abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 800 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    21.11.2005 01:30 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    No, trocha demagogie neuskodi ;-)

    - ano, notebook v desti ani v pisecne bouri opravdu nevydrzi - ovsem to ani zminovana tabule nebo ucebnice

    - kde jsi nasel, ze zainteresovane firmy v uspech moc neveri?

    - OSN - jo, taky si myslim, ze to je pekny tunel - proto je plan prodavat tento notebook primo statum/organizacim

    - co se skutecne chudymi krajinami? na to neni jednoducha odpoved, ale kratce receno, vzdelavat, vzdelavat a vzdelavat - a jestli tabule nebo notebook, to je celkem jedno... notebook ma tu vyhodu, ze nepotrebujes "tolik ucitelu" a ze sam o sobe bude motivovat k dalsimu vzdelani

    Osobne si myslim, ze je to opravdu velmi ambiciozni projekt a jsem HROZNE zvedavej, zda uspeje. Jako kriticke vidim hlavne ten vyvoj dostatecne levneho displeje, zbytek je "celkem hracka" (CPU, chipset, flash memory apod. bude pri milionovych odberech v podstate blizko ceny silikonu ;-)). Myslim, ze projekt ma "ten spravny mix" - free SW, moderni technologie (WiFi s podporou mesh networkingu, USB porty, zadne pohyblive soucastky, touchpanel), nulovou zavislost na "supportu" (nabijeni baterie pres kliku) a vysokou "atraktivitu" (nejenom vzdelavani, ale i zabava).

    Osobne bych si takovy notebook (v rozumnem barevnem provedeni) a s cenou do 200$ klidne koupil (a asi i dalsi clenove rodiny).
    21.11.2005 12:36 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    - kde jsi nasel, ze zainteresovane firmy v uspech moc neveri?
    Negroponte (vedúci projektu) hovorí:
    "Failure means it's $142.07 and six months late. Failure doesn't mean it doesn't happen or it's a bad idea."
    Na druhej strane CEO z AMD, ktorý do toho vrazili 2 milióny dolárov (čo bude asi dôvod, prečo tam nepôjde iný procesor :)) sa vyjadruje o kúsok inak:
    success will require "developing larger ecosystems around ... tech support, application development, training, and business models for the Internet service providers." Those elements aren't close to being in place, and Ruiz thinks the laptop's price won't drop to $100 for two to three years
    Osobne bych si takovy notebook (v rozumnem barevnem provedeni) a s cenou do 200$ klidne koupil (a asi i dalsi clenove rodiny).

    Ja by som si ho asi kúpil tiež, ale IMHO sa v EÚ predávať nebude a ak áno, tak za 200-250eur pretože tu na rozdiel od iných štátov máme povinnú dvojročnú záruku a to sa na cene musí prejaviť.

    24.11.2005 09:23 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    To slovo, které patrně neznáš je křemík, latinsky silicium. Silikon je úplně něco jiného a s anglickým silicon toho má málo společného.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    21.11.2005 01:56 rH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    No nevim jestli zrovna lide kteri umiraji hlady potrebuji k zivotu notebook.Asi by ty penize mely jit do neceho jineho, protoze toho notebooku se tezko nekdo naji.Castka 100USD sice nam muze pripadat smesna, ale v Africe a i jinde jsou lide kteri ziji za mene nez dolar denne. Podle me mame na zapade dost zkreslene videni sveta. Nejdriv vyresme aby ti lide neumirali hlady a pak se venujme blbostem jako pocitace.
    21.11.2005 02:11 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Mas samozrejme pravdu, ale jde o uhel pohledu. 100$ muze opravdu pro nekoho znamenat jidlo na pul roku. Na druhou stranu se podivej, kam dovedla stavajici politika pomoci Afriku - hromada lidi, kteri jsou zavisli na "externich" dodavkach potravin (ktere jsou navic casto zneuzivany). Ac to zni blbe, tak lepsi je radeji nechat pomrit hladem o neco vic nez umira lidi ted a zainvestovat do vzdelavani a za par (desitek?) let bude Afrika schopna nejen uzivit sama sebe, ale i potraviny exportovat.

