abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3

    24.5.2008 14:30 | Přečteno: 1248× | poslední úprava: 24.5.2008 15:03

    Včera se konal Firefox Support Day, kdy bylo možné vést rozhovor s představiteli Mozilly. Připravil jsem přepis (bohužel se mi nedochovalo prvních několik minut s Johnem Lillym) a malé shrnutí.

    Mike Connor, vedoucí vývojář Firefoxu 3, považuje za klíčové novinky nový adresní řádek a zlepšení výkonu schopné porovnání s nejrychlejšími prohlížeči. Dodává, že každý je lepší v něčem. Oproti Firefoxu 2 byl vyřešen velký počet případů neuvolňování paměti a zaveden nový systém záložek odolnější vůči poškození. Ten je nyní propojen s historií. Důležité bylo vyladit prezentaci informací, záběr výsledků a odezvu. Fulltextové prohledávání stránek zařazeno nebylo z důvodu nižší relevance výsledků.

    Mike Beltzner, fenomenolog a expert na použitelnost návrhu, mimo jiné uvedl, že by si přál více animací pro lepší pochopení toho, jak spolu jednotlivá rozhraní souvisejí a spolupracují, a rozhraní reagujících na to, co si uživatelé přejí udělat. Za největší unikátní výhodu Firefoxu 3, na níž je zároveň nejvíce hrdý, považuje to, že se učí podle toho, jak jej uživatelé používají. Chytrý adresní řádek a správce stahování umožňují prohledávání navštívených stránek a stažených souborů. Mění to způsob, jakým prohlížíte web, a lidi si jej prý zamilují. Dosud nebylo možné se snadno vracet na již jednou navštívené stránky a přidání vyhledávání do adresního řádku byl přirozený způsob, jak to vyřešit. To považuje za stejně důležitý posun u webových prohlížečů jako bylo prohlížení v panelech. Zpětná vazba vzešla z 1,6 milionu uživatelů vývojových verzí. Podobně jako Mike Connor uvedl, že od fulltextového prohledávání stránek bylo ustoupeno, protože se ukázalo, že výsledky nejsou relevantní. Časem může dojít i ke sjednocení pole pro adresní řádek a místní vyhledávání s vyhledávacím polem pro vyhledávače a nabídnout i rychlý přístup k mapám, sdílení a vytváření, tedy pokud se to podaří dobře navrhnout a vyvážit efektivitu. Častý dotaz v rámci podpory uživatelů na ztracené záložky vedl k vytvoření nového systému záložek. Podotýká, jak se rozrostl tým, v němž se odborníci podílí na vylepšování uživatelského rozhraní Firefoxu, a jak se změnil v celé Mozille způsob, jak diskutují změny. Využívají k tomu více i blogování.

    John Lilly, výkonný ředitel Mozilla Corporation, mimo jiné vysvětloval, proč se Mozilla zaměřila na Firefox coby smysluplné a perspektivní rozhodnutí, pokud chtějí dále inovovat a podporovat otevřený web v souboji s uzavřenými formáty jako je Flash nebo Silverlight. Web považuje za nejdůležitější inovaci současnosti a klasické výhradně komerční společnosti prý nemohou zajistit robustnost, otevřenost a spolupráci. Společnost Mozilla Messaging dostala 3 miliony dolarů, stejnou sumu jako kdysi Mozilla Foundation, aby pokračoval vývoj Thunderbirdu. Nedávno byla vydána první alfaverze třetí řady. Lilly dále zmiňuje práce na Mozilla 2, přenositelnosti Gecka, mobilním Firefoxu. V odpovědi na otázku, kdy vyjde Firefox 3, uvádí, že to není manažerské rozhodnutí tak jako je tomu obvyklé jinde, ale inženýrské. Pečlivě vyhodnocují oznámení o chybách a příští týden mají rozhodnout o tom, zda vytvoří RC2. Pokud ne, je prý reálné vydat Firefox 3 již v první polovině června. Na otázku, zda opravdu vyjde Firefox 3.1 někdy také interně značený jako Firefox 3.next, a zda jej očekávat koncem roku, odpověděl, že lze připravit jedno vydání před Firefoxem 4 a Mozillou 2 s vylepšeními, které již nebylo možné stihnout pro Firefox 3.

