nebylo dost přesné. Proto jsem vymyslel vylepšení - v ekvalizeru si vytvořím předvolby. Ručně ty křivky tvarovat a ukládat je taky dost pracné a není dost přesné, proto jsem to vylepšil ještě více: Nejdříve jsem si musel rozmyslet, kolika pásmové dělení vlastně chci a s jakými dělícími kmitočty. Nakonec jsem se rozhodl používat šest pásem a dělící kmitočty mi nejlépe vyhovují tyto: 100Hz, 272.4Hz, 742Hz, 2196Hz, a 5500Hz. Nerychlejší a nejkvalitnější způsob, jak vyrobím křivky do předvolby v ekvalizeru Audacity, je najít si textový soubor, do kterého se to nastavení ukládá. Je to soubor ~/.audacity-data/EQCurves.xml . Je to textový soubor a dá se upravovat textovým editorem, například KWrite. V tom souboru jsem si všechny ty předvolby vytvořil a uložil. Při dalším spuštění Audacity, když otevřu ekvalizer, stačí vybrat křivku a hned použít. Aby ekvalizer kvalitně ty křivky zpracoval, je dobré tam vždycky nastavit délku filtru (lenght of filter) na vyšší hodnotu; dále je dobré zapnout Draw curves, zatímco Graphic EQ mít vypnutý, protože páčky v ekvalizeru by ty křivky nezvládaly.

    --Obecně - jak se křivka do EQCurves.xml přidává: Dáme pozor, aby křivka jménem custom, která tam už je, zůstala a aby byla jako poslední. Kdekoliv před ní napíšeme novou křivku, ale pozor na to, kde začínají a končí jednotlivé křivky, abychom psali na vhodné místo. V jaké úpravě musí být zápis křivky: Prní řádek křivky: klávesa tab< /curve> celý bez mezer. Druhý řádek křivky: klávesa tab< curve mezerník name="vymysletjméno" Následuje jeden až několik řádků, každý řádek má: Dvakrat klávesa tab< point mezerník f="číslo s dvanácti desetinnými místy" mezerník d="číslo s dvanácti desetinnými místy"/> . Tyto řádky vyjádřují body na křivce - číslo za f vyjadřuje kmitočet vHz (Hz nepsat), číslo za d vyjadřuje decibely (jednotku dB opět nevypisovat). V obou číslech se desetinná čárka píše tečkou. Uvozovky se psát musí, a to ve všech řádcích tam, kde jsem je napsal.

    --Níže vkládám upravený soubor EQCurves.xml pro okopírování, pro ty, kteří si to chtějí vyzkoušet. Ten soubor obsahuje kromě původních předvoleb i moje vyrobené, jsou to: F1 až F6, to jsou filtry pro opracování jednotlivých stop na kmitočtové pásma. Dále jsou to P1 až P6; ty nejsou nutné pokaždé používat, někdy ale ano: Občas si můžeme do některé stopy zanést praskání a podobně, při silnějším použití kompresoru, hardlimiteru a podobně, a budeme ho chtít vyčistit. K tomu se hodí právě některá z předvoleb P1 až P6 a to bychom vybrali podle toho, které F máme použité na te stopě. Dále je na těch předvolbách P1 až P2 zvláštní to, že se liší od předvoleb F1 až F6; jsou totiž navržené tak, aby odstraňovaly jenom případný praskot a podobně, ale aby nic neubíraly z kmitočtů, které v dané stopě mají zůstat, při použití předvoleb znovu F místo P by se ten požedavek nemusel povést splnit.

    --Poznámka - počet pásem, který jsem se rozhodl používat, dělící kmitočty, a moje vyrobené předvolby, není jediná možnost, jak získat podle tohoto článku vícepásmový kompresor. Berte to jako příklad. Jednu z možností. Kdo chce v Audacity používat vícepásmový kompresor, o kterém píšu, může použít ty samé hodnoty, ale může si taky vymyslet vlastní počet pásem, dělící kmitočty, tvary křivek a podobně.

    --Další tip: Pro potlačení dynamiky se někdy hodí Fast Lookahead limiter, je lepší, než hard limiter v tom, že nezpůsobuje zkreslení. Najdeme ho v Audacity pod efekty > moduly. K tomu je zapotřebí mít nainstalovaný balíček swh-plugins.

    --Pro ty, kteří mají zájem si upravený soubor EQCurves vyzkoušet, ho tady vkládám pro okopírování.