    Navic - jsou zeme, kde sice lidi neumiraji hladem, ale to je asi tak jejich jediny vyreseny problem.
    21.11.2005 07:13 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$

    Je špatné dávat rybářům ryby. Je potřeba jim dát sítě. Beru to jako vybavení lepšími sítěmi, které se musí naučit používat, aby chytali víc ryb.

    Představoval bych si to tak, že NB budou fasovat učitelé. Tam bude vysoký poměr užitek/cena.

    21.11.2005 12:37 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    nie všetci ľudia v afrike zomierajú od hladu .. naopak väčšina nehladuje, len sú podľa európskych noriem veľmi chudobní, teda cieľovou skupinou je možno "stredných 50 %" populácie afriky...
    Považujem celý projekt za dobrú myšlienku, inak za 100 dolárov (a bez kľuky) by tento laptop mal šance aj u nás. Napríklad na cestovanie a pod.... Pomer výkon/cena je tam veľmi slušný....
    24.11.2005 07:55 fanda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Jak ze bez kluky????? ta kluka je na tom najkrajsia

    Bez kluky ho nechcem ;o)
    21.11.2005 02:28 Premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    A proc bychom jim meli pomahat? Kdyz nejsou schopni prezit, nemaji misto na teto planete. Stejne jako kdokoliv jiny. Zadny rasizmus, jen evoluce. Nejsme neco extra, jsme soucasti tohoto vyvoje. My jsme aktualni meziprodukty, jsme testovani na kvalitu a schopnost preziti. Jenom dalsi uroven ve vyvoji. Nic jinyho.
    21.11.2005 07:06 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$

    Máš trochu divné názory. Kdybychom to trochu rozvinuli, platí tvá teorie i pro naše důchodce?

    Jsem proti dotování našich sociálek, co jsou schopni pracovat, ale nechtějí. Tam je potřeba tvrdý postoj. Ale na rozvojové země?!

    21.11.2005 10:19 lubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    ale dochodcovia schopni prezit su. cely zivot si predsa sporili na dochodky? je to tak trochu pravda, ze ak budeme podporovat prezivanie podpriemernych nebude ani z ich potomkov nic uzitocne, vid romska komunita, obrovske percento je uz teraz geneticky poskodene a ani keby malo idealne podmienky na rozvoj osobnosti nedokazala by sa naucit ani abecedu. a to je podla mna dosledok umeleho drzania pri zivote "nezivoraschopnych" sorry, som sice homanista, ale aj takto obcas rozmyslam.
    21.11.2005 10:46 Filip Hesse | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$

    U rómské komunity je to trochu jinak. Tam se stává, že mají "farmu na děti", kde motivací plodit další potomky jsou sociální dávky. U váš jste tento problém už trochu pojmenovali a dávky nad tuším 3děti jim škrtli. U nás zatím tyhle farmy vzkvétají.

    Tím chci říct, že v africe je situace úplně jiná a takhle jednoduše porovnávat nejde. Že se hospodařit dá, nám ukazuje Keňa. Že se to ve stejných podmínkách dá zbabrat, nám ukazuje sousední Somálsko. Že by politikou? Nevím.

    Ale hlavně, tady nemluvíme o kusu chleba, co se dneka sní. Tady mluvíme o investici do rozvoje.

    21.11.2005 10:54 lubo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    jasne, ze suhlasim s tym, ze problem by sa dal pravdepodobne riesit pomerne lahko, ale asi ziadny politik si nevezme na zodpovednost to, ze pomoze afrike na nohy a ta nas potom ekonomicky polozi na kolena, ked nam na dvere klope cina.
    21.11.2005 10:38 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Aha, takže sme ich najprv skolonizovali, vykradli im suroviny, zaviedli svoje zvyky, zbastardili politiku a teraz už sa milí Afričania starajte o seba, lebo to je prirodzený výber.
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    21.11.2005 11:43 Premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Kdyby byli zivotaschopni, ubranili by se kolonizaci.