    Asa Dotzler, dlouholetý přispěvatel projektu Mozilla, zmiňuje výzvy, kterým Mozilla čelí v podpoře uživatelů. Počátkem roku 2004 používalo Firebird 0.8 na milion především technicky zdatných lidí. Nyní jej používá přes 170 milionů lidí a většina z nich není "early adopters". Žádný jiný uživatelský produkt na světě nemá dobrovolný systém podpory pro tolik uživatelů jako Firefox Support.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.5.2008 14:35 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Je pro memory leak nějaký český termín? Únik paměti to asi nebude :-) Nebo se to nějak opisuje jako neuvolňování paměti... Teď mě nic nenapadá.
    THIS IS SPARTA!
    24.5.2008 14:36 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Díky, upravím to na neuvolnění.
    24.5.2008 14:37 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Podle googlu by se tomu tak říkat mohlo, ale vypadá to fakt hrozně.
    THIS IS SPARTA!
    Luk avatar 24.5.2008 15:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Únik paměti to asi nebude
    Únik paměti se běžně používá. Má to logiku, protože většinou jde o paměť, která unikne z dosahu a už není cesta, jak ji z programu uvolnit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.5.2008 15:50 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Neříkám, že to nemá logiku, jen je to hnusný a slušnej člověk si to do huby nevezme.

    Většinou. Když se omezíme třeba na Javu nebo jiný jazyk s GC, dá se říct, že většinou? Ne. Možná to celkově většina je, možná ne.
    THIS IS SPARTA!
    alblaho avatar 24.5.2008 15:59 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Únik paměti je dobrý výstižný český termín, osobně ho sem tam použiju. Ale je fakt, že když člověk řekne "memory leak", tak je to všem jasné na 100%...

    V jazycích s GC se úniky paměti jako takové řešit nemusí, ale zase se řeší "úniky referencí", tj. něco neúmyslně referencuješ něco, co už nepotřebuješ, a GC to tedy nemůže schramstnout.
    24.5.2008 17:08 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    I tomu se ale říká m.l.
    THIS IS SPARTA!
    24.5.2008 15:52 Petr Zelenka | skóre: 24 | Semice/Stuttgart (Sindelfingen)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Díky za výtah i přepis!
    A teď si uvědomte, jaký je vztah mezi krychlí a motýlem.
    alblaho avatar 24.5.2008 16:00 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Jinak díky za příjemný a informace obsahující post.
    24.5.2008 16:17 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Rádo se stalo.
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.5.2008 18:13 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    výbornej příspěvek, díky za všechny neanglofily ;-)
    24.5.2008 18:45 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Díky. Však já mám taky radost, když sem tam přiblížíš něco s polštiny. :-)
    24.5.2008 18:48 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Frt avatar 24.5.2008 19:00 Frt | skóre: 13 | blog: Frtoviny | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Tohle se ti opravdu povedlo. Supr.
    24.5.2008 19:53 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Pokud bude zájem a osvědčí se to, tak není problém čas od času takový formát zajímavostí přinést pro lidi, kteří nestíhají sledovat a zachytit všechno, každý chat atp. A netýká se to jen Mozilly. Kdybych to věděl, tak bych to tu anoncoval, případně vybral zajímavé otázky a zeptal se na ně. Byl to nápad to zprostředkovat pro lidi, kteří o tom chatu nevěděli, sám jsem se to dozvěděl spíše náhodou chvíli před začátkem. Asi je to lepší než některé jiné činnosti že ano. :-)
    26.5.2008 10:15 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Díky za info :-)
    Johanus avatar 26.5.2008 20:54 Johanus | skóre: 2 | Prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Z chatu s představiteli Mozilly o Firefoxu 3
    Petrovi díky za pěkný a přínosný příspěvek. Jen tak dál, držím palce :-)
    RW1vY2UgbW9ob3UgamVuIHDFmWVrw6HFvmV0Li4u

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.