    <equalizationeffect>
            </curve>
    	<curve name="amradio">
    		<point f="30.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="acoustic">
    		<point f="30.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="5.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="4.400000095367"/>
    		<point f="100.000000000000" d="3.299999952316"/>
    		<point f="125.000000000000" d="2.500000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="1.700000047684"/>
    		<point f="250.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-1.500000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-2.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-3.299999952316"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-4.500000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-5.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-15.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="NAB">
    		<point f="30.000000000000" d="20.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="20.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="15.600000381470"/>
    		<point f="70.000000000000" d="15.500000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="13.800000190735"/>
    		<point f="125.000000000000" d="12.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="8.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="6.199999809265"/>
    		<point f="300.000000000000" d="5.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="1.700000047684"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="-0.500000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="-1.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="-1.299999952316"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-4.199999809265"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-6.500000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-8.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-10.199999809265"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-13.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-14.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-15.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-20.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="Columbia LP">
    		<point f="30.000000000000" d="13.500000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="13.199999809265"/>
    		<point f="50.000000000000" d="13.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="12.800000190735"/>
    		<point f="70.000000000000" d="12.500000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="11.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="10.500000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="8.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="7.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="6.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="3.500000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="2.500000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="-0.500000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="-1.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-3.500000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-6.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-11.500000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-13.500000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-14.500000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-21.200000762939"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-22.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="AES">
    		<point f="30.000000000000" d="22.500000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="22.500000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="18.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="15.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="12.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="10.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="6.500000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="5.199999809265"/>
    		<point f="300.000000000000" d="4.500000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-2.200000047684"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-5.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-6.699999809265"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-9.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-11.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-15.500000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="Decca FFRR Micro">
    		<point f="30.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="13.800000190735"/>
    		<point f="70.000000000000" d="13.500000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="12.500000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="11.500000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="8.500000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="7.199999809265"/>
    		<point f="300.000000000000" d="6.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="2.500000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-1.500000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-3.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-4.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-6.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-7.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-8.500000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-9.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-12.600000381470"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-13.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="Decca FFRR 78">
    		<point f="30.000000000000" d="22.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="21.500000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="11.199999809265"/>
    		<point f="70.000000000000" d="9.800000190735"/>
    		<point f="100.000000000000" d="6.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-0.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-1.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-2.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-2.500000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-3.500000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-4.500000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-7.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="RIAA">
    		<point f="30.000000000000" d="18.600000381470"/>
    		<point f="31.000000000000" d="18.500000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="16.899999618530"/>
    		<point f="63.000000000000" d="15.899999618530"/>
    		<point f="70.000000000000" d="15.300000190735"/>
    		<point f="100.000000000000" d="13.100000381470"/>
    		<point f="125.000000000000" d="11.600000381470"/>
    		<point f="200.000000000000" d="8.199999809265"/>
    		<point f="250.000000000000" d="6.699999809265"/>
    		<point f="300.000000000000" d="5.500000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="3.799999952316"/>
    		<point f="500.000000000000" d="2.599999904633"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.799999952316"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.200000047684"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.800000011921"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.300000011921"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-2.599999904633"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-4.699999809265"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-6.599999904633"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-8.199999809265"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-9.600000381470"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-10.800000190735"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-11.899999618530"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-12.899999618530"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-13.699999809265"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-17.200000762939"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-17.700000762939"/>
    	</curve>
    	<curve name="Columbia 78">
    		<point f="30.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="12.500000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="10.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="8.500000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="5.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.200000002980"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="-0.500000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="-1.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-3.500000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-6.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-11.500000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-13.500000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-14.500000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-21.200000762939"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-22.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="Decca FFRR LP">
    		<point f="30.000000000000" d="17.500000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="17.200000762939"/>
    		<point f="50.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="12.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="11.500000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="9.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="7.500000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="5.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.699999988079"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.200000002980"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-4.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-6.699999809265"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-8.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-11.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-13.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-13.199999809265"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-14.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-16.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="EMI 78">
    		<point f="30.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="14.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="12.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="11.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="8.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="7.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-5.000000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-5.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="RCA Victor 1938">
    		<point f="30.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="21.799999237061"/>
    		<point f="70.000000000000" d="20.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="13.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="9.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="7.500000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="6.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-2.500000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-5.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-6.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-7.699999809265"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-7.500000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="RCA Victor 1947">
    		<point f="30.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="31.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="50.000000000000" d="24.000000000000"/>
    		<point f="63.000000000000" d="21.799999237061"/>
    		<point f="70.000000000000" d="20.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="16.000000000000"/>
    		<point f="125.000000000000" d="13.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="9.000000000000"/>
    		<point f="250.000000000000" d="7.500000000000"/>
    		<point f="300.000000000000" d="6.000000000000"/>
    		<point f="400.000000000000" d="4.000000000000"/>
    		<point f="500.000000000000" d="3.000000000000"/>
    		<point f="600.000000000000" d="2.000000000000"/>
    		<point f="700.000000000000" d="1.500000000000"/>
    		<point f="800.000000000000" d="1.000000000000"/>
    		<point f="900.000000000000" d="0.500000000000"/>
    		<point f="1000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2000.000000000000" d="-2.500000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="-5.000000000000"/>
    		<point f="4000.000000000000" d="-6.500000000000"/>
    		<point f="5000.000000000000" d="-8.000000000000"/>
    		<point f="6000.000000000000" d="-10.000000000000"/>
    		<point f="7000.000000000000" d="-11.500000000000"/>
    		<point f="8000.000000000000" d="-12.000000000000"/>
    		<point f="9000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    		<point f="10000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    		<point f="15000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    		<point f="16000.000000000000" d="-12.500000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f1">
    		<point f="100.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="141.400000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f2">
    		<point f="50.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="70.700000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="100.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="272.400000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="385.200000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="544.800000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f3">
    		<point f="136.200000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="192.600000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="272.400000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="742.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1049.000000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="1484.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f4">
    		<point f="371.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="524.700000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="742.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="2196.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="3106.000000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="4392.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f5">
    		<point f="1098.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="1553.000000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="2196.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="5500.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="7778.000000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="11000.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="f6">
    		<point f="2750.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="3889.000000000000" d="-24.000000000000"/>
    		<point f="5500.000000000000" d="0.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p1">
    		<point f="142.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="200.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p2">
    		<point f="50.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="70.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="388.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="544.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p3">
    		<point f="136.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="190.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1062.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1488.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p4">
    		<point f="370.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="518.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="3000.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="4200.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p5">
    		<point f="1050.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="1470.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="7857.000000000000" d="0.000000000000"/>
    		<point f="11000.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="p6">
    		<point f="2250.000000000000" d="-120.000000000000"/>
    		<point f="3150.000000000000" d="0.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="poměr">
    		<point f="20.000000000000" d="-6.000000000000"/>
    		<point f="200.330124915542" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1400.000000000000" d="-0.000000000000"/>
    		<point f="20000.000000000004" d="-3.000000000000"/>
    	</curve>
    	<curve name="custom">
    		<point f="20.000000000000" d="-6.000000000000"/>
    		<point f="200.330124915542" d="0.000000000000"/>
    		<point f="1400.000000000000" d="-0.000000000000"/>
    		<point f="20120.507879202985" d="-2.926186291740"/>
    	</curve>
    </equalizationeffect>
    