    Prave my jsme jim tam prinesli civlizaci. Takovi Anglani jim tam postavili zeleznice, vybudovali urady, budovy, cesty, vsechno fungovalo. Prinesli jsme jim vzdelani. A co z toho zbylo? Jak to vyuzili?
    21.11.2005 12:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Poslyš, ty v tom máš tak jasno... Pověz mi tedy, jak je možné, že tam až do té kolonizace bez potíží žili? Když jsou tak neživotaschopní... Proč jsme "jim tam nosili civilizaci"? Já měl až donedávna pocit, že Angláni jim přinesli nevolnictví, nemoci a vnutili cizí náboženství... jo, a odnesli si nerostné suroviny, zemědělské plody a otroky na prodej. Možná se pletu, ale to je ta "civilizace"?
    21.11.2005 15:59 Premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Vubec jsi to nepochopil a nechces pochopit. Nema smysl cokoliv dalsiho vysvetlovat.
    21.11.2005 16:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    To je tak, když dojdou argumenty...
    21.11.2005 16:46 Premek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Mne rozhodne nedosli argumenty. Ty jsou tady a dokonce uz sis je precet. Ja opravdu nemuzu za to, ze necim se nechces ani zabyvat, ale nazor na to mas rychlosti blesku. Asi tak.

    A uz vubec nemam potrebu s kymkoliv konzultovat, zda mi povoli mit takove nazory jake mam. Od toho mam ruzne informacni zdroje (ne, Blesk, nebo nejakou fasistickou skupinu opravdu nemyslim) a vlastni hlavu.
    21.11.2005 17:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Ja opravdu nemuzu za to, ze necim se nechces ani zabyvat
    Kde jsi v mé reakci vyčetl, že se tím nechci zabývat? Mě to naopak velmi zajímá. A především by mě zajímalo, jakým způsobem bys mohl vysvětlit ty nesrovnalosti v tvých tvrzeních, na které jsem svým prvním komentářem poukázal.
    A uz vubec nemam potrebu s kymkoliv konzultovat, zda mi povoli mit takove nazory jake mam.
    Hmm, nevšiml jsem si, že bych ti tvé názory nechtěl povolit. Pokud ovšem nebereš jiný názor jako nějaký útlak.
    Od toho mam ruzne informacni zdroje
    Pouč mě.
    24.11.2005 07:43 THR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Nejvíce "kolonizovaná" země Afriky byla JAR, která svého času (než ji Mandela zpátky odkolonizoval) byla světová technologicko-průmyslová špička. Samozřejmě s apartheidem nesouhlasím, ale zřejmě občas není jiné cesty.
    24.11.2005 12:01 noone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Jo, a po slavnom pade apartheidu vsetky zapadne staty, ktore predtym vykrikovali proti apartheidu (a zaroven potichu investovali do JAR), velmi rychlo stiahli investicie a zatvarali firmy, kvalitne vyskumne a vyrobne zakladne sa stahovali prec.. a vysledok? Cernosi su slobodni, mena sa skoro zrutila (alebo zruti), je tam bordel a korupcia ako vsade inde v afrike.. ale maju demokraciu ;-)
    21.11.2005 21:00 rH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Kolonizace do tech zemi prinesla jenom minumum vzdelani pro domorode obyvatelstvo. Napriklad kdyz opoustelo Portugalsko Mozambik a odesli kolonizacni urednici , tak v te populaci ktera v zemi zustala byla 98% negramotnost. Pak tam nastaly takove paradoxni situace jako ze reditelem Akademie ved se stal clovek jehoz vzdelani bylo na urovni maturity. Kolonie nevznikaly proto aby nekdo mohl sirit vzdelani, nebo pozdvihnout zivotni uroven domorodeho obyvatelstva. Vznikly proto aby kolonizacni mocnosti mohly vyuzivat zdroje ktere se v tech mistech nachazely. A ty zeleznice tam urcite nevznikly proto aby domorodci mohli jezdit na vylety v nedeli. Byly postaveny proto aby se daly lepe prepravovat suroviny.
    5.12.2005 09:40 Jam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook za 100$
    Uprimne, zkus 3 dny nezrat a uvidime jak se zmeni tvuj nazor. Ty bys v te africe mozna neprezil ani nekolik hodin. Taky nemam rad cigany(bydlim v brne na cejlu), ale afrika je jiny problem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.