abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Ako bolo na lugcone v Banskej Bystrici?

    22.3.2005 23:01 | Přečteno: 938× | Linux

    Tak máme za sebou ďalšiu linuxovú akciu, tentokrát v Banskej Bystrici. Tento kolovací systém akcií je fajn z viacerých dôvodov. Každý rok a pol sa uskutoční jedna väčšia linuxová akcia, ktorá nie je príliš ďaleko a netreba cestovať 400 km. Samozrejme, že sú ľudia ktorí cestujú (a dosť často sú to tí istí, čo prednášajú). Stálym problémom je, že snáď okrem Bratislavy je nemožné zostaviť program z prednášok na deň a pol len z miestnych zdrojov. Bohužiaľ si myslím, že sa situácia len tak nezlepší, ale čo už. Problém s prednáškami je rovnaký ako problém s článkami pre linuxové portály (akurát v sále je zvyčajne o čosi menej ľudí). Snaha SkLUGu honorovať prednášky (čítaj aspoň prispieť na cestu, či ubytovanie) je fajn a snáď sa nabudúce ukáže viac prednášajúcich. Ideálom by bolo samozrejme vyberať si prednášky z ponuky, ale to by sme boli v podstate tam kde dnes a ešte o kúsok horšie. Ale poďme späť k poslednému lugconu.

    Mohol by som popisovať svoju cestu na lugcon a vyšlo by to tak na dva diely rozprávania (a la Brusel), ale skrátim to. V piatok ráno som vyrazil z Brna, podvečer som dorazil do M. Kameňa (cca 70km od cieľa), ..., vstával nesmierne skoro ráno a vydal sa pod asi 120 stupňovým azimutom smerom od cieľa. Po prestupe na druhý bus (vďaka šoférovi, ktorý prišiel do cieľa o minútu skôr a stihol som prestúpiť) som sa po 130km (priama cesta x 2) dostal do BB ešte pred obedom.

    Nasleduje čisto subjektívna časť:

    Prednáška o digitálnej fotografii od S. Medunu bola akýmsi vstupom k digitálnym fotoaparátom. Prešli sme od možných kariet, prenosu dát do počítača až po jednoduché úpravy v gimpe (odstránenie šumu, či červených očí). Napriek tomu, že som sa (ja) prakticky nič nové nedozvedel. Akurát som mal možnosť sa cítiť divne, pretože sa hovorilo, že bežný digitál má pomer strán 4:3 (ja 3:2), bežné LCD sa správa tak (u mňa o čosi inak - EIZO L885) a v kategórii koľko ste investovali do fotovýbavy som bol sám napriek tomu, že do požadovanej kategórie by som sa zmestil aj bez blesku a tela prístroja :) Napriek tomu prednáške nebolo, čo vytknúť. Jediný problém bol technického rázu, pretože projekt nedokázal vyrovnane bojovať proti bočnému slnku. A tak niektoré ukážky neboli príliš viditeľné.

    SELinux od oozyho bol fajn, ale priznám sa, že som lietal kade-tade po vonku, takže úvod o ktorom hovoril, že bol teoretický som nestihol. Druhá praktickejšia časť prednášky bola fajn akurát sa to celé brutálne natiahlo :(

    Na prednáške o virtuálnych filesystémoch som bol (keďže som ju prednášal). Tak len pár dojmov, snáď bola celkom zaujímavá. Slajdy som tak dlho dopredu nemal pripravené už dosť dávno (asi naposledy v lete Bonne; aj to len preto že tam sa dlho cestuje a ja nemám NB). Príliš mi však nesedia až takto veľké priestory a tak môj hlasový prejav bol pod tým, čo som čakal, že by som mohol zvládnuť. Obsah by som si ohodnotil tak na 1-2 (mohol som ukázať aj nejakú praktickú ukážku) a formu tak na 3- (kebyže je všetko fajn, tak by to snáď mohlo byť za 2)

    Využitie alternatív v školstve malo zrejme prejsť v diskusiu, čo sa podarilo len z časti. Diskusia síce vznikla, ale čakal som od tej prednášky o čosi viac. S časťou názorov sa dalo dosť polemizovať, ale vyvolávať flame sa už snáď nechcelo nikomu. V tomto prípade by som hodnotil formu nad obsah.

    Valné zhromaždenie sa nieslo v klasickom duchu (zápis ešte musím nejako upraviť). Medzi hlavné zmeny patria odstúpenie člena správnej rady a následna voľba (prvá dáma) v správnej rade a príspevok pre prednášajúcich a organizátorov.

    V nedeľu sa pokračovalo o aplikačnom serveri ZOPE. Chvíľku síce trvalo kým som sa zorientoval, ale šlo to. Forma úplne ideálne na nedelňajšie ráno. Prednášal georgik. Nasledovala prednáška o grafickom prostredí v linuxe, kde mi bolo zrejmé, že autor vie o čom hovorí (a vie ďaleko viac než povedal), ale nebolo to asi určené pre mňa. Posledná prednáška bola zlatým klincom programu, keď maco (ktorý sa zjavil len pred touto prednáškou) hovoril o wardrivingu. Pre tých, ktorí nevedia o čo ide. Tak je to jazdenie po meste a hľadanie wi-fi prístupových bodov (a prípadne aj čosi viac :).

    Záver bolo fondue v miestnej reštaurácii pre vytrvalších a odchod vlakom do Bratislavy (v mojom prípade). Takže celková spokojnosť, fotky, slajdy a videá budú dostupné čoskoro [ja som svoje fotky a slajdy už poslal]

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Nejsemtu avatar 23.3.2005 08:49 Nejsemtu | skóre: 14 | blog: Nejde Smazat
    Rozbalit Rozbalit vše virtuální fs
    Hmm, přiznám se, že by mě to téma zajímalo... hledal jsem slidy ke stažení na síti, ale nenašel. Jsou někde k dispozici? Díky. M.
    23.3.2005 11:01 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: virtuální fs
    Slajdy by sa mali objaviť čoskoro na Lugconu 12. Podľa mňa by sa tam mohli objaviť do konca týždňa. Ak budem mať čas (a bol by záujem), tak snáď by som o tom napísal aj nejaký článok pre abclinuxu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.