    Formátování textu jsem opravil, tak už by ten text tady měl být zobrazený dobře.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Grunt avatar 11.4.2009 13:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Pro začátek se musím zeptat o co tady vůbec jde? Jaký kompresor? Já si představuju tento. Dále se doporučuji vyprdnout na nějaké klikání v Audacity a použít otevřenou knihovnu FFTW(Používá se např. v 3GPP implementaci AAC+, získala dokonce i pár cen, díky různým matematickým a softwarovým hackům je velice rychlá a práce s ní je velice jednoduchá). Umí převést diskrétní signál do frekvenčně-časové reprezentaci a zase zpět(i když mi do dnes není moc jasné jak. Asi to bude mít co dělat s imaginární složkou komplexního čísla). V ní není nejmenší problém to jakkoliv opracovávat. Hrál jsem se s ní když jsem zkoušel pochopit spektrální pásmovou replikaci a můžu jen doporučit.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.4.2009 14:11 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Stačilo zahlédnout nahoře na tebou odkazované WP stránce odkaz a věděl bys, že kompresor.

    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    11.4.2009 14:12 DVD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Kompresor je pro omezení dynamiky v nahrávce - to znamená omezí kolísání hlasitosti. Kompresor může být pro celý kmitočtový rozsah dohromady, ale může být i vícepásmový - například zvlášť pro nišší a zvlášť pro vyšší kmitočty. Kompresor je ale něco jiného, než ekvalizér. Dobrý článek o kompresi dynamiky je i na http://cs.wikipedia.org/wiki/Komprese_dynamiky cs.wikipedia.org/wiki/Komprese_dynamiky. Je tam i článek o vícepásmovém kompresoru.

    11.4.2009 14:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Kompresor je pro omezení dynamiky v nahrávce - to znamená omezí kolísání hlasitosti.
    A když ho někdo neumí používat, což - soudě podle rádií - je většina lidí, tak to dynamiku zruší a výsledek se nedá poslouchat.
    Quando omni flunkus moritati
    11.4.2009 14:14 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Pro začátek se musím zeptat o co tady vůbec jde? Jaký kompresor? Já si představuju tento.

    To si představuješ skoro správně. Ten bloggerem popisovaný se liší pouze tím, že komprimuje akustické decibely místo litrů. ;-)

    11.4.2009 14:18 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Co takhle využít schopností abíčka k ukázce konfiguráku namísto slovního popisu formátování?

    11.4.2009 14:33 DWD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Abclinuxu umožňuje nakopírovat sem konfigurační soubory? Že mi to nešlo. Při vytváření článku do blogu jsem vyzkoušel všechny nástroje nad oknem, do kteráho píšu text, různě jsem tady ten soubor EQCurves.xml zkoušel nakopírovat, ale pokaždé mi to hlásilo, že používám nepovolené značky. Proto jsem se nakonec omezil na slovní popis. Dokonce i v dalším odstavci jsem se musel omezit.  Zajímalo by mě, jak ten soubor pro ukázku a třeba i pro vyzkoušení a okopírování, tady můžu vložit. Ať dělám, co dělám, nedaří se.

    11.4.2009 14:40 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Musíš v tom XML souboru nahradit znaky < a > za adekvátní entity &lt; a &gt;. Pak ten kód můžeš vložit do elementu pre. Nebo to vložit jako přílohu komentáře (nemám blog, takže nevím, jestli je tam taky podobný ekvivalent přiložení souboru, jako u komentářů).
    12.4.2009 10:43 DWD | skóre: 18 | blog: papiry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

     

    Musíš v tom XML souboru nahradit znaky < a > za adekvátní entity &lt; a &gt;. Pak ten kód můžeš vložit do elementu pre. Nebo to vložit jako přílohu komentáře (nemám blog, takže nevím, jestli je tam taky podobný ekvivalent přiložení souboru, jako u komentářů).

    To jsem udělal. Jenomže menšítka se správně zobrazují jenom pokud je po něm mezera nebo lomítko. Pokud po něm mezera ani lomítko není, (taky bez mezery a lomítka po něm, je to potřeba), zobrazuje se místo toho menšítka nebo většítka ty náhradní znaky. Nevím si s tím rady.

     

    Jsem kretén, který ví lautr hovno o Linuxu a o počítačích vůbec.
    12.4.2009 11:12 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Doporučuji ti číst pořádně to, co cituješ. Pak zjistíš, že ti nebylo doporučeno použít &lt a &gt, ale &lt; a &gt;

    Quando omni flunkus moritati
    11.4.2009 21:15 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Me nejak nejde dohlavy proc zbytecne zahazovat informace z toho zvukovyho souboru... K cemu mi to bude, mit na vystupu humus jak ze telefonniho sluchatka?

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    11.4.2009 21:24 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Vícepásmová koprese dynamiky je standardní nástroj profesionálních masteringových zvukařů dneška. Prakticky všechna profesionální hudební alba jsou jím prohnána. To, jestli výsledný zvuk zní jak ze sluchátka, není dáno tím, jestli se ten kompresor použije, ale jak.
    11.4.2009 21:25 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    (komprese :-))
    11.4.2009 21:54 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Proč? Proto!
    11.4.2009 23:16 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    To je jedna část odpovědi, ale ne úplná. Opět, záleží na tom, jak se to použije. I špičkový masteringový profesionál ze staré školy s desítkami let praxe, opovrhující válkou hlasitostí, uznává, že když se vícepásmový kompresor použije dobře, skutečně pak výsledek prostě líp zní. Samozřejmě záleží na typu hudby. Ale nejde jenom o hlasitost. Respektivě nemá jít. Nesmí se to prostě přehnat.
    11.4.2009 23:23 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    (Navíc se vícepásmový kompresor dá používat i vyloženě kreativně, ne jen na mastering celkového mixu, ale i speciání efekty – pamatuji si třeba, jak jsem před lety četl rozhovor se zvukařem, který si koupil nový osmdesátipásmový kompresor, a nadšeně vykládal, jak třeba když se použije na bonga, dá se třeba měnit jejich ladění a dozvuk, aby třeba výška jejich tónu klesala dolů po úderu a tak...)
    11.4.2009 23:40 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

     Z tvých popisů mi to připadá jako ekvivalent křivek u fotek. Tedy celkem normální nástroj, který se umí chovat jako dobrý sluha i zlý pán. :-)

    Grunt avatar 11.4.2009 23:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    Už i HDR audio?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.4.2009 00:53 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor

    ?

    frEon avatar 12.4.2009 21:52 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak získat vícepásmový kompresor
    Ono to presne tak funguje, akorat to nepracuje se svetlosti ale hlasitosti. To, co to dela se da nakreslit, do stejneho grafu, jako se pouziva v krivkach.
    Talking about music is like dancing to architecture.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.